Armenië: woestijn, steppe, bos en bergen

Armenië: woestijn, steppe, bos en bergen Armenië hoort geografisch gezien bij Azië, maar vanwege historische en culturele aspecten hoort het land meer bij Europa. In 1991 is Armenië onafhankelijk geworden van de Sovjet-Unie. Armenië grenst aan Georgië, Azerbeidzjan, Iran en Turkije.

Algemene informatie

  • Continent: Europa
  • Originele naam: Hayastani Hanrapetut’yun
  • Taal: Armeens
  • Valuta: Armeense Dram

Steden

Jerevan is de hoofdstad van Armenië en is ook meteen de grootste stad van het land. Er worden veel agrarische producten gemaakt. Jerevan wordt ook regelmatig geschreven als Yerevan of Erevan. Jerevan vormt een gehele provincie in Armenië. De stad ligt aan de rivier Hrazdan en je kunt vanuit de stad de berg Ararat in Turkije zien. Jerevan is vooral belangrijk vanwege de handelsproducten, zoals metaal, textiel en voedsel. Ook is er een universiteit. Erg leuk in Jerevan is de Vernissage markt in Jerevan. Op deze markt kun je rommel, kunst en veel souvenirs kopen. De markt vindt iedere zaterdagochtend plaats en duurt tot 18.00 uur. Jerevan is een stad die zeer geschikt is om uit te gaan. Er zijn tientallen terrasjes waar je kunt zitten en heerlijk kunt drinken. En ook ’s avonds is er veel te doen. Er vindt iedere avond wel live muziek plaats en je kunt op veel plekken terecht om te dansen.

De tweede stad van Armenië is Gjoemri. De naam van Gjoemri is met regelmaat veranderd. Kerken zijn in deze stad erg belangrijk. De stad Vanadzor wordt ook wel gezien als de mooiste stad van Armenië. De stad wordt gedomineerd door een grote fabriek. De eerste nederzetting op deze plaats was al in 401 voor Christus en al die tijd is de locatie bewoond gebleven. De stad heeft maar liefst vijf kerken. Ook is er een Russische Kapel. De meest bekende kerk is waarschijnlijk wel de Sourb Amenaprkich. Deze kerk werd tijdens een aardbeving voor een groot deel verwoest, maar ondanks dat wordt de kerk weer gerestaureerd.

Natuur

In Armenië vind je veel diversiteit in de natuur. Het landschap bestaat vooral uit woestijn, steppe en bos. Ook zijn er veel bergen die voor een mooi uitzicht zorgen. Er is veel flora en fauna. Er komen veel bijzondere diersoorten voor in Armenië, zoals het luipaard, de Syrische beer en de lynx. Ook leven er veel verschillende vogelsoorten in Armenië.

Beste reistijd Armenië

De beste tijd om Armenië te bezoeken is tijdens het voor- of het najaar. Vooral de maanden mei, juni, september en oktober zijn prima om naar het land te reizen. De temperatuur is dan het meest aangenaam en doorgaans heb je ook minder last van toeristen in deze periode, omdat je net buiten het hoogseizoen zit. De winters zijn vaak te koud om Armenië echt te bezoeken.

Klimaat

Armenië kent een klimaat met warme zomers en koude winters. De gemiddelde temperatuur in de zomer is rond de 25 graden. In de bergen is het vaak iets kouder en aangenamer. In de winter kan het op sommige locaties wel –30 graden worden, maar de gemiddelde temperatuur is dan 3 graden. Vooral in de bergen is het tijdens de wintermaanden erg koud.

Reisdocumenten voor Armenië

Je moet een visum hebben bij een bezoek aan Armenië. Deze is 21 dagen geldig. Het aanvragen ervan kan bij een visumbureau. Sommige reisorganisaties kunnen dit ook voor je regelen. Ook heb je een geldig paspoort nodig dat na terugkomst in eigen land nog zes maanden geldig is. Heb je geen Nederlandse identiteit? Dan kun je het beste contact opnemen met de ambassade.

Vaccinaties

Vaccinaties voor een bezoek aan Armenië zijn niet verplicht, maar worden wel aangeraden. Het gaat hier om de vaccinaties tegen Hepatitis A en DTP. Raadpleeg altijd de huisarts of de GGD voor meer informatie. Voor sommige gebieden in Armenië is het aan te raden om malariatabletten te nemen. Een goed anti-muggenmiddel dat bij voorkeur DEET bevat wordt ook aangeraden.

Armeense Dram

De officiële munteenheid van Armenië is de Armeense Dram. Je kunt op veel plekken pinnen en ook de creditcard wordt op veel plaatsen geaccepteerd. In de grotere hotels en restaurants kun je tevens betalen met Euro’s. De prijzen zijn in Armenië doorgaans een stuk lager dan in Nederland en met omgerekend 20 euro kun je doorgaans wel een dag doorkomen.

Armeens

De officiële taal van Armenië is het Armeens. De taal heeft een eigen alfabet, waardoor het voor ons vaak lastig is om te lezen. Veel mensen spreken ook wel een woordje Engels, maar het wordt altijd erg gewaardeerd als je probeert in het Armeens te praten. Het is dan ook handig om een taalgids mee te nemen met veel gebruikte woorden en zinnen. Ook is het verstandig om altijd het adres van je hotel bij je te hebben, geschreven in de Armeense taal.

Cultuur

Armenië is de oudste Christelijke staat ter wereld. Het geloof is er dan ook erg belangrijk. Tevens wonen er in Armenië veel etnische groepen die hun cultuur tot stand houden. Veel Armeniërs werken ergens anders in Europa. Doorgaans zijn de Armeniërs erg gastvrij en zullen ze snel toeristen uitnodigen om bijvoorbeeld iets te eten of drinken. Zeg geen nee als iemand je uitnodigt.
© 2013 - 2024 Reisliefhebber, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een ERP-pakket automatiseert de waardekringloopOver wat een ERP-pakket nu precies is en doet, wordt verschillend gedacht. Sommigen zien het als een logistiek pakket da…
Venetië: La Giudecca, Burano, San Giorgio, San LazarroVenetië: La Giudecca, Burano, San Giorgio, San LazarroDe kwantiteit én kwaliteit van kerken, musea en palazzi in Venetië is onvoorstelbaar. Niet enkel in de stad zelf, maar o…
Overzicht van alle landen van EuropaOverzicht van alle landen van EuropaEuropa bestaat uit 51 landen. 27 landen uit Europa zijn lid van de Europese Unie. Daarnaast zijn bijna alle landen lid v…
Armenië tussen 1988 en 2005Armenië tussen 1988 en 2005Na het wegvallen van de Sovjet-Unie zijn veel staten onafhankelijk geworden en hebben hun eigen beleid moeten uitzetten.…

Bora Bora – de parel van Frans-PolynesiëBora Bora – de parel van Frans-PolynesiëBora Bora wordt wel de Parel van Polynesië genoemd. Velen vinden Bora Bora het mooiste eiland van de wereld en US News n…
Spanje, aantrekkelijk voor jong en oudSpanje, aantrekkelijk voor jong en oudSpanje ligt in Europa en grenst aan Frankrijk, Andorra en Portugal. Bij Spanje horen ook de eilandengroep Balearen in de…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 001, Wikimedia Commons (CC0.0)
Reisliefhebber (60 artikelen)
Gepubliceerd: 23-05-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.