Trampolineparken in Nederland

Trampolineparken in Nederland Na de opening van het eerste trampolinepark in 2011, wordt trampolinespringen in 2018 in Nederland steeds populairder. Inmiddels zijn er in 2018 al meer dan 50 trampolineparken, waardoor er in de meeste grote steden wel een te vinden is. De parken worden steeds spannender gemaakt met verschillende faciliteiten als luchtkussens, schuim, parcoursen en klimrekken. Trampolineparken richten zich vooral op tieners en jongvolwassenen die fit genoeg zijn om zeker een uur te kunnen springen. Maar ook voor kinderen en families is er genoeg te beleven in een trampolinepark.

Trampolineparken

Trampolineparken bestaan uit een hal waarbij het vloeroppervlak, en soms ook een deel van de wanden, bedekt is met trampolines. Om de activiteit veelzijdig en spannend te houden worden er speciale activiteiten verwerkt in de parken. Zo zijn er special aangelegde parcours, luchtkussens of schuimkussens om een val te onderbreken, en kan er mee gesprongen worden in virtuele spellen.

Geschiedenis

Het eerste outdoor trampolinepark kwam in 1959 in San Diego. Vanwege de slechte berichten over de veiligheid zijn de trampolineparken in die tijd niet overgewaaid naar Europa. Pas in 2011 werd in Nederland het eerste indoor trampolinepark in Amsterdam geopend. Een aantal jaar is het bij dit ene park gebleven, maar vanaf 2013 begon het aantal trampolineparken in Nederland langzaam te groeien. In de jaren daarna kwamen er jaarlijks tientallen bij en in 2018 zijn er trampolineparken door heel Nederland te vinden.

Trampolinespringen

Trampolinespringen is een sport waarbij je allerlei stunts uitvoert als je in de lucht bent. Door zo hoog mogelijk te springen is de tijd die je in de lucht bent langer. Hierdoor kunnen er meer stunts als salto's en draaien plaatsvinden. Doordat een trampoline sterk verend is, is het mogelijk om hoge sprongen te maken. Het verende effect zorgt ook dat de kans op blessures door het springen kleiner worden. Met trampolinespringen gebruik je veel spieren. Ook is het belangrijk om een goede controle te hebben over je spieren om de stunts in de lucht zo goed mogelijk uit te voeren. Met een uur trampolinespringen verbruik je behoorlijk wat energie, gemiddeld zo'n 450 tot 500 calorieën.

Faciliteiten en activiteiten

Trampolineparken bevatten vaak meerdere faciliteiten waardoor het trampolinespringen veelzijdiger wordt. Zo wordt trampolinespringen gecombineerd met luchtkussens, klimwanden en bekende sporten als basketbal en voetbal. Daarnaast worden er vaak verschillende activiteiten georganiseerd voor bijvoorbeeld kleine kinderen, is het mogelijk om feestjes te organiseren en kan men trampolinelessen volgen.

Pillow pit

Door een zachte landing op de pillow pit, kun je hier van grote hoogtes op springen. Dit creëert extra mogelijkheden voor speciale stunts en salto's

Ninja course

De ninja course bestaat uit een hindernissenparcours waarbij je moet klimmen, springen en klauteren om de overkant te halen. Hierbij kan gebruik gemaakt worden van bijvoorbeeld trampolines, klimrekken, klimwanden en touwen, waardoor het parcours uitdagend gemaakt wordt. Luchtkussens en foam maken het mogelijk om ook hoog boven de grond te klimmen.

Wall trampoline

Bij wall trampoline worden de muren ook gebruikt bij het trampolinespringen. Er kan tegen een muur op gelopen worden, op een muur gesprongen worden of je kan je tegen de muur afzetten. Wall trampoline maakt het trampolinespringen veelzijdiger.

Foam pit

Een foam pit is een bak vol met schuimkussens waardoor een val gebroken wordt. Net als luchtkussen is het hierdoor mogelijk om op grotere hoogtes te springen of te klimmen.

