Meer sneeuw- en ijspret

Meer sneeuw- en ijspret Als de weermannen en –vrouwen van Nederland in de verste verste de mogelijkheid tot ijs aankondigen, worden de schaatsen al uit het vet gehaald en de ijsmeesters van de Elfstedentocht voor de camera gesleept. Feitelijk weten we dat het nergens op slaat, want niets is zo veranderlijk als het weer. Toch is het hopen op en al met de gedachten rondlopen om te kunnen schaatsen, iets wat menig Nederland bezighoudt.

Voorpret

Voor veel mensen is het idee aan een lekkere ijslaag en/of een flink pak sneeuw een idee waaraan ze zich kunnen verlekkeren. Het is vergelijkbaar met een kinderverjaardag of pakjesavond, de kinderen kunnen zich er al dagen van te voren over opwinden. Men is bezig met het gegeven en dat levert nu eenmaal pret op. Daar spelen de televisieprogramma’s weer op in en dat is dan weer goed voor de kijkcijfers.
Iedereen blij zou je zeggen, maar dat is niet helemaal waar. Ijs en sneeuw kunnen het verkeer, wat in Nederland toch al niets kan hebben, volledig lam leggen. Dan is het openbaar vervoer ook geen alternatief, want het spoor is besneeuwd en de bus loopt ook vast in de sneeuw of het ijs. Medewerkers die niet of veel te laat verschijnen is slecht voor de economie, want het kost de bedrijven geld.

Overall beeld

Maar overall geeft sneeuw en ijs toch een gezellig gevoel. Buiten lekker goed aangekleed de kou in en binnen de gezelligheid met een kachel en bergen kussens. Het enige wat enigszins vreemd is, is dat we zo traditioneel in onze buitenpret zijn. Dit, terwijl we in andere sporten van alles uitproberen en niet schromen zelf wat te bedenken.

Traditionele sneeuw- en ijspret

Als je de traditionele sneeuw- en ijspret opzoekt dan is een vereiste dat je je goed kleed. Hoe wilder hoe meer bescherming, denk hierbij aan elleboog- en kniebeschermers, eventueel een speciale helm en altijd goed schoenen (schaatsen) en handschoenen.
Met de slee naar buiten, dan is het wel zo handig als er een aardig pak sneeuw ligt. Let op bij schaatsen op natuurijs wat niet bewaakt is, de laag moet namelijk wel dik genoeg zijn. Waarbij een vaart met mogelijk nog bewegend water, een dikkere ijslaag moet hebben, dan een ondergelopen veldje. Vaak wordt er lokaal aangegeven hoe de verschillende wateren er voor staan. Volg dit nieuws.

In een wak, wat nu?

Als je per ongeluk toch een wak over het hoofd ziet en er in terecht komt, zijn er enkele zaken waar je op moet letten:
  • Probeer rustig te blijven, hoe lastig het ook is. Immers het water is stervenskoud en je wilt eruit. Paniek levert je alleen niets op.
  • Het volgende is proberen naar de rand van het wak te komen.
  • Je armen zoveel mogelijk spreiden, dit verdeelt je lichaamsgewicht het beste.
  • Dan met je buik proberen op het ijs te komen (dit kan wel enkele pogingen kosten).
  • Als dit niet lukt, kan je ook proberen via je rug op het ijs te komen, maar voor de meeste mensen is dit moeilijker dan via de buik.
  • Als je via je rug uit het wak probeert te komen, kijk dan of je je schaatsen tegen de andere kant van het wak kunt zeggen.
  • Druk jezelf omhoog door je rug hol te maken.
  • Als het lukt, is het goed direct op je zij te rollen.

Je moet er niet aan denken, maar je kunt zelfs onder het ijs terechtkomen als je het wak of dun stuk ijs niet hebt gezien. Wat te doen?
  • Ook hier geldt dat paniek je logische redenering kan vertroebelen, dus probeer je te focussen als je in paniek dreigt te geraken.
  • Zoek onder het ijs de lichte plek op, want ijs met sneeuw erop of minimaal ijsprut, maakt dat een open stuk lichter is.
  • Zwem er naar toe op je rug, waarbij je voeten gebruikt om vooruit te komen en je handen of je de open plek in het wak vindt.

