Wintersport in de regio Gastein

Wintersport in de regio Gastein Gastein is een skigebied in het Salzburgerland in Oostenrijk. Het gebied hoort bij de Ski Amadé, een groot skigebied met wel 760 pistekilometers. Het skigebied van Gastein bestaat uit vier kleinere gebieden die tot een hoogte gaan van wel 2700 meter. Het heeft ongeveer 200 kilometers aan pistes. De drie bekende plaatsen in Gastein zijn DorfGastein, Bad Gastein en SportGastein.

Ski Amadé

Het gebied Gastein hoort bij Ski Amadé, een van de grootste skigebieden van Europa dat gesitueerd is in het Salzburgerland en Steiermark. Met één skipas is het mogelijk om in alle liften van Ski Amadé te gaan. Ski Amadé heeft vijf regio's: Salzburger Sportwelt, Schladming-Dachstein, Grossarltal, Hochkönig en Gastein.

Dorpen in Gastein

De drie bekendste plaatsen zijn Bad Gastein, Dorfgastein en Sportgastein. De regio Gastein bestaat uit vier kleinere gebieden. Het is niet mogelijk om alle gebieden per skilift te bereiken, af en toe zul je met de bus of auto moeten. Gastein staat bekend als een gebied dat geschikt is voor zowel beginners als gevorderden.

Bad Gastein

Bad Gastein ligt op een hoogte van 1000 meter. Het ligt midden in het natuurpark Hohe Tauern. Er staan veel schitterende oude gebouwen in Bad Gastein en het is ook een kuuroord. Bad Gastein is vooral bekend door zijn radon bevattende bronnen. Er komen al honderden jaren mensen op af. Er wordt een heilzame werking toegeschreven aan deze bronnen. Ook de waterval waar het dorp omheen is gebouwd is een trekpleister. Het is een chique oord, er zijn ook veel après-ski mogelijkheden. Je vindt er onder andere ook een casino en een concertzaal.

Het gebied de Graukogel hoort bij Bad Gastein. De Graukogel heeft lange, moeilijke afdalingen en zijn daarom vooral geschikt voor gevorderde skiërs. De pistes liggen voornamelijk in het bos. Het is wel afgesloten van de andere gebieden, er zijn geen skiliften naar de andere gebieden dus dan zul je de bus of auto moeten gebruiken.

Dorfgastein

Dorgastein ligt op ruim 800 meter hoogte. Het is nog een echt authentiek alpendorp en is een stuk kleiner dan Bad Gastein. In het dorp vind je veel pensions, appartementen en hotels. Er zijn veel langlaufloipes in Dorfgastein. Het skigebied van Dorfgastein ligt even verderop op de Fulseck en Kreuzkogel. Dit gebied is geschikt voor zowel beginners als gevorderden. Dorfgastein is verbonden met Grossarl. Er is ook een piste van wel 8 kilometer lang. Ook voor freestylers is dit gebied interessant, er is een freestyle-park.

Sportgastein

Sportgastein ligt het hoogst van de plaatsen in het Gasteinertal, op 1590 meter. Sportgastein is geen dorp, maar je vindt er wel een aantal restaurants. Het heeft ruim 25 pistekilometers. Het grote voordeel van Sportgastein is dat het zeer hoog ligt, dit zorgt voor een hoge sneeuwzekerheid. Het hoogste punt is bijna 2700 meter. Vooral voor gevorderde skiërs is dit gebied geschikt, je vindt er veel rode en zwarte pistes. Voor kinderen is dit gebied dus minder geschikt. Er bevinden zich hier een paar skiliften en een aantal moeilijke zwarte pistes en skiroutes.

Andere activiteiten

In Gastein zijn naast skiën en snowboarden nog genoeg andere activiteiten te doen.

Rodelen

In Gastein bevinden zich twee rodelbanen waar je met houten sleetjes vanaf kunt. Deze zijn zowel overdag als 's avonds geopend. De rodelbaan in Bad Gastein is 2,5 kilometer lang, die in Dorgastein 2 kilometer.

Langlaufen

In Gastein ligt meer dan 45 kilometer aan langlaufloipes. Ook in de kan men langlaufen in Bad Gastein. En omdat Sportgastein hoog ligt kan hier tot in de lente gelanglauf worden.

Sneeuwschoenwandelen

Het is af en toe heerlijk om de drukte van de pistes te vermijden en de rust van de natuur op te zoeken. Sneeuwschoenwandelen is dan ideaal. Zo zijn er georganiseerde tochten in het natuurpark. Op vijf verschillende plaatsen in het Gasteinertal kun je sneeuwschoenen huren en informatie krijgen.

Wereldcup Snowboarden

In januari vindt er een FIS Snowboard Weltcup met parallelslalomwedstrijden plaats. Dit is in de arena naast het dalstation Stubnerkogel in Bad Gastein.

Lees verder

© 2015 - 2024 Sasflu, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sneeuwzeker op wintersport in het skigebied GasteinertalSneeuwzeker op wintersport in het skigebied GasteinertalHet Gasteinertal is een dal in Oostenrijk en onderdeel van het skigebied Ski Amade. De belangrijkste plaats in het dal i…
Oostenrijk in december - sneeuwzekerheid met kerstOostenrijk in december - sneeuwzekerheid met kerstWitte kerstdagen, wie droomt er niet van? In Oostenrijk is de kans op een witte kerst veel groter dan in Nederland. Jaar…
Salzburg, de geboortestad van MozartSalzburg, de geboortestad van MozartSalzburg, de hoofdstad van Salzburgerland, is een stad in Oostenrijk met ongeveer 150.000 inwoners. Salzburg wordt opges…
Zell am See: Skigebied voor geslaagde wintersport vakantieZell am See: Skigebied voor geslaagde wintersport vakantieZell am See is een Oostenrijks skigebied, gelegen aan een prachtig meer en omringd door bergen, dat zowel in de zomer al…

Doe zelf je snowboardonderhoud met een stappenplanDoe zelf je snowboardonderhoud met een stappenplanWie goed voorbereid op wintersport gaat vergeet niet zijn materialen te controleren. Voor veel wintersporters is het geb…
Bronnen en referenties
  • http://www.skiamade.com/nl/winter/skigebieden-oostenrijk/gastein
Sasflu (11 artikelen)
Gepubliceerd: 16-01-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Wintersport
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.