Handleiding: wintersport voor beginners

Handleiding: wintersport voor beginners Een wintersportvakantie plannen en boeken is een lastig proces. Waar bij zonvakanties alles in één pakketreis zit, moet je bij wintersportvakanties vele dingen los erbij boeken. Wat er is inbegrepen bij de reis en wat niet, verschilt sterk per aanbieder en per bestemming. En welk land kan je het beste kiezen? Wat ga je doen als je wel meegaat op wintersport, maar je wilt eigenlijk niet skiën? Zeker als beginnende wintersporter heb je vaak geen idee hoe je een dergelijke vakantie moet boeken. Speciaal voor deze nieuwe avonturiers is er nu een leidraad om je wat meer op weg te helpen. Tips en websites worden weergegeven, die ook nuttig zijn voor ervaren wintersporters.

Voorafgaande aan de boeking

Oriënteer jezelf

Voordat je gaat boeken is het belangrijk dat je eerst even gaat oriënteren op wintersport. Google 'Wintersport' en je krijgt vanzelf al een hoop informatie. Ook is het leuk om eerst wat plaatjes te bekijken op Google Afbeeldingen. Zo leer je vanzelf al een hoop over wintersport en daarbij is het goed om je enthousiasme te versterken. Bij reisbureaus kan je soms nog analoge reisgidsen halen met de wintersportvakanties die ze aanbieden. Dit wordt echter steeds meer digitaal.

Keuzes maken

Dan ga je keuzes maken. Wil je via een reisbureau boeken of via internet? Sommige mensen vinden een reisbureau prettiger, omdat je dan direct contact hebt met een medewerker. De service is op die manier hoger, dan wanneer je via internet boekt. De medewerker kan jou vragen stellen en jij hem of haar. Zo kan je al je wensen bespreken en hoef je er zelf niks voor te doen. Ook hoef je dan niet lang in de wachtrij te staan aan de telefoon als je vragen hebt. Daarentegen is een reisbureau soms (maar niet altijd!) wel wat duurder, dan wanneer je een reis boekt via internet. Maar ook boeken via internet heeft voordelen. Zo heb je een groter aanbod - je kan immers zelf alles bekijken - en heb je ook niet het gevoel dat iemand jou probeert om te praten. Je kan op elk moment van de dag zelf jouw vakantie uitzoeken en je hoeft de deur niet uit.

Tevens moet je gaan kiezen of je liever een pakketreis boekt, of dat je liever alles zelf gaat boeken. Let op: bij een pakketreis denk je vaak dat alles inbegrepen is. Dit is bij wintersport niet het geval! Vaak zit er maar een gedeelte bij en moet de rest alsnog worden bijgeboekt. Let erop welke verzorging erbij zit (all-Inclusive is uiteraard duurder dan halfpension) en let er ook op welke skipas erbij in zit. Als er staat "inclusief skipas", wil dat nog niet zeggen dat je dan een skipas hebt voor het gehele gebied. Vaak is dit alleen maar het kleine skigebied en voor maar 6 dagen.

Landen

Duitsland

Als je nog niet zo goed kan skiën of snowboarden is Duitsland leuk om naartoe te gaan. Tevens is het enorm geschikt voor gezinnen met jonge kinderen, omdat er vele vakantieparken zijn in de buurt van de wintersportgebieden. De skigebieden zijn maar klein in Duitsland, wat het zeer geschikt maakt voor beginnende skiërs.

Frankrijk

Frankrijk is bij uitstek het meest geschikt voor mensen met een klein budget. Je kan zeer goedkope pakketreizen vinden om in Frankrijk te skiën. Dat komt voornamelijk door de accommodaties. De kamers zijn vaak klein en meestal in appartementsvorm. In Frankrijk zijn de pistes meestal groot en wijd, wat het makkelijker maakt om te skiën. Frankrijk is het enige land dat ook groene pistes aanbiedt. Dat is de makkelijkste piste die er is, ook wel 'babypiste' genoemd. In andere landen zijn dit soort pistes er ook, maar die zijn vaak blauw. De kleuren van de pistes komen in Frankrijk en Oostenrijk niet altijd overeen. Wat ze in Frankrijk rood noemen, is in Oostenrijk meestal blauw. Frankrijk heeft grote skigebieden met allerlei moeilijkheidsgraden qua skipistes. Dit land is geschikt voor zowel de zeer ervaren als de beginnende wintersporter. Vele feesten worden er georganiseerd in de grotere wintersportgebieden en je kan er goed stappen.

