InfoNu.nl > Reizen en Recreatie > Binnenland > Recreatie op en rond Landgoed Stoutenburg

Recreatie op en rond Landgoed Stoutenburg

Recreatie op en rond Landgoed Stoutenburg Landgoed Stoutenburg, ook wel Heerlijkheid Stoutenburg genoemd, heeft natuurliefhebbers veel te bieden. Het landgoed is gelegen in een prachtig natuurgebied in het Utrechts Landschap. Op het landgoed ligt Kasteel Stoutenburg, dat een rijke historie kent. Het daarnaast gelegen koetshuis doet tegenwoordig dienst als informatiecentrum en vertrekpunt voor wandel- en fietstochten in de mooie omgeving. Vlakbij het landgoed is een bloemenpluktuin met theehuis te vinden. Ook voor gezinnen met jonge kinderen zijn er op en rond Landgoed Stoutenburg veel mogelijkheden voor recreatie in de natuur.

Landgoed Stoutenburg

Op een mooi plekje in het Utrechts Landschap ligt Landgoed Stoutenburg. Het grotendeels uit loofbomen bestaande parkbos van het landgoed is aangelegd rond 1880. In die tijd is ook het huidige in het parkbos gelegen Kasteel Stoutenburg gebouwd. Het bijbehorende koetshuis fungeert tegenwoordig als informatiecentrum en vertrekpunt voor wandel- en fietsroutes. Naast het parkbos bestaat het landgoed uit weilanden, houtwallen, mooie lanen en een rustig kabbelende beek. Er komen veel verschillende vogelsoorten en bijzondere vissen en planten voor in dit mooie natuurgebied.

In 1997 werd de Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten in Nederland eigenaar van het landgoed. Stichting Het Utrechts Landschap heeft het landgoed sinds 2000 in eigendom. Zij wil het landgoed vergroten, zodat een waardevol natuurgebied bewaard blijft voor de toekomst.

Geschiedenis Kasteel Stoutenburg

Het huidige Kasteel Stoutenburg (de naam Stoutenburg betekent Trotse Burcht) is een rond 1880 gebouwd groot herenhuis. Het kent echter een lange geschiedenis met vele gedaanteverwisselingen. Mogelijk voortbouwend op een oudere woontoren uit de elfde eeuw, richtte Walter van Amersfoort in 1259 het eerste Kasteel van Stoutenburg op. De bisschop van Utrecht wilde de beschikking over dit kasteel om er krijgsknechten te legeren. In ruil hiervoor verleende hij stadsrechten aan Amersfoort.

De kleinzoon van Walter van Amersfoort deed later afstand van Kasteel Stoutenburg. Na een verbouwing in 1317 in opdracht van Bisschop Gwijde van Avesnes, de nieuwe heer van Stoutenburg, werd de locatie een belangrijk bestuurscentrum. In de loop van de tijd werd het kasteel echter, mede door geldgebrek, steeds minder belangrijk. Aan het eind van de vijftiende eeuw werd het geplunderd en verwoest door Gelderse soldaten.

In 1594 kocht Johan van Oldenbarnevelt het landgoed. Nadat hij in 1619 werd onthoofd, werd Stoutenburg verbeurd verklaard. Ter nagedachtenis aan Van Oldenbarnevelt zijn twee eikenbomen geplant. Deze sieren nog steeds het landgoed.

Op de plaats van het verwoeste kasteel werd in de loop van de zeventiende eeuw een landhuis gebouwd door de nieuwe eigenaren, de familie Van Beye. Het huis had diverse bijgebouwen en een gracht omsloot het geheel. In de jaren die volgden, wisselde Stoutenburg enkele malen van eigenaar. Tussen 1862 en 1864 werd door de toenmalige eigenaar een geheel nieuw, neogotisch huis gebouwd. Het landgoed werd door hem in Engelse landschapsstijl ingericht. Na zijn overlijden tien jaar later werd het pasgebouwde huis weer afgebroken. In 1888 werd op een andere plaats op het landgoed een nieuw landhuis gebouwd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte dit landhuis ernstig beschadigd. In 1948 werd het gekocht door de Franciscanen. Het werd hersteld en ging dienst doen als ontmoetingsruimte voor deze religieuze orde. Sinds 1991 is vanuit het gebouw de communiteit van het Franciscaans Milieuproject actief. Deze communiteit heeft als doel de relatie tussen mens en natuur te verbeteren.

Infocentrum Koetshuis Stoutenburg

Het voormalig koetshuis van Kasteel Stoutenburg is nu het vertrekpunt voor wandel- en fietsroutes in de omgeving. Bezoekers kunnen er een kop koffie drinken, snuffelen in het winkeltje met regionale producten en meer te weten komen over de natuur en de cultuurhistorie van Landgoed Stoutenburg door middel van informatiemateriaal en een interactieve multimediapresentatie over Stoutenburg in de filmzaal.

Infocentrum Koetshuis Stoutenburg is te vinden aan de Stoutenburgerlaan 4 in Stoutenburg. Het is geopend op woensdag, zaterdag en zondag van 12:30 uur tot 16:30 uur. Van november tot en met februari is het informatiecentrum op woensdag gesloten en ook op feestdagen is het gesloten.

