Uitstapjes en evenementen in Groningen

Uitstapjes en evenementen in Groningen Vakantie vieren in eigen land. Wat weten wij van Groningen? De hoofdstad is de gezelligste studentenstad van Nederland, zegt men. De veenkoloniën, het Oldambt, het coulissenlandschap, de prachtige boerderijen, de strijd tegen het water... De vele stadjes en dorpen hebben alle hun eigen bezienswaardigheden. Leer Groningen kennen met zijn historische kerken, musea, gebouwen, borgen en boerderijen. Geniet van een rondreis in de echt Nederlandse, prachtige provincie.

Groningen de provincie

We gaan Groningen verkennen, te beginnen in de hoofdstad. Daarna trekken we via de stadjes en dorpen om Groningen naar het midden, westen en noorden, om te belanden in de mooie streek van Bourtange. Van daar gaan we nog weer even richting Groningen. Na deze rondtocht zult u Groningen veel beter kennen. U krijgt de nodige tips voor uitstapjes.

Groningen de hoofdstad

Studentenstad

Deze gezellige studentenstad heeft het predicaat: Beste binnenstad van Nederland. Zowel winkels, musea als horeca liggen lekker dicht bij elkaar en stralen Hollandse gemoedelijkheid uit. De Martinitoren op de Grote Markt (d 'Olle Grieze), 97 meter hoog, 253 treden die men dagelijks kan bedwingen, is het middelpunt van de stad. De geschiedenis gaat terug tot 1220. Prachtige muur- en gewelfschilderingen zijn bewaard gebleven.

De Aa-kerk en het Groninger Museum

Even beeldbepalend is de 'Der Aa-kerk', een gotische kruisbasiliek. Men kan een kijkje nemen boven de gewelven. Het Groninger Museum is een publiekstrekker. Het gebouw is ontworpen door de architecten Mendini en Storck en is op zich al de moeite van het bekijken waard. In het museum zijn wisselende tentoonstellingen te zien.

Station en musea

Het station van Groningen (1896), een rijksmonument, is één van de mooiste stations van Nederland. Het 'Noordelijk Scheepvaart Museum' toont u de woelige tijden tussen de middeleeuwen en nu. In het zelfde middeleeuwse gebouw zijn het Gotisch Huis en het Canterhuis. Het 'Grafisch Museum' toont de boekdrukkunst in al zijn variëteiten. In het Universiteitsmuseum staat een geweldige collectie apparaten en instrumenten op het gebied van geneeskunde, psychologie, natuurwetenschappen, botanie, geschiedenis en het studentenleven.

Hooghoudt

De jeneverfabriek Hooghoudt bezoekt u tegenwoordig op het bedrijventerrein Euvelgunne.

Vanaf het water

Wilt u Groningen vanaf het water zien, dan is een rondvaart een mogelijkheid. Ook per kano en per fiets kan men de stad verkennen. Bij de ijsbaan van Groningen ligt het sportcentrum 'Kardinge'. Men kan er zwemmen, tropisch en wedstrijd. Er is een ijshockey hal en tennis- en squashbanen.

Zuiden

Veendam, Nieuwe Pekela

In Veendam is het Veenkoloniaal Museum en in Nieuwe Pekela krijgt men in het Kapiteinshuis een beeld van de bloeitijd van de Veenkoloniale scheepvaart.

Haren

Haren heeft 'Het Paviljoen Sassenhein' uit het begin van de twintigste eeuw, aan de plas Sassenhein. Een recreatiegebied met meer dan honderd vogelsoorten. Haren heeft ook een Hortus Botanicus met in het midden ervan een Chinees theehuis.'De Paalkoepel'' aan het Paterswolde meer heeft Jugendstil ramen. Het is ook een theehuis. Ook staan er verveners woningen uit de tijd van de ontginning van het Paterswolde meer. Uit 1928 stamt een villa, gebouwd in Amsterdamse School stijl. De Hervormde kerk uit de dertiende eeuw is Laat-Romaans, met gebrandschilderde ramen.

Midden

Bedum, Onderdendam

In Bedum vindt u een pareltje van het verleden: de Walfriduskerk. Walfridus was een man die het gebied rond het jaar 1000 ontwikkelde. Hij werd vermoord door de Vikingen. In de kerk is zijn begraafplaats. De kerk is al jaren een bedevaartsoord. De toren is de Nederlandse toren van Pisa, hij staat uit het lood. Aan het Boterdiep bij Onderdendam staan prachtige oude panden, zoals het 'Waterschapshuis' uit 1619.