Oostenrijk

Oostenrijk is ook geschikt voor alle wintersporters, maar de pistes zijn hier vaak iets uitdagender dan in Frankrijk. Ze zijn niet zo breed en je zal er vele bospaadjes vinden. Vele mensen vinden Oostenrijk gezelliger, omdat je daar het echte 'apresskiën' kan vinden. Ook zijn de accommodaties daar meer in chaletvorm. Meestal is de skipas niet bij de prijs inbegrepen bij een wintersportvakantie naar Oostenrijk.

Italië

Italië is net iets duurder en tevens verder om naartoe te reizen. Maar dan krijg je er wel gratis de Italiaanse cultuur bij - en vergeet niet het lekkere eten. Ook Italië heeft zeer grote skigebieden. Wat zo bijzonder is aan Italië, is dat je kan backpacken op ski's. Zie het kopje Een keer iets anders voor meer details.

Zwitserland

Zwitserland is voor rijkere mensen. Het land straalt gewoon rijkdom uit in alles wat je daar ziet. In dit land kan je vaak met een treintje richting de piste. De pistes zijn vaak erg hoog, waardoor het land erg sneeuwzeker is. Er zijn hier vele gletsjers aanwezig.

Tsjechië

Ook in dit land kan je goed skiën. Het land is erg goedkoop en haalt zijn charme uit de Oost-Europese invloeden. De skigebieden zijn niet erg groot, wat het dus ook erg geschikt maakt voor de beginnende wintersporters.

Boekingsopties

Accommodatie

Bij een pakketreis is de accommodatie altijd inbegrepen. Maar wat voor soort accommodatie het is, verschilt per keer. Het kan een hotel zijn, maar ook een appartement. Soms zijn het chalets. Tevens kan je los ook een eigen chalet huren, bijvoorbeeld als je met een grote groep reist. Bij het boeken van de accommodatie moet je er altijd op letten hoe ver deze gelegen is van de skipiste. Soms is het best ver, maar gaat er wel een gratis skibus of shuttle naar de piste. Let er in dit geval op hoe ver de bushalte is en hoe laat de laatste bus terug gaat. Als je een accommodatie zoekt aan de piste, dan zal je er waarschijnlijk wel wat meer voor moeten betalen dan wanneer je verder weg zit.

Verzorging

Met verzorging wordt het eten bedoeld. Is dit all-inclusive (AI), volpension (VP), halfpension (HP), of wellicht alleen logies/ontbijt (LO), dan zit er minimaal één maaltijd bij per dag. Staat er LG bij de boeking, dan betekent dit 'logies'. Dat houdt in dat er geen eten bij zit. Hoe meer eten erbij zit, hoe duurder de boeking wordt. Maar als je gaat berekenen hoeveel geld je betaalt bij de boeking, vergeleken met zelf het eten kopen, ben je soms goedkoper uit om het vooraf bij te boeken. Mocht je toch je eigen boodschappen willen halen, kijk dan of het goedkoper is om dit in eigen land te doen, in plaats van op de toeristische bestemming.

Skipas

Bij skipassen moet je goed opletten. Als skipassen inclusief zijn, dan gelden de passen vaak voor 6 dagen voor een beperkt gebied. Wil je een 7-daagse skipas of een skipas voor het gehele skigebied, dan moet je je skipas uitbreiden. Dit kan per persoon verschillend worden aangegeven. Vooraf bij te boeken is aan te raden, aangezien vakantieaanbieders vooraf goede deals maken met de aanbieders van de skipassen. Zijn de skipassen al inclusief, maar wil je niet de piste op? Dan kan je dit doorgeven bij de reisaanbieder. Zij kunnen dan een bedrag in mindering brengen voor het niet kopen van een skipas. Let er wel op dat dit bedrag vaak minder is dan wat jij er zelf voor had moeten betalen als je op de bestemming een pas had gekocht.

Vervoer

Ook vervoer is wat complexer. Je kan met een busreis naar het skigebied. Maar let er dan op waar je moet instappen. Bij sommige opstapplaatsen worden extra kosten berekend. Ook kan je niet bij alle opstapplaatsen parkeren, laat staan gratis parkeren. Een busreis bij de boeking nemen is in verhouding erg goedkoop.

