Vulkaaneifel: Laacher See en Maria Laach

Vulkaaneifel: Laacher See en Maria Laach Laacher See, dat ken ik van ergens! Dat zegt me iets! Ja, het zou zeker kunnen dat dit je iets zegt. De Laacher See is een meer gevormd in een vulkaan, een 'maar' genaamd. Het is het grootste van de Eifelmaren en bovendien wordt er vulkanische activiteit waargenomen. Om deze reden kwam de Laacher See in 2012 verscheidene keren in het nieuws. Britse wetenschappers voorspelden een nieuwe uitbraak van de actieve vulkaan en deden de wereld (tijdelijk) beven.

Ligging Laacher See

De Laacher See ligt in Duitsland, in de Vulkaaneifel. Je vindt het mooie maar bij het stadje Maria Laach, op zo’n 10 kilometer van Mendig en 30 kilometer ten westen van Koblenz. Om er te geraken, neem je de A61, uitrit 34 naar Mendig. Daarna volg je de Laacher Strasse (L113), richting Mayen / Maria Laach. Wanneer je in de zomer bij goed weer naar het meer rijdt, lijkt het wel of je ergens in het zuiden van Frankrijk zit. Het water is heel blauw, het landschap is licht heuvelig en rond het meer is heel wat groen. Een prachtig zicht! Maar ook in de herfst is de Laacher See zeker de moeite waard. De vele tinten geel, bruin en rood maken van het maar een echt schilderij!

Bron: MapaBron: Mapa

Zwemmen in de Laacher See

In de Laacher See kan je gaan zwemmen. Het is er echter heel duur in vergelijking met andere plekken waar je kan gaan zwemmen in de Vulkaaneifel. Je betaalt zo’n vier euro per volwassenen en je moet ook nog bijbetalen wanneer je iets bij je hebt. Zo betaal je 2 euro voor een opblaasboot en 3 euro voor een kajak (prijzen in 2015). Je mag ook je eigen zeilboot meenemen. Hier betaal je vijf euro voor. Je kan de trailer meenemen en je zeilboot op een speciale plaats met steiger te water laten. Voor zwemmers en kinderen is de Laacher See niet zo interessant. Er is slechts een heel kleine ligweide en een heel kleine plek waar je het water in kan. Hier is dan ook een plek waar je kan staan met opgespoten zand. Dit voelt tamelijk vreemd aan als ondergrond.

Daarna zwem je in de natuur, tussen de eenden, de vissen, het riet en de algen. De meeste zwemmers vinden dit niet leuk en dus blijft iedereen op de zandplek op elkaar geplakt staan. Er is ook geen accommodatie. Geen glijbanen, geen platformen. Niet echt interessant dus voor kinderen die willen spelen en duiken. Redders komen geregeld voorbij wandelen. Goede zwemmers en natuurliefhebbers die willen gaan snorkelen halen hier dan weer wel hun hartje op, want er zitten wel wat vissen in de Laacher See. De meeste mensen dobberen rond in een bootje of op een luchtmatras. Van april tot eind september kan je ook roeiboten en pedalo’s huren.

infobord bij ingang Laacher See / Bron: Mapainfobord bij ingang Laacher See / Bron: Mapa

Wandelen en genieten van de Laacher See

Je mag naar de zwemplek gaan “kijken”. Dit kost je één euro, maar dan mag je niet zwemmen. Het gebied rond de Laacher See is een enorm natuurreservaat van 21 km². Het is het grootste natuurreservaat van Rijnland-Pfalz en bijna het grootste van Duitsland. Het is er heel mooi en je kan best gaan genieten van de omgeving. Rond het meer zijn verschillende wandelingen mogelijk. Een van deze wandelingen kan je maken door de letter “N” te volgen. Het is een wandeling van zo’n 13 kilometer indien je zowel N1 als N2 volgt. Hiervoor moet je het domein niet op en dus kan je de wandeling gratis maken. Een deel van de wandeling verloopt over de pelgrimsroute naar Compostela. Het gaat hier om het stuk van de Eifelcamino van Namedy/Nickenich naar Trier. Je kruist ook het Pellenzer Seepfad, een van de vele Traumpfaden. Ook de "L"-route is best de moeite waard en brengt je tussen grote rotsen en voorbij de Abdij Maria Laach. De Laacher See is een stopplaats op de Vulkanparkroute. Je vindt er dan ook heel wat bordjes met informatie over de vulkanische activiteiten en rotsformaties.

Fauna en flora in en om de Laacher See

In en om de Laacher See zijn er veel waterplanten, vissen en vogels. Onder de waterplanten kan je hier naargelang het seizoen gele plomp, witte waterlelies, waterdrieblad en kalmoes aantreffen. Qua broedvogels zijn de fuut, de wilde eend, de waterral, de grote karekiet, de meerkoet en de kleine karekiet goed vertegenwoordigd. Verder herbergt het meer ook trekvogels en wintergasten, onder andere de fuut, de oeverzwaluw, de dodaars, de reiger, de tafeleend, de scheleend en de wintertaling. In de herfst zijn er heel wat paddenstoelen te bewonderen rond de Laacher See.

