Goed voorbereid pelgrimeren naar Santiago de Compostela

Meer dan 100.000 mensen per jaar zetten ‘de stap’ om een pelgrimstocht naar Santiago de Compostela in Spanje te gaan maken. Een goede voorbereiding is het halve werk. Het is belangrijk om de juiste spullen mee te nemen, maar zo weinig mogelijk om niet een te grote last op je rug te dragen. Daarnaast is het belangrijk om te besluiten waar je je tocht begint.

Schoenen

Goede schoenen zijn natuurlijk het belangrijkst. Koop stevige bergschoenen in een goede buitensportwinkel in de categorie A/B of B. Categorie A/B kan wel, maar na een week of twee begin je elk steentje en uitsteeksel in de weg te voelen. De zolen van schoenen in categorie B zijn dikker waardoor je voetzolen gespaard worden. Laat je goed adviseren over de pasvorm. Als je de zool uit de schoen haalt en je zet je voet erop, kun je zien of de breedte geschikt is voor je voet. Vooral in Galicië regent het vaak, de kans is groot dat je in de stromende regen loopt. Een waterdichte schoen is dus echt geen overbodige luxe. Koop twee paar goede wandelsokken die snel drogen.

Kleding

Het weer kan erg grillig zijn. Je kunt lopen puffen van de hitte, maar je kunt op dezelfde tocht ook in een razende sneeuwstorm belanden. Vooral de Pyreneeën en bij het Cruz del Ferro (zo’n 200 km voor Santiago), kan het weer snel omslaan. Het handigst is het om kleding in laagjes te hebben die je kunt afpellen en weer aantrekken. Zoals bijvoorbeeld:
  • twee afritsbroeken die snel droog zijn en een fleecebroek
  • twee thermo shirts een fleecetrui
  • een fleecevest
  • een waterdichte ademende regenjas met capuchon
  • twee paar sokken
  • vier sneldrogende slipjes
  • een bandana waarmee je zowel je nek kunt bedekken bij kou, als je hoofd bij hitte
  • dunne handschoenen
  • een regencape met een uitstulping erin voor de rugzak kan ook, maar dat gaat wel broeien

Meer kleding heb je echt niet nodig.

Rugzak

Er wordt veel ellende veroorzaakt door het dragen van een verkeerde rugzak. Mensen die met wonden op hun schouders lopen. Laat je dus goed adviseren bij de buitensportwinkel. Het belangrijkste is, dat het gewicht van de rugzak op je heupen rust en niet op je schouders. De rugzak moet goed passen. Let op dat er ook een hoes bij zit tegen de regen. Zorg dat hij niet te zwaar wordt. Zeker niet zwaarder dan 10 kg. Je hebt echt niet veel spullen nodig. De zwaardere spullen kun je het best onderin stoppen. Tegenwoordig kun je een waterzak kopen die je in je rugzak kunt bergen. Je sluit er een slang aan die via een gaatje aan de zijkant van je rugzak naar buiten komt. Het is erg handig. Pak je rugzak een keer in en ga er eens 20 km mee lopen. Dan kun je voelen of je het gewicht kunt dragen.

Slaapzak

Een slaapzak van dons is erg compact op te vouwen en geschikt bij hitte en kou. Een kussen meenemen is niet nodig. Die zijn overal en anders kun je je fleecevest opvouwen en als kussen gebruiken.

Dit moet je echt bij je hebben

  • Zonnebrand. Je bent niet altijd in de gelegenheid om zonnebrand te kopen. Winkels in gehuchtjes zijn vaak dicht. Zorg daarom dat je in ieder geval een klein flesje bij je hebt. De zon kan erg verraderlijk zijn in de bergen.
  • Tekentang en alcohol. Je loopt door gras, langs struiken enz. De kans dat je gebeten wordt door een teek is groot. Verwijder de teek met een speciale tang en dep daarna de plek met alcohol.
  • Lichtgewicht sneldrogende handdoek
  • Zakmes met schaartje
  • Fixerende hechtpleister. Met dit spul kun je tientallen pelgrims, die gekweld worden door de meest afschuwelijke blaren, blij maken. Je kunt het op de rol kopen. Knip een ruim stuk eraf om de blaar te bedekken en plak er vervolgens nog 1 of 2 lagen overheen. Zelfs met open blaren kun je dan gewoon weer lopen. Ontsmet de blaar wel eerst met alcohol. Gebruikt het ook preventief. Koop geen speciale blarenpleisters, die maken je voeten pas echt kapot. De kans dat je blaren krijgt is erg groot. Ook als je normaal nooit blaren hebt. Dat komt omdat je met het gewicht van je rugzak loopt. Je voeten zijn dat niet gewend.

Waar beginnen

Het is natuurlijk afhankelijk van de tijd die je beschikbaar hebt en waar je zin in hebt waar je begint. Maar de meeste mensen beginnen hun tocht in Saint-Jean-Pied-de-Port aan de voet van de Pyreneeën in Frankrijk. Dat is eigenlijk niet zo verstandig. Het eerste traject dat je loopt is gelijk zo’n 26 tot 30 km lang en ook nog eens omhoog en stijl omlaag. Het gaat naar Roncevalles in Spanje. Er is na zo’n 8 km vanaf Saint-Jean-Pied-de-Port wel een herberg, maar die is vaak snel vol. Dus het advies is om bijvoorbeeld in Naverrenx te beginnen. Een klein dorpje in Frankrijk. Je kunt dan eerst wat inlopen in de Midi-Pyreneeën.

Buen camino! (Een groet die je honderden keren zult horen en uitspreken.)
© 2015 - 2024 Shiatsusan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Camino de Santiago: wat kun je verwachten?Camino de Santiago: wat kun je verwachten?Niet eerder sinds de Middeleeuwen was de Camino de Santiago zo populair als in de 21e eeuw. In het jaar 2015 kwamen 262.…
Wel en wee van de pelgrim in de MiddeleeuwenWel en wee van de pelgrim in de MiddeleeuwenVoor wie meer wil weten over het wel en wee van de pelgrims onderweg naar Compostela in de Middeleeuwen, is er een zeer…
Baskenland: Saint-Jean-Pied-de-Port, bekend bij pelgrimsBaskenland: Saint-Jean-Pied-de-Port, bekend bij pelgrimsSaint-Jean-Pied-de-Port in het Franse Baskenland is niet echt een enorm grote stad. Maar ze is wel erg bekend. Het is na…

Gerust op reis met een vakantiechecklistGerust op reis met een vakantiechecklistEen vakantiechecklist is zeer handig. Hiermee verkleint u de kans aanzienlijk dat u iets vergeet. Een aantal benodigdhed…
Vulkaaneifel: Laacher See en Maria LaachVulkaaneifel: Laacher See en Maria LaachLaacher See, dat ken ik van ergens! Dat zegt me iets! Ja, het zou zeker kunnen dat dit je iets zegt. De Laacher See is e…
Shiatsusan (4 artikelen)
Gepubliceerd: 23-09-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Vrije tijd
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.