Kleinwalsertal in Oostenrijk: Sneeuwzeker skigebied

Kleinwalsertal in Oostenrijk: Sneeuwzeker skigebied Het Kleinwalsertal in Oostenrijk ligt op 10 kilometer afstand van het Zuid-Duitse Oberstdorf. Het skigebied heeft meer dan 120 kilometer aan pistes en is zeer sneeuwzeker. Naast skiën kun je ook prima langlaufen en wandelen. Het dal is alleen te bereiken vanuit Duitsland. Het Kleinwalsertal hoort bij de provincie Vorarlberg en bestaat uit de dorpen Hirschegg, Mittelberg, Riezlern en Baad. Het is een doodlopend dal omgeven door bergen en ongeveer 15 kilometer lang. Vanaf Utrecht is het ongeveer 815 kilometer rijden. Zowel in de winter als in de zomer is het een geliefde vakantiebestemming voor toeristen.

Skigebied


Kleinwalsertal

Hoher Ifen / Bron: Didgeman, PixabayHoher Ifen / Bron: Didgeman, Pixabay
Het Kleinwalsertal kent 120 kilometer aan pistes en is daarmee een middelgroot skigebied in Oostenrijk. Het is geen gebied waar het massatoerisme hoogtij viert zoals Sölden en Saalbach-Hinterglemm. Het Kleinwalsertal profileert zich als een allround vakantieoord. Naast skiën en snowboarden kan men hier terecht voor sneeuwwandelen, langlaufen, ijsklimmen, paragliden. De dorpen Hirschegg, Mittelberg, Riezlern en Baad horen allemaal bij de gemeente Mittelberg.

Pistes

Nadeel aan het gebied is dat de 120 kilometer aan pistes niet aaneengesloten zijn. Hierdoor moet je als je naar een andere berg wil de auto of de skibus nemen. Het populairste skigebied in het Kleinwalsertal is Kanzelwand-Fellhorn hier vindt je 24 kilometer aan pistes. Daarnaast zijn hier twee funparken te vinden.

Skigebied Oberstdorf

Kleinwalsertal / Bron: Hans, PixabayKleinwalsertal / Bron: Hans, Pixabay
Met een skipas voor het hele Kleinwalsertal kan men ook uitwijken naar het Duitse Oberstdorf. Dit kan met de gratis skibus of met eigen auto. In deze plaats kan je de lift pakken naar de top van de Nebelhorn (2224m) het hoogste punt van de Allgäu. Op de Nebelhorn kan je de langste afdaling van Duitsland maken (7km). Daarnaast is deze plaats bekend van de jaarlijkse Vierschanzentournee. Oberstdorf ligt ongeveer 9 kilometer ten noordoosten van het Kleinwalsertal

Skigebieden Kleinwalsertal

Verder is het mogelijk om de latten onder te binden op het skigebied van de Sollereck. Hier is elf kilometer aan pistes te vinden. Dit gebied is overzichtelijk en prima geschikt voor beginnende wintersporters en gezinnen met kleine kinderen. Weer wat verder dieper in het Kleinwalsertal ligt het skigebied van Ifen. Dit skigebied heeft meer dan dertig kilometer aan pistes. Opvallend aan dit skigebied is dat het skiën door een prachtige natuurlijke omgeving plaatsvindt. Daarnaast brengt in 2016 een nieuwe verwarmde stoeltjeslift je nog sneller naar boven. Op de Waldmingerhorn ligt nog eens elf kilometer aan pistes. Dit gebied is echter meer geschikt voor de gevorderde skiër met voornamelijk rode pistes. Als laatste kan je terecht in het dalskigebied (twintig kilometer pistes) van het Kleinwalsertal, hier kan men op de ski bijna het gehele dal doorkruisen.

Sneeuwzeker

Het Kleinwalsertal is een sneeuwzeker skigebied, het dal is gelegen op 1100 meter en je kunt er skiën tot 2200 meter. Daarnaast is het gebied mede door de noordelijke ligging aangemerkt als Schneeloch, dit betekent dat er in het dal meer sneeuw valt dan in dalen elders in de Alpen. Mocht er een keer minder sneeuw liggen dan zijn er voldoende sneeuwkanonnen voorhanden die de pistes open houden. Door de hoge sneeuwzekerheid in het gebied zijn de meeste pistes ook in sneeuwarme winters geopend.

