Kindvriendelijke wintersportgebieden in Oostenrijk

Kindvriendelijke wintersportgebieden in Oostenrijk Voor wintersportvakantie met kinderen is de juiste keuze van het skigebied erg belangrijk. Er zijn verschillende kindvriendelijke wintersportgebieden. Echte familie-skigebieden met opvang voor de kleinste kinderen en Nederlandstalige skileraren en kinderskiliften. De verkeersbureaus in verschillende o.a. Oostenrijk hebben daar een speciaal keurmerk voor. Kinderen tot 15 jaar zijn in Oostenrijk verplicht een skihelm te dragen. Erg belangrijk voor de wintersporter is het kennen van de Fisregels op de piste. De kennis hiervan kan bij een ongeluk een hoop ellende voorkomen.

Skihelm verplicht voor kinderen in Oostenrijk

Kinderen in Oostenrijk mogen alleen nog met een helm de skipiste op. Deze maatregel geldt voor kinderen tot vijftien jaar. De ouders zijn ervoor verantwoordelijk dat de kinderen de helm dragen. In Neder-Oostenrijk,een Oostenrijkse deelstaat geldt al ook een helmplicht, evenals in Italië, maar daar is de leeftijd tot veertien jaar. De politie deelt boetes uit bij overtreding.

Kindvriendelijke wintersportgebieden in Oostenrijk

Tauplitz

In het Ausseerland, vlakbij Salzburg is een prachtig niet al te groot skigebied: Tauplitz. Het is een vrij compact en dus overzichtelijk terrein. Voor degenen die genoegen nemen met een klein aantal kilometers aan prima pistes en van rust houden is Tauplitz een goede keuze. Door deze kleinschaligheid ideaal voor het gezin en betaalbaar. Tauplitz is een rustig, goedkoop en authentiek Oostenrijks dorp. In de winter verplaatsen de mensen zich met met sneeuwscooters en soms zelfs met hondensleden. Het dorp is in de winter autovrij waardoor rust gegarandeerd is. De pistes van Tauplitz zijn hoofdzakelijk blauw en rood, voor beginners dus zeer geschikt. In dit skigebied zijn 40 km piste en 17 skiliften. Sneeuwkanonnen besneeuwen de dalafvaart naar Tauplitz. Omdat het gebied grotendeels boven de boomgrens ligt, is het tot eind maart behoorlijk sneeuwzeker. In Tauplitz kunnen ook liefhebbers van off-piste terecht, want boven de boomgrens zijn behoorlijk wat varianten van off-piste te vinden. Tauplitz werkt samen met de omliggende skigebieden Planneralm, Riesneralm en Loser. Voor dit Schneebärenland-gebied kan men een aparte skipas kopen. In en om Tauplitz is 30 km aan loipe uitgezet om te langlaufen en/of te wandelen. Vlakbij ligt Bad Mitterndorf, een geweldig langlaufgebied waar ongeveer 80 km spoor gratis te gebruiken is. Alle loipen zijn geschikt voor de klassieke en de skating stijl.

Filzmoos

Filzmoos ligt in het Salzburgerland en is een typisch Oostenrijks dorpje ideaal voor gezinnen. Het is onderdeel van het wintersportgebied Ski Amadé, met 865 km piste. Andere bekende dorpen zijn Flachau, Wagrain, St. Johann-Alpendorf, Radstadt, Altenmarkt-Zauchensee, Kleinarl en Eben. Niet alle gebieden in Ski Amadé zijn skiënd met elkaar verbonden, maar zijn door middel van skibussen wel bereikbaar. In het deelgebied Filzmoos ligt 30 km piste, blauw, rood en zwart. Het gebied ligt niet erg hoog, 1056m - 1597m, waardoor het raadzaam is vooraf te controleren of er wel sneeuw ligt.

Bron: MatthiasKabel, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: MatthiasKabel, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Het is mogelijk om voor het gehele skigebied Ski Amadé een skipas aan te schaffen. Met de skipas van Filzmoos heeft men ook toegang op de pisten van de Dachsteiner gletsjer In het dorp Filzmoos worden veel activiteiten georganiseerd bijvoorbeeld op de verlichte piste avondskiën en ballonvaren. In januari wordt de internationale luchtballonnenweek gehouden.