Siddeburen, Slochteren, Winsum, Obergum, stedum

In Siddeburen staat de Gereformeerde kerk uit 1912 met een bijzonder Reilorgel uit 1854. Het bijzondere is de speeltafel. In Slochteren vindt men, naast aardolie, het landgoed 'Fraeylemaborg' uit de middeleeuwen, gerestaureerd en ingericht als museum met stijlkamers en wisselende exposities. De grote zaal is voor ontvangsten en exposities. Tussen Winsum en Obergum ligt een oude houten loopbrug: De Jeneverbrug, genoemd naar de vroegere kroegen die er waren. In Stedum staat nog een oud 'Dwarshuis' uit de negentiende eeuw.

Westen

Grootegast, Kornhorn, Lutjegast

Het dorp Grootegast is gebouwd op een brede zandstrook tussen de venen. Gast betekent zandige hoogte. Hier is een prachtig coulissenlandschap, houtsingels tussen de percelen. Vanuit het dorp Kornhorn voert een wandelroute 'Het Curringepad', door het Zuidelijk Westerkwartier, een prachtig besloten landschap. In Lutjegast is het 'Abel Tasman Museum', hier vindt men informatie over de V.O.C. en de beroemde zeevaarder zelf.

Jonkersvaart, Marum, Leek

In Jonkersvaart ligt een watertuin van 10.000 vierkante meter met waterplanten en rozen. De 'Coendersborg' is een Groningse borg (een versterkt huis, een burcht) in het dorp Marum. In de uit 1813 stammende borg is in de schuur 'Landbouwmuseum 't Rieuw'. Door middel van gebruiksvoorwerpen en documentatie leert u hoe het agrarisch bedrijf werkt(e). In Leek ligt landgoed 'Nienoord' met een familiepark. Het maakt deel uit van het 'Nationaal Rijtuig Museum'.

Zuidhorn, Aduard, Fransum, Noordhorn

Zuidhorn is een agrarische gemeente met veel oude kerkjes en historische gebouwen. In Zuidhorn vindt men nog vele landhuizen van vroeger rentenierende boeren. Ook in Zuidhorn staat museum 'De Verzamelaar' met voor 'elck wat wils', van antieke poppen tot vooroorlogse buitenboordmotoren. Aduard heeft een oud klooster uit de dertiende eeuw, de 'St. Bernardushof', waar de oudst overgebleven ziekenzaal van Europa is. In Fransum. staat een middeleeuws kerkje uit de dertiende eeuw. Het wordt nu gebruikt voor concerten. In Noordhorn staat het 'Kostuummuseum De Gouden Leeuw'.

De dorpen Noordhorn en Zuidhorn worden gescheiden door het Van Starkenborghkanaal (tussen Groningen en de Friese grens).

Grijpskerk, Niehove, Zoutkamp

Grijpskerk is door de monniken ingedijkt. In de zestiende eeuw bestond het al. Er zijn ook twee molens: een koren- en een watermolen. Bij het dorp is het aardolieveld van de Gasunie. Niehove is een van de meest bezienswaardige plaatsen in het Westerkwartier. De 'Sarrieshut' (belasting) uit de achttiende eeuw staat er en een gezellig zeventiende eeuws café met culturele activiteiten. Zoutkamp heeft een 'Visserijmuseum'.

Houwerzijl, Leens, Ezinge

In Houwerzijl is museum 'De Theefabriek'. De enige borg die in dit gebied is overgebleven staat in Leens: Borg Verhildersum. In het gemeentehuis van Ezinge is nu het 'Museum Wierdenland'.

Noorden

De Marne, Pieterburen, Eenrum, Warfhuizen, Saaxumhuizen

De Marne ligt in het noordwesten aan het Lauwersmeer. Dun bevolkt. Een van de dorpen is Pieterburen. De zeehondencrêche is natuurlijk heel leuk om te bezoeken. Eenrum heeft een kaarsenmakerij en 'Abrahams mosterdmakerij'. Dit dorpje heeft een beschermd dorpsgezicht. In Warfhuizen staat de 'Kluiskerk' met een barok interieur. De kerk is een Maria bedevaartsplaats. In Saaxumhuizen is een Pronkkamer, het is nu een bed and breafast.

