Het Zwanenwater bij Callantsoog

Het Zwanenwater bij Callantsoog Vlak bij Callantsoog ligt een prachtig natuurgebied: het Zwanenwater. Het Zwanenwater heeft zijn naam gekregen doordat er in de 17e eeuw zwanen werden gefokt. Zwanen zul je er nu niet meer vinden, er is nu een broedkolonie lepelaars. Het prachtige gebied is eigendom van Natuurmonumenten en er loopt een wandelroute die je kunt volgen.

Ontstaan

In de 1596 werd de Zijperzeedijk gebouwd. Hierdoor werd de zeearm 'de Zijpe' ingepolderd. Aan de zeekant ontstond een dubbele rij duinen met tussen die rijen duinen een vallei. Die vallei is het huidige Zwanenwater. Voordat de Zijperzeedijk werd aangelegd, leek het gebied op het waddengebied. Callantoog lag in die tijd op het waddeneiland 't Oghe.

Vogels

In het tweede water ligt een eiland waarop zich een broedkolonies van lepelaars en van aalscholvers bevinden. Hier kun je niet erg dicht bij komen, neem daarom een verrekijker mee.

Het gebied is een thuis voor zeldzame vogels:
 • bruine kiekendief
 • ransuil
 • tapuit
 • blauwborst
 • geoorde fuut

Planten

De grond is hier kalkarm. Dat kun je ook zien, het duinzand is veel witter dan bijvoorbeeld strandzand in andere gebieden. In die kalkarme duinen vind je dopheide, struikheid en kraaiheide. De duinvalleien zijn moerassig: wetlands. Hier vind je o.a. parnassia, waterdrieblad en orchideeën.

Wandelen

Er zijn twee wandelroutes in het gebied uitgezet. De ene is met geel gemarkeerd en is 2 km lang. De andere is met bruin gemarkeerd en 4,5 km lang. Deze bruine wandeling gaat om het eerste water heen en gaat langs een punt waarop de broedkolonie in het tweede water gezien kan worden.

Langs de route kom je eerst een drijvende vogelkijkhut tegen, later op de route kom je nogmaals een observatiepunt tegen, plus een kijkscherm.

Gehandicapten

De route heeft voor een deel een verhard, goed rolstoeltoegankelijk pad. Een ander deel van de route bestaat uit een schelpenpad met twee sporen met daartussen begroeiing. Dit is stuk is voor rolstoelers niet ontoegankelijk, maar echt gemakkelijk zal het niet gaan.
 • De duintop van waaraf zicht is op het tweede water waar de broekolonie is, is niet bereikbaar voor rolstoelers.
 • De drijvende vogelkijkhut is bereikbaar voor rolstoelers en er zijn kijkgaten op de juiste hoogte. Voor het tweede observatiepunt moet je over een smal, onverhard pad waardoor het niet zal lukken. Vrijwel direct naast dit observatiepunt ligt echter het kijkscherm en dat is gemakkelijk bereikbaar.

Bereikbaarheid

 • Per auto: bij de ingang is een parkeerterrein: Zuidschinkeldijk 3 in Callantsoog.
 • Per openbaar vervoer: vanaf NS station Schagen met bus 152 van Connexxion, reisduur 20 minuten.

Alleen de wandelroutes zijn toegankelijk voor individuele bezoekers. Wie de rest van het gebied wil zien, kan deelnemen aan een excursie. Informatie hierover is de verkrijgen bij de VVV in Callantsoog.

Toegangsprijzen

Leden van Natuurmonumentengratis
Leden van Het Noord-Hollands Landschapgratis
Kinderengratis
Volwassenen en kinderen vanaf 13 jaardagkaartje, rond 2 euro

Een kaartjesautomaat staat aan het begin van de route.
© 2008 - 2022 Judithm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vakantie in Sint Maartenszee, Noord-HollandVakantie in Sint Maartenszee, Noord-HollandSint Maartenszee is een klein plaatsje gelegen aan de Noordzee in Noord-Holland tussen Callantsoog en Petten. Het dorp m…
Callantsoog, een strandvakantie of dagje aan zeeHet dorp Callantsoog is een badplaats vrijwel direct aan zee gelegen in de kop van Noord-Holland. In het kleine maar gez…
Campingbeoordeling Kop van Noord-HollandAl 8 jaren trekken wij elke zomer naar de kop van Noord-Holland voor onze vakantie. Menig camping hebben we al bezocht.…
De Blauwe vlag eco label voor stranden en jachthavensWie het milieu hoog in het vaandel heeft staan, kan ervoor kiezen om een strand te bezoeken met een Blauwe Vlag. Ook jac…

Wandelen op Landgoed Nijenburg, tussen Alkmaar en HeilooWandelen op Landgoed Nijenburg, tussen Alkmaar en HeilooTussen Alkmaar en Heiloo ligt Landgoed Nijenburg. Landgoed Nijenburg ligt in een bos en de wegen en paden zijn opengeste…
Liberty Park - Het Nationaal Oorlogs- en VerzetsmuseumLiberty Park - Het Nationaal Oorlogs- en VerzetsmuseumIn 1944 werd bij Overloon een flinke slag geleverd tussen de Duitsers en geallieerden. De bosrijke Brabantse omgeving is…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
 • Vereniging Natuurmonumenten
 • Foto: www.morguefile.com
Judithm (119 artikelen)
Laatste update: 13-06-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Binnenland
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.