Het attractiepark PortAventura in Spanje

PortAventura staat bekend als een van de mooiste pretparken in Spanje .Het park is verdeeld over zes zones. Iedere zone heeft zijn eigen thema. Dit is niet alleen te zien aan het landschap, maar ook aan de restaurantjes, souvenirwinkeltjes, shows en attracties. Deze zijn namelijk allen aan het desbetreffende thema aangepast. Telkens als u in een ander thema gebied komt voelt het alsof u in een geheel andere wereld stapt. Het attractiepark PortAventura ligt op loopafstand van Salou. Wanneer u bijvoorbeeld van Barcelona of Cambrils of ergens anders in Spanje bent is het attractiepark is goed bereikbaar met de bus- of trein. PortAventura heeft zelfs zijn eigen treinstation. Het attractiepark veel te bieden aan attracties en shows, daarom is het park uitermate geschikt voor alle leeftijden.

Het park

Ingang van PortAventura / Bron: Wikisid, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Ingang van PortAventura / Bron: Wikisid, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
Wanneer u het pretpark PortAventura bezoekt kunt u een reis maken door zes delen van de wereld. Het park is verdeeld in zes zones namelijk:
 • Mediterranea
 • China,
 • Mexico
 • Far West
 • Polynesië
 • SèsamoAventura

Elke zone heeft zijn eigen attracties, souvenirwinkeltjes, restaurants en shows die bij het desbetreffende thema passen. In het park is er genoeg te zien en te beleven voor jong en oud. Bij de kassa van het pretpark is een plattegrond verkrijgbaar, dit is handig omdat het park zo uitgestrekt is en om alle attracties te vinden gaat het zoeken dan net iets makkelijker. PortAventura ligt op loopafstand van het centrum van Salou. Wanneer u plannen heeft om meerdere dagen op het park te verblijven kunt u logeren in het PortAventura hotel. Het hotel is gebouwd in Mediterrane stijl en kunt u vinden in het attractiepark PortAventura zelf. Als u een overnachting in het hotel boekt krijgt u daar gratis dagelijks toegang tot het park erbij. Natuurlijk kunt u ook een hotel boeken in de omgeving van PortAventura zoals in Barcelona, Salou of in het kleine vissersdorpje Cambrils.

Geschiedenis van PortAventura

Op de plaats waar het attractiepark PortAventura staat waren er vroeger plannen om er een Europees Disneyland Resort te bouwen. Toen Disney besloot om zich in Parijs te vestigen toonde de Amerikaanse groep Universal Studios hun interesse in het gebied in Spanje. Na jarenlang bouwen opende PortAventura in 1995 voor het eerst zijn poorten. Het attractiepark heette in die tijd nog “Universal Studios Mediterranea-PortAventura”. Deze naam is na enkele jaren ingekort naar PortAventura. In 2002 werd het park uitgebreid met een waterpark. Het waterpark grenst aan PortAventura en heeft net als PortAventura ook verschillende namen gehad, maar sinds 2010 staat het bekend als Costa Cairibe Aquatic Park. PortAventura wordt tot een van Europa ’s grootste pretparken gerekend.

Informatie over PortAventura

Het centrum van Salou ligt op 1.6 km van het attractie park. U kunt zelfs lopend van Salou naar het pretpark gaan. Wanneer u vanaf Barcelona komt ligt PortAventura op een uur afstand met de auto. Wanneer u met de auto naar het park komt, kunt u parkeren op een van de twee grote parkeerplaatsen tegen een betaling van €6,00. De parkeerplaatsen zijn uitgestrekt, om een zoektocht naar u auto te voorkomen is het verstandig om uw nummer en zone van uw parkeerplaats te noteren aan het begin van de dag.
 • Adresgegevens
 • Ave.Pere Molas 43480
 • Salou-Spanje

Reizen met de bus

Als u van plan bent met de bus naar PortAventura te komen dan wordt het geadviseerd om met de bussen van het bedrijf Autocars Plana te reizen. Deze bussen stoppen namelijk bij de meeste centrale haltes in en rond het centrum van Salou, de dichtstbijzijnde plaats.

Reizen met de trein

Met de trein is het attractiepark goed te bereiken. Wanneer u met de trein naar PortAventura wilt reizen is het handig om te weten dat PortAventura zijn eigen treinstation heeft. Dit station is verbonden met vele andere stations in de regio.

Het attractiepark

Het park is bestaat uit zes zones, elk zonegebied heeft zijn een eigen thema.

