Hotel Spaander – Kunsthotel in Volendam

Hotel Spaander – Kunsthotel in Volendam Hotel Spaander is een kunsthotel in Volendam. Niet alleen hotelgasten maar vooral ook kunstenaars zijn sinds jaar en dag welkom in het familiehotel dat sinds 1881 aan de dijk staat, niet ver van Foto de Boer. Daar kun je een foto laten maken van je familie in Volendammer klederdracht om tijdens het wachten op de foto tussen de schilderijen in Hotel Spaander een kopje koffie te nuttigen. Het hotel was onderwerp van het televisieprogramma 'Herrie in Hotel Spaander'. In Hotel Spaander waren regelmatig albumlanceringen en ook vonden er vaak presentaties en persconferenties van bekende Volendammers plaats.

Hotel Spaander in Volendam


Leendert Spaander en het Kunsthotel

Hotel Spaander is genoemd naar Leendert Spaander (1855-1955). Leendert legde ook de basis van de kunst in het hotel. Toen hij met Aaltje Kout trouwde, gaf hij aan een kunstenaar een opdracht om een schilderij te maken. Het was een werk met de tekst ‘Artist Kom Binne’. Het was een uitnodiging aan alle in Volendam werkende kunstenaars om elkaar in huize Spaander te ontmoeten. Leendert Spaander had ook contact met buitenlandse kunstenaars: Volendam werd een dankbaar onderwerp voor schilders en tekenaars.

Cafeetje aan de dijk

Toen het huis te klein werd kochten ze in 1881 een cafeetje aan de dijk. Daar wilde Spaander een ontmoetingsplek voor kunstenaars maken. Ze kwamen van over de hele wereld naar Volendam om daar aan de dijk te schilderen en om elkaar te inspireren. Leendert stichtte een kunstenaarskolonie in Volendam.

Paul Signac en hotelrekening

Leendert Spaander hing al de werken aan de wand. Menig kunstenaar betaalde er zijn hotelrekening mee. Jarenlang hing er een aquarel van Paul Signac in de lobby; het werk is nu meer dan honderdduizend euro waard. Honderd jaar geleden was Signac nog een onbekende schilder en hij was een van de gasten die met het werkje zijn hotelrekening betaalde. Achteraf is dat de duurste overnachting uit de geschiedenis van het hotel geweest.

Bron: Persbureau AmelandBron: Persbureau Ameland
De herberg van Spaander / Bron: Persbureau AmelandDe herberg van Spaander / Bron: Persbureau Ameland

Alida Spaander

Drie van zijn zeven dochters trouwden met een kunstenaar en ook via die weg groeide in de loop van de jaren een indrukwekkende kunstcollectie. Dochter Alida Spaander nam het bedrijf in 1919 over en zij breidde de kunstcollectie uit. Er hangen om en nabij 1800 kunstwerken in het hotel. In de herberg van het hotel hangen de wanden er vol mee. Na het overlijden van Alida Spaander kwam het hotel in handen van een Volendamse aannemer.

Familie Schilder

Volendamse Familie Schilder, die sinds 1963 de scepter zwaait in het zelfstandige driesterrenhotel, koestert het kunstbeleid van Spaander. In 2015 is de hotelleiding in handen van de broers Albert en Evert Schilder. In oktober 2016 stappen de twee terug en komt er een externe algemeen directeur. Hotel Spaander is intussen omgedoopt tot Art Hotel Spaander.

Renoir en Walt Disney in Volendam

Het hotel heeft menig beroemdheid mogen begroeten. Zowel grote namen uit de schilderkunst, muziek, filmwereld, sport, politiek als Koninklijke hoogheden hebben er hun voetstappen staan.
Schilder Pierre-Auguste Renoir, krantenmagnaat William Randolph Hearst, Amerika’s first lady Eleanor Roosevelt, componist Maurice Ravel, filmproducent Walt Disney, filmsterren Clark Gable en Kirk Douglas, voetballegende Johan Cruijff, filmster Elisabeth Taylor, bokser Muhammad Ali en Prinses Beatrix. In de eerste decennia van de 21ste eeuw wordt het hotel populair bij Aziatische gasten.

Zwembad

Het huidige hotel ademt de sfeer van het begin van de vorige eeuw en speelt in op de wensen van de tegenwoordige klanten. Er is in het hele hotel gratis draadloos wifi en in de lobby staat een pc met internet voor gastgebruik.
Het hotel beschikt over een overdekt zwembad, sauna en Turks stoombad, faciliteiten die voor hotelgasten gratis toegankelijk zijn.

Hotel Spaander

Hotel Spaander heeft 79 verschillend ingerichte hotelkamers. Elke kamer draagt een Volendamse bijnaam. Er wonen veel families met dezelfde achternaam in het dorp en daarom kreeg bijna iedereen een bijnaam. Met een knipoog naar die praktische traditie dragen de kamers in Spaander de Volendammer bijnamen, zoals Madoet de bijnaam voor de familie Schilder.

