InfoNu.nl > Reizen en Recreatie > Bezienswaardigheden > De mooiste dorpen in Frankrijk: Provence-Alpes-Côte d’ Azur

De mooiste dorpen in Frankrijk: Provence-Alpes-Côte d’ Azur

De mooiste dorpen in Frankrijk: Provence-Alpes-Côte d’ Azur Les Plus Beaux Village de France is een organisatie die er naar streeft het authentieke karakter van dorpen in Frankrijk zoveel mogelijk te bewaren en te promoten. In 1981 werd deze organisatie in het leven geroepen door Charles Ceyrac, de toenmalige burgemeester van Collonges-la–Rouge. Sindsdien hebben veel burgemeesters zijn voorbeeld gevolgd. Momenteel zijn er 154 dorpjes in 19 regio’s aangesloten bij de organisatie Les Plus Beaux Villages de France. Zo ook de Provence-Alpes-Côte d’ Azur.

De regio Provence-Alpes- Côte d’ Azur

De Provence met zijn beroemde Côte d’ Azur is de streek die het meest tot de verbeelding spreekt. Zonaanbidders liggen zij aan zij op de stranden en wagen een wagen in de casino’s van Monte Carlo. Cannes is een bruisende stad met het welbekende filmfestival dat elk jaar plaatsvindt in “de Bunker”. Beroemdheden drinken hier hun aperitief in het Carlton hotelpaleis, kopen een Chaneltas in een van de boetieks aan de Boulevard de la Croisette of loungen op het achterdek van hun jacht.

Nice heeft een geheel andere “ambiance”. Meer dan vijf eeuwen lang is Nice in handen geweest van de Italianen. Dit herken je aan de Turijnse bouwstijl in Nizza met de vele rood-okeren en pastelkleurige gevels. Deze kleuren zijn terug te vinden in de nauwe straatjes van Le Vieux Nice met de geurige kraampjes van de bloemen- en groentemarkt aan de Cours Saleya.

Nice ligt aan de voet van een rotsachtige heuvel, le Château genoemd. U kunt met Le Petit Train dit Château bezoeken. Vanaf de 93 meter hoge ‘uitkijktoren” ziet u hoe de oude stad wordt gescheiden van de nieuwe stad en in de verte ziet u een ferry in de diepblauwe zee vertrekken naar het île de Beauté.

De Provence daarentegen heeft een heuvelachtig binnenland en is nog verbazend authentiek. La Belle Provence is gezegend met een buitengewoon mooi landschap waar wijnranken en lavendel gebroederlijk naast elkaar staan. Men vindt hier de oudste wijngebieden van Frankrijk. De Grieken ‘introduceerden “ hier de eerste wijnstokken! Het is het gebied van de geuren: rozemarijn, tijm, lavendel en venkel. Zon en wind wedijveren hier met elkaar. Fonteinen zijn niet weg te denken uit het dorpsbeeld. Een plek waar de lokale bevolking elkaar ontmoet en geniet van de verfrissende koelte. Dit is de streek van schilders zoals Cézanne en Van Gogh die geïnspireerd raakten door het landschap, het licht en de couleur locale.

De regio Provence-Alpes-Côte d’ Azur en les Plus Beaux Villages de France

In deze regio liggen de departmenten Alpes-de-Haute-Provence (04), Hautes-Alpes (05), Alpes-Maritimes (06), Bouches-du-Rhône (13), Var (83) en de Vaucluse (84). U vindt in elk departement wel een van de mooiste dorpen van Frankrijk.

Vaucluse
 • Lourmarin
 • Ménebres
 • Ansouis
 • Vénasque
 • Gordes
 • Roussillon
 • Séguret

Var

 • Seillans
 • Tourtour
 • Bargème
 • Gassin

Alpes-Maritimes

 • Coaraze
 • Gourdon
 • Sainte-Agnès

Hautes-Alpes

 • La Grave
 • Saint-Véran

Bouches-du-Rhône

 • Les Baux-de-Provence

Alpes de Haute Provence

 • Moustiers-Sainte-marie

Lees verder

© 2010 - 2017 Laliaison, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Marktdag in de ProvenceWie graag markten bezoekt, komt in de Provence ruim aan zijn trekken. Verse producten, lokale specialiteiten en gezellig…
Les 2 Alpes - Wit voor groentjesLes 2 Alpes - Wit voor groentjesEchte waaghalzen hinderen vaak de beginnende wintersporter. Daarom voorziet Les 2 Alpes een groot aantal gemakkelijke pi…
Frankrijk: de regio'sFrankrijk: de regio'sFrankrijk is onderverdeeld in 26 regio's (régions), waarvan er 22 in Europa liggen en 4 overzeese. De regio's zijn op hu…
De mooiste dorpen in Frankrijk: departement VaucluseLes Plus Beaux Village de France is een organisatie die er naar streeft het authentieke karakter van dorpen in Frankrijk…
Hotelvakanties vinden in badplaats Nice, Zuid-FrankrijkHotelvakanties vinden in badplaats Nice, Zuid-FrankrijkDe badplaats Nice aan de Franse Azurenkust is ongetwijfeld een van de mooist gelegen steden van Frankrijk. De adembeneme…

Reageer op het artikel "De mooiste dorpen in Frankrijk: Provence-Alpes-Côte d’ Azur"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Laliaison
Laatste update: 08-12-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Special: Franse dorpen
Schrijf mee!