Mediterranea

Mediterranea, een overzicht / Bron: Sotti, Wikimedia Commons (Publiek domein)Mediterranea, een overzicht / Bron: Sotti, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Wanneer u het attractie park binnen komt ziet u als eerst het Mediterrane meer. Met de huizen die om het meer staan waant u zich u in een havenstadje. Rondom het meer zijn verschillende restaurantjes te vinden. Hier worden ook shows opgevoerd zoals de FiëtaAventura en Aquamusic. Verder bevinden zich hier verschillende souvenirwinkeltjes die bij dit themagebied horen. Ook de attracties ontbreken in dit themagebied niet. De belangrijkste attractie is de oude locomotief waarmee u het park kunt rondrijden.

Polynesië

Tukiki Splash attractie / Bron: Thecrypt, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Tukiki Splash attractie / Bron: Thecrypt, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
In het themagebied Polynesië is een tropisch jungle nagemaakt. Wanneer u deze zone inloopt wordt u omringd door palmbomen, tropische planten en bloemen. Tussen de verscheidenheid aan bomen en planten zult u ook verschillende watervallen tegenkomen. In deze zone zijn er verder Polynesische restaurantjes, souvenirwinkeltjes en attracties te vinden. De volgende populaire attracties bevinden zich in dit gebied:
 • Kon-tiki Wave
 • Sea Oddyssey
 • Tutuki Splash
 • Canoes

Mexico

In Mexico staan de attracties vooral opgesteld tussen oude ruïnes en een Maya-piramide. Het landschap bestaat voornamelijk uit cactussen en vetplanten. Hier vind u ook verschillende souvenirwinkeltjes en restaurantjes in de Mexicaanse stijl waar u bijvoorbeeld heerlijke kiptaco’s kunt eten. Ook kunt u gebruik maken van de vele attracties die dit themagebied te bieden heeft:
 • Los Patrillos
 • Hurakan Condor
 • Serpiente Emplumada
 • El Diablo, een mijntreinachtbaan met een topsnelheid van 60km/h en de rit duur bedraagt 3 min en 10 sec.
 • Los Aramadillos, kinderen kunnen plaatsnemen in het dier de Armadillo. Deze dieren hebben hun beste kleren aangetrokken om de rit extra speciaal te maken. De attractie draait rond op een plateau.

Far West

In dit gebied waant u zich in een oude stad in het wilde Westen er staan veel Westerse gebouwen en beeldhouwwerken. Er is zelfs een wild West versie van de botsauto’s gemakt. Far West is het grootste themagebied van PortAventura. Er zijn hier dan ook de meeste attracties en souvenirwinkeltjes te vinden. Naast deze attracties en winkels kunt u ook uw inwendige mens versterken in een van de vele thema-restaurantjes die Far West rijk is. De volgende attracties kunt u vinden in het wilde Westen:
 • Grazy Barrels
 • Volpaute
 • Stampida
 • Buffalo Rodeo
 • Grand Canyon Rapids, een wildwaterbaan vergelijkbaar met de Piranha uit de Efteling.
 • Tomahawk, een houten achtbaan bestemd voor jonge kinderen.
 • Wild Buffalo
 • Silver River Flume
 • Carrousel

China

In dit themagebied kunt u genieten van een wandeling langs typisch Chinese gebouwen. Tijdens uw verblijf in dit themagebied kunt u onder andere prachtige bonsaiboompjes zien en twee grote Chinese toegangspoorten bewerkt met Chinese details. Wanneer u over de miniatuur Chinese muur loopt kunt u de twee grootste attracties van PortAventura zien. Dit zijn de Dragon Khan en de Shambhala. Daarnaast vindt u in dit themagebied zijn de nodige restaurantjes, souvenir winkeltjes en attracties te vinden. De bekendste attracties van dit landthema zijn:
De Dragon Kahn achtbaan / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)De Dragon Kahn achtbaan / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
 • Shambhala, deze attractie heeft drie records op zijn naam gezet: de hoogste Europese achtbaan, hoogste afdaling op een achtbaan in Europa en de snelste Europese hypercoaster.
 • Cobra Imperial
 • Dragon Khan, het was een van de twee achtbanen die PortAventura had bij de opening van het park. Dragon Khan is te zien vanuit iedere positie in het park of vanuit de naburige hotels. De topsnelheid is 105Km/h en de ritduur is 105 seconden.
 • Port la Drassana
 • Tea Cups
 • Waitan Port

Waterpret voor kinderen / Bron: Wikisid, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Waterpret voor kinderen / Bron: Wikisid, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

SésamoAventura

Dit is de nieuwste zone van het park en is gebaseerd op Sesamstraat. SésamoAventura is voornamelijk gericht op jonge gezinnen. Er zijn shows met onder andere Bert, Ernie, het koekjesmonster, Grover en Elmo. De hoofdstraat van SèsamoAventura komt uit op een groot plein waar de “magische boom” staat dit is een lachende boom van twaalf meter hoog. Ook is er een betoverde tuin in dit themagebied waar kinderen zich heerlijk kunnen uitleven. De belangrijkste attracties van dit gebied zijn:
 • Waikiki
 • Loco-locoTiki
 • Tami-Tami, een achtbaan voor kinderen.