Basketball

Er bestaan verschillende mogelijkheden om bepaalde sporten te combineren met trampolinespringen. Basketbal is een ideale sport die op een trampoline gespeeld kan worden. Maar ook volleybal of bossabal kan op een trampoline gespeeld worden.

Free jump of fun jump

Bij Free jump of fun jump is alles mogelijk. De hal bestaat uit alleen trampolines en je bent vrij om te doen wat je wilt. Free jump is daarom ideaal om te oefenen met trampoline spelen en nieuwe sprongen en salto's te leren. Er zijn vaak mensen aanwezig die je hierbij kunnen helpen. Afhankelijk van de locatie geldt voor de free jump een minimum leeftijd.

Party jump

Ook feestjes of kinderfeestjes kunnen gevierd worden in de meeste trampolineparken. Vaak zijn er arrangementen samengesteld waarbij springen wordt gecombineerd met een lekker hapje of drankje.

Puppy jump

Tijdens de puppy jump kunnen de allerkleinste zich uitleven in het trampolinepark. Er zijn tijden gereserveerd voor kleine kinderen die onder begeleiding van een volwassenen kunnen springen.

Trampolinelessen

Er worden in trampolineparken ook vaak lessen gegeven waarbij er verschillende sprongen, salto's en andere stunts worden geleerd.

Veiligheid trampolines

Trampolinespringen is niet gevaarlijker dan andere sporten. Dat wil niet zeggen dat er geen risico's aan zitten. Net als bij de meeste andere sporten bestaat er een kans dat je tijdens het trampolinespringen blessures oploopt. Franchiseketen Jump XL heeft berekend dat 0,017% van de springers, die tot april 2018 actief zijn geweest bij een van hun ketens, een blessure oploopt. Dit percentage is niet bijzonder veel. Om blessures te voorkomen, moet je je aan bepaalde huisregels houden. In veel gevallen draag je tijdens het springen ook speciale sokken die de grip verbeteren. Om de veiligheid in trampolineparken te waarborgen is er een normcommissie opgericht om in Nederland eisen voor de veiligheid van trampolineparken vast te leggen.

Doelgroep en leeftijden

Trampolines wordt vaak gezien als speelgoed voor kinderen. Veel kinderen hebben dan ook een trampoline in de tuin. De trampolines in trampolineparken gaan echter wat verder dan dat. De vering is beter, er zijn meer mogelijkheden en het oppervlak aan trampolines is veel groter. Dit maakt dat trampolinespringen een echte bezigheid of sport wordt. De doelgroep voor trampolineparken zijn dan ook vaak geen kleine kinderen, maar tieners en jongvolwassenen met een leeftijd van 10 tot 35 jaar. Natuurlijk kunnen jongere kinderen ook veel plezier beleven in een trampolinepark, maar begeleiding is bij jongere kinderen vaak wel noodzakelijk. Soms worden voor de kleinste kinderen ook speciale tijden gereserveerd, zodat ze ongestoord hun gang kunnen gaan. Ook oudere mensen die zich nog fit genoeg voelen zijn vanzelfsprekend welkom in een trampolinepark.

Prijzen van trampolineparken

Bij het betreden van een trampolinepark moet entree betaald worden. De hoogte van de entree verschilt per park, en ligt vaak rond de 10 euro per persoon. In veel trampolineparken betaald men voor een uur springen en zijn er speciale prijzen voor als men langere tijd wil springen.

Parken in Nederland

In Nederland zijn in de meeste grote steden wel trampolineparken te vinden. Er zijn een aantal franchiseketens die meerdere parken in Nederland hebben. Drie bekende franchiseketens voor trampolineparken zijn Jump XL, Jumpsquare en Bounz. In de onderstaande tabel vind je waar in april 2018 onder andere trampolineparken te vinden zijn.

