Populaire skigebieden: Dolomiti Superski

Dolomiti Superski is een lustoord voor de echte wintersporter. Het gebied bestaat uit een keten van twaalf wintersportoorden allen gelegen in het noordelijke deel van Italie, in de Dolomieten wel te verstaan. Gezamelijk hebben zij ruim 1.200 kilometer pistes voor zowel de ski-liefhebber als de langlaufer.

Ski-gebieden:

Hieronder vindt u een korte beschrijving per ski-gebied waarin de kenmerken van het gebied nader worden toegelicht:

Cortina d’Ampezzo

Cortina d’Ampezzo behoort tot de provincie Belluno en heeft ongeveer 6.100 inwoners. Het dorp ligt op 1.211 meter hoogte en is in de regio de grootste verzamelplaats voor wintersporters. Vanaf 1950 is het gebied populair geworden onder wintersporters. Regelmatig worden er grote wintersport evenementen als world-cups georganiseerd, in 1956 zijn er zelfs de olympische winterspelen gehouden. Een groot pluspunt aan dit gebied is de bereikbaarheid. In de winter zijn de omliggende bergpassen goed begaanbaar zodat het ski-oord vrijwel altijd bereikbaar is. Naast skieën kan er eveneens geschaatst en gesleed worden. Ook in de zomer is Cortina d’Ampezzo een bezoekje waard. Met de skiliften kunnen bergtoppen in de omgeving worden bezocht waarbij adembenemende uitzichten zullen worden verkregen.

Plan de Corones (Kronplatz)

Plan de Corones is een bergtop die 2.275 meter hoog is. Rondom de berg zijn 14 dorpjes gevestigd. Voor de wintersporter die graag in een rustig gebied op vakantie gaat is dit de uitgesproken plaats. De natuur is vrijwel ongerept en de locale bevolking is vriendelijk en gastvrij. Vergeleken met Cortina d’Ampezzo is dit een relatief kleine regio maar de gebieden Valle Isarco, Val Gardena, Alta Badia en Alta Pusteria grenzen aan deze regio. Het gebied is verder ook aantrekkelijk voor toeristen die graag meer willen leren van de locale handarbeid geschiedenis en gerechten.

Alta Badia

Alta Badia is een gebied met veel blauwe en rode pistes, ideaal dus voor de beginner en meer ervaren skieër. Ook voor de schaatsers een sleeërs is dit een uitgesproken fijn gebied om naar toe te gaan. Op 1 van de pistes wordt regelmatig een ski-worldcup wedstrijd georganiseerd.

Val Gardena – Alpe di Siusi

Dit gebied bevat de grootste alpenweide van Europa. De weide strekt zich uit over 57 vierkante kilometer en ligt op een hoogte van 1.680 meter tot 2.350 meter. Een grote plaats nabij het gebied is Bolzano. Naast alpineskieën zijn er in het gebied faciliteiten voor cross-country skieën, schaatsen en sleeën. Verder is het gebied zeer populair onder snowboarders. Langlaufers kunnen zich vermaken met een langlaufpad van 60 kilometer. De vele berghutten maken dit gebied eveneens tot een zeer goed gebied om in de zomer een berghuttentocht te doen.

Val di Fassa – Carezza

Val di Fassa is een dal dat gelegen is in de provincie Trentino. Voor meer bezienswaardigheden in deze provincie wordt verwezen naar: Noord Italie: Trentino. Het gebied wordt gekenmerkt door zijn prachtige natuur. Het gebied is derhalve niet enkel afhankelijk van wintersport toerisme, ook dehet zomertoerisme draagt veel bij aan de totale inkomsten. Naast het skieen is ook het schaatsen in deze regio populair, gelet op het vijftal schaatsbanen dat beschikbaar is.

Arraba – Marmolada

Dit gebied ligt in de provincie Belluno evenals het eerder genoemde Cortina d’Ampezzo. Arraba is geliefd bij wintersporters vanwege de zekerheid op sneeuw. Arraba zelf ligt op een hoogte van 1.602 meter maar wordt omringd door alpenreuzen waarvan sommige een hoogte halen van wel 3.300 meter (waaronder de Marmolada). De Marmolada is tevens in de zomer een bezienswaardigheid die zeker niet gemist mag worden. Vrij eenvoudig wordt de eeuwige sneeuwgrens bereikt middels kabelliften waardoor de sneeuw voor minder valide personen ook toegankelijk is. Na wat zoekwerk is het mogelijk dat er sporen van fosielen in de berg gevonden worden, ook kwartskristal is te vinden in de berg.

