Uitstapjes en evenementen in de provincie Utrecht

Uitstapjes en evenementen in de provincie Utrecht Vakantie vieren in eigen land. Nederland heeft veel natuurschoon in elke provincie. Daarnaast zijn er vaak schitterende steden waar men in Nederland een bezoek aan kan brengen. De temperatuur en de regen zijn vaak spelbreker. In het toch aanzienlijk aantal mooie dagen in Nederland kunt u een rondreis maken langs zowel steden met hun bezienswaardigheden als ook leuke dorpjes in een prachtige provincie van Nederland: Utrecht, met zijn groene bossen en de prachtige Vecht.

Provincie Utrecht

De provincie Utrecht heeft heel veel natuur. Vanuit elke stad is wel een mooie wandeling of fietstocht te maken. Ook veel steden zijn de moeite van het bezoeken waard. Zeker de hoofdstad!

Centrum van Nederland

Utrecht is de provincie van de kastelen, de natuurparken, de sterrenwacht, vele kerken en natuurlijk van de kunst en de musea. Utrecht heeft de mooie rivier de Vecht, met de mooie dorpjes die daar aan liggen. Utrecht is goed te bereiken, ligt centraal en heeft een prachtige natuur, zeker bij en op de Heuvelrug.En de hoofdstad is een van de mooiste en gezelligste steden van Nederland. Met zijn grachtjes en vele terrasjes nodigt de stad u uit tot een bezoek.

De hoofdstad Utrecht

De bezienswaardigheden van de hoofdstad zijn zo talrijk dat u er gerust een paar dagen kunt doorbrengen. Dagelijks kunt u een rondleiding krijgen in de Domtoren en op het Domplein. Stadswandelingen zijn te maken onder leiding van een gids die u dan leidt langs de historische bouwwerken, de monumentale gevels en de antieke straatjes. Delen van Utrecht stammen nog uit de middeleeuwen! Aan de kades, bij de grachten, liggen de historische werven van Utrecht.

Museumkwartier

In het Utrechtse museumkwartier, de culturele schatkamer van Nederland, zijn vele musea te bezoeken. Het Centraal Museum herbergt veel oude meesters uit de zestiende en zeventiende eeuw, naast zilver, keramiek,archeologische vondsten en beelden. Het Rietveld-Schröderhuis,is in 1924 door Rietveld gebouwd voor Truus Schröder in de typische kleuren rood, blauw en geel van kunstgroep "De Stijl". In het Nationaal museum De Speelklok is van alles te zien en te doen. Onder andere zijn er zelf spelende muziekinstrumenten. Het museum Australische Kunst toont kunst van de Aboriginals. Wat er in het Spoorwegmuseum en het Dick Bruna Museum te zien is, spreekt voor zich. Muziekcentrum Vredenburg is de verzamelplaats voor de muziekliefhebbers. In het Fentener van Vlissingenhuis is moderne kunst ondergebracht. In houtzaagmolen De Ster in de wijk Lombok kunt u , zo u wilt, rondgeleid worden. In een zestiende eeuws bastion is Sterrenwacht Sonneborch ondergebracht. Door de sterrenkoepels uit de negentiende eeuw kan men de hemel aanschouwen. Een zonnetelescoop is er ook.

Rondvaart

Een rondvaart door de grachten is een aanrader. Winkelen in het centrum van Utrecht of in Hoog Catherijne is een uitstapje op zich. In de Loertoeter kan men een kijkje nemen (loeren) bij een in 1974 buiten werking gesteld eeuwenoud riool aan de Mariaplaats. Vermeld moet de Winkel van Sinkel, waar van alles 'te koop' is, van lekker eten tot muziek, dans en film. Met binnentuin.

Aantrekkelijke horeca

Na een heerlijk dagje Utrecht is het goed toeven in een van de vele grand cafés of kroegjes en pak een terrasje, onder andere bij de werven aan de grachten.

Amersfoort

In deze stad is dierenpark Amersfoort te bezoeken. Ook het geboortehuis van Mondriaan staat hier. In het huis is het Museum voor Constructieve en Concrete kunst gevestigd. In Amersfoort is ook de Art Galerie voor moderne kunst, waar werken van onder anderen. van de Linden, Herman Brood, Briels, Corneille, Nito en Van Oijen te bewonderen zijn.

Kamp Amersfoort, een strafkamp uit de Tweede Wereldoorlog, waar tussen 1941 en 1945 35.000 gevangenen verbleven onder toezicht van de Duitse politie, is nu Nationaal Monument. De Mariënhof is een oud klooster, gesticht door de celzusters van Sint Ursula. Vroeger werd er voor abdijbewoners gekookt, nu voor de moderne congressen en meetings.

Doorn

Hier is de grootste botanische tuin van Nederland, het Van Gimborn Arboretum.

Loosdrecht en de Plassen

Hier kan men een rondvaart maken over de Plassen en over de Vecht. Bij de Loosdrechtse Plassen is het voor watersporters goed toeven.

De

Vechtstreek

is een verzameling natuurgebiedjes met een typisch Hollands landschap: water, trilvenen, grasland, moerasbos en wipwatermolens.

