Voor de eerste keer op wintersport - enkele tips

Voor de eerste keer op wintersport - enkele tips Ieder jaar zijn er veel mensen die voor de eerste keer op wintersport gaan om kennis te maken met deze vorm van vakantie. Het aanbod voor de beginnende wintersporter is groot, op het internet zijn veel websites te vinden die complete vakantiereizen aanbieden. Maar soms raak je door het enorme aanbod in spullen, materialen en vakanties verward. Wat heb je nu nodig als startende wintersporter en wat is overbodig? Er zijn een enkele tips waar je als beginnende wintersporter op kunt letten. Met deze tips kun je een hoop geld en frustratie besparen.

Voor het eerst op wintersport


Tips voor een goede wintersport

De voorbereiding voor een wintersportreis begint eigenlijk een paar maanden van te voren.Waar moet je nu eigenlijk op letten als je voor het eerst naar de wintersport gaat en een wintersportgebied uitzoekt? Met een goede voorbereiding kun je een hoop geld besparen. Hieronder worden een aantal tips voor de beginnende wintersporter beschreven:

Skigebied met niet teveel pistekilometers

Veel beginnende wintersporters hebben de neiging om te kiezen voor een groot wintersport gebied met honderden piste kilometers. Uiteraard moet het skigebied waar je naartoe gaat wel wat kilometers hebben om te skiën, daarvoor ga je immers op wintersport. Zoek een skigebied uit wat niet te groot is. Wat heeft het voor zin als je een skipas hebt voor 250 kilometer en je moet nog leren skiën? In de eerste week van je ski les zul je waarschijnlijk echt niet alle pistes op gaan. De meeste skileraren en leraressen nemen je mee naar pistes waar je de basis prima onder de knie krijgt. Je zult dus regelmatig van dezelfde piste afgaan, zeker in de kleinere skigebieden.

Probeer daarom als je voor het eerst op wintersport gaat een niet te groot skigebied uit te kiezen. Een gebied met minder dan 100 kilometer pistes is prima als je voor het eerst op wintersport gaat. Het is namelijk zonde van je geld als je een skipas hebt voor een groot gebied van meer dan 100 kilometer en je benut het meeste van deze pistekilometers toch niet. Enkele prima skigebieden voor beginners zijn Diedamskopf, Brandnertal en Branäs.

Kijk en vergelijk

Besluit je via internet te boeken, neem er dan rustig de tijd voor en vergelijk eens goed. Het aanbod aan wintersportreizen is zeer groot op internet. Prijzen van een vakantie variëren enorm. Het zit natuurlijk in de grote van het skigebied en je accommodatie maar vraag je ook echt af wat je nu nodig denkt te hebben. Ga je op wintersport en heb jij alleen voldoende aan een dak boven je hoofd (omdat je vaak toch uitgeteld bent na zo’n dag in de buitenlucht) boek dat dan ook en laat al die andere extra’s voor wat ze zijn. Scheelt je ook weer in de portemonnee.

Sneeuwzekerheid

Je gaat op wintersport maar zorg wel dat het een sneeuwzeker gebied is. In Oostenrijk, Frankrijk en Zwitserland zijn voldoende sneeuwzekere skigebieden te vinden. Maar ook dichterbij zijn sneeuwzekere skigebieden te vinden. Duitsland heeft ook een aantal gebieden die sneeuwzeker zijn. Ga je voor een last-minute, dan kun je ook voor de iets minder sneeuwzekere skigebieden gaan die nog dichterbij liggen zoals Winterberg in Duitsland. Kijk dan wel even of er voldoende sneeuw ligt en naar de weersvoorspelling voordat je boekt. Op internet is voldoende informatie te vinden over de sneeuwzekerheid van een skigebied.

Winterbanden en sneeuwkettingen

Als je met de auto naar de wintersport gaat vergeet dan om niet om winterbanden aan te schaffen. Je kunt winterbanden kopen, de prijzen lopen uiteen en zijn afhankelijk van het merk en de eigenschappen. Informeer altijd even bij de dealer. Huren van winterbanden is ook een optie ook hier loont het om prijzen op te vragen. Het is soms iets meer werk maar uiteindelijk kan het vele euro’s besparen.