Kies je toch liever voor eigen vervoer, dan kan je vaak verschillende opties kiezen. Het makkelijkste is met je eigen auto, maar in wintersportlanden zijn winterbanden vaak wel verplicht. Tevens moet je sneeuwkettingen bij je hebben en daarnaast heb je voor sommige landen ook nog een extra vignet nodig. Vraag dit minimaal twee weken van tevoren na bij de ANWB. Kijk ook van tevoren of je een parkeerplaats bij de boeking moet reserveren of dat het ter plaatse geregeld kan worden.
Ook kan je een busje huren voor de wintersport. Let er dan op of alles erbij zit: winterbanden, sneeuwkettingen, goede verzekeringen en veel ruimte om alle wintersportspullen kwijt te kunnen. Dit verschilt per verhuurder. Let er ook op hoeveel bijrijders erbij mogen.

Er zijn tevens speciale wintersporttreinen, die naar de meeste bestemmingen toe reizen. Maar niet altijd stopt de trein vlakbij de plaats waar jij moet zijn. Het kan dus zijn dat je vanaf het station een taxi moet huren, of alsnog een auto moet huren. Laat je informeren door de aanbieder van de treinkaartjes.

Tot slot kan je ook met het vliegtuig gaan. Ook hier geldt dat het vliegveld niet altijd in de buurt zit. Shuttles zitten niet altijd bij de reis inbegrepen, zoals dat bij een zomervakantie vaak wél het geval is. Zoek dit goed uit, anders kom je wellicht voor nare financiële verrassingen te staan.

Materiaalhuur

Bij materialen kan je vaak kiezen uit 2 of 3 verschillende types. Het meest luxe is het duurste. Voor een beginneling volstaat de goedkoopste soort al. Als je een 7-daagse skipas neemt, huur dan logischerwijs ook 7 dagen je materialen. Je kan vaak kiezen of je alles huurt, of materialen zonder schoenen. Het materiaal moet je op de bestemming afhalen. Vaak spreken ze daar geen Engels! Maar met handen en voeten kan je je al aardig kenbaar maken. Ga je zonder pakketreis op vakantie, dan kan je ook je spullen in de wintersportplaats huren. Tevens zijn er soms aanbiedingen te vinden op Groupon of iets dergelijks, waar je vooraf goedkope materialen kan huren. Dit geldt ook voor het slijpen van je materialen.

Lessen

Lessen zijn ook nog complex. Verschillende aanbieders bieden verschillende lessen aan. Soms kan je alleen 's ochtends, soms alleen 's middags en soms alleen volle dagen. Deze lessen zijn zowel vooraf bij te boeken als daar ter plaatse op je vakantiebestemming. Vooraf bijboeken bij een pakketreis scheelt vaak een hoop geld, aangezien vakantieaanbieders meestal goede deals hebben afgesloten. Kies je niveau vooraf. Als je twijfelt: er wordt daar ter plaatse eerst vaak een oefening gedaan, om te kijken welk niveau je hebt. Mocht je het te makkelijk of te moeilijk vinden, kan je vaak nog wel wisselen. Kom je er niet uit, overleg dan met het loket waar de lessen worden aangeboden of vraag je host(ess) te hulp.

Excursies

Heb je een pakketreis geboekt, dan regelt de host(ess) vaak leuke excursies of uitjes. Laat je niet meteen verleiden, dit kan je in het dorp soms goedkoper aanschaffen. Zoek het goed uit. Wat wel een aanrader is, zijn de barbecues die zij regelen of een avondje rodelen. Dat is vaak erg leuk om andere mensen te leren kennen en om de vakantie op een andere manier te beleven.

Een keer iets anders

Wat echt bijzonder is, is backpacken op ski's. In het Italiaanse skigebied Val Gardena, bestaat de kans om een huttentocht te maken. Dit houdt in dat je al skiënd of snowboardend met je backpack op je rug van hut naar hut trekt. Elke nacht slaap je in een andere hut. Je hebt tussendoor genoeg tijd om ook zelf te kunnen skiën. Enige ervaring is wel vereist.
Tip: Voor informatie over deze reis, open de website van Sunweb Wintersport en type in de zoekbalk "huttentocht".

Ga je met een groep mee op wintersport, maar heb je (een dagje) geen zin in skiën of snowboarden? Dan zijn er vaak talloze andere dingen die je kunt doen. In grote wintersportgebieden zijn meestal ontzettend veel toeristische activiteiten te doen, zoals onder andere: langlaufen, deltavliegen, rodelen, wandelen, zwemmen, sauna bezoeken, naar grote feesten toegaan en uitgaan.