Gerlos

Gerlos ligt in het Zillertal en is een fijn familie-skigebied met opvang voor de kleinste kinderen en Nederlandstalige skileraren in de kinderskischool. Een kinderpiste en een kindertreintje maken het verblijf met kinderen aangenaam. Gerlos, ook wel Gerlos im Zillertal genoemd, is een gezellig dorp op 1246 m hoogte. Het dorp maakt deel uit van de Zillertal Arena, met 163 km piste 40 km blauw, 114 km rood, 11 km zwart. De meeste liften zijn modern en snel. Met de Zillertaler Superskipas kan men zelfs nog meer meters maken, maar voor de bekende Hintertuxer gletsjer moet men apart betalen.

Steiermark wintersportgebied met veel kinderplezier

Steiermark ligt in het hart van Oostenrijk. Er is maar liefst 865 kilometer skipistes die zeer goed worden onderhouden. Er zijn skischolen en veel skihutten. In de negen wintersportcentra Schladming Planai/Hochwurzen, Hauser Kaibling, Reiteralm/Fageralm, Stoderzinken, Galsterberg, Ramsau, Dachstein Gletscher, Planneralm, en Riesneralm is skiën de hoofdzaak op de 223 km geprepareerde pistes. In de regio Schladming - Dachstein is snoawboarden de hoofdzaak in de professioneel vormgegeven snowparks van de Planneralm en de Hochwurzen. De snowboard WK-arena in Kreischberg heeft de grootste halfpipe van Europa en is een geweldige plek voor voor alle boarders, freeriders en natuurlijk ook skiërs. Na zonsondergang zijn de pistes sfeervol verlicht. Voor beginners zijn de kleine skigebieden Stuhleck, Präbichl, Mariazeller Bürgeralpe en Aflenzer Bürgeralmte vinden als in Maria Lankowitz, Salzstiegl, Hirschegg, Modriach, Hebalm, Pack en Gaberl ideaal. Voor de kinderen biedt ieder gebied veel plezier : skituinen, oefenliften, tovertapijten. In het skigebied Riesneralm/Donnersbachwald staat de eerste Oostenrijkse kinder-skischommel met 5 ha piste-oppervlakte en 4 liften.

Kindvriendelijk Seefeld in Tirol

Seefeld is vooral een langlaufgebied, maar ook wandelaars, skiërs en snowboarders kunnen hier aan hun trekken komen. en. De kinderskischool staat bijzonder goed aangeschreven. Seefeld is het dorp heeft de meeste vier- en vijfsterrenhotels van Oostenrijk. Het is misschien wel het beste langlaufgebied ter wereld waar toppers uit de hele wereld trainen en waar wedstrijden op hoog niveau worden gehouden. Tijdens de Olympische winterspelen van Insbruck in 1964 en in 1976 werden in Seefeld de noordse onderdelen georganiseerd.

Seefeld maakt bovendien deel uit van 'The Best of the Alps', 12 top bestemmingen in de Alpen. Het hele skigebied Olympiaregion Seefeld bestaat uit de plaatsen Leutasch, Mösern/Buchen, Reith, Scharnitz en Seefeld, maar is niet aaneengesloten. Het skigebied van Seefeld zelf bestaat uit 3 delen: het grootste gebied op de Rosshütte, het beginnersgebied Gschwandtkopf en het kindergebiedje op de Geigenbühel. Er is in totaal 48 km piste (35 km blauwe, 10 km rode en 3 km zwarte). Gevorderde en ervaren skiërs kunnen een 'Happy-Ski-Card' kopen, waarmee je in Garmisch-Partenkirchen terecht kan.

Großarl

Een van de goedkopere bestemmingen in het Salzburgerland
Großarl in het Salzburgerland heeft een zeer kindvriendelijk skigebied met veel faciliteiten. Bij het bergstation van de Panoramabahn Großarltal is een avonturenterrein voor het hele gezin. In Großarl zijn veel familiepensions en geen grote hotels. Daardoor is het een van de goedkopere bestemmingen in het Salzburgerland. Opvallend zijn brede, blauwe pistes, waar men lekker kan skiën. Het Dorfgastein-Großarltal skigebied heeft in totaal 80 km piste (19 km blauw, 46 km rood en 15 km zwart). Er zijn 3 skischolen, waar Nederlandssprekende skileraren aan kinderen vanaf 3 les geven. Voor de allerkleinsten vanaf een half jaar is er kinderopvang. Verder is er een kinderboerderij, overdekte speelhal en wekelijks activiteitenprogramma met onder meer sleeën, sneeuwpop maken en fakkelwandeling. Voor het hele gezin is het leuk om een arresleetocht maken. Voor snowboarders is er een funpark met jumps en op de reuzenslalom-piste onder de Kreuzkogel een half-pipe van 90m. Er zijn twee gespecialiseerde snowboardscholen. Voor de langlaufers is 30 km aan loipe te vinden.

