Het Széchenyi-badhuis Boedapest: geschiedenis en informatie

Het Széchenyi-badhuis Boedapest: geschiedenis en informatie Het Széchenyi-badhuis in Boedapest is het grootste medicinale badhuis in Europa. Het thermale water komt uit twee bronnen van 74 ºC en 77 ºC en bevat verschillende heilzame stoffen zoals magnesium, calcium, sulfaat en bicarbonaat. Deze bronnen werden eind negentiende eeuw ontdekt en liggen diep onder de grond. Ondanks het feit dat het Széchenyi-badhuis erg populair onder de toeristen is, wordt het ook nog steeds druk bezocht door de lokale bevolking. In het buitenbad kan een schaakspelletje worden gespeeld op één van de drijvende schaakborden. Maar er kan natuurlijk ook gerelaxt worden in één van de thermale baden die dit badhuis rijk is. Zowel in de winter als in de zomer kan een bezoek aan dit badhuis als bijzonder worden ervaren.

Geschiedenis Széchenyi-badhuis

Het Széchenyi-badhuis werd geopend op 16 juni 1913 en is vernoemd naar István Széchenyi, een Hongaars staatsman, schrijver, econoom en ingenieur. Het badhuis ligt in het stadspark van Boedapest en werd gebouwd in neo-barokke stijl naar het ontwerp van Győző Czigler. De bouw begon op 7 mei 1909 met ontwerpen van architect Eugene Schmitterer. De constructie van het zwembad kostte ongeveer 3,9 miljoen Oostenrijks-Hongaarse kroon en de bebouwde oppervlakte is 6220 vierkante meter. In 1913 trok het Széchenyi-badhuis meer dan 200.000 bezoekers en dit aantal liep op tot 890.507 bezoekers in 1919. Destijds bestond het badhuis uit privé baden en aparte stoom- en zwembaden waar mannen en vrouwen gescheiden konden baden. Het badhuis werd in 1927 uitgebreid tot de huidige omvang, met vijftien binnenbaden en drie buitenbaden. Tegenwoordig baden mannen en vrouwen gezamenlijk.

Baden Széchenyi-badhuis

Het Széchenyi-badhuis telt twaalf openbare binnenbaden en drie buitenbaden.

De drie buitenbaden hebben ieder een andere temperatuur. Het 50-meterbad, waar baantjes gezwommen kunnen worden, heeft een temperatuur tussen de 26°C en 28°C. Het recreatiebad, welke voorzien is van massagestralen, heeft een temperatuur tussen de 30°C en 34°C. En het thermaalbad, voorzien van mineraalwater, heeft een temperatuur van 38°C.

Binnen bevinden zich elf thermale baden met een temperatuur tussen de 28°C en 40°C. Er is één koud thermaal bad met een temperatuur van 20°C. Tevens zijn er twee dompelbaden met een temperatuur van 18°C aanwezig.

Faciliteiten Széchenyi-badhuis

Naast de vele (thermale) baden die dit badhuis rijk is, zijn er ook een aantal stoomcabines, sauna's en bubbelbaden waar gebruik van kan worden gemaakt. Tevens is het nemen van massage's en pedicure-behandelingen mogelijk. Er kan gebruik worden gemaakt van ligbedjes en kluisjes en er is een sportschool aanwezig (gratis). Zwemkleding en badhanddoeken kunnen gehuurd worden en het is ook mogelijk om een rondleiding door het badhuis te krijgen. Verder is er een pinautomaat, een souvenirwinkel en een (buffet)restaurant aanwezig.

Tegen extra betaling is het mogelijk om een bezoek te brengen aan de Beer Spa, die in het Széchenyi-badhuis is gevestigd. Hierbij kan je baden in een badkuip gevuld met een mix van thermaalwater en bier en kan er natuurlijk ook bier worden gedronken. Ook is er een Palm House aanwezig, een tropisch ingerichte relaxruimte waar hapjes en drankjes besteld kunnen worden (entree tegen betaling).

