Algarve, decor van rotsen en strand

Algarve, decor van rotsen en strand Op het zuidelijkste deel van Portugal heeft de Atlantische Oceaan een fantastisch decor gevormd bestaand uit fijn goudgeel zand, spelonken, grotten en de overbekende okerkleurige grillige rotspartijen: De Algarve. Tezamen met de zomerse temperaturen, het contrasterende achterland met beboste heuvels en de vele pittoreske witte dorpjes vormt de streek een zeer bekende en geliefde toeristische trekpleister.

De kust

De Algarve omvat tweehonderd kilometer strand aan een azuurblauwe zee. De bekende kust strekt zich uit over de gehele breedte van zuid Portugal. Vele zandstranden en strandjes liggen in baaien en zijn soms enkel te bereiken via in de rotsen uitgehouwen trappen. Een heel mooi strand is Praia da Falesia dat uitgestrekt is en omlijst met rotsen. Praia da Rocha is een ander fraai strand waar de bekende rotsen losjes over het strand lijken verspreid. Er zijn ook vlakkere stranden zonder rotsen te vinden, deze liggen vooral ten oosten van de stad Faro tot aan de Spaanse grens. Men noemt dit ook wel de lijzijde van de Algarve. Deze strook heeft lagunes en kilometerslang strand en is een vrijwel geheel beschermd natuurgebied waar vele vogels vertoeven. Het heet de Parque Natural da Ria Formosa.

Heuvelachtig binnenland

Het hoogste punt van de Algarve is 900 meter hoog en ligt bij Foia. Vanaf hier heb je bij gunstige weersomstandigheden een prachtig uitzicht over de omgeving, zo ook het achterland dat heuvelachtig en groen is en vrijwel niet is aangetast door het toerisme. Het hele jaar door vind je er eucalyptus, pijnbomen en lavendel en in de wintermaanden zijn er amandelbomen die de heuvels omtoveren in een wit decor. Sinaasappelbomen en vijgenbomen zijn er eveneens te vinden. Kijk er niet van op als je in Foia in een wolk belandt en een temperatuurdaling van tien graden ervaart. Het is bekend dat het weer kan omslaan en vandaar dat er ook dikke wintertruien worden verkocht en dat is niet enkel bedoeld als souvenir! Ga eveneens naar het stadje Monchique dat hier in de buurt ligt. Als je dan toch die auto hebt gehuurd en in het binnenland rijdt bezoek dan beslist het schilderachtige Silves, een historische plaats met een wonderlijk kasteel. Je kunt binnenin de kasteelmuren rondwandelen en vanaf het kasteel kijk je neer op de talloze boomgaarden met alle soorten fruit.

Typisch Moorse schoorsteen / Bron: Joelsantinho, PixabayTypisch Moorse schoorsteen / Bron: Joelsantinho, Pixabay

De Moorse invloed

De naam Algarve is afkomstig van het Arabische El-Gharb dat 'west' betekent. De Algarve is zeshonderd jaar lang bezet geweest door de Moren maar daar is niet zo heel veel meer van te bespeuren behalve de stadsmuren en kasteelmuren in Silves en Tavira. Wel vind je op de huizen in de Algarve nog steeds de typisch Arabische schoorstenen, welke je ook terugvindt op ansichtkaarten en vele souvenirs. Deze schoorsteentjes zijn vaak ware kunstwerken, sierlijk gebouwd met opengewerkte patronen waardoor de rook kon ontsnappen.

De reden dat je geen bouwwerken meer uit de Moorse tijd vindt is omdat deze vernietigd zijn tijdens de herovering van het gebied. De Moorse invloed herken je nog wel. Ook het befaamde Portugese tegelwerk vindt zijn oorsprong in de Moorse tijd. Veel paleizen en kerken, maar ook huizen zijn hiermee versierd. In het interieur zijn muren en vloeren vaak voorzien van hele tegeltableaus met jachttaferelen of landschappen, een lust voor het oog. Ook in veel hotels kun je hiervan genieten.

Albufeira / Bron: Sean MacEntee, Flickr (CC BY-2.0)Albufeira / Bron: Sean MacEntee, Flickr (CC BY-2.0)

Albufeira

Albufeira is een van de gezelligste plaatsen aan de Algarve dat oorspronkelijk een klein vissersplaatsje was maar in de laatste tientallen jaren uitgroeide tot een van de belangrijkste plekken in Portugal. Het heeft een oude stadskern met vele restaurants (vis!) en bars, leuke winkeltjes, een mooie boulevard langs zee, en prachtige stranden omzoomd met oranjegele rotsen. Er bevindt zich tevens een opvallende hoge rots midden op het strand in de buurt van de stadskern. Dit strand heet "Praia dos Pescadores" oftewel vissers-strand. Hier leggen de vissers hun bootjes op de wal en als je vroeg in de ochtend langsloopt kun je de vers gevangen vis nog in de netten zien.

