Nepal: een introductie

Nepal: een introductie Nepal is het enige Hindoe koninkrijk ter wereld en het ligt aan de voet van de hoogste bergen ter wereld, de Himalaya. De geografische coördinaten zijn: 28.00 NB en 84.00 OL. Het land grenst in het Noorden aan Tibet (China) en in het Zuiden, Westen en Oosten aan India. Het ligt dus in Zuid-Azië. Nepal is omsloten door land, er is geen gebied dat aan een zee of oceaan grenst. De totale oppervlakte bedraagt 140.800 km. De hoofdstad is Kathmandu.

Mount Everest

In het Noordelijke deel liggen de Himalaya's met o.a. de Mount Everest met een hoogte van 8848 m. Het middendeel van het land bestaat uit centraal heuvel- en bergland. Dit grootste deel is het gebied van de landbouw die in Nepal een zeer belangrijke vorm van bestaan is. In het Zuiden is het land vlak. Dit deel heet de Terai. In de Terai bevindt zich een belangrijk beschermd natuurgebied, het Chitwan National Jungle Park. Hier leven nog tijgers, neushoorns en tal van exotische vogelsoorten. Daarnaast is de Terai de graanschuur van Nepal.

Klimaat

Het klimaat in Nepal varieert. In het Noorden, het gebied van het hooggebergte, zijn de zomers koel en de winters erg koud. Meer Zuidelijk zijn de zomers zacht en de winters mild. Hier heerst meer een subtropisch klimaat. In de zomertijd van juni tot oktober ondergaat het land een moessonperiode. Dat is een tijd van extreme regenval. De ligging van het land, het klimaat en de (natte) moesson brengen een aantal grote natuurlijke risico's met zich mee: heftig onweer, overstromingen en landverschuivingen.

Boskap

Deze landverschuivingen worden ook in de hand gewerkt door de overdadige boskap. Men heeft namelijk erg veel hout nodig als brandstof en veel land om te bebouwen. Bovendien wordt er geen nieuw bos aangeplant. De grote afhankelijkheid van hout als brandstof en het uitbreiden van het landbouwgebied heeft geleid tot ontbossing met grote nadelige gevolgen als grondvervuiling en drinkwater vergiftiging.

Natuurlijke hulpbronnen

Natuurlijke hulpbronnen van Nepal zijn koper, kwarts en kobalt. Er is echter geen mijnbouw. Nepal heeft een zeer groot potentieel aan waterkracht. En het is een heel mooi land!

Toerisme

Het natuurschoon heeft een grote aantrekkingskracht op zeer veel mensen uit het buitenland waardoor het toerisme een grote groei doormaakt. Dit natuurlijk ook door de interessante culturen in Nepal. Het toerisme richt zich vooral op diegenen die, middels een trektocht, de Himalaya willen ontdekken. Daarnaast hebben de twee religies, het boeddhisme en het Hindoeïsme en de verscheidenheid aan bevolkingsgroepen de grote aandacht van toeristen.

Ontwikkelingsachterstand

Het is een erg interessant land met een grote ontwikkelingsachterstand ten opzichte van de westerse landen. Verder valt nog te vermelden dat Nepal nooit een kolonie is geweest.

Aardbevingen

Nepal is in 2015 getroffen door aardbevingen. Hierbij zijn veel doden en gewonden gevallen en er is veel vernietigd.
© 2008 - 2024 Judithm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kosten Mount Everest beklimmenKosten Mount Everest beklimmenMet zijn 8848 meter hoogte is de Mount Everest de hoogste berg op aarde. Edmund Hillary en de Tenzing Norgay zijn de eer…
De 5 hoogste bergen van AziëDe 5 hoogste bergen van AziëIn Nederland (en België) zijn we gewend op vlakke wegen te rijden over een vlak landschap met uitzicht op een vlakke zee…
Mount Everest (hoogste berg ter wereld)Mount Everest (hoogste berg ter wereld)Op de grens tussen Nepal en China, gelegen in het Himalayagebergte ligt de Mount Everest. Het Himalayagebergte ontstond…
Reisbestemmingen in NepalReisbestemmingen in NepalSinds de grenzen van Nepal in 2010 open gingen voor toerisme, is Nepal als reisbestemming aantrekkelijk geworden. Nepal…

Nepal: economieNepal: economieNepal behoort tot de armste en minst ontwikkelde landen ter wereld. Bijna de helft van de bevolking leeft onder de armoe…
Duitsland wandelland, de Rothaarsteig in SauerlandDe Rothaarsteig is een 154 kilometer lange wandeltocht in het West-Duitse Sauerland. De tocht loopt van Brilon via Winte…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Kkortmulder, Pixabay
  • Ed van Hoof
  • Andere bronnen staan vermeld in de Special Nepal
Judithm (119 artikelen)
Laatste update: 13-06-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.