Uitstapjes en evenementen in Overijssel

Uitstapjes en evenementen in Overijssel Vakantie vieren in eigen land. Nederland heeft veel prachtig natuurschoon in elke provincie. Er zijn bijvoorbeeld in Overijssel veel schitterende stadjes en dorpen waaraan u een bezoek kunt brengen. De regen en de temperatuur zijn vaak spelbreker. Voor het toch aanzienlijk aantal mooie dagen in Nederland, kunt u een rondreis maken naar zowel steden met hun bezienswaardigheden, als ook leuke dorpjes in ons prachtige Overijssel. Wandelend, fietsend, rijdend en met de boot.

Overijssel

Overijssel is een provincie van actief bezig zijn. Veel interessante plekjes zijn te bezoeken. Mooie gebouwen, molens, natuurgebieden en musea, Overijssel heeft het allemaal. U kunt rondreizen naar keuze: Met de auto, wandelend, fietsend, met de boot, te paard en zelfs per rijtuig of koets.

Zwolle

In het oude centrum van de Hanzestad staat de Basiliek van Onze Lieve Vrouwe ten Hemelopneming, een kruiskerk uit de 14de eeuw. Daarnaast staat de laatgotische Peperbus uit de 15de eeuw. Van internationale betekenis is de Sassenpoort, een poort in de middeleeuwse stadsmuur. Het station van Zwolle, stammend uit de 19de eeuw, is ook de moeite van het rondkijken waard. In Zwolle zijn rondvaarten mogelijk, u kunt er kanovaren en waterfietsen in de Zwolsche grachten. Er is ook een varend Pannenkoekenschip. In Zwolle is het Stedelijk Museum, een oud Drostehuis met een vaste tentoonstelling. In het nieuwe deel zijn wisselende exposities te zien. In het Historisch Centrum wordt u getrakteerd op de geschiedenis van de omgeving, geïllustreerd in een tentoonstelling en met vertoning van films. Het Vrouwenhuis is een oud Hofjeshuis, dat voor "Oude dames en vrijsters" werd opengesteld. Landgoed Anningahof heeft een prachtig park aan de Vecht met beeldende kunst. Het Ecodrome is een natuurpark.

Hattem

In Hattem staat het Anton Pieckmuseum. Iedereen kent deze schilder van de Efteling. Ook staat hier het Nederlands Bakkerijmuseum, Het Warme Land. In een aantrekkelijk historisch pand is het Voerman Museum ondergebracht. Voerman senior is een bekende IJsselschilder, Voerman junior is bekend van de Verkade albums.

Kampen

Stad van de cultuur, het water en de natuur. In Kampen treft u verschillende oude stadspoorten, waar onder de Broederpoort en de Koornmarktspoort. In het Iconenmuseum vindt u een collectie, uniek in Europa. Natuurlijk moet u ook de Heemtuin bewonderen. In Kampen vaart de Salonboot "De Veerman van Kampen". Op dit luxe schip uit de dertiger jaren kunt u terecht voor een rondvaart en zelfs een dagtocht.

Zwarte Waterland

Wieden en Weerribben

In de gemeente Wieden en Weerribben vindt u St. Jansklooster. Buiten het dorp liggen de natuurgebieden De Wieden en De Weerribben. Dit prachtige gebied met rietland, hooiland en moerasbos met zijn uitgebreide flora en fauna kunt u wandelend, fietsend en met de auto doorkruisen.

Hasselt, Giethoorn, Genemuiden

Het Oude Stadhuis in Hasselt, met laatgotische exposities, is de moeite waard. Ook de Kalkovens zijn exclusief voor deze gemeente. Deze ovens vormen een historische kalkbranderij, waar u met videopresentaties het proces uitgelegd krijgt. In Giethoorn kunt u met alle soorten boten, o.a. fluisterboten, door het Venetië van het noorden varen, nadat u pottenbakkerij Rhoda en restaurant De Witte Hoeve heeft bezocht. Genemuiden is de tapijtstad bij uitstek. 60% van Nederlands kamerbreed komt er vandaan. Natuurlijk is er ook een tapijtmuseum.

Steenwijkerland

Steenwijk

In het dorp Steenwijk is een circus- en kermismuseum. Zeer de moeite waard. Twee kerken moet u er bezoeken, de Onze Lieve Vrouwekerk en de Clemenskerk. In Villa Rams Woerthe, een prachtig negentiende eeuws art-nouveau pand, presenteert de gemeente zich.

Staphorst

Dit dorp in typische lintbebouwing met zijn groene luiken en blauwe kozijnen, laat u de nog steeds veelvuldig aanwezige klederdracht zien. De karakteristieke boerderijen, de staatsbossen en het Reestdal nodigen u tot een bezoek uit. Respecteert u de protestantse zondagsrust in het dorp. In het dorp staat het Museum Staphorst, een prachtig gerestaureerde boerderij met gebruiksvoorwerpen, kleding, waaronder het bekende stipwerk, en schilderijen. Zoals het vroeger was... In juli en augustus op de Staphorstdagen presenteert het dorp zich met klederdracht en oude ambachten. In de herfst een 'Streekgerechten dag'. Men kan vele streekgerechten proeven.