PlaatsKeten
AalsmeerJump XL
AlkmaarJumpskillz
AlmeloBounz
AlmereBounz
AmersfoortJump XL
AmsterdamBounz
AmsterdamJumpsquare
AmsterdamVrog
ApeldoornBounz
ArnhemBounz
AssenBounz
BredaCross Jumps
Den HaagPlanet Jump
DeurneJumpsquare
DeventerBounz
DiemenJump XL
EerselJump XL
EindhovenJump XL
Eindhoven-BestBounz
EnschedeBounz
EnschedeKrazy Kangaroo
GeleenJump XL
GoudaJumpsquare
GroningenJump XL
HeerenveenJumpstyle Heerenveen
HeerhugowaardFreestyle Motion
HeerlenJump XL
HengeloJump XL
Hof van SaksenBounz
HoofddorpJumpskillz
HorstJump XL
IJmuiden aan zeeSanDiego
Leiderdorp / LeidenTrixs
LeidschendamTrixs
MaassluisIndoor pretpark
NieuwegeinJumpsquare
Nieuw-Vennep Freestyle Gymnastic
Nieuw-Vennep, HaarlemmermeerJump XL
NijmegenBounz
NijmegenJumpsquare
NoordwijkJumpin' Noordwijk
OisterwijkJump XL
PurmerendJumpskillz
RijswijkJumpsquare
RotterdamJump XL
RotterdamFreestyle Motion
SpijkenisseJump XL
VeghelJumpsquare
WaalwijkJump XL
WarmondJump XL
ZandvoortJump XL
ZoetermeerJump XL
ZwolleRebound World
© 2018 - 2020 Mrst, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Trampolines: modellen, plaatsing en belangrijke onderdelenTrampolines: modellen, plaatsing en belangrijke onderdelenTrampolinespringen is een geliefde bezigheid voor veel kinderen. Zij hebben dikwijls een trampoline ter beschikking in d…
Veiligheid van trampolines in de tuinVeiligheid van trampolines in de tuinEen paar jaar geleden werden ze ineens populair, trampolines in de tuin. Kinderen kunnen er uren op spelen. Een uitsteke…
Trampolines niet zonder gevaarTrampolines niet zonder gevaarTrampolines zijn in de mode. Geen wonder, want aan trampolines beleven kinderen veel plezier. Nauwelijks zijn de tempera…
Een inleiding tot BossaballWat doe je als je niet kan kiezen tussen trampolinespringen, capoeira, gymnastiek en volleybal? Juist ja, je beoefent ze…

Achtbaan Tweestryd in Adventure Zoo WildlandsAchtbaan Tweestryd in Adventure Zoo WildlandsAdventure Zoo Wildlands in Emmen is een park dat in maart 2016 is geopend na verhuizing van het voormalige Dierenpark Em…
Zwemmen met krokodillen in Crocosaurus Cove (Darwin)Zwemmen met krokodillen in Crocosaurus Cove (Darwin)Zwemmen met krokodillen is iets wat velen op hun bucketlist hebben staan. Op deze manier kun je een indrukwekkend groot…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
 • https://www.spronsen.com/wordpress/wp-content/uploads/Indoor-Trampolineparken-in-beeld-2016-1.pdf
 • https://jump-xl.com/nl/activiteiten
 • https://www.nen.nl/NEN-Shop/Nieuwsberichten-Consumentenzaken/Nieuwe-Commissie-Trampolineparken.htm
 • https://pretwerk.nl/topnieuws/volop-plannen-nieuwe-trampolineparken-nederland/52910
 • https://www.bounz.nl/vestigingen/
 • https://jump-xl.com/nl/locaties/nederland/
 • https://jumpsquare.nl/kies-een-vestiging
 • https://alkmaar.jumpskillz.nl/
 • https://www.trixs.nl/
 • http://www.jumpinnoordwijk.nl/
 • https://www.zwl.rebound.world/contact
 • https://www.crossjumps.nl/
 • https://www.indoorpretpark.nl/
 • https://jumpstyleheerenveen.nl/home
 • http://www.planetjump.nl/contact/
 • https://www.freestylemotion.nl/
 • http://www.springvloed.org/trampolinespringen/contact/
 • http://www.kngu.nl/daarom-kngu/trampolinespringen

Reageer op het artikel "Trampolineparken in Nederland"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Mrst
Gepubliceerd: 30-04-2018
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Attracties
Bronnen en referenties: 19
Schrijf mee!