Alice Springs: Bezienswaardigheden in de stad

Alice Springs in de Outback van Australië telt anno 2015 meer dan 25.000 inwoners. Ieder jaar weer komen er meer dan een half miljoen toeristen naar de stad toe. Zij gaan voornamelijk de attracties in de omgeving van de stad bekijken zoals Uluru Ayers Rock en de MacDonnell Ranges. Zij vergeten om de stad Alice Springs zelf eens goed te ontdekken. In de stad zelf zijn er tientallen leuke bezienswaardigheden te vinden, geschikt voor kinderen, volwassenen en ouderen. Zo kun je kunst gemaakt door de Aboriginals bezichtigen, het oude telegraafstation bekijken en honderden reptielen en andere dieren bekijken in de dierentuinen. Wat kun je allemaal doen in Alice Springs? Wat zijn de bekendste bezienswaardigheden en waar kun je deze toeristische attracties precies vinden in de woestijnstad?

Alice Springs

Alice Springs is een grote stad in het midden van de Australische Outback. Wat ooit begon met één gebouw, een telegraafstation, is uitgegroeid tot een metropool waar jaarlijks meer dan een half miljoen toeristen op afkomen. De meeste mensen komen niet voor de stad zelf, maar voor de toeristische trekpleisters die in de omgeving liggen. Alice Springs heeft anno 2015 meer dan 25.000 inwoners. Grappig detail: er zijn vrijwel altijd meer toeristen in de stad te vinden dan er lokale inwoners zijn. Het is dan ook geen wonder dat er duizenden bedden in de stad worden aangeboden in diverse accommodaties. In 1872 werd de Transaustralische Telegraaflijn gebouwd. Deze lijn liep van de stad Adelaide in het zuiden tot Darwin in het Noorden. In Alice Springs werd er een tussenstation gebouwd. Op deze plek is anno 2015 een museum gevestigd.

Bezienswaardigheden in de stad zelf

De meeste toeristen gaan naar Alice Springs toe met het vliegtuig, trein of bus, om de omgeving te verkennen. Zij vergeten de stad Alice Springs zelf te bezichtigen. Dit is zonde! Alice Springs heeft namelijk erg veel bezienswaardigheden die zeker de moeite waard zijn als je in de stad overnacht.

Alice Springs Desert Park

1. Lapinta Drive, telefoonnummer 89518788, website www.alicespringsdesertpark.com.au
In het ruim opgezette park kun je alle dieren die in Central-Australia voorkomen terugvinden op één plek. Als je geen maanden de tijd hebt om Australië te ontdekken, is het leuk om toch een groot aantal bijzondere dieren die voorkomen in het land te zien. Je kunt hier, naast tientallen andere dieren, de bijzondere bilby en ghost bat vinden.

Alice Springs Cultural Precinct

Laparinta Drive & Memorial Avenue, telefoonnummer 89511120, website www.ascp.com.au
Aan een lang wandelpad kun je meerdere gebouwen en bezienswaardigheden vinden in dit park. Je vindt hier onder andere een grote collectie kunst, sculpturen, heilige plekken voor Aboriginals en musea. Ook kun je hier een begraafplaats van bijzonder belang vinden. Je kunt, nadat je toegang hebt betaalt, vrij rondlopen in dit gebied.

Musea en cultuur

Alice Springs heeft een zeer boeiende geschiedenis. Van de oorspronkelijke bewoners tot aan de eerste blanken die het gebied betraden. Belangrijke stukken uit deze geschiedenis kun je terugvinden in diverse musea in parken in de stad zelf. Dit zijn:
 • Araluen Centre: een kunstmuseum
 • Museum of Central Australia: Informatie over fauna die je in het gebied kunt vinden
 • Kookaburra Memorial & Aviation museum: Geschiedenis van de luchtvaart in Australië en het verhaal van het neergestorte vliegtuig Kookaburra, een klein vliegtuig dat noodgedwongen moest landen in de Tanami woestijn.
 • Alice Springs Memorial Cementery: Een begraafplaats met de graven van Albert Namatjira, Harold Lasseter en Olive Pink. Waarom zij zo bekend zijn, kun je lezen op de informatieborden die aanwezig zijn.
 • Olive Pink Botanic Garden: Een geschiedenis van de flora in de Outback en een grote botanische tuin.

Kunst en de Aboriginals

De oorspronkelijke bewoners van Australië hebben in hun geschiedenis veel voorwerpen, kunst en andere zaken van historisch belang gemaakt. Deze zijn verzamelt in meerdere galerijen in Alice Springs. Je kunt kunst van oude Aboriginals en kunst van de hedendaagse Aboriginals terugvinden op de volgende plekken in de stad:
 • Papunya Tula
 • Gallary Gondwana
 • Mbantua Gallary

Royal Flying Doctor Service Base

1. Stuart Terrace, telefoonnummer: 89521129, website: www.flyingdoctor.net
Het is niet mogelijk om in iedere plaats in de Outback een ziekenhuis te bouwen. Als er toch iets aan de hand is in een afgelegen plek in de Australische woestijn, wie gaat er dan helpen? De Royal Flying Doctor Service Base in Alice Springs helpen mensen met medische problemen en noodgevallen in een gebied van ruim 2,3 miljoen vierkante meter. Je kunt een kijkje nemen in het gebouw waar zij zijn gevestigd. Er vertrekken meerdere keren per dag tours met een gids door het gebouw.