Kleinere steden en dorpen

Soestdijk

Paleis Soestdijk was enige tijd gedeeltelijk te bezoeken. Het leven van prinses Juliana en prins Bernhard speelde zich hier af.

Soest

In Nieuw Eldorado in Soest geeft men paardenshows en maakt men huifkar tochten. Ook in Soest is het paarden rusthuis De Paardenkamp, op boerderij Vosseveld,waar moe gelopen paarden hun laatste jaren in alle rust doorbrengen. Er is ook een Paardentram in Soest en men kan er 'boerengolf' spelen tussen de koeienvlaaien.

Soesterberg

De luchtmachtbasis die in Soesterberg gevestigd is, kent natuurlijk iedereen en daar is ook een Militair Luchtvaartmuseum bij.

Zeist

Hier ligt Slot Zeist,waar men rondgeleid kan worden door de stijlkamers van een vorstelijk interieur uit de zeventiende eeuw. Het kasteel was van graaf Willem Adriaan, graaf van Nassau-Odijk.

Piramide van Austerlitz

Als eerbetoon aan Napoleon werd de Piramide van Austerlitz gebouwd, waar men nu uren kan wandelen. Er is ook een speeltuin.

Kleinere steden en dorpen

Haarzuylens

Hier staat De Haar , het meest sprookjesachtige kasteel van Nederland. Het is in de negentiende eeuw gerestaureerd. Onder leiding van een gids is het te bezichtigen. Er worden ook fairs gehouden, concerten en kerstarrangementen. De architectuur, het interieur en de tuinen zijn zeer de moeite waard.

Baarn

Hier ligt Kasteel Groeneveld. Daar zijn educatieve exposities te zien.

De Bilt

Hier ligt landgoed Vollenhove, de eerste buitenplaats van de Stichtse Lustwarane. Gebouwd in de zeventiende eeuw, en in de achttiende eeuwse landschapsstijl. Het is een beschermd monument in particulier bezit. Vandaar dat het beperkt toegankelijk is. In juni, tijdens de Tuindagen zijn 3 dagen lang het park, de (moes)tuin, de ijskelder, het koetshuis en de oranjerie te bezichtigen.

Maarsbergen

Er is een Kaas- en Museumboerderij, De Weistaar en die is te bezichtigen.

Rhenen met zijn grote dierenpark

Hier is natuurlijk het Ouwehands Dierenpark, waar naast de dieren ook shows en demonstraties te zien zijn.
Tussen Rhenen en Driebergen ligt het Nationale Park Utrechtse Heuvelrug in de bossen. Het is een groot wandel- en fietsgebied. Langs de kastelen en landgoederen is een prachtige fietsroute.

Dorpen

Vinkeveen

In het dorp bij de gelijknamige plassen is een kaas- en zuivelboerderij te bekijken.

Maartensdijk

Hier kan men boerengolf spelen en pony rijden. In de Groene Hart Landswinkel kan men streekproducten kopen.

Het gerestaureerde Fort Voordorp bij Groenekan (uit 1869) is een historisch verdedigingsbolwerk van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Spakenburg

In dit mooie dorp vindt u in het Klederdracht- en Visserijmuseum alles over de cultuur van het dorp.

Utrecht heeft voor elk wat wils. Daar zijn heel wat leuke dagen door te brengen.

Lees verder

© 2008 - 2020 Wilvdvleuten, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Skivakantie in Oostenrijk met kinderen onder de vier jaarOp wintersportvakantie met kinderen onder de vier jaar kan heel goed. Sterker nog, meestal vinden ze het fantastisch om…
Waddeneilanden op Vakantiebeurs in UtrechtWaddeneilanden op Vakantiebeurs in UtrechtElk jaar is er een meerdaagse vakantiebeurs in de Jaarbeurs in Utrecht. De VVV’s van de Waddeneilanden zijn present. De…
Dagje uit Utrecht - De piramide van AusterlitzDagje uit Utrecht - De piramide van AusterlitzEen goede tip voor een geslaagd dagje uit in de omgeving van Utrecht is om een bezoek aan de stad te combineren met een…
Zwemmen in Utrecht: overdekte en openluchtzwembadenZwemmen in Utrecht: overdekte en openluchtzwembadenZwemmen in Utrecht is mogelijk in overdekte en openluchtzwembaden. Er zijn een aantal gewone zwembaden in Utrecht en een…

Uitstapjes en evenementen in de provincie LimburgUitstapjes en evenementen in de provincie LimburgVakantie vieren in eigen land. Nederland heeft veel prachtig natuurschoon in elke provincie. Daarnaast zijn er in Nederl…
Vakantie op TexelVakantie op TexelHet eiland Texel is erg in trek als binnenlandse vakantiebestemming. Het is het grootste waddeneiland. Jaarlijks bezoeke…
Bronnen en referenties
  • Sites over Utrecht

Reageer op het artikel "Uitstapjes en evenementen in de provincie Utrecht"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Wilvdvleuten
Laatste update: 30-03-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Binnenland
Special: Dagje weg
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!