Wintersport in de herfstvakantie

Wintersport in de herfstvakantie Wie aan wintersport denkt, denkt aan de wintermaanden. Maar ook buiten de wintermaanden kan er prima worden geskied of gesnowboard. Wat te denken van de herfst, bijvoorbeeld in de herfstvakantie? Dan gaat het niet over indoor skibanen, maar over échte outdoor wintersport. De prijzen liggen stukken lager, het is minder druk en het is nog niet zo koud. Klinkt perfect, maar hoe zit het met de sneeuw? Er zijn genoeg plaatsen waar je 365 dagen per jaar kunt wintersporten en met een beetje geluk valt er in de herfst al verse sneeuw.

Waar kan je wintersporten in de herfst?

In de herfst zijn de kansen op vers gevallen sneeuw wat kleiner dan in het winterseizoen. Veel skigebieden zijn in de herfst nog gewoon gesloten vanwege een sneeuwgebrek.Toch kan je in diverse gebieden wel wintersporten in de herfst, het betreft dan eeuwige sneeuw op de gletsjers. Hoe later in het herfstseizoen, hoe groter de kans op verse sneeuw is en dus ook meer geopende pistes. In Oostenrijk zijn bijvoorbeeld de gebieden Stubai, Kärnten, Kaprun, Dachstein, Sölden, Hintertux, Kaunertal en Pitztal geopend in de herfst. Dachstein (Salzburgerland) en Kaprun gaan vaak in oktober open. Ook in Zwitersland zijn er diverse mogelijkheden, zoals Saas Fee of Zermatt (hele jaar). In Italië kan worden gekozen voor bijvoorbeeld de gebieden Schnallstaler en Passo dello Stelvio. In Frankrijk kan je onder andere terecht in Les Deux Alpes en Tignes. Een andere optie is om eens te gaan wintersporten in Scandinavië, daar valt meestal al vroeg in de herfst verse sneeuw.

De voordelen

Er zijn diverse voordelen aan wintersport in de herfst. Het voornaamste voordeel zijn de lage prijzen omdat het geen hoogseizoen is. Dit scheelt al snel meer dan de helft! De minder ervaren wintersporters kunnen op de gletsjerafdalingen al snel uit de voeten omdat deze over het algemeen relatief eenvoudig zijn. De pistes zijn (voornamelijk doordeweeks) ook niet zo druk, waardoor je goed kan oefenen. Daarnaast is het niet zo koud als in de echte wintermaanden en de dagen zijn nog langer. Het is al vroeg licht en de avondschemering valt pas laat in. Wanneer je ook van (berg)wandelen houdt is het skiën of snowboarden prima te combineren met mooie wandelingen in de wat lager gelegen gebieden. De wandelpaden zijn namelijk nog gewoon geopend en de natuur ziet er in de herfst prachtig uit. Het contrast tussen de besneeuwde toppen, de lager gelegen groene toppen en verkleurende bomen is schitterend.

Waarop letten?

Er zijn echter ook zaken waarmee je rekening moet houden wanneer je vroeg in het jaar al op wintersport gaat. Doordat het nog vrij warm is kan de sneeuw later op de dag papperig worden. Indien er een warme dag is voorspeld is het raadzaam om vroeg op te staan. Wanneer je later op de dag lekker gaat wandelen of op een terras gaat zitten om van de zon te genieten hoeft dit geen onoverkomelijk probleem te zijn. Een ander punt van aandacht is dat de hoger gelegen pistes in de ijlere lucht liggen. Dit maakt het een stuk vermoeiender voor mensen met een slechte conditie. Door het de eerste dag een beetje rustig aan te doen is ook dit aandachtspunt voor de meeste mensen geen groot probleem.

De geoefende wintersporter

Voor de geoefende wintersporter is de herfst minder aantrekkelijk. Het skiën of snowboarden op alleen de gletsjers is al snel geen uitdaging meer. Pas wanneer er verse sneeuw tot in de dalen is gevallen wordt het interessant omdat zodoende flink wat meters kunnen worden gemaakt én de eerder genoemde voordelen van de herfst van toepassing zijn.

Houd voorafgaand de sneeuwcondities in de gaten

Elk wintersportdorp houdt op de eigen website de actuele sneeuwhoogtes bij. Tevens is op de websites van de skidorpen vaak te lezen hoeveel pistes en liften zijn geopend en hoe de sneeuwkwaliteit is. Houd dus voorafgaand aan het boeken de websites van de wintersportgebieden en van de weersites goed in de gaten.

Lees verder

© 2012 - 2024 Advies-eb, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wintersportverzekering (wintersport reisverzekering)Wintersportverzekering (wintersport reisverzekering)Wanneer je op wintersport gaat, is een wintersportverzekering geen overbodige luxe, met name de wintersport reisverzeker…
Cijfers Nederlanders op wintersportIn Nederland is wintersport al jaren populair. Sinds de jaren ’90 is de populariteit van wintersport onder Nederlanders…
Wintersport in het Zwarte WoudWintersport in het Zwarte WoudSkiën of langlaufen in het Zwarte Woud, bij Feldberg of Todtnauberg, is betrekkelijk voordelig en rustig. Hoge hotelkost…
Goedkoop op Wintersport in ItalieGoedkoop op Wintersport in ItalieWintersport is meestal erg duur, maar er zijn mogelijkheden om de kosten beperkt te houden. In Italië kun je heerlijk ge…

Winterberg, wintersport om de hoekWinterberg, wintersport om de hoekVoor ski-, snowboard- en sneeuwplezier, hoef je niet ver weg te gaan. Op ongeveer twee uur rijden vanaf de Duits-Nederla…
Les 2 Alpes - Wit voor groentjesLes 2 Alpes - Wit voor groentjesEchte waaghalzen hinderen vaak de beginnende wintersporter. Daarom voorziet Les 2 Alpes een groot aantal gemakkelijke pi…
Bronnen en referenties
  • www.wintersporters.nl
  • www.sneeuwhoogte.nl
Advies-eb (275 artikelen)
Laatste update: 23-10-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Wintersport
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.