(Prijs)verschil kluisje en kleedhokje

De entreeprijzen van het Széchenyi-badhuis zijn afhankelijk van of je gebruik wilt maken van een kluisje (locker) of een privé kleedhokje (cabin). Voor een entreebewijs met een privé kleedhokje betaal je iets meer dan voor een entreebewijs met een kluisje. Als je kiest voor een privé kleedhokje mag je ook je spullen in het hokje achter laten gedurende je verblijf in het badhuis. Je kan je spullen hier veilig achterlaten omdat alleen jij toegang hebt tot deze ruimte. Als je kiest voor een kluisje, kan je gebruik maken van een gezamenlijke kleedkamer (mannen en vrouwen gescheiden) en je spullen opbergen in een kluisje.

Entreeprijzen Széchenyi-badhuis

EntreekaartenMaandag t/m vrijdagZaterdag en zondag
Dagentree met kleedhokje5700 HUF5900 HUF
Dagentree met kluisje5200 HUF5400HUF
Ochtendentree (06.00 uur tot 08.00 uur) met kleedhokje5400 HUF5600 HUF
Ochtendentree (06.00 uur tot 08.00 uur) met kluisje4900 HUF5100 HUF
Middagentree (vanaf 17.00 uur) met kleedhokje5400 HUF5600 HUF
Middagentree (vanaf 17.00 uur) met kluisje4900 HUF5100 HUF
Prijzen geldig vanaf 8-01-2018
1000 Hongaarse Forint (HUF) is ongeveer €3,20 (berekend op 26-02-2018).


Huurprijzen

Te huurPrijsBorg
Badlaken500 HUF1000 HUF
Badhanddoek1000 HUF2000 HUF
Dames badkleding2000 HUF2000 HUF
Heren badkleding2000 HUF2000 HUF
Badjas2600 HUF5000 HUF
Badmuts (te koop)1000 HUF-
Prijzen geldig vanaf 8-01-2018
1000 Hongaarse Forint (HUF) is ongeveer €3,20 (berekend op 26-02-2018).


Adres en bereikbaarheid Széchenyi-badhuis

Het adres van het Széchenyi-badhuis is Budapest, XIV. kerület Állatkerti körút 9-11. H-1146 en is te bereiken met de M1-lijn van de metro van Boedapest. Uitstaphalte: Széchenyi fürdő.

Openingstijden Széchenyi-badhuis

Maandag t/m zondag van 06.00 uur tot 22.00 uur.
© 2018 - 2024 Larissaaa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Musea in BoedapestDe twee belangrijkste en grootste musea in Boedapest zijn het Hongaars Nationaal Museum en de Hongaarse Nationale Galeri…
Last minute naar BoedapestHaar fraaie gebouwen prijken op Unesco’s wereld-erfgoedlijst. Hollywoodsterren maken Boedapest trendy. In december is de…
Boedapest: vroeger en nuBoedapest is een prachtige, oude en sprookjesachtige stad. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat je er minstens één keer…
Boedapest, parel aan de DonauBoedapest, parel aan de DonauBoedapest is een prachtige stad, gelegen in een bocht van de rivier de Donau. Deze levensader deelt de hoofdstad van Hon…

Zwemmen met krokodillen in Crocosaurus Cove (Darwin)Zwemmen met krokodillen in Crocosaurus Cove (Darwin)Zwemmen met krokodillen is iets wat velen op hun bucketlist hebben staan. Op deze manier kun je een indrukwekkend groot…
The Real Mary King's Close (Edinburgh)The Real Mary King's Close (Edinburgh)De binnenstad van Edinburgh bestaat uit twee delen: Old Town en New Town. De Old Town bestaat voornamelijk uit het prach…
Bronnen en referenties
Larissaaa (1 artikelen)
Gepubliceerd: 27-02-2018
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Attracties
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.