Heb je wel zin in winter, maar geen zin in wintersport? Dan kan je er ook voor kiezen om naar Scandinavië / Lapland te gaan. Daar kan je bijvoorbeeld op huskysafari, overnachten in een ijshotel, een bijzondere tocht maken op een sneeuwscooter of maak kennis met de echte Kerstman! Combineer je deze vakantie met kerst, dan heb je een ware droomvakantie!

Overige informatie

Wanneer te boeken?

Wintersportvakanties zijn erg populair. Ben je van plan om in de schoolvakanties te gaan, dan kan je het beste beginnen te boeken in juli of augustus. Zelfs dan zal je al merken dat er al hier en daar al wat volgeboekt is, door de mensen die zogenaamde 'voorboekingen' maken. Uiteraard geldt hierbij: hoe eerder je boekt, hoe groter het aanbod.

Wanneer te gaan?

Zit je aan vakantieperiodes vast, dan heb je niet veel keus. De voorjaarsvakantie is het allerduurst. Kan je wel buiten de vakantieperiodes om? Dan kan je het beste kiezen voor de periode tussen sinterklaas en kerst óf de eerste paar weken van januari. Ook aan het einde van maart is het een stuk goedkoper om te boeken, maar dan is de sneeuwzekerheid een stuk minder. Tevens zijn dan enkele wintersportgebieden al geheel of gedeeltelijk gesloten. Daarom bieden de meeste wintersportaanbieders op dat moment geen volledige skipas meer aan, alleen de skipas voor het kleinere gebied.

Reisverzekering

Wintersport is een apart stukje van je reisverzekering. Je bent hier niet altijd voor verzekerd. Kijk dus eerst goed je verzekering na voordat je gaat! Je zal niet de eerste of de laatste zijn die met een gipsvlucht naar huis gaat. Dit geldt ook voor extreme sporten (bijvoorbeeld Deltavliegen). De reisverzekering dekt voornamelijk medische kosten in het buitenland en schade aan je bagage. Een reisverzekering kan je kortlopend (alleen voor de aankomende vakantie) of doorlopend (verzekerd voor een heel jaar) afsluiten.

Annuleringsverzekering

Een annuleringsverzekering is niet alleen om je vakantie vooraf te annuleren. Deze heb je tevens nodig als je tijdens de reis plotseling naar huis moet, bijvoorbeeld in verband met ernstige ziekte of overlijden van een direct familielid. Heb je op zo'n moment een annuleringsverzekering, dan worden vaak de dagen die je hebt misgelopen terugbetaald. Uiteraard ligt dit wel aan de polisvoorwaarden hoeveel het is en of het daadwerkelijk wordt uitbetaald. Mocht je wél je vakantie vooraf willen annuleren, dan geldt hoe eerder je annuleert, hoe meer geld je terugkrijgt.

Welke soorten pistes bestaan er?

Er bestaan respectievelijk groene, blauwe, rode en zwarte pistes. De groene zijn het makkelijkst, de zwarte het moeilijkst. Een zwarte piste kan erg steil zijn, maar het kan ook heel moeilijk zijn (in verband met bochels op de piste, of ijs, of andere oorzaken). Als beginnende skiër of snowboarder begin je op de groene of blauwe piste. Wil je snel naar de rode piste, dan zal je een dosis lef met je mee moeten nemen. Hoe meer je durft, hoe sneller je leert. Maar het is dan wel handig om eerst te leren remmen.

Off piste en lawinegevaar

Het is heel erg naar, maar Prins Friso heeft ons helaas laten zien hoe het niet moet. Als er lawinegevaar is in het gebied, dat ter informatie meestal bij de liften wordt aangegeven, dan is het aan te raden niet buiten de pistes te gaan skiën. Op die manier maak je de bovenlaag van de sneeuw los en gaat de sneeuw rollen. Een kleine korrel kan al een grote lawine veroorzaken. Naast het gevaar van lawines, weet je nooit wat er onder de sneeuw verborgen ligt. Soms lopen er kleine waterstroompjes onder de sneeuw door die vaak gepaard gaan met losliggende stenen. Daar kan je letterlijk je nek over breken. Ook kan je een afgrond niet altijd zien aankomen. Zeker als beginnende wintersporter is het zodoende echt af te raden om buiten de pistes te gaan.