Katschberg

Kinderen vanaf 3 jaar kunnen oefenen en les krijgen op een apart kinderskiterrein met 2 kinderskiliften.
Katschberg is bijzonder geschikt voor gezinnen met kinderen, omdat hotels en pensions direct aan de pistes te vinden zijn. Deur uit, ski’s onderklikken en skiën maar. Katschberg ligt in het midden van het skigebied Katschberg-Aineck. Men beweert dat de gebergten rondom het gebied het slechte weer tegen houden en dat daardoor de zon hier meer schijnt dan in andere delen van Oostenrijk. Katschberg maakt deel uit van het skigebied Lungau & Katschberg en verbindt het Salzburgerland met Karinthië. Voor de gevorderde en ervaren skiërs is er een geweldige uitdaging, namelijk de 'A1'-afdaling vanaf het Aineck bergstation naar St. Margarethen. Het is een dalafdaling van 6 kilometer met bijna 1200 meter hoogteverschil. Voor de snowboarders is er een halfpipe en big jump in het park bij de Schwaiger afdaling. Voor langlaufers ligt er in totaal 200 km loipen. Katschberg heeft 4 skischolen waar je lessen kunt volgen voor alpineskiën, snowboarden en langlaufen. Kinderen vanaf 3 jaar kunnen oefenen en les krijgen op een apart kinderskiterrein met 2 kinderskiliften. Er zijn speeltoestellen, poortjes en hobbels, maar ook een warming-up paviljoen, waar de kinderen zich lekker kunnen opwarmen.

Voor Fisregels op de piste lees: Wintersport met kinderen eist goed voorbereiding

Bron: Tubantia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Tubantia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Winterbanden en onder bepaalde omstandigheden sneeuwkettingen verplicht

Vanaf 1 november tot 1 april is het in Oostenrijk verplicht om bij winterse omstandigheden winterbanden te gebruiken. De banden moeten een profiel van tenminste 4 millimeter hebben. Sneeuwkettingen mogen alleen worden gebruikt, als er genoeg sneeuw en ijs op de rijbaan ligt. Bij hevige sneeuwval kunnen deze zelfs verplicht worden gesteld. Dat is te zien aan een rond bord met blauwe grond en een sneeuwketting-symbool. De kettingen moeten op alle aangedreven assen aangebracht worden. Bij 4 x 4 voertuig moeten de sneeuwkettingen op tenminste twee aangedreven wielen aangebracht worden.
© 2009 - 2024 Henbro, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kindvriendelijke leefomgevingKindvriendelijke leefomgevingKinderen moeten veilig kunnen spelen, dat staat vast. Maar waar ligt de grens van veiligheid en het belang van een omgev…
Top 10 vakanties en bestemmingenTop 10 vakanties en bestemmingenAltijd al willen weten welke landen en bestemmingen het meest worden bezocht door Nederlanders? Of wat de meest zonzeker…
Goedkoop op Wintersport in TsjechieGoedkoop op Wintersport in TsjechieTsjechie is een van de landen waar je goedkoop op wintersport kunt. Dit komt omdat de prijzen in het algemeen al laag zi…

Wintersport met kinderen eist goede voorbereidingWintersport met kinderen eist goede voorbereidingGoed voorbereid zijn op de wintersport is een prima begin van de vakantie en kan veel ellende voorkomen. Belangrijk is e…
Skivakantie in Oostenrijk met kinderen onder de vier jaarOp wintersportvakantie met kinderen onder de vier jaar kan heel goed. Sterker nog, meestal vinden ze het fantastisch om…
Bronnen en referenties
Henbro (83 artikelen)
Laatste update: 29-01-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Wintersport
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.