Bezienswaardigheden in Cairns, Australië

Cairns is een middelgrote stad in het noorden van Australië in de staat Queensland. In de omgeving van de stad ligt het wereldberoemde Great Barrier Reef, de tropische regenwouden en de Outback. Wat veel mensen vergeten tijdens hun verblijf in Cairns, is dat er ook leuke, bijzondere en leerzame bezienswaardigheden in de stad zelf te vinden zijn. Zo kun je een duik nemen in een groot zoutwaterzwembad aan de boulevard, leren over tropische vissen en het koraalrif, kunst van Aboriginals bekijken of bijzondere wandelingen ondernemen. Welke bezienswaardigheden kun je allemaal in de stad Cairns zelf vinden?

Cairns

Cairns is een stad in het tropische noorden van Australië. De stad valt onder de staat Queensland. Op een klein aantal kilometer van de stad is een groot vliegveld te vinden. Hier landen dagelijks binnen- en buitenlandse vluchten. Daarnaast kun je er gemakkelijk met eigen vervoer, de bus of trein komen. De stad is populair bij toeristen wegens de gunstige ligging ten opzichte van het wereldberoemde Great Barrier Reef, het tropische regenwoud en de woeste Outback. De meeste toeristen verblijven dan ook, volgens de lokale VVV, minimaal drie nachten in de stad. Voor backpackers die met eigen vervoer of met bussen reizen door Australië ligt Cairns gunstig op de route. Cairns ligt namelijk op de bekende route langs de oostkust en op de route die helemaal rond Australië gaat. Het is dan ook geen wonder dat tijdens het hoogseizoen er meer toeristen in de stad zijn dan er lokale bevolking is.

Bezienswaardigheden in de stad zelf

De meeste toeristen verblijven in Cairns om de omgeving ervan te kunnen verkennen. Ze gaan naar het Great Barrier Reef om te duiken of te snorkelen of boeken een excursie (tour) naar de woeste Outback of tropisch regenwoud. Veel mensen vergeten om dan ook een kijkje te nemen in de stad zelf. Er zijn tientallen leuke en bijzondere bezienswaardigheden in de stad Cairns zelf te vinden. De populairste toeristische attracties zijn als volgt:

Cairns Foreshore Promenade en Boardwalk
Aan de boulevard van het centrum van Cairns kun je de Foreshore Promenade vinden. Hier is een groot zoutwaterzwembad aangelegd van 4800 vierkante meter. Bij dit grote zwembad, dat uitkijkt op het strand en de zee, zijn overdag badmeesters aanwezig. In de nacht is het geheel prachtig verlicht. Je mag er dan echter niet meer in zwemmen. Je kunt over de boulevard, de Boardwalk, lopen langs de Promenade. Hier vindt je winkels, restaurants en andere toeristische attracties. De inwoners van Cairns zeggen niet voor niets: “Esplanade Boardwalk - where it all happens!”.

Flecker Botanic Gardens

In het noordwesten van de stad liggen de grote botanische tuinen. Hier kun je kennismaken met de flora en fauna die voorkomt in het tropische regenwoud. Je kunt hier een wandeling van gemiddeld een uur doorheen maken. Deze wandeling kan ook onder begeleiding van een gids worden gedaan. Kinderen gaan anno 2015 gratis met deze tour mee. Volwassenen betalen 12 dollar voor een wandeling met een gids.

Wandelingen

Tegenover de botanische tuinen kun je meerdere wandelingen, met onderweg informatieborden, vinden. Zo kun je de Rainforest Boardwalk volgen. Deze brengt je onder andere langs een groot zoutwater meer en de Centenary Lakes. Voor de geoefende wandelaar is er de Mt Whitfield Conservation Park. Deze wandeling volgt een route de berg op. Onderweg heb je uitzichtpunten waarbij je over de hele stad Cairns kunt kijken.

Tjapukai Cultural Park

Dit culturele park is eigendom van de Aborignals, de oorspronkelijke bevolking van Australië. Je leert hier over de geschiedenis van deze bevolking, die hun hele leven in Cairns en omgeving hebben doorgebracht. Daarnaast zijn er demonstraties waarbij je leert speerwerpen en boemerang gooien.

Cairns Regional Gallery en Cairns Museum

In de twee musea die de stad rijk is kun je een goede mix van regionale en internationale kunst vinden. Beide musea zijn voor kinderen gratis, volwassenen betalen niet meer dan 5 dollar om alle tentoonstellingen te kunnen bekijken (2015).

Reef Teach

Een van de populairste attracties in de stad Cairns is het Reef Teach. In dit gebouw zijn er grote aquaria aanwezig met tropische vissen en verschillende soorten koraal. Je leert hier over het wereldberoemde Great Barrier Reef en over het behoud van dit koraalrif.

Lees verder

© 2015 - 2020 Eddwin, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Het Groot Barrièrerif: de regio en zijn bezienswaardighedenHet Groot Barrièrerif: de regio en zijn bezienswaardighedenHet Groot Barrièrerif ligt aan de Australische Oostkust in de deelstaat Queensland. Met zijn talrijke koraalriffen, eila…
Hoe kom je in Townsville, Australië?Hoe kom je in Townsville, Australië?Townsville is een grote stad aan de Australische oostkust. Anno 2015 leven er meer dan 150.000 mensen in de stad. Deze l…
Australië: klimaatAustralië: klimaatAustralië is een gigantisch land met veel verschillende klimaten. Zo zijn er eilanden die sterk worden beïnvloed door ze…
Australië, pareltjes per staatVoor een groot aantal mensen spreekt Australië sterk tot de verbeelding. Het enorme, dun bevolkte (ei)land lokt reiziger…

Baron 1898, divecoaster in de EftelingBaron 1898, divecoaster in de EftelingIn het attractiepark de Efteling is sinds 2015 een nieuwe divecoaster, Baron 1898, geopend. De attractie staat in het th…
Betaalbare pretparken in NederlandBetaalbare pretparken in NederlandNederland is het pretparkenland bij uitstek. Vanaf de lente is het pretparkseizoen in Nederland weer aangebroken. Nederl…
Bronnen en referenties
  • Eigen ervaring
  • Lonely Planet Australia, Edition 2014
  • http://www.tripadvisor.nl/Attractions-g255069-Activities-Cairns_Cairns_Region_Queensland.html
  • http://www.lonelyplanet.com/australia/queensland/cairns/sights/beaches-islands-waterfronts/cairns-esplanade-boardwalk-lagoon

Reageer op het artikel "Bezienswaardigheden in Cairns, Australië"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Eddwin
Gepubliceerd: Maart 2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Attracties
Special: Australië
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!