Ontstaan Laacher See

De Laacher See is eigenlijk een caldera, net als de iets verderop gelegen Riedener Waldsee. De Laacher See ontstond zo’n 13.000 jaar geleden na een vulkaanuitbarsting. Puimsteen werd omhoog geworpen en is terug te vinden in het Neuwieder bekken. Ook verder weg is puimsteen van de Laacher See gevonden. Zo vond men puinsteen in Radolfzell, aan het meer van Zurich, aan het meer van Genève, in Grenoble, in Neu Strelitz, in Eberswalde (nabij Berlijn), in Halle, etc. De lege magmakamer vulde zich met grondwater. Zo ontstond een maar van 3,3 km², de grootste in Rijnland-Pfalz. Het diepste punt is 53 meter.

Bron: MapaBron: Mapa

Abtei Maria Laach

Even verderop heb je de Abtei (of Kloster) Maria Laach. Je ziet de abdij in de verte wanneer je bij het meer zit. In de Benedictijnse abdij kan je op zondag op verschillende tijdstippen een misdienst bijwonen. Van aan de abdij heb je ook een schitterend zicht op het meer en de dennenbomen. De abdij is het mooiste monument van de Romaanse bouwkunst in het Rijnland en kan ook bezocht worden. In het Kloostermuseum kan je naar een 20 minuten durende documentaire gaan kijken.

Geschiedenis van de abdij

Met de bouw van het klooster Maria Laach werd in 1093 gestart. Na de dood van de stichter Pfalzgraaf Heinrich II, lag de bouwwerf geruime tijd stil. In de 12de eeuw was de waterspiegel aan schommelingen onderhevig. Om het kloostergebouw tegen hoogwater te beschermen, liet de tweede abt Fulbert in het zuiden een tunnel hakken. Voor die tijd was dit echt een technisch hoogstandje. Nu is de tunnel zo'n kleine kilometer lang. Het is pas in 1216 dat de abdij af werd gemaakt. In 1802 werd de abdij privébezit. In 1892 kwamen er weer monniken wonen. Nog steeds werken en wonen ze in de abdij volgens de regels van de Benedictijnen.

Mofetten / Bron: MapaMofetten / Bron: Mapa

Commotie omtrent de Laacher See

Op sommige plaatsen van het maar zijn “mofetten” waar te nemen. In het water worden luchtbellen gevormd met koolzuur en methaan. Volgens sommige wetenschappers zou dit duiden op vulkanische activiteit en zou dit de voorbode zijn van het uitbarsten van de actieve vulkaan. Vooral in Engeland werd hier in 2012 lelijk over gedaan en de paniek sloeg over naar Nederland en België. Immers, in geval van een uitbarsting zou het puin grote delen van België en Nederland bedekken. De storm ging liggen toen andere wetenschappers aantoonden dat er helemaal niets aan de hand was en dat die mofetten niets nieuw waren.

Oorlogsresten in het maar

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd op deze plaats een Britse vier motorische Halifax Bomber neergeschoten. Resten van dit oorlogstuig rusten nog steeds op de bodem van het maar.
© 2015 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vulkaaneifel: wandeling rond de Laacher See in Maria LaachVulkaaneifel: wandeling rond de Laacher See in Maria LaachDe Laacher See is een enorme maar in de Duitse Vulkaaneifel. In de zomer kan je er gaan zwemmen, roeien en zeilen. In de…
Vulkaaneifel: waar kan je gaan zwemmen?Vulkaaneifel: waar kan je gaan zwemmen?Ondanks het feit dat het Vulkaaneifelgebied in Duitsland bergachtig is, kan het er toch behoorlijk warm worden. Velen on…
Vulkaaneifel: tips voor een leuke herfstvakantieVulkaaneifel: tips voor een leuke herfstvakantieWil je er tijdens de herfstvakantie even tussenuit maar wil je niet te ver rijden? Dan is de Vulkaaneifel een perfecte b…
Eifelcamino: Jakobus achterna van Namedy naar MonrealEifelcamino: Jakobus achterna van Namedy naar MonrealIedereen heeft al wel eens horen praten over de Camino naar Santiago de Compostela. Velen zouden hem wel eens willen lop…

Goed voorbereid pelgrimeren naar Santiago de CompostelaMeer dan 100.000 mensen per jaar zetten ‘de stap’ om een pelgrimstocht naar Santiago de Compostela in Spanje te gaan mak…
De staycation, vakantie in eigen huisDe staycation, vakantie in eigen huisDe staycation is in opkomst om verschillende redenen. De één besluit de vakanties thuis door te brengen uit geldgebrek o…
Bronnen en referenties
  • Pilgerwanderungen in der Eifel, Ingrid Retterath, uitgeverij Droste Verlag GmbH, Düsseldorf, 2015, ISBN 978 3 7700 1499 6
  • Plaatselijke infoborden
  • Mystische Pfade in der Eifel, Antje Bayer, uitgeverij Bruckmann, 2015, ISBN 978 3 7654 8775 0
  • Erlebnisreise durch die wildromantische Eifel – mit dem Eifelsteig, uitgeverij Ziethen-panorama Verlag, 2014, ISBN 978 3 934328 18 1
  • Mein Gesundland Vulkaneifel, plaatselijke brochure, 2015
  • www.maria-laach.de
  • Afbeelding bron 1: Mapa
  • Afbeelding bron 2: Mapa
  • Afbeelding bron 3: Mapa
  • Afbeelding bron 4: Mapa
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 14-06-2019
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Vrije tijd
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.