Nuttige tips

Kijk bij aankomst in een appartement of chalet altijd grondig de inventarisatie na. Maak vooraf foto's van beschadigde objecten en geef dit direct door aan de receptie. Vooral Frankrijk staat erom bekend, maar ook andere landen, dat er nogal wat gesjoemeld wordt met de borg. Zorg dat ze je nergens op kunnen pakken.

Regels op de piste

Naast de huishoudelijke regels van het gebied zelf, zijn er ook ongeschreven regels waar skiërs en snowboarders rekening mee moeten houden. De allerbelangrijkste regel is: de persoon die van achter vandaan komt, geef voorrang aan de persoon die voor hem is op de piste. Daarnaast geven ervaren personen voorrang aan de minder ervaren personen. Het is ongelooflijk, maar botsingen komen echt voor op de piste.

Meeneemlijst

De volgende spullen zijn handig om mee te nemen naar een wintersportvakantie:
  • Een goed skipak
  • Skisokken
  • Thermo kleding of skipully's met maillots
  • Pasfoto's
  • Handschoenen, muts, sjaal
  • Skibril of zonnebril met goede(!!) UVA en UVB bescherming (zonder UV-bescherming doen zonnebrillen meer kwaad dan goed!)
  • Zonnebrandcrème speciaal voor wintersport
  • Lippenbalsem speciaal voor wintersport
  • Paspoort of ID-kaart
  • Creditcard (voor de borg van de accommodatie, of als je iets wilt huren)
  • Indien er geen eten bij je pakket zit, kan je dit het beste van huis uit meenemen (uitgezonderd Tsjechië)
  • Informatie of pasje van je zorg- én reisverzekering
  • Reispapieren
  • Rugzakje om eten en drinken mee te nemen voor op de piste
  • Bij een appartement of chalet: schoonmaakspullen
  • Beddengoed: na te vragen bij accommodatie
  • Eventueel sneeuwkettingen, autovignet en dergelijke indien je een eigen auto meeneemt (zie het kopje "Vervoer" voor meer informatie)
  • Eventueel eigen ski- of snowboardmaterialen

Er is nog veel meer te vertellen over wintersportvakanties, maar de belangrijkste informatie is alvast voor je op een rijtje gezet. In de bronnenlijst staan allerlei betrouwbare websites vermeld die handig zijn om te bekijken, voordat je een wintersportvakantie gaat boeken.

Heel veel plezier! Het wordt vast een geweldige vakantie!

Dit artikel is geschreven door een ervaren wintersporter met een HBO bachelor diploma in toeristisch management.

Lees verder

© 2014 - 2024 Rvsmdk, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zell am See: Skigebied voor geslaagde wintersport vakantieZell am See: Skigebied voor geslaagde wintersport vakantieZell am See is een Oostenrijks skigebied, gelegen aan een prachtig meer en omringd door bergen, dat zowel in de zomer al…
Sneeuwzeker op wintersport in het skigebied GasteinertalSneeuwzeker op wintersport in het skigebied GasteinertalHet Gasteinertal is een dal in Oostenrijk en onderdeel van het skigebied Ski Amade. De belangrijkste plaats in het dal i…
Winterberg, wintersport om de hoekWinterberg, wintersport om de hoekVoor ski-, snowboard- en sneeuwplezier, hoef je niet ver weg te gaan. Op ongeveer twee uur rijden vanaf de Duits-Nederla…
Wintersport in Spindleruv Mlyn en HarrachovWintersport in Spindleruv Mlyn en HarrachovSpindleruv Mlyn en Harrachov zijn twee wintersportgebieden in Tsjechië. De plaatsen liggen in het Tsjechische Reuzengebe…
Voor het eerst op wintersportVoor het eerst op wintersportVoor het eerst op wintersport, dat is natuurlijk spannend en leuk! Maar tegelijkertijd weet je nog niet precies wat je v…
Bronnen en referenties
  • http://wintersport.sunweb.nl/
  • http://wintersport.sunweb.nl/italie/val_gardena/san_cristina/skisafari_dolomiti_huttentocht.htm
  • http://winter.bizztravel.nl/
  • http://wintersport.startpagina.nl/
  • http://www.arke.nl/wintersport.aspx
  • http://www.d-reizen.nl/wintersportvakantie
  • http://www.bever.nl/wintersport
  • http://www.anwb.nl/wintersport
  • https://www.wintersport.nl/
  • http://vrijuit.nl/wintersport.aspx
  • http://neckermann.nl/wintersport.aspx
Rvsmdk (5 artikelen)
Laatste update: 16-10-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Wintersport
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.