Klipperzaal

Het hotel kent verschillende zalen waarin gefeest en gedineerd kan worden. De Klipperszaal, Botterzaal, Schoklandzaal, Urkerzaal, Grote en Tussenserre (Hein van Madoetzaal) en de Markerzaal.
De Captainsroom op de begane grond is de voormalige familiekamer van Spaander, waar nog vele originele details bewaard zijn gebleven. De zaal is uitermate geschikt voor private dining. In de kelder zijn twee rustige en modern ingerichte zalen gesitueerd, die zeer geschikt zijn voor presentaties en trainingen.

Herrie in Hotel Spaander

In april 2015 startte het RTL4 programma Herrie in Hotel Spaander. Het ging niet goed met het hotel en de uitbaters wilden de grandeur van vroeger weer terug. Kok Herman den Blijker en hotelier Willem Reimers gingen met het hotel aan de slag voor het televisieprogramma. Hun adviezen moesten leiden tot een kunsthotel dat liep als nooit tevoren.

Herman den Blijker en Willem Reimers

Het duo Den Blijker en Reimers heeft naam gemaakt met hun adviezen die bedrijven hebben gered van de afgrond. Zij schoten te hulp op aanvraag van de gebroeders Schilder en maakten er meteen een televisieprogramma van. Vanaf 28 april 2015 waren in 6 afleveringen de resultaten van het duo en de uitbaters van Spaander te zien op RTL4. Hoofdrollen waren weggelegd voor de broers Ab en Evert Schilder.

Corona en failliet

Op vrijdag 22 mei 2020 spreekt de rechtbank van Noord-Holland het faillissement uit voor het beroemde hotel. Het hotel had zwaar te lijden onder de coronacrisis die begin 2020 uitbrak en een deel van het openbare leven stillegde. Het hotel was vanwege de pandemie sinds 21 maart 2020 gesloten. Het is eind mei 2020, net na het bekend worden dat het bedrijf failliet is, nog niet duidelijk of het definitief gedaan is met het hotel of dat er een doorstart wordt gemaakt.

Spaander

Legenda
A. Hotel Spaander
B. Foto de Boer

Lees verder

© 2015 - 2020 Piejet, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De schilder en beeldhouwer Pierre-Auguste RenoirRenoir maakte deel uit van de kern van de Impressionisten, een vernieuwende stroming in de schilderkunst in de negentien…
Jaap Buijs: één van Nederlands grootste muziekmanagersJaap Buijs: één van Nederlands grootste muziekmanagersJaap Buijs werd geboren op 27 februari 1946 in het dorpje Volendam en hij is zeker tot 2016 één van de grootste namen ui…
Disney Treasures: Disney RaritiesDisney Treasures: Disney RaritiesDe naam Disney Rarities zegt niet veel, maar waarschijnlijk kent u wel een paar van deze filmpjes. Zoals bijvoorbeeld he…
Dagje Volendam?Dagje Volendam?Varen op een traditionele botter, een bezoek aan een palingrokerij, een foto in klederdracht! Volendam heeft het allemaa…

Waarom kiezen Chinese toeristen voor NederlandWaarom kiezen Chinese toeristen voor NederlandEr komen steeds meer Chinese toeristen naar Nederland. In 2014 waren dit er 250.000, 18 procent meer dan het jaar daarvo…
De NS OV-fiets huren: voordelen, kosten, schade en diefstalDe NS OV-fiets huren: voordelen, kosten, schade en diefstalWanneer je in een andere stad bent, wil je je gemakkelijk kunnen verplaatsen. Natuurlijk kan dit met het openbaar vervoe…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Persbureau Ameland
  • http://hotel.blog.nl/nieuws/2015/02/21/nieuw-op-rtl-4-herrie-hotel-spaander geraadpleegd op 20 april 2015
  • http://www.hotelspaander.nl geraadpleegd op 19 april 2015
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/William_Randolph_Hearst geraadpleegd op 20 april 2015
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Eleanor_Roosevelt geraadpleegd op 20 april 2015
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Hotel_Spaander geraadpleegd op 20 april 2015
  • http://daysmagazine.com/index.php/days-of-art/leendert-spaander.html geraadpleegd op 20 april 2015
  • https://www.parool.nl/amsterdam/volendams-icoon-art-hotel-spaander-failliet~b89ae940/ geraadpleegd op 23 mei 2020
  • Afbeelding bron 1: Persbureau Ameland
  • Afbeelding bron 2: Persbureau Ameland

Reageer op het artikel "Hotel Spaander – Kunsthotel in Volendam"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Piejet
Laatste update: 23-05-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Binnenland
Special: Horeca
Bronnen en referenties: 10
Schrijf mee!