Warffum, Usquert, Uithuizen, Kantens

In Warffum is openluchtmuseum 'Het Hoogeland' .Het gemeentehuis van Usquert stamt uit 1930 en is ontworpen door Berlage. Het heeft een hoge toren met twee uurwerken. De Menkemaborg in Uithuizen, oorspronkelijk uit 1700, is sinds 1921 van het Groninger Museum. De borg is kostbaar en stijlvol ingericht in barokstijl. In de tuin vindt men een heggendoolhof en een appel- en perenhof. Rond de theetuin staan poortkoepels. Het theehuis is gerestaureerd en men kan in de tuin heerlijk wandelen. In Kantens staat boerderij 'Tuwingaheem' uit 1880. Ook de pastorie stamt uit die tijd.

De Dollard, Termunten

De Dollard is een prachtig vogelgebied voor rust zoekende vogels zoals de scholekster, de kluut en de wulp. Vanaf de dijk kunt u De Punt van Reide zien, een oeroude oeverwal van de Eems, nu een schiereiland. Bij de Punt is ook een kijkwand voor zeehonden. Men kan ze daar in hun natuurlijke habitat bewonderen. Termunten is een uitstekende vertrekplaats voor wandelaars en fietsers.

Uithuizermeeden, Roodeschool, Oudeschip

In Uithuizermeeden staat de 'Rensumaborg'. De eigenaren van deze borg lieten de Zuurdijksterpolder indijken. De borg is gerestaureerd en is te bezichtigen, evenals de tuin en de mooie omgeving ervan. Roodeschool heeft een Gereformeerde kerk met neoclassicistische elementen (uit 1871). Leuk is de galerie en pottery 'Liti'. Oudeschip is het meest noordelijke dorp en ligt tegen de dijk bij de Eemshaven. Er is één winkel. 'Ceres' is de oude pelmolen in Spijk. In dit dorp vindt men ook een kosterij en een basisschool uit 1889.

Oosten

Delfzijl

Delfzijl is het stadje met het 'Muzeeaquarium'. In de haven bruist het van de activiteiten en er is ook een wandelpromenade. Delfzijl heeft een Abel Tasmanplein. De wijk Oud West en de gebouwen aan het Abel Tasmanplein zijn uit de Amsterdamse School. Bij de VVV is een kaart met een Amsterdamse school wandeling te halen. De stadswandeling is ook te downloaden: Amsterdamse School in de Stad. Ten noorden en oosten van de stad staan nog oude bunkers uit de Tweede Wereldoorlog.

Appingedam, Wagenborgen, Heiligerlee, Winschoten, Spijk

In Appingedam ligt landgoed 'Ekenstein', uit de zeventiende eeuw. Het is in 1870 verbouwd in neogotische stijl met kantelen en pinakels. De grote ridderzaal is eveneens neogotisch. Dit landgoed is één van de zeven neogotische gebouwen in Nederland. De 'Rechtbank', uit 1844, is niet meer als zodanig in gebruik. In Wagenborgen staat een negentiende eeuwse Hervormde Kerk. Heiligerlee, bekend om de beruchte Slag in de Tachtigjarige Oorlog, heeft een prachtige, te bezichtigen, tuinkoepel. Hier staat ook het 'Klokkengieterijmuseum'. Winschoten heeft een sfeervolle oude binnenstad met heel veel Rijksmonumenten, onder andere molen Dijkstra. Er is een museum 'Stoomgemaal' en een 'Nationaal Busmuseum'. 'Ceres' is de oude pelmolen in Spijk. In dit dorp vindt men ook een kosterij en een basisschool uit 1889.

Nieuweschans, Nieuwolda, Bellingwoude, Blijham, Wedde

In Nieuweschans is de 'Locomotievenloods De Oude Remise', waarin bedrijven gevestigd zijn. De loods is een Rijksmonument. In Nieuwolda is het 'Kinderwagenmuseum'. Er staat een prachtige rentenierswoning uit 1908 in Jugendstil. Het gemaal is een museum :'De Hoogte'. Bellingwoude heeft Oldambtster boerderijen met hun smeedijzeren bovenlichten uit de negentiende eeuw. Sommige met Jugendstil elementen, sommige met neo-renaissance elementen. In het dorp is ook een 'Zadelmakerijmuseum', het MOW. In Noordbroek is een 'Strijkijzermuseum'. De Hervormde kerk is Romano-Gotisch evenals de bijbehorende pastorie. Blijham heeft een van de mooiste slingertuinen van Groningen. Dit Rijksmonument heeft meer dan 600 meter slingerpaden. 'Huis te Wedde' in Wedde is helaas niet te bezichtigen. Het is een voormalige burcht waarvan de fundamenten uit de veertiende eeuw stammen. In latere eeuwen is de burcht steeds ver- en herbouwd.