Sneeuwkettingen

Sneeuwkettingen zijn te koop of te huur. Sneeuwkettingen zijn in wintersportlanden zoals Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk zelfs te koop bij benzinestations. Wacht alleen niet tot het laatste moment met kopen. Ook is het handig als je thuis even oefent met omleggen, zodat als het erop aankomt je weet hoe je ze moet gebruiken. Bewaar ook altijd een setje werkhandschoenen in je auto. Als het sneeuwt en alles is nat en koud komen deze van pas bij het omleggen.

Skikleding

Skikleding is ook belangrijk als je op wintersport gaat, maar ga je voor het eerst op wintersport en weet je nog niet of je in de toekomst vaker gaat, leen dan skikleding van familie of vrienden. Moet je toch kopen neem dan niet de aller duurste artikelen, want dit is zonde van je geld. De meeste mensen gaan immers maar één keer per jaar op wintersport. Kleding moet natuurlijk wel van een redelijke kwaliteit zijn zodat het ook nog een aantal jaar mee kan. In sommige supermarkten wordt tegen gereduceerde tarieven ook skikleding aangeboden.

Skibril

Het wordt nog wel eens vergeten maar schaf ook een degelijke skibril aan. Maar koop hier ook niet de duurste modellen. Ook zijn er bijvoorbeeld in de zomer nog modellen over van het vorige seizoen wat een hoop geld kan schelen.

Ski’s of snowbord huren of kopen?

Ga je voor de eerste keer op wintersport, huur dan je wintersport materiaal. Kopen is niet handig aangezien je nog niet weet of je vaker op wintersport gaat. Misschien kom je er namelijk achter dat wintersporten helemaal niks voor je is en als je dan je snowboard of ski's gekocht heb moet je die weer met verlies verkopen. Ga je voor huren dan kun je altijd verschillende skipakketten huren. Deze pakketten bestaan uit ski’s, schoenen en stokken. Met het duurste pakket heb je vaak de nieuwste en beste materialen. Maar heb je deze als beginner ook nodig? De wat goedkopere pakketten volstaan ook prima voor de beginnende wintersporter. Voordeel is dat je gelijk weer wat euro’s overhoud!

Accommodatie wintersport

Het huren van een hotel of appartement is ook een belangrijk onderdeel van je vakantie je zult er namelijk een gedeelte van je vakantie doorbrengen. Ook hier geldt de mooiste plekken, aan de piste, zijn het duurst. Het kan veel geld schelen als je iets verder van de piste afzit. Ook zijn er in veel skigebieden prima busverbindingen van en naar de pistes. Je kunt ervoor kiezen om in een hotel te verblijven maar een appartement huren kan ook. Je kunt dan zelf je eigen lunch bereiden en die meenemen de piste op in je rugzak ook dit scheelt geld.
© 2009 - 2024 Marinos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wintersportverzekering (wintersport reisverzekering)Wintersportverzekering (wintersport reisverzekering)Wanneer je op wintersport gaat, is een wintersportverzekering geen overbodige luxe, met name de wintersport reisverzeker…
Goedkoop op Wintersport in ItalieGoedkoop op Wintersport in ItalieWintersport is meestal erg duur, maar er zijn mogelijkheden om de kosten beperkt te houden. In Italië kun je heerlijk ge…
Wintersport in het Zwarte WoudWintersport in het Zwarte WoudSkiën of langlaufen in het Zwarte Woud, bij Feldberg of Todtnauberg, is betrekkelijk voordelig en rustig. Hoge hotelkost…
Snowboardlessen volgen: thuis of op vakantie?Stel je gaat dit jaar voor het eerst op wintersport. Of je wilt eens een jaartje gaan snowboarden in plaats van skiën. H…

Oostenrijk - skigebied Zillertal ArenaOostenrijk - skigebied Zillertal ArenaHet skigebied Zillertal Arena is gelegen in Oostenrijk en verspreid over de provincies Tirol en Salzburgerland. Het wint…
Winterberg - Wintersport dicht bij huis in het Sauerland!Winterberg - Wintersport dicht bij huis in het Sauerland!Winterberg is een vakantieplaats in Sauerland, Duitsland. Het dorp is voornamelijk bekend vanwege de talloze mogelijkhed…
Marinos (59 artikelen)
Laatste update: 14-08-2018
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Wintersport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.