Alice Springs Reptile Centre

9. Stuart Terrace, telefoonnummer 89528900, website www.reptilecentre.com.au
Het reptielencentrum van Alice Springs herbergt duizenden reptielen. De ene nog angstaanjagender dan de andere. Voor veel films en documentaires worden de beesten gefilmd in dit centrum. Je kunt hier de meest zeldzame reptielen ter wereld vinden. Sommige mag je zelfs vasthouden onder begeleiding van een gids.

School of Air

80. Head Street, telefoonnummer 89516834, website www.assoa.nt.edu.au
Niet alle kleine dorpjes in de Outback hebben een school. In sommige ‘dorpen’ leven bijvoorbeeld, anno 2015, slechts 1 of 2 kinderen. Zij krijgen les van de docenten die werkzaam zijn bij de School of Air. Deze is gevestigd in Alice Springs. Vanuit deze locatie verzorgen zij lessen die ze via webcams en de radio uitzenden. Je kunt een kijkje nemen in het pand zelf. Ook zijn er rondleidingen en is het mogelijk om tijdens de schoolperiode een live les mee te maken.

Telegraph Station Historical Reserve

1. Herritage Drive, telefoonnummer 89523993, website www. alicespringstelegraphstation.com.au
Een van de bekendste toeristische attracties in Alice Springs is het oude telegraafstation. Hier is de stad ooit begonnen in 1870 om een verbinding tussen Adelaide en Darwin mogelijk te maken. Alice Springs was een van de tussenstation. De telegraaflijn werd van 1870 tot 1932 gebruikt. Daarna werden kinderen van Aboriginals opgevangen in de huizen. Je kunt een kijkje nemen in het oude telegraafstation (nagebouwd) en in het museum dat daarbij hoort. Je leert hier over de geschiedenis van de stad Alice Springs, de Outback en Australië zelf.

Old Ghan Museum

1. Norris Bell Avenue, telefoonnummer 89555047, website http://www.roadtransporthall.com/museums/old-ghan
Van Adelaide in het zuiden tot aan Darwin in het Noorden loopt er een treinspoor. Op dit spoor rijdt onder andere de Ghan trein. Tot 1980 reed hier de Old Ghan, deze werd in 1980 vervangen door de Legendary Ghan. In het museum kun je zien hoe het spoort tot stand is gekomen en kun je een deel van de Old Ghan bekijken.

Lees verder

© 2015 - 2020 Eddwin, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Praktische informatie over het Ulurugebergte in AustraliëPraktische informatie over het Ulurugebergte in AustraliëUluru is een beroemde berg in Australië. De miljoenen jaren oude berg valt duidelijk op vanwege zijn bijzondere verschij…
Australië: Hoe kom je in Mount Isa in de Outback?Mount Isa is een stad in het noorden van Australië in de staat Queensland. De stad wordt ook wel Mt. Isa of The Isa geno…
De stad Palm Springs in CaliforniëDe stad Palm Springs in CaliforniëWie denkt aan de staat Californië, denkt al snel aan grote steden als San Francisco en Los Angeles. Toch zijn er ook kle…
De Flying Doctors in Australië: luchtambulancedienstDe Flying Doctors in Australië: luchtambulancedienstVeel mensen kennen de Royal Flying Doctor Service (RFDS) in Australië van de dramaserie ‘The Flying Doctors’. De serie g…

Bezienswaardigheden in Bendigo, AustraliëBendigo ligt op 150 kilometer van de grote Australische stad Melbourne. Deze stad ligt midden in de goud regio (gold reg…
Montana (VS): 10 mooie plekjes en bezienswaardighedenMontana (VS): 10 mooie plekjes en bezienswaardighedenMontana ligt in het noordwesten van de VS tussen Idaho en North Dakota. Het is een uitgestrekte en dunbevolkte staat met…
Bronnen en referenties
 • Eigen ervaring
 • Lonely Planet Australia, Edition 2014
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Alice_Springs
 • http://alicespringstelegraphstation.com.au/
 • www.alicespringsdesertpark.com.au
 • www.assoa.nt.edu.au
 • http://www.travelnt.com/en/alice-springs-and-surrounds/things-to-do
 • http://www.tripadvisor.nl/Attractions-g255063-Activities-Alice_Springs_Red_Centre_Northern_Territory.html
 • http://www.australia.com/en/places/alice-springs.html
 • http://www.roadtransporthall.com/museums/old-ghan

Reageer op het artikel "Alice Springs: Bezienswaardigheden in de stad"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Eddwin
Gepubliceerd: Maart 2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Special: Alice Springs
Bronnen en referenties: 10
Schrijf mee!