Sölden - Sneeuwzeker skiën in de voetsporen van James Bond

Sölden - Sneeuwzeker skiën in de voetsporen van James Bond Het skigebied van Sölden is veelzijdig en heeft ruim 151 kilometer aan pistes. Het is een sneeuwzeker gebied mede dankzij de aanwezigheid van gletsjers. Het is zelfs mogelijk om vanaf 3000m af te dalen naar het dal. Sölden is gelegen in de Oostenrijkse provincie Tirol. Het is ongeveer 900 kilometer rijden vanaf Utrecht. Het skigebied hoort bij de Ötztal Arena. Zowel in de winter als in de zomer is het dal een geliefde vakantiebestemming voor toeristen. In 2014 zijn hier filmopnamen gemaakt voor de James Bond film Spectre.

Inhoudsopgave


Skigebied Sölden

Het skigebied van Sölden bestaat in totaal uit ruim 151 kilometer aan pistes. Er zijn blauwe, rode en zwarte pistes. De hoogte van het skigebied varieert tussen 1350m en 3250m. Het skigebied heeft drie bergtoppen boven de 3000 meter waarop geskied kan worden. Door de hoge ligging en de aanwezigheid van gletsjers is het skigebied zeer sneeuwzeker. Eenmaal uitgeskied in Sölden dan zijn er op relatief korte rij afstand nog diverse skigebieden te bezoeken. Rondom Sölden kan op de Gaislachkogel (3056m) geskied worden. Ook is het mogelijk om op de Tiefenbachgletsjer en de Rettenbachgletsjer te skiën. Beide gletsjers zijn met elkaar verbonden en maken het skigebied zeer sneeuwzeker. Daarnaast is het ook nog mogelijk om op de bergen van Hochsölden (2090) te skiën. Vanuit dit dorp is ook de aansluiting te maken met de gletsjers van Sölden. Dankzij de aanwezigheid van gletsjers is het skigebied in november al sneeuwzeker.

Dalafdaling

Vanaf de Gaislachkogel het het mogelijk om vanaf 3000 meter helemaal af te dalen naar het dal op 1300 meter hoogte. Ook vanaf de Rettenbach gletsjer is het mogelijk om een zeer lange dalafdaling te maken. Beide dalafdalingen zijn te skiën via een blauwe piste dus ook geschikt voor beginners.

Vent

Een aanrader voor een uitsapje is het bergdorp Vent wat op 1.900m hoogte ligt. Het skigebied van Vent heeft 15 kilometer aan afdalingen en vanaf de pistes is er een schitterend uitzicht op de 3.774 meter hoge Wildspitze. De op één na hoogste berg van Oostenrijk. Vent heeft slechts 150 inwoners dus voor liefhebbers van rust en natuur zeer geschikt.

Eten en drinken

Eten en drinken is voldoende te krijgen op de skipistes van Sölden, zowel in het dal als op de toppen van het skigebied. Rondom de pistes zijn voldoende parkeergelegenheden. Daarnaast is het ook mogelijk om gebruik te maken van de gratis skibussen. Het vervoer met de skibus is goed, een aantal malen per uur vertrekken bussen naar de skigebieden.

Sölden / Bron: Spinheike, PixabaySölden / Bron: Spinheike, Pixabay

Sölden veelzijdige wintersportplaats

Voor de wintersporter die meer wil dan alleen skiën of snowboarden zijn ook genoeg alternatieven. In totaal heeft het Sölden meer dan 15 kilometer aan langlaufloipes. In het Ötztal liggen meer dan 100 kilometer aan langlaufloipes. De routes lopen door de prachtige omgeving van het gletsjerdal. Er zijn loipes voor zowel beginners als gevorderden en allemaal zijn ze geprepareerd.

Wintersporters die opzoek zijn naar wat anders kunnen onder leiding van een gids een paragliding maken boven het Ötztal en hebben een schitterend uitzicht. Bijzonder is ook om deel te nemen aan een sneeuwschoenwandeltocht. In het dal zijn hier verschillende mogelijkheden voor. Je gaat samen met een gids op pad en komt op mooie en rustieke plekken. Mocht je in een romantische bui zijn dan kunnen er ook paardensledetochten gemaakt worden in de sneeuw. Ook heeft het gebied aan de rodelfans gedacht. Rondom de pistes bestaat de mogelijkheid om per slee naar beneden te glijden.