Vanaf het koetshuis starten meerdere wandel- en fietsroutes. Een aantal wandelroutes is bij uitstek geschikt voor gezinnen met jonge kinderen:
 • Het Stoute Schoenenpad
 • Fietje bij de Poel
 • Het Luciapad

Het Stoute Schoenenpad

Het Stoute Schoenenpad is een educatief wandelpad voor het hele gezin. Omdat de wandelroute minder dan een kilometer lang is en er onderweg van alles te beleven valt, is deze zeer geschikt voor gezinnen met jonge kinderen. Onderweg kom je onder andere een uitkijktoren, een insectenhotel, een klauterparcours en een bostelefoon tegen. Ook kunnen kinderen met een schepnetje diertjes vangen in een waterpoeltje. In de periode half oktober tot half april is het poeltje gesloten.

Fietje bij de Poel

Fietje bij de Poel is een activiteit die zich afspeelt bij de waterpoel langs het Stoute Schoenenpad. Deze activiteit is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar onder begeleiding van volwassenen. De kinderen krijgen materialen mee om diertjes uit de poel te vangen en wat over deze diertjes te leren.

Het Luciapad

Het Luciapad is een familiespeurtocht naar de juwelen van Lucia, geschikt voor families met kinderen vanaf 8 jaar. Deelnemers leren meer over Lucia van Lilaar, kasteelvrouwe rond 1800, middels een diapresentatie. Daarna krijgen ze een rugzak mee met opdrachten en spelletjes die te maken hebben met het landschap en de natuur van Stoutenburg. Hiermee kunnen ze de speurtocht van 3 kilometer lopen, die leidt naar de verstopplek van de juwelen van Lucia.

Pluktuin

Een klein stukje verderop, aan Stoutenburgerlaan 6, ligt Pluktuin In de Vrolijke Mortier. De toegang tot de bloementuin is gratis. Tegen betaling kun je met behulp van plukschaartjes en plukmanden zelf een mooie bos bloemen samenstellen. Voor kinderen is er een speciale kinderpluktuin. De pluktuin is vanaf 1 juli elke dag geopend. Na de eerste nachtvorst, meestal rond half oktober, sluit de pluktuin. Bij de pluktuin vind je ook een theehuis met terras, waar koffie, thee, zelfgebakken taart en ijs genuttigd kan worden. Op afspraak zijn hier verschillende activiteiten mogelijk, zoals een high tea, een kinderfeestje of een creatieve workshop. Het theehuis is vanaf 1 mei tot en met het laatste weekend van september geopend van donderdag tot en met zaterdag van 10:30 uur tot 17:00 uur.

Genoemde openingstijden gelden in 2017.
© 2017 - 2019 Maaikev, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Dagjes uit met een bijbelse betekenisDagjes uit met een bijbelse betekenisNatuurlijk zijn dagjes uit leuk om te doen, maar zijn ze dan ook leerzaam? Misschien wil je je kinderen ook wel iets bij…
De mooiste bloemen pluktuinen van Nederland op een rijDe mooiste bloemen pluktuinen van Nederland op een rijEr komen in Nederland steeds meer bloemen pluktuinen. Veel particuliere tuinbezitters richten een gedeelte van hun tuin…
Burgh-Haamstede, gezellig dorp in ZeelandBurgh-Haamstede, gezellig dorp in ZeelandBurgh-Haamstede is een heel gezellig dorpje in Zeeland. In het hoogseizoen is het altijd gezellig druk met toeristen. Er…
Rondom eeuwenoud Kasteel HackfortDe brede gracht en het poortgebouw tesamen met de twee stoere torens van Kasteel Hackforth maakten het in de middeleeuwe…
Landgoed en Kasteel Twickel zijn interessantLandgoed en Kasteel Twickel zijn interessantIn Twente, iets buiten Delden ligt Landgoed Twickel. Dit landgoed met kasteel dateert al uit 1347 en is gelegen in een p…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Maxmann, Pixabay
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Landgoed_Stoutenburg
 • https://www.utrechtslandschap.nl/routes/kinderen/stoute-schoenenpad
 • https://www.utrechtslandschap.nl/infocentra/koetshuis-stoutenburg
 • https://www.landschapleusden.nl/pages/wandelingen/stoutenburg.php
 • https://www.vvvleusden.nl/locaties/255313712/tip-koetshuis-heerlijkheid-stoutenburg
 • https:/www.natuurkind.nl/stoute-schoenenpad/
 • https://www.vvvleusden.nl/locaties/3319731424/kasteel-stoutenburg-2
 • https://www.pluktuinstoutenburg.nl
 • https://www.utrechtslandschap.nl/natuurgebieden/heerlijkheid-stoutenburg/ontdek-heerlijkheid-stoutenburg
 • https://www.historieleusden.nl/hkl-stoutenburg-1.html

Reageer op het artikel "Recreatie op en rond Landgoed Stoutenburg"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Maaikev
Laatste update: 21-09-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Binnenland
Bronnen en referenties: 11
Schrijf mee!