De Japanse Tuin op Landgoed Clingendael

De Japanse Tuin op landgoed Clingendael in Den Haag is de enige Japanse tuin in Nederland van rond 1910 en daardoor van grote historische waarde. De Japanse Tuin is vanwege haar kwetsbaarheid maar een paar keer per jaar voor het publiek opengesteld, in het voorjaar vanwege de bloesem en in het najaar vanwege de herfstkleuren.

Landgoed Clingendael

De naam Clingendael verwijst naar het dal tussen de klingen, oftewel de duinen. Al in de 16e eeuw wordt het landgoed Clingendael genoemd. De Japanse tuin maakt evenals de Hollandse Tuin deel uit van Landgoed Clingendael, welk landgoed in 1818 in het bezit kwam van de familie Van Brienen. Het landgoed heeft nog steeds bepaalde landschapskenmerken uit deze periode. In 1954 werd de gemeente Den Haag eigenaar en beheerder van het landgoed Clingendael.

Het ontstaan van belangstelling voor Japanse tuinen

Japan verkeerde meer dan twee eeuwen in volledig isolement, totdat zij in 1860 haar grenzen openstelde. Door dit isolement, het eigen volkskarakter en invloeden vanuit het Shinto en Boeddhisme, was er een unieke vorm van kunstzinnigheid ontstaan. De Japanse tuinkunst is daar een voorbeeld van. In Europa en Amerika ontstond belangstelling voor Japanse tuinen.

Freule Daisy

Freule Daisy, Marguerite M. Baronesse van Brienen (1871-1939) was ondernemend en maakte meerdere reizen per schip naar Japan. Zij bracht lantaarns, een watervat, beeldjes en bruggetjes mee terug naar Nederland. Natuurlijk had zij ook de Japanse tuinen goed bestudeerd en op grond daarvan creëerde zij met veel succes haar eigen Japanse Tuin op het familielandgoed.

Japanse Tuin

De tuin ademt een serene sfeer uit en is een plaats voor rust en bezinning. Maar wegens de beperkte openstelling kan het er druk zijn, dus je kunt maar het beste meteen 's ochtends gaan, voordat er hele gezelschappen arriveren. In het voorjaar biedt de tuin een overweldigende aanblik met bloesems in vele roze kleurschakeringen. In de herfst vormen de rode tinten van de Japanse esdoorns een prachtig contrast met alom tegenwoordige groene mossen. Dan staan ook de Japanse anemonen in bloei.

Wanneer je door de tuin wandelt, passeer je diverse helderrood gelakte bruggetjes. Het rood van de bruggetjes staat symbool voor vreugde, maar weert ook boze geesten. Verder bevat de tuin veel lantaarns van verschillende vormen, met afbeeldingen van Boeddha en ook wel van een hert. Het hert is in Japan een heilig dier, evenals de langstaartige schildpad. In de vijver ligt een eiland dat een schildpad voorstelt. Er is ook nog een steenzetting die mogelijk een kraanvogel symboliseert. Kraanvogel en schildpad staan symbool voor een lang leven. Achterin de tuin staat nog een klein beeldje van de Boeddhistische heilige Jizo, beschermer van kinderen. Andere opvallende tuinornamenten zijn twee vatervaten, één met vier afbeeldingen van Boeddha en de ander in de vorm van een lotusbloem.

De Japanse Tuin is de grootste Japanse tuin in Nederland met een oppervlakte van 6800 m2. Sinds 2001 is het een rijksmonument. Het paviljoen acherin de Japanse Tuin is in 2008 opgeknapt.

Openingstijden Japanse Tuin

Voor actuele openingstijden van de Japanse Tuin zie www.denhaag.nl/japansetuin.
© 2010 - 2020 Plato, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Terug van weggeweest: Boeddhazaal museum VolkenkundeHet afgelopen jaar opende het Leidse museum Volkenkunde de vernieuwde Boeddhazaal. Deze populaire en belangrijke ruimte…
Tuinsoorten: Wat voor tuinsoorten bestaan er onder andere?Tuinsoorten: Wat voor tuinsoorten bestaan er onder andere?Er bestaan allerlei verschillende tuinsoorten, zoals bijvoorbeeld de Japanse, Chinese, landelijke, Toscaanse en bloement…
Mooie bomen voor de kleine tuinMooie bomen voor de kleine tuinOok in een kleine tuin komen veel bomen goed tot hun recht. Alle Acer Palmatum soorten zijn geschikt voor de tuin. Er is…
Bloeiende bomenBloeiende bomenBomen zijn voor een wat grotere tuin eigenlijk een 'must'. Het zorgt voor hoogte in de tuin, waardoor alles meer één geh…

Orihuela, stad met een rijke historie en Orihuela CostaOrihuela, stad met een rijke historie en Orihuela CostaOrihuela is een stad waar gedurende vier eeuwen de Bisschopszetel van de Provincie Alicante gevestigd was. Deze stad hee…
De hoogtepunten van New South Wales in AustraliëIn New South Wales (NSW) is zetten de eerste Engelse kolonisten voet aan wal in Australië. Kapitein James Cook was de ee…
Bronnen en referenties
  • www.gemeentedenhaag.nl

Reageer op het artikel "De Japanse Tuin op Landgoed Clingendael"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Plato
Laatste update: 23-04-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!