Nepal: goederenstroom en demografie

Nepal: goederenstroom en demografie Nepal heeft een ongelijkwaardige goederenstroom. Er wordt voor een veel groter bedrag geïmporteerd dan er geëxporteerd wordt. De export is ook nog eens heel erg eenzijdig: vooral jute, tapijten en graan. De import bestaat vooral uit machines, petroleum en kunstmest. Er is een groot handelstekort en een negatieve goederenbalans.

Handelsbalans

De export bedraagt $394 miljoen terwijl de import $1,7 biljoen bedraagt. Het land kampt ook met grote schulden aan het buitenland, terwijl de inkomsten laag zijn. Daarbij komt nog eens de inflatie die erg hoog is: 7,8%.

Investeren

Er is weinig uitzicht op buitenlandse handelsbetrekkingen en ook het investeren in andere sectoren is een kwetsbare zaak. Mede door de kleinschaligheid van de economie, het afgelegen en moeilijk bereikbare land en door de ontvankelijkheid voor natuurrampen van het land.

In mei 1991 zijn economische hervormingen doorgevoerd, die vooralsnog niet geleid hebben tot de gewenste resultaten.
Er moet in dit land, vooral met de hulp van ontwikkelde landen, nog veel gedaan worden om een gezond woon-, leef-, en werkklimaat te krijgen voor iedereen.

Demografie

De grote bevolkingsgroei heeft natuurlijk ook grote invloed op de ontwikkeling van de economie. De totale bevolking bedroeg in 1999 24.302.653 inwoners. De leeftijdsverdeling was als volgt:

LeeftijdPercentagemannenvrouwen
0 - 14 jaar41%5.182.8294.869.895
15 - 64 jaar55%6.856.9056.571.916
65 en ouder4%407.797413.311

NB: een mannenoverschot in de leeftijd van 0 tot 14 jaar kan duiden op selectieve verwaarlozing van meisjes. Selectieve verwaarlozing betekent dat de meisjes bij het uitdelen van het beste voedsel en de medische voorzieningen later aan de beurt zijn dan de jongens. De cijfers lijken hierop te wijzen.

Meer cijfers, 1999

 • De bevolkingsverdubbelingstijd ligt tussen de 25 en 50 jaar. Dat is snel.
 • Op elke 1000 inwoners werden 35,32 kinderen geboren.
 • Op elke 1000 inwoners stierven 10,18 inwoners.
 • Per vrouw werden er 4,78 kinderen geboren.
 • De zuigelingensterfte is 74 kinderen per 1000 levend geboren kinderen.
 • De gemiddelde levensverwachting bij de geboorte is 58,42 jaar
 • De gemiddelde levensverwachting van mannen is 58,47 jaar
 • De gemiddelde levensverwachting van vrouwen is 58,36 jaar.

In de leeftijdsopbouw zijn veel jongeren en weinig ouderen, dit werkt een hoog geboortecijfer in de hand, terwijl het sterftecijfer laag is. Dat geeft grote demografische druk.

Het grote aantal jongeren brengt ook investeringen met zich mee, denk hierbij aan kleding, onderwijs, medische zorg. Dat gaat ten koste van andere investeringen zoals machines en kunstmest. Er mag verwacht worden dat de bevolking fors zal doorgroeien, want de bevolkingsgroei wordt bepaald door het aantal vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Wat hierbij verder van belang is, is de huwelijksleeftijd van vrouwen. In Nepal trouwen de meisjes erg jong, vanaf 16 jaar.

Conclusie

De economische groei wordt sterk afgeremd of teniet gedaan door de bevolkingsgroei.

De regering maakt wel propaganda voor geboortebeperking, maar dat heeft vooralsnog niet de gewenste resultaten. Vaak door religieuze redenen. Hindoe's willen gewoonlijk in ieder geval doorgaan met kinderen krijgen tot er een zoon geboren wordt. Dat is in hun cultuur een grote eer en zegen.
Daarnaast is er natuurlijk ook een praktische reden voor de bevolking om veel kinderen te willen. Zonder sociale voorzieningen is het hebben van kinderen een oudedagsvoorziening.

Vluchtelingen

Er leven en wonen in Nepal veel vluchtelingen uit Tibet. Veel van hen werken in de tapijtindustrie of in de souvenirhandel. Ook verblijven er ongeveer 91.000 vluchtelingen uit het buurland Bhutan in de zeven kampen van de UNHCR (United Nations Office of the High Commissionar for Refugees). Tussen Nepal en Bhutan is al heel lang een flinke tweestrijd gaande over deze vluchtelingen. Gezien de zwakke sociaal-economische positie van Nepal is dat voor de hand liggend.
© 2008 - 2023 Judithm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nepal: een introductieNepal: een introductieNepal is het enige Hindoe koninkrijk ter wereld en het ligt aan de voet van de hoogste bergen ter wereld, de Himalaya. D…
Reisbestemmingen in NepalReisbestemmingen in NepalSinds de grenzen van Nepal in 2010 open gingen voor toerisme, is Nepal als reisbestemming aantrekkelijk geworden. Nepal…
Nepal: economieNepal: economieNepal behoort tot de armste en minst ontwikkelde landen ter wereld. Bijna de helft van de bevolking leeft onder de armoe…
Nepal: benutting en inrichting van het woongebiedNepal: benutting en inrichting van het woongebiedDe exploitatie van de landbouwproducten kan de bevolkingsgroei niet bijhouden. Ook slinken de houtvoorraden door onveran…

Nepal: medische voorzieningen, onderwijs en prostitutieNepal: medische voorzieningen, onderwijs en prostitutieDe medische voorzieningen in Nepal zijn erg beperkt en ontoereikend. Op elke 10.000 inwoners is er slechts 1 arts. In de…
Duitsland wandelland, de Rothaarsteig in SauerlandDe Rothaarsteig is een 154 kilometer lange wandeltocht in het West-Duitse Sauerland. De tocht loopt van Brilon via Winte…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Binpage, Pixabay
 • Ed van Hoof
 • Andere bronnen staan vermeld in de Special Nepal
Judithm (119 artikelen)
Laatste update: 12-06-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.