Zuiderzee Museum museumpark

Zuiderzee Museum museumpark Toen de dijk Enkhuizen-Lelystad werd aangelegd, werd er ook een schiereiland aangelegd als werkeiland. Toen de dijk klaar was en het werkeiland niet meer nodig was, werd een nieuwe bestemming gevonden voor dit werkeiland: het Zuiderzeemuseum. Het Zuiderzeemuseum is het openluchtmuseum van Enkhuizen.

Museum

Het Zuiderzee Museum is een heerlijk openluchtmuseum. Prachtige authentieke huisjes, vaak met de deur open zodat je erin kunt kijken en je je er een voorstelling van kunt maken hoe de mensen in deze huisjes leefden. Overal hangen netten te drogen en hier en daar vind je ook een rek waar vis op hangt te drogen. Prachtige straatjes, met vaak ook een aantal 'figuranten' in klederdracht.

Hapje mee eten

Regelmatig wordt in zo'n huisje een authentieke maaltijd gekookt, zoals dat vroeger ging, en als je er toevallig rond 12 uur 's middags bent, kun je een hapje mee eten. Mocht dat toevallig niet in je tijdschema passen, dan kun je eten in het restaurant van het museum.

Spelletjes

Vroeger, lang voordat de pc werd uitgevonden, speelden de kinderen op straat. Ook dat valt in het Zuiderzeemuseum te bezichtigen, want er liggen bijvoorbeeld hoepels. Met die hoepels mag je spelen. En als je dat ooit gedaan hebt, verleer je dat niet.

Dat blijkt, want alle oma's die langs die hoepels komen, kunnen er niet vanaf blijven. Ze beginnen er onmiddellijk mee te spelen en ze hebben het niet verleerd.... Kinderen kunnen bij de touwslager leren een eigen springtouw te maken.

Bootje

Bij de entreeprijs ingegrepen is een ook tochtje met een open bootje, waar de bootsman zich flink voor moet inspannen, want hij boomt je door de grachtjes van het Zuiderzeemuseum.

Bereikbaarheid

Het Zuiderzeemuseum is per boot bereikbaar
  • vanaf de parkeerplaats (volg gewoon de borden 'Zuiderzeemuseum)
  • vanaf het Station NS in Enkhuizen
  • en als je er een lange en complete dagtocht van wilt maken, kun je vanaf station Hoorn met de museumstoomtram naar Medemblik en vanaf Medemblik met de museumboot naar Enkhuizen.

De moeite waard

Naast al het moois dat het openlucht museum te bieden heeft, heb je vanaf de dijk die van het aankomsthaventje naar het museumdorpje loopt, een prachtig uitzicht over het IJsselmeer. Dit is een ideaal uitstapje voor zomerse dagen. Het museum is goed rolstoeltoegankelijk, ook de sanitaire voorzieningen zijn berekend op rolstoelers.

Wanneer

Het museumpark is het gehele jaar geopend, maar in de periode van 29 oktober t/m 30 maart zijn er geen 'echte' bewoners en geen ambachtslieden. Er zijn wel winteractiviteiten, zoals een ijsbaan (15 december t/m 13 januari).

Toegangsprijzen

De onderstaande toegangsprijzen zijn geldig van 28 maart 2015 t/m 25 oktober 2015:

Volwassene15,00
Kind 0-3 jaargratis
Kind 4-12 jaar10,00
Gezinsprijs (2 ouders en maximaal 3 kinderen tot 12 jaar)40,00
CJP10,00
Museumkaartgratis
Vrienden van het Zuiderzeemuseumgratis
Parkeren5,00

Dagtochtje

Als je Noord-Holland bezoekt is het Zuiderzee Museum beslist een plaats die je bezoeken moet. En als je in Noord-Holland woont dan moet je er zeker een keer geweest zijn!
© 2007 - 2024 Judithm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zuiderzeemuseum in Enkhuizen  Schatkamer van de ZuiderzeeZuiderzeemuseum in Enkhuizen Schatkamer van de ZuiderzeeNederland barst van de musea, de ene nog interessanter en mooier dan de andere. Het Zuiderzeemuseum in Enhuizen is daar…
Zuiderzeemuseum: leven langs de binnenzeeZuiderzeemuseum: leven langs de binnenzeeNog altijd varen er vissersboten over het IJsselmeer en gaan vissers via de sluizen in de Afsluitdijk op visvangst in de…
De Durgerdammer ijsvissers: overleven op een ijsschotsDe Durgerdammer ijsvissers: overleven op een ijsschotsRuim twee weken overleefden zij in januari 1849 op een ijsschots in de Zuiderzee: Durgerdammer visser Klaas Bording en z…
Enkhuizen: Musea en galeriesIn de historische VOC-stad Enkhuizen zijn drie musea te vinden die in elk geval de moeite waard zijn: Het Zuiderzeemuseu…

Op vakantie naar de Friese WoudenHet zuidoosten van de Nederlandse provincie Friesland is een gebied dat rijk is aan natuurschoon. Grote stukken zijn ono…
Bronnen en referenties
  • www.zuiderzeemuseum.nl
Judithm (119 artikelen)
Laatste update: 16-06-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Binnenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.