Skiseizoen

Het skiseizoen loopt van begint december tot half april, bij goede sneeuwcondities blijven de liften en pisten tot 1 mei open. Wachtrijen bij de liften komen niet vaak voor in het skigebied. Alleen tijdens spitsuren (tussen 9:30 en 11.00 uur) in de vakanties kan het zijn dat er heel even gewacht moet worden voor de gondel.

Voorzieningen

Het openbaarvervoer in het dal is goed geregeld de Walserbus stopt in de dorpen Hirschegg, Mittelberg, Riezlern en Baad en komt daarmee op bijna alle plekken in het gebied. Met dit transport middel is zijn de liften en pisten goed te bereiken. In het hoogseizoen komt de bus om de 10 á 15 minuten. Daarnaast beschikt het dal over een goed aanbod van restaurants en cafés. De mensen in het dal zijn zeer vriendelijk en altijd in voor een praatje. Om te overnachtingen zijn er in de verschillende dorpen voldoende mogelijkheden. Er is een ruim aanbod van hotels, appartementen en pensions om voor lange of korte tijd te overnachten. Het dal heeft hiermee een uitstekend aanbod van voorzieningen.

Natuurlijke en landelijke uitstraling - Oostenrijk

Het gebied is zoals eerder beschreven nog niet overlopen door het massatoerisme. Wintersport gaat hier hand in hand met natuurbehoud. Dit is ook te zien op de verschillende pistes rondom het dal. De afdalingen lopen over alpenweiden en door naaldwouden heen. Vanuit het dal zijn de liften en pistes bijna niet te zien, hierdoor heeft het Kleinwalsertal zijn natuurlijke en landelijke uitstraling weten te behouden. Ook de bebouwing heeft nog de typische Oostenrijkse uitstraling, bijna nergens zie je hoge appartementen gebouwen en grote hotelketens.

Wil je een wintersport waar ontspanning, rust, natuurschoon en wintersport centraal staan. Dan ben je in het Kleinwalsertal aan het goede adres. Zoek je een wild uitgaansleven en massatoerisme en kilometerslange ski-touren dan moet je niet in dit dal op vakantie gaan.

Pluspunten

  • Sneeuwzekerheid
  • Natuurlijke omgeving
  • Goed bereikbaar vanuit Nederland

Minpunten

  • Niet alle skigebieden zijn onderling verbonden
  • Soms kan het wat druk zijn op de B201 omdat het dal maar via één weg toegankelijk is

Overzicht skigebied

  • Aantal km pistes: 120
  • Blauwe pistes: 42
  • Rode pistes: 50
  • Zwarte Pistes: 30
  • Funpark: Aanwezig
  • Halfpipe: Aanwezig
  • Rodelen: Aanwezig
  • Langlaufenloipen: 42
© 2009 - 2024 Marinos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vier sneeuwzekere skigebieden in maart - OostenrijkVier sneeuwzekere skigebieden in maart - OostenrijkJe wilt nog even op wintersport maar het is alweer maart. Langzaam krijgt de zon meer kracht en begint ook de temperatuu…
Vijf sneeuwzekere skigebieden in april - OostenrijkVijf sneeuwzekere skigebieden in april - OostenrijkIn april zijn er in Oostenrijk verschillende skigebieden die ook nog sneeuwzeker zijn. Wintersporten in april heeft vers…
Vijf sneeuwzekere skigebieden in DuitslandVijf sneeuwzekere skigebieden in DuitslandVeel wintersportliefhebbers denken bij skiën en snowboarden vaak aan Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland, maar niet aan…
Zes sneeuwzekere skigebieden in november - OostenrijkZes sneeuwzekere skigebieden in november - OostenrijkNovember is voor veel mensen nog een echte herfstmaand. Toch heeft deze herfstmaand voor de liefhebber van wintersport v…

Montafon skigebied in Oostenrijk - Sneeuwzeker wintersportenMontafon skigebied in Oostenrijk - Sneeuwzeker wintersportenHet skigebied van Montafon in Oostenrijk is bij veel Nederlanders nog relatief onbekend als het om wintersport gaat. Toc…
Wintersport met kinderen eist goede voorbereidingWintersport met kinderen eist goede voorbereidingGoed voorbereid zijn op de wintersport is een prima begin van de vakantie en kan veel ellende voorkomen. Belangrijk is e…
Bronnen en referenties
  • http://www.kleinwalsertal.com/
  • http://www.wetterklima.de/klima/snow/snow_klima.htm
  • http://www.wetterklima.de/klima/snow/kleinwalsertal.gif
  • Afbeelding bron 1: Didgeman, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Hans, Pixabay
Marinos (59 artikelen)
Laatste update: 11-11-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Wintersport
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.