Voorzieningen

Voor de inwendige mens zijn er verschillende voorzieningen waaronder restaurants, bars en cafés. Liefhebbers van Après-ski komen zeker in Sölden aan hun trekken. Het skigebied is geschikt voor beginnende en gevorderde skiërs. Het aanbod van accommodaties is ook prima. In de verschillende dorpen zijn appartementen, hotels en pensions te vinden. Op en rondom de pistes zijn er voldoende eettenten te vinden, hetzelfde geldt voor de sanitaire voorzieningen. Ook het voorzieningenaanbod is goed in het dal, er zijn voldoende bars, restaurants en cafés te vinden. De informatievoorziening rondom de pistes en liften zijn ook prima.

Nadeel aan Sölden zelf is dat het door de toeristendrukte wel haar dorpse uitstraling kwijt is. Dit is goed te zien als je door Sölden rijdt in de winter. Voordeel aan Sölden is de omgeving, niet alleen zeer sneeuwzeker, maar ook een schitterende omgeving om te wintersporten. Het skiseizoen begint eind november loopt tot eind april. Maar het gebied heeft ook de mogelijkheid om in de zomer de latten onder te binden.

James Bond - Spectre

In 2014 en 2015 zijn er in Sölden filmopnamen gemaakt voor de James Bond film Spectre. In de film zijn enkele prachtige shots te zien die zijn gemaakt op de Gaislachkogl. Hiermee laat Sölden zien dat het niet alleen een prima wintersportplaats is maar ook een mooie locatie om filmopnamen te maken.

Overzicht Sölden

  • Aantal km pistes: 151
  • Blauwe pistes: 57
  • Rode pistes 61
  • Zwarte Pistes 31
  • Funpark Aanwezig
  • Halfpipe Aanwezig
  • Rodelen Aanwezig
  • Langlaufenloipen 53
© 2009 - 2024 Marinos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Montafon skigebied in Oostenrijk - Sneeuwzeker wintersportenMontafon skigebied in Oostenrijk - Sneeuwzeker wintersportenHet skigebied van Montafon in Oostenrijk is bij veel Nederlanders nog relatief onbekend als het om wintersport gaat. Toc…
Vijf sneeuwzekere skigebieden in april - OostenrijkVijf sneeuwzekere skigebieden in april - OostenrijkIn april zijn er in Oostenrijk verschillende skigebieden die ook nog sneeuwzeker zijn. Wintersporten in april heeft vers…
Zes sneeuwzekere skigebieden in november - OostenrijkZes sneeuwzekere skigebieden in november - OostenrijkNovember is voor veel mensen nog een echte herfstmaand. Toch heeft deze herfstmaand voor de liefhebber van wintersport v…
Sneeuwzeker wintersporten in Obertauern - OostenrijkSneeuwzeker wintersporten in Obertauern - OostenrijkHet skigebied Obertauern ligt in de Oostenrijkse provincie Salzburgerland en ligt op ongeveer 1015 kilometer afstand van…

Sneeuwzeker op wintersport in het skigebied GasteinertalSneeuwzeker op wintersport in het skigebied GasteinertalHet Gasteinertal is een dal in Oostenrijk en onderdeel van het skigebied Ski Amade. De belangrijkste plaats in het dal i…
Saalbach Hinterglemm - Het grootste skigebied van OostenrijkSaalbach Hinterglemm - Het grootste skigebied van OostenrijkHet skigebied Saalbach-Hinterglemm is gelegen in de Oostenrijkse provincie Salzburgerland. Het skigebied heeft meer dan…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Spinheike, Pixabay
  • http://www.soelden.com/
  • Afbeelding bron 1: Spinheike, Pixabay
Marinos (59 artikelen)
Laatste update: 30-08-2018
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Wintersport
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.