Shows

In PortAventura zijn er verschillende shows te zien. Welke shows er zijn verschilt per seizoen. Hieronder vindt u de twee belangrijkste shows die in PortAventura te bewonderen zijn:

Aloha Tahiti

Deze show kunt u in het landthema Polynesië vinden. De show wordt alleen vroeg in de ochtend vertoont. U ziet de authentieke Polynesiërs op het strand dansen en zingen.

FiëtaAventura

Deze show kunt u in het themagebied Mediterranea bewonderen. Iedere avond tijdens de zomer kunt u een show zien met een spektakel van water, elektriciteit, vuur, vuurwerk en speciale effecten.

Tips

 • U mag zelf uw eten en drinken meenemen in het pretpark om zo kosten te besparen, het eten en drinken is namelijk erg prijzig in het park.
 • Het attractiepark ligt op loopafstand van het centrum van Salou, maar wanneer u denkt bij de poorten van PortAventura aangekomen te zijn staat u nog een minder leuke verrassing te wachten. Er is namelijk nog een lange weg te gaan voordat u bij de kassa’s en ingang van het park bent gearriveerd.
 • Wanneer u gebruik wilt maken van een rolstoel van het park kunt u deze het beste ruim van tevoren reserveren.

Prijzen

Ticket voor een dag voor het PortAventura attractiepark:
 • Volwassenen € 45,00
 • Ouderen 60+ € 39,00
 • Kinderen van 0-3 jaar gratis toegang
 • Kinderen vanaf 4 jaar €39,00
 • Ticket voor een dag Costa Cairibe Aquatic park (waterpark)
 • Volwassenen €28,00
 • Kinderen van 0-3 jaar gratis toegang
 • De prijzen kunnen per seizoen en per jaar variëren.
© 2014 - 2020 Judyb, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Het Spaanse attractiepark PortAventura WorldHet Spaanse attractiepark PortAventura WorldAttractiepark PortAventura World is anno 2018 het grootste attractiepark van Spanje en behoort tot de top 10 best bezoch…
Jongerenvakantie in SalouJongerenvakantie in SalouSalou is een bekende badplaats in Spanje waar voornamelijk jongeren komen. Er zijn veel uitgaansgelegenheden en je kunt…
Ponyparkcity en attractiepark SlagharenPonyparkcity en attractiepark SlagharenPonypark Slagharen, ponyparkcity. Ponyparkcity werkt nauw samen met Attractiepark Slagharen. Het ligt in de gemeente Ove…
Duinrell, een attractiepark voor jong en oudHet attractiepark Duinrell begon als een landschap met een speeltuin, maar is inmiddels al heel wat jaren een attractiep…

Vogelpark Avifauna in Alphen aan den RijnVogelpark Avifauna in Alphen aan den RijnAvifauna is het eerste en het grootste vogelpark van Nederland. U kunt er vogeldemonstraties bijwonen, een tocht maken d…
Spoorfietsen op militaire spoorlijn (Kapellen - Brasschaat)Spoorfietsen op militaire spoorlijn (Kapellen - Brasschaat)Tussen Kapellen en Brasschaat ligt een oude militaire spoorlijn. Op deze spoorlijn, die werd gebouwd en gebruikt door de…
Bronnen en referenties
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Shambhala_Expedici%C3%B3n_al_Himalaya
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/PortAventura
 • http://www.kidsvakantiegids.nl/port-aventura
 • http://portaventura.com
 • Foto's: Wikimedia Commons
 • Afbeelding bron 1: Wikisid, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
 • Afbeelding bron 2: Sotti, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 3: Thecrypt, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
 • Afbeelding bron 4: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
 • Afbeelding bron 5: Wikisid, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Reageer op het artikel "Het attractiepark PortAventura in Spanje"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Judyb
Gepubliceerd: 19-09-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Attracties
Bronnen en referenties: 10
Schrijf mee!