Bourtange, Ter Apel

Het stervormige, geheel gereconstrueerde vestingdorp Bourtange heeft een marktpleintje met winkeltjes, prachtige gevels, bastions en ophaalbruggen. De soldatenbarakken staan er, er zijn musea en er zijn restaurantjes. In Ter Apel staat een vijftiende eeuws klooster. Nu is het een museum voor kerkelijke kunst en er is een grote kruidentuin bij . De karakteristieke aardappelmeelfabriek uit 1916 getuigt van het werkzame verleden van de Groningers. Nu is de fabriek niet meer in gebruik.

Stadskanaal, Oude Pekela

Bij Stadskanaal loopt de 'Museumspoorlijn STAR', 26 kilometer lang. In het stadje staat een 'Spoorwegdraaibrug' uit 1910. Bij de sluis staat een oud sluiswachtershuisje uit de zelfde tijd. Het nog in gebruik zijnde slachthuis is gebouwd in Amsterdamse School stijl. In Oude Pekela staan twee tabakspakhuizen uit het begin van de negentiende eeuw. Het ene is dusdanig verbouwd dat er niets van het karakter is overgebleven. De steenfabriek uit de negentiende eeuw, deels herbouwd na een brand, is nog steeds in gebruik.

Veendam, Wildervank

Veendam heeft een neo-classicistische, Rooms-Katholieke hallenkerk uit 1845, met spitsbogen en Ionische zuilen. In het 'Cultuurcentrum' is het 'Veenkoloniaal Museum'. Hier leert u een en ander over de pre-historie, de turfstekerij, het strokarton en het aardappelmeel. In Wildervank ligt achter de monumentale Saksiche boerderij een prachtige, een hectare grote, tuin. Er is onder andere een infopunt voor tuinontwerpen. Info krijgt u ook bij de 'Kaas- en Klompenboerderij De Veenkoloniën'.

Hoogezand-Sappemeer

Op weg terug naar Groningen stad doen we nog één dorp aan: Hoogezand-Sappemeer. Ook hier een gebouw uit de Amsterdamse School, het 'Weco- gebouw'. Het is Rijksmonument en was vroeger een fabriek voor dekkleden en scheepstuig. De voormalige Rijks-HBS in Sappemeer, een Rijksmonument, is gebouwd in eclectische stijl, u zult vele stijlen herkennen die hier gebruikt zijn. De 'Damkerk' is een zaalkerk uit 1669. De 'Veenborg Welgelegen' en de Koepelkerk met zijn koepel van koper en zijn prachtige orgel zijn ook Rijksmonumenten.

Zo, Groningen is rond. Er is veel te bekijken in deze o zo Nederlandse provincie. Zowel stad- als dorpsliefhebbers kunnen hier aan hun trekken komen. In veel dorpen is wat te leren over de (werkzame) geschiedenis van Groningen. In de hoofdstad is het gezellig druk tussen de studenten. En bij de horeca in deze stad kunt u altijd weer bijkomen van de inspanningen van de dag.

Lees verder

© 2009 - 2020 Wilvdvleuten, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Bedum, dorp in GroningenDe gemeente Bedum ligt zo'n 10 kilometer ten noorden van de gemeente Groningen. Het dorp ligt aan de spoorlijn Groningen…
Wonen in GroningenWonen in GroningenMet bedragen onder de 100.000 hoeft u niet meer op zoek te gaan naar een huis met drie slaapkamers en een tuin. Tenzij…
Scheidsrechtersvereniging Groningen en OmstrekenScheidsrechtersvereniging Groningen en OmstrekenScheidsrechters verenigen zich en de Scheidsrechtersvereniging Groningen en Omstreken is een vereniging die belangen beh…
De stad Groningen en haar molensDe stad Groningen heeft in het verleden een groot aantal molens binnen haar gemeentegrenzen gehad. Op de bastions rond d…

Goedkoop naar een bungalowparkGoedkoop naar een bungalowparkWanneer je een weekend of voor een langere periode een vakantiebungalow wilt huren, kun je terecht bij een aantal grote…
Langs boerderijen in De Marne: Zoutkamp - PieterburenHet eeuwenoude cultuurlandschap in Noord-Groningen, "het Hogeland", wordt gekenmerkt door de vele monumentale, grote boe…
Bronnen en referenties
  • Sites over Groningen
  • Het boekje: Rijkdom, Marketing Groningen

Reageer op het artikel "Uitstapjes en evenementen in Groningen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Wilvdvleuten
Laatste update: 10-03-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Binnenland
Special: Dagje weg
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!