Nepal: economie

Nepal: economie Nepal behoort tot de armste en minst ontwikkelde landen ter wereld. Bijna de helft van de bevolking leeft onder de armoedegrens. De economie steunt hoofdzakelijk op de landbouw, alhoewel je in Nepal niet echt kunt spreken over 'de economie'. Het totale BNP van Nepal bedroeg in 1998 slechts circa $1100 koopkracht per inwoner.

Slechte verbindingen

Je kunt niet echt spreken over 'de economie' doordat door slechte verbindingen veel gebieden vaak nog afgesloten zijn van de ontwikkelingen in Kathmandu en de Kathmanduvallei en ook van de Terai. De dienstverlening bevindt zich vooral in de hoofdstad Kathmandu. In de Terai is de grootste concentratie van jute-industrie.

Landbouw

De landbouw vindt voor het grootste deel plaats in het middendeel van het land, dat deel is ook het dichtst bevolkt. De landbouw draagt 41% bij aan het BNP en 81% van de (beroeps)bevolking werk in de landbouw (1997).

Toch is de binnenlandse productie van de landbouw niet toereikend. In het moeilijk te cultiveren 'voorgebergte' produceren de boeren veelal voor eigen consumptie. De landbouw hier is vooral de primitieve zelfvoorzienende landbouw. Vaak zijn de opbrengsten onvoldoende voor het hele jaar. Vaak hebben deze boeren ook een kleine 'veestapel' die meestal bestaat uit een paar geiten.

De landbouw die in Nepal nog traditioneel bedreven wordt is erg kwetsbaar voor allerlei weersomstandigheden. De moesson kan gemakkelijk leiden tot een tegenvallende oogst. De overstromingen en landverschuivingen die vaak het gevolg zijn van deze moesson zorgen voor uitspoeling en onvruchtbaar worden van de bodem.

Producten

De belangrijkste landbouwproducten zijn rijst, suikerriet, koren en graan. De landbouw groeit slechts met 5% per jaar tegenover een bevolkingsgroei van 2,5%.

Koopkracht

Van de beroepsbevolking is 16% werkzaam in de dienstverlening (tertiaire sector) en deze sector draagt 37% bij aan het BNP (1997). Deze sector vind je voornamelijk in de hoofdstad Kathmandu. Ongeveer 3% werkt in de (kleinschalige) industrie en in het toerisme.

Industrie

De industrie betreft vooral jute, cement en stenen. Ook wordt een groot deel van de industrie ingenomen door de tapijtproductie. In de tapijtindustrie werken vooral de vluchtelingen uit Tibet. Vaak tegen een hongerloon en onder slechte omstandigheden. De industrie en het toerisme dragen 22% bij aan het BNP.

Hydropower

Nepal heeft een groot potentieel aan hydropower (waterkracht), maar het land heeft India nodig voor de opzet van projecten. Hierdoor komen deze projecten nauwelijks van de grond.

Politiek

Het wetsysteem is gebaseerd op Hindoe-concepten en op de Engelse algemene wet. Iedereen vanaf 18 is stemgerechtigd. Er is sinds mei 1991 een democratisch en parlementair systeem. Daarvoor had Nepal een autoritair regime waarin alleen de koning de macht had. De hoofdstad is Kathmandu en van daaruit wordt het land bestuurd.

Voor het koningschap zijn geen verkiezingen, het is overerfbaar. Volgens de wettelijke bepalingen wordt de leider van de belangrijkste partij de eerste minister van de koning. Er is in de Nepalese regering behoorlijk wat corruptie en inefficiëntie.

Ontwikkelingshulp

Nepal ontvangt veel geld van donorlanden, zoals de V.S., Nederland en Duitsland. Verder ontvangt het land multilaterale hulp van o.a. UNCTAD, UNESCO, UNIFIL en de WHO. De ontvangen ontwikkelingshulp bedraagt tussen de $25 en $50 per inwoner. Maar dat geld komt niet allemaal goed terecht, er blijft veel 'aan de strijkstok' hangen.
© 2008 - 2024 Judithm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Top 10 landen (geld en economie)Top 10 landen (geld en economie)De wereld bestaat uit ruim 200 landen. Maar welke landen zijn nou het rijkst? Welke hebben de sterkte economie, de hoogs…
Nepal: een introductieNepal: een introductieNepal is het enige Hindoe koninkrijk ter wereld en het ligt aan de voet van de hoogste bergen ter wereld, de Himalaya. D…
VoedselzekerheidWat is voedselzekerheid, en waardoor wordt dit bepaald? Waarom komen mensen in sommige landen om van de honger, terwijl…

Nepal: goederenstroom en demografieNepal: goederenstroom en demografieNepal heeft een ongelijkwaardige goederenstroom. Er wordt voor een veel groter bedrag geïmporteerd dan er geëxporteerd w…
Duitsland wandelland, de Rothaarsteig in SauerlandDe Rothaarsteig is een 154 kilometer lange wandeltocht in het West-Duitse Sauerland. De tocht loopt van Brilon via Winte…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Simon, Pixabay
  • Ed van Hoof
  • Andere bronnen staan vermeld in de Special Nepal
Judithm (119 artikelen)
Laatste update: 16-06-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.