Dalfsen en Ommen

In de omgeving van Dalfsen staan meerdere kastelen, havezaten en buitenplaatsen, een bezoekje waard. Hier liggen o.a. de havezaten Huize Den Berg en Huize Hessum. Hier staat het boerenbedrijf centraal. In Ommen is het Nederlands Tinnen Figuren Museum. In de zomer zijn er demonstraties tin gieten. Het Streekmuseum is een Oudheidkamer. Op Landgoed Het Laer wordt gelegenheid gegeven om feesten en fairs te houden. Kasteel Eerde huisvest tegenwoordig een internationale school. Landgoed Vilsteren is door particulieren bewoond. Men kan er wandeltochten maken.

Hardenberg, Gramsbergen, Slagharen, Luttenberg

De Kloosterput in het dorp Sibculo in de gemeente Hardenberg bevat, naar beweerd, geneeskrachtig water. De put stamt uit de zeventiende eeuw. In Rheeze, Diffelen en Oud Bergentheim staan oude Saksische boerderijen, het bekijken waard. In het Natuuractiviteiten Centrum de Koppel, in Hardenberg, gelegen aan de Vecht, zijn exposities en u kunt er aan een excursie deelnemen. Ook vindt u hier het Paardenrusthuis Salland. Het centrum van Gramsbergen is een beschermd stadsgezicht. Het is een Openluchtmuseum! In Slagharen staat het welbekende attractiepark.In Luttenberg staat het Sallands Landbouwmuseum De Laarman, met Sallandse Preuverieje. In Twenteland, het Twentse Hooiland kunt u heerlijke wandel- en fietstochten maken.

Dinkelland

Tubbergen, Fleringen, Harbrinkhoek

Het Dinkelland wordt gevormd door de Dinkel. Er zijn golvende valleien en heuvelruggen. Natuurreservaat Het Springendal bevat 335 hectare bronnen, beken, heuvels en u vindt er ook grafheuvels. Tubbergen is de meest katholieke gemeente van Nederland. Hier staat de Pancratius basiliek. Ook in Tubbergen staan de watermolens Bels en Frans. In Fleringen staat de oudste eik van Nederland: de Kroezeboom. Hier werden ten tijde van de reformatie missen opgedragen. In Harbrinkhoek is een Paardenmelkerij met Haflingers. Excursies zijn mogelijk.

Manderveen, Denekamp

In Manderveen kunt u rondneuzen op een aardbeienbedrijf, beschuit met aardbeien eten en ijs met aardbeien. In Denekamp staat het Natuurhistorisch Museum Natura Docet. Hier ziet u aardbevingen, vulkaanuitbarstingen, bergen, mammoeten en weersatellieten. En ja, een Rariteitenkabinet. In Huize Keizer ziet u hoe men woonde in de negentiende eeuw. Mooie stijlkamers zijn er te bewonderen. In Denekamp staat Huis Singraven, Huis Brecklenkamp en het Schuivenhuisje. De grote Sint Nicolaaskerk luidt de internationaal bekende klokken.

Twente

Ambt Delden, Delden

Ambt Delden wordt de Hof van Twente genoemd, samen met Goor, Diepenheim, Markelo en Delden. Museumboerderij de Wendezoele toont de bezoekers hoe het leven zich vroeger in en rond de boerderijen afspeelde. De gerestaureerde Molen van Buursink verkoopt graanproducten. In Delden staat het Zoutmuseum.

Almelo, Hengelo, Enschede

In Almelo staat het Bakkerijmuseum van Bolletje. Het Stadsmuseum schrijft de geschiedenis van de Heerlijkheid Almelo. Het Wevershuisje is een stadsboerderij die u leert hoe het proces 'Van vlas tot Linnen' verloopt. In Hengelo staat het Historisch Museum dat de geschiedenis uit de vorige eeuw vertelt. Het Kunstcentrum is het centrum voor moderne beeldende kunst. Er is een Electro Radio Nostalgiemuseum en een Educatief Industriemuseum over de industriële ontwikkeling van Twente. Enschede is de bruisende, levendige universiteitsstad die fraaie gebouwen combineert met het rijke textielverleden. Hier staat ook het Luchtvaartmuseum Aviodrome. U ziet hier de luchtvaartgeschiedenis van 1929 tot nu. In het Rijksmuseum Twenthe hangt oude schilderkunst van middeleeuwen tot Impressionisme. Daarnaast is er oude kunst: zilver, glas aardewerk. En moderne kunst.In de Museumfabriek toont 'Het Grote Verhaal' de ontwikkeling van land naar stad en streek. Enschede heeft ook een synagoge en een moskee, Allah's Huis.