Alta Pusteria

Dit gebied is minder bekend en ligt tegen tegen Oostenrijk aan. Het gebied bevat meerdere bergtoppen van boven de 3.100 meter en kleine dorpen. Het gebied is zeer geschikt voor berghuttentochten tijdens de zomer waarbij de route ook door Oostenrijk gedaan kan worden.

Val di Fiemme – Obereggen

Eveneens gelegen in de provincie Trentino grenst dit dal aan het eerder genoemde dal Val di Fassa. Naast de hoofdplaats Cavalese ligt hier ook de bekende plaats Predazzo met de olympische spring schansen. Naast skieën zijn er vele langlaufpaden in dit gebied en kan ook de schaatser en sleeër vele kanten op. Vanwege de vele blauwe en rode pistes is dit gebied vooral aantrekkelijk voor de beginnende en meer ervaren skieër.

San Martino di Castrozza – Passo Rolle

San Martino di Castrozza ligt op een hoogte van 1.467 meter. In het gebied bevindt zich het natuurpark Paneveggio – Pale di San Martino. Naast skieën is ook schaatsen een optie. Tevens zijn er drie snowparken te bezoeken. In het snowpark is freestyle skieën en snowboarden mogelijk.

Valle Isarco

Valle Isarco kent vele schaats- en sleebanen. Er zijn relatief veel rode en zwarte pistes waardoor het gebied aantrekkelijk is voor de ervaren en zeer ervaren skieër. Er zijn echter ook blauwe pistes waardoor onervaren skieërs het gebied zeker niet hoeven te mijden. Naast de wintersport is het ook de moeite waard om het dorpje Brixen te bezoeken, dit dorp heeft nog een middeleeuws centrum.

Trevalli;

Dit relatief kleine gebied beschikt over een zeer grote langlaufroute die langs de dorpen Moena en Soraga loopt. De skigebieden bevinden zich op de Alpe Lucia, San Pellegrino en Falcade.

Civetta

In dit skigebied bevindt zich ongeveer 80 kilometer aan piste in alle categorieën. De Civetta zelf is een 3.220 meter hoge berg waarvan de noordwand 1.100 meter hoog is en daarmee 1 van de hoogste van Europa.

Trivia:

  • In Cortina d’Ampezzo is een deel van de James Bond film ‘For your eyes only’ uit 1981 opgenomen;
  • De populaire Ford Cortina heeft zijn naam te danken aan het welbekende wintersport gebied;
  • De hoofdplaats van Val di Fiemme, Cavalese, kwam in 1998 in het nieuws toen een Amerikaans straaljager de kabels van een gondellift brak doordat hij er onderdoor vloog. Hierbij kwamen 20 mensen om het leven.
  • Valle Isarco is de vindplaats geweest van de wereldberoemde Ötzi, ook wel de Gletsjerman genoemd die meer dan 5.300 jaar in de Gletsjer heeft gelegen.
© 2010 - 2024 Rosendal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wintersportgebieden in ItaliëWintersport in Italië krijgt meer bekendheid. Het is romantisch, Italië heeft een goede keuken, er zijn mooie pistes. U…
De Dolomieten, adembenemend!De Dolomieten, adembenemend!In Europa vind je prachtige berglandschappen die een bezoek meer dan waard zijn. De Dolomieten liggen in Noord-Italië. D…
Goedkoop op Wintersport in ItalieGoedkoop op Wintersport in ItalieWintersport is meestal erg duur, maar er zijn mogelijkheden om de kosten beperkt te houden. In Italië kun je heerlijk ge…
De Dolomieten als vakantieparadijs in zomer en winterDe Dolomieten in Noord-Italië behoren tot de mooiste berggebieden van de Alpen. De vormen van de kalksteenrotsen zijn un…

Trends en ontwikkelingen in wintersport en outdoortoerismeKennis hebben over een werkveld betekend ook weten wat de toekomst brengt. Gericht op wintersport en outdoortoerisme wor…
Populaire wintersportgebieden en activiteiten in ScandinaviëScandinavië als wintersportland is de laatste jaren erg in trek. Om inzicht te geven in de mogelijkheid tot wintersport,…
Rosendal (15 artikelen)
Laatste update: 04-11-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Wintersport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.