Tenslotte kan je ook nog iemand anders moeten helpen en doe dit alleen als je zeker van je zaak bent en iets langs bij je hebt (bijvoorbeeld een sjaal). Dit kan je zover mogelijk gooien, zodat de man of vrouw in het wak het uiteinde vast kan pakken en je hem of haar eruit kunt trekken. Kom niet te dicht bij het wak, de kans bestaat dat het ijs afbreekt en je zelf in het water terecht komt.

Andere sneeuw- en ijspret

Maar als je toch eens iets anders bedenkt om toch je sneeuw- of ijspret te hebben, dan zijn er legio mogelijkheden. Zeker in het bos kan je van alles uitproberen.
  • Met sneeuw kan je ook het bos of de heide opzoeken en iets moois maken van sneeuw en wat je uit de natuur kunt halen. Denk hierbij aan de traditionele sneeuwpop, maar dan met een tak als bezem, eikeltjes als oogjes en een gevouwen afgevallen blad buigen tot mond. Wat dennentakken kan je buigen tot een petje of hoedje of steek ze los op het bolletje om de sneeuwpop haren te geven.
  • Maak een spel van het tellen van de verschillende soorten voetjes van de dieren in het bos (vogels, herten, vossen, dassen, muizen, konijnen) zijn in de verse sneeuw goed te herkennen.
  • Zit je in een beetje heuvelachtig gebied op de Veluwe, in zuid Limburg of een stevige duin langs de zee, dan kan je een prachtige glijbaan maken. Deze kan je voor de slee of een board gebruiken. Is de baan lekker uitgesleten en glad, dan kan je er ook op de billen vanaf. Alleen of samen met een klein kind.
  • Als er een dikke laag ijs op de plas ligt, kan je ook een wak maken en lekker gaan ijsvissen.
  • Een feestje in de sneeuw kan prima. Zorg dat je een goede terrasverwarmer hebt, een stukje overkapping is wel handig, eventueel een gezellige vuurkorf en een lekkere barbecue. Met of zonder alcohol kan je buiten eens een ander feestje houden dan normaal.
  • Met kinderen allerlei spullen in het bos verzamelen en er aan de tuintafel iets moois van maken kan ook. Lekker aangekleed en eventueel ter ondersteuning een terrasverwarmer aan en de kinderen kunnen aan de slag. Toch anders dan binnen aan de keukentafel!
  • Spoorzoekertje in het bos is met sneeuw ook een prima mogelijkheid. Behalve onopvallende herkenning in het bos achter te laten, kan je met voetsporen ook een heel eind uit de voeten.
  • Ga lekker wandelen met de sneeuw en neem een fototoestel mee. Door het maken van foto’s tijdens je tocht bekijk je – onbewust – zaken toch anders.

Tot slot

Afhankelijk van hoe actiegericht een activiteit in de sneeuw of op het ijs moet zijn én waar je je beweegt c.q. waar je naar toe wilt rijden, er zijn talloze mogelijkheden. Zoek de natuur op en de mogelijkheden liggen voor je.
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Leuke activiteiten voor in de winterLeuke activiteiten voor in de winterSneeuw, ijs en kou. De winter is een seizoen waarin veel mensen de neiging krijgen binnen voor de openhaard te zitten. N…
Franse woordenschat: skivakanties, wintersport en sneeuwpretFranse woordenschat: skivakanties, wintersport en sneeuwpretDe droom van vele mensen: een weekje wintersport. Sneeuw, koude, ski's en natuurlijk ook après-ski. Velen kijken er een…
Sneeuwplezier: hoe maak je de mooiste sneeuwpop?Sneeuwplezier: hoe maak je de mooiste sneeuwpop?Als de sneeuw weer valt hopen we met z’n allen natuurlijk één ding: laat het niet dooien! Met sneeuw kun je ongelooflijk…
Gevaarlijk natuurijs: sneeuwijsGevaarlijk natuurijs: sneeuwijsNatuurijs zorgt in Nederland meestal voor een complete schaatsgekte. Iedereen wil als eerste op het mooie, gladde, zwart…

Wintersport op Waddeneiland AmelandWintersport op Waddeneiland AmelandJe zou het misschien niet direct bedenken, maar het Waddeneiland Ameland is een uitstekend gebied waar je leuk kunt wint…
Wintersport net even andersWintersport net even andersAls de koudere maanden in aantocht zijn -of reeds gearriveerd- krijgt menigeen de kriebels en dan moet de echte kou opge…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 12-01-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Wintersport
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.