Natuurlijk is er ook een vismarkt. Evenals in andere delen van Zuid-Portugal, is ook in Albufeira de invloed van de Moorse overheersing in vroegere eeuwen duidelijk waarneembaar. De huisjes zijn in de vorm van een amfitheater om het door de hoge kliffen beschutte strand gebouwd. Er zijn dan ook veel hoogteverschillen. Als je een stuk in oostelijke richting loopt en langs het strand naar Albufeira kijkt, is het een sprookjesachtige witte plaats. Dat is het eveneens in de avond als je van een afstand de duizenden lichtjes ziet.

Klimaat Algarve

De Algarve heeft een heerlijk klimaat. In de winter is het er gemiddeld 14 graden en in de zomer 24 graden. In juli en augustus loopt het dan nog wat verder op naar 28 tot 30 graden. In het noorden van de Algarve beschutten de bergketens van Espinhao de Cao, Monchique en Caldeirao de kust tegen de overheersende wind. In de Algarve wordt het echter nooit te heet door een verkoelende oceaanbries.

Attracties en bezienswaardigheden in de Algarve

 • Dierentuin Lagos
 • Zoomarine
 • Almancil Karting
 • Aqualand Algarve Waterpark
 • Mine Park Cova dos Mouros, historisch mijnpark
 • Waterpark Slide & Splash
 • Atlantic Park
 • Aqua Show
 • Dierenpark Ayamonte Spanje - Crocodile Park
 • Dierentuin Algoz - Krazy World
 • Dierentuin Monchique: Omega Parque
 • Dagje Lissabon of Sevilla
 • Jeepsafari
 • Silves kurkmuseum
 • Natuurpark Olhao - Ria Formosa
 • Kasteel van Estoi
 • Ayamonte, grensplaats Spanje
 • Wijnboerderij van Cliff Richard
 • Castro Marim Kastellen
 • Loule, Portugese markt & zigeunermarkt
 • Fatima
 • Gibraltar

Golf

Ook voor sporters zijn er in de Algarve talloze mogelijkheden. Diverse watersportactiviteiten spelen zich af en voorts zijn er in de Algarve beroemde golfparken en vele tennisbanen.

Het symbool van Portugal

Het zal je misschien opvallen in de Algarve dat je overal fraai gevormde en gekleurde hanen ziet. Of je nu een theedoek koopt of een schaal, op menig souvenir prijkt een haan. Dit is het symbool van Portugal en daar zit natuurlijk een verhaal achter!

Symbool van eerlijkheid en integriteit / Bron: Morgaine, Flickr (CC BY-SA-2.0)Symbool van eerlijkheid en integriteit / Bron: Morgaine, Flickr (CC BY-SA-2.0)
De haan van Barcelos
Het gebeurde in Barcelos, tijdens een diner aangeboden door een rijke eigenaar, dat er een zak vol met gouden munten werd gestolen. Een van de aanwezigen werd ten onrechte van de misdaad beschuldigd. Hij probeerde zijn onschuld te bewijzen, echter zonder resultaat. Toen hij gevangen genomen werd, zag hij op een van de schalen een haan liggen die als souper zou dienen en schreeuwde: "Indien ik onschuldig ben zal deze haan kraaien". Iedereen lachte om deze waanzin en niemand geloofde hem totdat men ineens een vreemd geluid hoorde en het dier tot leven kwam en kraaide. Daarna liet de gastheer hem, bijzonder verrast en in vrede heen gaan, want zijn onschuld was bewezen.

"Saudades que al cantar
Me acercan más y más
A aquel abril en Portugal..."
~ Julio Iglesias (Abril en Portugal)
© 2008 - 2023 Astrid-d-g, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Portugal, AlgarveDe Algarve, het westen volgens de Moren, is het meest westelijke uithoek van de destijds door de Moren veroverde gebiede…
Albufeira in Portugal: de mooiste stranden van de AlgarveAlbufeira in Portugal: de mooiste stranden van de AlgarveAlbufeira in de provincie Algarve in Portugal is bekend als badplaats. In deze omgeving bevinden zich een groot aantal m…
Portugal, vakantielandPortugal is een prachtland om eens naar toe te gaan. Een geweldig mooie vakantiebestemming in de zomertijd. Met veel str…
De Algarve: een gebied in allegroAls je de Algarve, het zuiden van Portugal, naar een muziekstuk zou moeten vertalen, dan was het er eentje in allegro. H…

Tunesië, land met mystieke sfeerTunesië, land met mystieke sfeerBij aankomst in Monastir merk je het al aan de typisch oosterse sfeer en het onleesbare schrift. East meets west. Tunesi…
Duitsland, Teutoburger WaldNiet zo heel ver bij Enschede vandaan begint het Teutoburger Wald. Over de kam van dit bos loopt een wandelroute van 170…
Bronnen en referenties
Astrid-d-g (270 artikelen)
Laatste update: 30-05-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.