Een dag uit naar Emsflower in Emsbüren

Een dag uit naar Emsflower in Emsbüren Vlak over de grens bij Oldenzaal ligt in de gemeente Emsbüren het groene attractiepark Emsflower met een bezoekerscentrum, prachtige tuinen, een echte erlebniswelt met exotische planten en waterpartijen met tropische vissen. Dit grote bedrijf van de familie Kuipers is beslist een bezoek waard. Zowel vanuit Nederland als van Duitsland komen dagelijks bussen met groepen mensen die deze prachtige tuinattractie bezoeken. In ieder seizoen is er wel iets bijzonders te beleven.

Het ontstaan van attractiepark Emsflower

Het bedrijf is thans in handen van Bennie Kuipers die als jongen van 19 jaar naar Amerika ging en daar ontdekte hoe ruim en groot alles daar was en hoeveel er machinaal werd verwerkt. Zijn vader Jan Kuipers begon in 1954 met een kwekerij in de Lutte. Bennie wilde zijn droom tot werkelijkheid zien worden en hij kocht grond in De Lutte, Klazinaveen, Noord Deurningen. Daarna ook in Duitsland in de omgeving van Berlijn. Zelfs in Tanzania werd een kwekerij opgezet. Hier worden o.a. de geraniumplantjes gekweekt die met de KLM naar Nederland worden gevlogen en vervolgens naar Emsbüren worden getransporteerd. Opvallend is dat bij dit bedrijf eerst verkocht wordt en pas daarna wordt er geproduceerd. Zo verkoopt men al twintig jaar aan supermarktketens en bouwmarkten waar men voor die tijd nog nauwelijks planten in de verkoop zag. Deze supermarktketens en bouwmarkten plaatsen al in een vroeg stadium hun bestellingen zodat men vooraf de hoeveelheid productie kan bepalen. In Emsbüren werd in 2004 met 24 boeren samen ruim 100 hectare landbouwgrond aangekocht waarop nu 26 ha. is gebouwd. Vrijwilligers van de VVV verzorgen rondleidingen, de plaatselijke vereniging voor Cichliden verzorgt de grot met tropische vissen.

Dag uit met de kinderen naar Emsflower in Emsbüren

Voor kinderen is een bezoek aan het attractiepark Emsflower een combinatie van leren, spelen en ontdekken. Er is een indoor speelruimte maar ook buiten zijn er zandbakken en speeltoestellen. Daarnaast is het voor kinderen mogelijk om het hertenkamp te bezoeken en de konijnen. Een vragenspel kan worden gedaan met de iets grotere kinderen tijdens een rondwandeling door de tropentuin. Dit is voor kinderen een unieke belevenis waarbij gebleken is dat kinderen veel vragen hebben over hoe de natuur in zijn werk gaat.

Welke afdelingen kent het attractiepark Emsflower

Het park kent diverse afdelingen zoals;
  • Tuincentrum
  • Showkas
  • Show- Mini Emsflower
  • Tropentuin
  • Restaurant

Tuincentrum

Het tuincentrum is 9000 vierkante meter. Hier is alles op het gebied van planten en bloemen verkrijgbaar zowel snijbloemen als kamerplanten maar ook buitenplanten en bomen. Tevens gereedschap en vijverbenodigdheden. Erg uitgebreid is de afdeling potterie waar men naar hartenlust kan zoeken naar de meest passende binnen- en buitenpotten.

Showkas

De showkas is een onderdeel van het Erlebnispark. Hier kan men het proces van het telen zien van producten die normaal niet bij Emsflower worden geproduceerd. Er is een afdeling groenten die men kan bezoeken van half februari tot eind november. Ook snijbloemen kan men hier bewonderen zoals de teelt van rozen en gerbera's.

Show Mini Emsflower

In oktober 2011 heeft men 300.000 bloembollen geplant die ieder voorjaar zullen gaan bloeien, zoals tulpen,narcissen en hyacynten. De tuin werd in juni 2010 geopend door Bondspresident Wulff. Het doel is om te bekijken welke variëteit bloemen in welk seizoen het best scoren. Het hele gebouw en de laadstations zijn nagebouwd in deze mini show.

Tropentuin

In de tropentuin zijn diverse soorten tuinen aangelegd. Er is een aparte cactustuin, een tuin met citrusvruchten maar ook hele oude olijfbomen kan men hier vinden. Er zijn kleine prieeltjes en een echte waterval. Ook de varentuin ontbreekt niet in het geheel. Om het geheel levendig te maken vliegen er een paar papegaaien in het rond.

Restaurant

In het restaurant kan men terecht voor een ontbijt, een snack of een complete maaltijd.

Het productieproces

In een grote hal kan men zien hoe er automatisch door machines gezaaid wordt. Vervolgens worden planten verspeend en getopt. Er wordt hier gewerkt in ploegendiensten want het werk gaat dag en nacht door. Vooral in het voorjaar en de zomer draait het bedrijf op volle toeren.

Zorg voor het milieu

Een goed initiatief in deze tijd om mee te werken aan verbetering van het milieu is de Emsflower BioPower centrale. Dit is een centrale waar groene stroom geproduceerd wordt met nawarohout. Dit is hout wat afkomstig is uit landschapsonderhoud. De reststroom wordt gebruikt om de kassen te verwarmen.

Betaling

Het tuincentrum en de wintertuin bezoeken is gratis. Voor de tropentuin en het Erlebnispark dient men een kaartje te kopen. In januari 2019 is het tarief voor volwassenen 9,50 euro en kinderen tot 3 jaar gratis. Kinderen tussen 4 en 12 jaar betalen 5 euro. Voor groepen gelden gereduceerde tarieven. Men kan vooraf afspraken maken over een rondleiding wanneer men met een groep het park wil bezoeken.

Wil men een bezoek brengen of een rondleiding reserveren kijk dan op: Emsflower
© 2012 - 2020 Celientje1, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Planten in vitro vermeerderenHeb je je wel eens afgevraagd waar jouw plant vandaan komt. Dan bedoel ik niet uit het tuincentrum of uit een andere pla…
Ponyparkcity en attractiepark SlagharenPonyparkcity en attractiepark SlagharenPonypark Slagharen, ponyparkcity. Ponyparkcity werkt nauw samen met Attractiepark Slagharen. Het ligt in de gemeente Ove…
Tropische tuinen in Nederland: de Orchideeën HoeveNatuurlijk heb je tropische tuinen in grote dierentuinen als Burgers Zoo en het Emmen Dierenpark. Maar wie wat kleinscha…
Ponyparkcity in OverijsselPonyparkcity in OverijsselVlak bij Slagharen in de provincie Overijssel vindt je in een bosrijke omgeving Ponyparkcity. Het is een ideale vakantie…

Midland, Ontaria, CanadaMidland, Ontaria, CanadaMidland ligt in Canada, 30 minuten rijden van Delawana. Het is één van de weinige plaatsen waar nog iets te vinden is ov…
Welke pretparken zijn open in de winter?Welke pretparken zijn open in de winter?De meeste pretparken in Nederland en de rest van Europa zijn in de winter gesloten. Sommige parken zijn echter ook in de…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Peggy Marco, Pixabay
  • Tubantia Verslag Emsflower
  • Website www. emsflower.nl

Reageer op het artikel "Een dag uit naar Emsflower in Emsbüren"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Celientje1
Laatste update: 07-08-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Attracties
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!