Losser, Beuningen, Vriezenveen

In Losser is het Smokkel-en Textielmuseum. In het Anderson museum liggen archeologische vondsten, fossielen en vondsten uit de Staringhoeve. Het Arboretum is een park met 1000 soorten bomen en heesters. Steenfabriek De Werklust is een authentiek monument van bedrijf en techniek. Het is een Rijksmonument en u kunt er rondgeleid worden. Beuningen heeft een Gildenwerkplaats met oude ambachtendemonstraties. Hier kan men ook de 'Jonge leu, Oale Groond' tour doen met een borreltje in het café uit de televisieserie. In Vriezenveen staat het veenmuseum Vriezenveens veld. Het laat de armzalige leefomstandigheden zien van de veenarbeiders. De Peddemorsboerderij is een van de oudste boerderijen. Het is een expositieruimte. In het oude raadhuis is Historisch Museum Vriezenveen gevestigd. Het heeft een textielafdeling en een Russische afdeling. Tussen 1720 en 1917 dreef Twente levendig handel met St. Petersburg.

Glane, Borne, Diepenheim, Wierden, Ootmarsum

In Glane staat een heel oud Syrisch-orthodox klooster. In Borne staat Kids City, een themapark in piratenstijl. In Diepenheim zijn de Tuinen van Huize Warmelo met azalea's, fuchsia's, rododendrons en rozen. Wierden heeft een Oudheidkamer en een Klompenmuseum. Ootmarsum heeft Openluchtmuseum Los Hoes. U loopt in de geschiedenis van Twente.

Hellendoorn

Bij Aktief Overijssel in Hellendoorn kunt u paardrijden en er zijn rondvaarten. Attractiepark Hellendoorn is natuurlijk in heel Nederland bekend. In de Sagenschuur (een Saksische boerderij uit 1727),van Landgoed Schuilenburg hoort u streekvertellingen met acteurs en special effects. In de bakkerij van Gerrit Valk is een Bakkerij- en IJsmuseum en men kan er bonbons maken.

Salland

Olst en Wijhe en Raalte

Op Landgoed De Haere in Olst is een deel van de IJssellinie te bekijken. Het Geologisch Museum 'De IJsselvallei' toont vondsten uit het Quartair en het Tertiair. Bij Wijhe zijn de Duursche Waarden, een van de belangrijkste natuurgebieden van de provincie. Op Kasteel Het Nijenhuis/ Museum de Fundatie vindt u de collectie van Hannema, schilderijen, tekeningen en beeldhouwwerken. Bij Landgoed De Gelder, waar na een brand slechts het Koetshuis overgebleven is, kunt u heerlijk wandelen. In het dorp is de Nicolaaskerk. In Wijhe is het Wijhes Museum. De molens De Vlijt en De Wijhese Molen zijn te bekijken.
In boerderij Strunk in Raalte is een Oudheidkamer. Raalte heeft ook een 'American Motorcycle museum' en Landbouwmuseum 'De Laarman'. Een synagoge heeft er ook een plaats.

Deventer

In de vroegere Hanzestad, in een middeleeuws pakhuis, is het Speelgoedmuseum gevestigd. Deventer heeft ook een Historisch Museum. In het centrum staat de Grote of Lebuïnuskerk. Het stadhuiscomplex is ook historisch. In het Kunstenlab zijn tentoonstellingen van moderne beeldende kunst. De Waag, waar de VVV gevestigd is, is een monument. Men kan er rondgeleid worden. In Deventer staat ook het oudste stenen huis van Nederland, De Proosdij uit 1130.Door het historische centrum kunt u een wandeling maken, ook onder leiding van een gids.

Niet te geloven wat u allemaal in Overijssel kunt zien en doen. In elk geval is er voor ieders smaak iets te vinden. Vooral voor de natuurliefhebbers en de oudheid'kundigen' is deze mooie provincie een kolfje naar hun hand.

Lees verder

© 2009 - 2020 Wilvdvleuten, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Overijssel (provincie Nederland)Overijssel (provincie Nederland)Overijssel is een gezellige provincie met veel bezienswaardigheden. Overijssel staat vooral bekend om het bosgebied 'de…
Een dagje uit in OverijsselEen dagje uit in OverijsselProvincie Overijssel ligt in het Oosten van Nederland en grenst aan Duitsland, Drenthe, Gelderland en Flevoland. Hoewel…
Interessante bezienswaardigheden in Hanzestad ZwolleInteressante bezienswaardigheden in Hanzestad ZwolleZwolle heeft een historisch centrum met veel interessante bezienswaardigheden, die zeker een bezoekje waard zijn. Deze H…
Kampen is een bezoek waardKampen is een oude Hanzestad, net als een aantal andere steden die aan of nabij de IJssel lagen. Kampen zelf is een stad…

Uitstapjes en evenementen in de provincie ZeelandUitstapjes en evenementen in de provincie ZeelandVakantie vieren in eigen land. Nederland heeft veel prachtig natuurschoon in elke provincie, zeker in Zeeland. Daarnaast…
Fietstocht door Kollumerland in het spoor van mr. AndreaeDe Kollumer notaris mr. Andreae maakte in 1877 een tocht door Noordoost-Friesland. Hij beschreef die in het boek Friesla…
Bronnen en referenties
  • Sites over Overijssel

Reageer op het artikel "Uitstapjes en evenementen in Overijssel"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Wilvdvleuten
Laatste update: 02-05-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Binnenland
Special: Dagje weg
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!