Bad Mitterndorf in Oostenrijk - een sneeuwzeker skigebied

Bad Mitterndorf in Oostenrijk - een sneeuwzeker skigebied Het dorp Bad Mitterndorf ligt in de provincie Steiermark in Oostenrijk. Het skigebied van het dorp heet 'Die Tauplitz' en heeft 42 kilometer piste. Vanaf Utrecht is het ongeveer 1030 kilometer rijden naar het skigebied. Het dorp is goed te bereiken en onderweg hoeven er geen hoge bergpassen beklommen worden. Het grootste gedeelte rijd men op de Duitse autobahn A3. De kilometers in Oostenrijk voeren eerst ook nog over de snelweg, daarna moeten er wel enkele tunnels doorkruist worden.

Wintersport in Bad Mitterndorf


Skigebied Die Tauplitz

  • Aantal km pistes: 40
  • Blauwe pistes: 17
  • Rode pistes 17
  • Zwarte Pistes 7
  • Funpark Nee
  • Halfpipe Nee
  • Rodelen Nee
  • Langlaufenloipen 131
  • Sleepliften 11
  • Stoeltjesliften 4
  • Gondels 1
  • Prijs skipas €206 (2016)

Bad Mitterndorf hoort bij het skigebied van “die Tauplitz“. Dit skigebied heeft een hoogte van 869 meter tot 1965 meter. In totaal is er 40 kilometer aan pistes in het gebied. Het grootste gedeelte van de skipistes ligt boven de 1500 meter. Het skigebied is prima geschikt voor beginners en gezinnen met jonge kinderen. Gevorderden kunnen ook terecht in “die Tauplitz” maar zullen wel wat sneller uitgekeken zijn op het gebied. Voor freeriders zijn er mogelijkheden op de Tauplitzalm, Lawinenstein en Schneiderkogel.

Wachtrijen voor de skiliften komen hier niet voor, zelfs niet in het hoogseizoen, ook zul je hier geen overvolle pistes aantreffen. Op en rondom de pistes zijn de voorzieningen goed. Op verschillende plekken bestaat er de mogelijkheid voor een hapje en een drankje. Daarnaast zijn de sanitaire voorzieningen ook prima.

Nadeel aan het gebied is dat je op de Tauplitzalm (1650 meter) soms een stukje moet klunen op ski’s om het vlakke gedeelte van de piste te overbruggen om bij de lift te komen. De Tauplitzalm is met de lift te bereiken maar ook met de auto, via de Tauplitz Alm Alpenstrasse. Hiervoor moet echter wel betaald worden.

Kinderland

Ook de kleinste skiërs kunnen terecht op 'Die Tauplitz'. Hier vind je een tachtig meter lange overdekte skiband waarmee de jongste skiërs boven kunnen komen. Daarnaast staan er verspreid op de piste hindernissen die bijdragen aan een goede skitechniek.

Langlaufen

De regio van Bad Mitterndorf is ook zeer geschikt om te langlaufen, in totaal beslaat het netwerk van langlaufloipes ruim 131 kilometer. In het dorp zelf zijn verschillende opstap plaatsen voor langlaufers te vinden. De loipes hebben verschillende moeilijkheidsgraden. In het dorp kun je op verschillende plekken langlauf materiaal huren.

Wandelen in Bad Mitterndorf

Wandelaars kunnen ook goed uit de voeten in het gebied. Op verschillende plaatsen rondom Bad Mitterndorf lopen (geruimde) wandelwegen in diverse moeilijkheidsgraden. Op 'Die Tauplitz' loopt op 1965 meter hoogte een 3,5 kilometer lange panorama wandelroute en deze is met de gondelbaan vanuit het dal te bereiken. Daarnaast ligt op 1650 meter een wandelroute van vijf kilometer.

Schaatsen

In het dorp vind je ook een mogelijkheid om te schaatsen. Tegenover hotel Grimmigblick is een verlichte ijsbaan.

Bron: Tangentbeta, PixabayBron: Tangentbeta, Pixabay

Omgeving

Mocht je na verloop van tijd uitgeskied zijn op de Tauplitz dan zijn er in de omgeving nog verschillende skigebieden te vinden waaronder; Löser, Riesneralm, Planneralm. Een uitstapje naar het wereldberoemde Hallstatt is ook zeer de moeite waard. Dit dorp staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst en is onder meer beroemd door de compacte bouwstijl.

Verder loont het ook de moeite om de omgeving van Bad Mitterndorf eens te bezichtigen. Door een rondrit te maken met de auto zijn er binnen een straal van 60 kilometer de meest uiteenlopende landschappen te zien. Van steil oprijzende rotsformaties tot meer glooiend berglandschappen.

Sneeuwzekerheid

Het skigebied is zeer sneeuwzeker ondanks de geringe hoogte. De gunstige geografische ligging zorgt ervoor dat het een van de meest sneeuwzekere skigebieden van Oostenrijk is. In maart ligt er nog drie meter sneeuw in de bergen en 20 centimeter in Bad Mitterndorf. Daarnaast zijn er nog voldoende sneeuwkanonnen die ervoor zorgen dat de dalafdalingen ook bedekt zijn met voldoende sneeuw. Het skiseizoen loopt van begin december tot midden april. Gemiddeld genomen duurt het skiseizoen in Bad Mitterndorf 135 dagen.
© 2009 - 2024 Marinos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oostenrijk in december - sneeuwzekerheid met kerstOostenrijk in december - sneeuwzekerheid met kerstWitte kerstdagen, wie droomt er niet van? In Oostenrijk is de kans op een witte kerst veel groter dan in Nederland. Jaar…
Kindvriendelijke wintersportgebieden in OostenrijkKindvriendelijke wintersportgebieden in OostenrijkVoor wintersportvakantie met kinderen is de juiste keuze van het skigebied erg belangrijk. Er zijn verschillende kindvri…
Voorwaarden voor een sneeuwzeker skigebiedVoorwaarden voor een sneeuwzeker skigebiedEen sneeuwzeker skigebied dat is voor de meeste wintersporters belangrijk aspect van de vakantie. De meeste wintersporte…
Vijf sneeuwzekere skigebieden in april - OostenrijkVijf sneeuwzekere skigebieden in april - OostenrijkIn april zijn er in Oostenrijk verschillende skigebieden die ook nog sneeuwzeker zijn. Wintersporten in april heeft vers…

Wintersport in Duitsland - PfrontenWintersport in Duitsland - PfrontenWie in de regio van Pfronten gaat wintersporten kiest voor een vakantie in een prachtige natuurlijke omgeving. Pfronten…
Het skigebied van Sankt Englmar - Wintersport in DuitslandHet skigebied van Sankt Englmar - Wintersport in DuitslandSankt Englmar in Duitsland is een skigebied in het Beierse Woud. Hier vind je afdalingen door een natuurlijke omgeving.…
Bronnen en referenties
  • http://nl.bergfex.com/tauplitz/
  • http://www.dietauplitz.com
  • https://www.skigebiete-test.de/skigebiet/tauplitz-bad-mitterndorf.html
  • Afbeelding bron 1: Tangentbeta, Pixabay
Marinos (59 artikelen)
Laatste update: 07-05-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Wintersport
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.