Wandelen in de Ardennen: wandeltips en gevaren

Wandelen in de Ardennen: wandeltips en gevaren Wandelen in de Ardennen is een leuke activiteit. De Ardennen met zijn mooie landschappen, smalle paadjes, bossen, rotsen en heldere beekjes kunnen een wandeling spannend maken en omvormen tot een groot avontuur. Voor iedere leeftijdscategorie kan je een geschikt wandelpad vinden. Of je nu een sportieve wandelaar bent of een occasionele wandelaar die alleen op stap gaat of met het hele gezin. Maar omdat de Ardennen soms wat avontuurlijker en gevaarlijker is dan een gewone wandeling, is het nuttig om goed voorbereid op stap te gaan. Om die redenen willen we enkele nuttige wandeltips meegeven voor een geslaagde wandeling en bij de keuze van een wandeling. We wijzen ook op enkele aandachtspunten en gevaren in de Ardennen.

Een wandeling kiezen

Oriëntatie

Om je te oriënteren in de Ardennen bestaan er allerlei topografische kaarten. Deze zijn ook digitaal of online beschikbaar. Daarnaast kan ook de GPS als navigatiehulp gebruikt worden. Maar voor wie de regio niet goed kent, is een echte wandelkaart van de regio zelf echt handig. Deze kaarten kan je op veel websites downloaden of je kan ze aankopen in de toeristische dienst van de regio waar je verblijft. Deze wandelkaarten bevatten veel nuttige informatie voor de wandelaar en zijn meestal gedetailleerd.

De moeilijkheidsgraad

De moeilijkheidsgraad van een wandeling is subjectief, met andere woorden dit kan per persoon verschillend ervaren worden. Een ervaren wandelaar zal in de Ardennen minder moeite hebben dan iemand met een slechte conditie. Op de wandelkaarten van de regio staat de moeilijkheidsgraad meestal aangegeven. Dit is bedoeld voor de gemiddelde mens en meestal wordt er een gemiddelde van vier kilometer per uur genomen als wandelsnelheid. Hou er wel rekening mee dat het seizoen - bijvoorbeeld de winter - of de weersomstandigheden een wandeling veel zwaarder kan maken.

Samenstelling groep

Om een wandeling te kiezen is het belangrijk om te weten hoe de groep wandelaars samengesteld is. Als iedereen ervaren is, kan je kiezen voor een uitdagende wandeling maar als er kleine kinderen, oudere mensen of een kinderwagen bij is, moet je daar rekening mee houden. In veel gebieden worden er gezinsvriendelijke wandelingen bewegwijzerd over verharde wegen en zonder obstakels.

Uitdagingen

Hou ook steeds rekening met de lengte en de hellingsgraad van een wandeling. Ook bij een gemakkelijk aangeduide wandeling kan dit soms voor een uitdaging zorgen. Daarnaast kan een wandeling soms als gemakkelijk aangeduid worden maar kan de ondergrond rotsachtig, oneffen of drassig zijn en voor wie dit niet gewend is, kan dit een obstakel zijn. De kans om uit te glijden, je voet te verzwikken of te vallen is dan ook groter. De moeilijkheidsgraad kan soms voor interpretatie vatbaar zijn. Bestudeer dus goed de kaarten voor je vertrekt. Het is soms beter om met een gemakkelijke wandeling te starten om het niveau te bepalen dan midden in een wandeling te moeten omkeren. Voor wie meer zekerheid wil, kan je ook steeds informatie vragen bij de toeristische dienst.

Aandachtspunten en gevaren in de Ardennen

Teken en de ziekte van Lyme

In de bosrijke en plantenrijke omgeving van de Ardennen kan je in het hoog gras en in de struiken teken vinden. Teken kunnen dragers zijn van de "borrrelia" bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt. De infectie kan griepachtige symptomen vertonen maar ook ernstiger symptomen zoals hersenvliesontsteking of hersenzenuwontsteking. De meeste besmettingen gebeuren tussen mei en eind oktober maar ook buiten deze periode kan je nog besmet geraken. De beste manier om besmetting te voorkomen is om de huid te beschermen door het dragen van lange mouwen, een lange broek en gesloten schoenen. Het is ook aanbevolen om een hoed of pet te dragen. Na iedere wandeling is het nuttig om het hele lichaam te inspecteren. Bij een tekenbeet moet je die zo snel mogelijk verwijderen met een tekentang en de plaats ontsmetten. Ontstaat er een rode vlek (ook na maanden) of word je ziek, raadpleeg dan een arts.

De berenklauw en brandwonden

De reuzen berenklauw kan vijf meter hoog worden en heeft grote, witte parasolvormige bloemen. Er is een sterke gelijkenis met de gewone inlandse berenklauw. Maar de reuzen berenklauw kan je herkennen aan de stekelige bladeren en de rode vlekken op de stengel. Wanneer de huid in contact komt met het sap van de plant ontstaan er na 24 uur pijnlijk letsels die eruit zien als brandwonden. Bij contact met de ogen kan er permanente blindheid ontstaan. Tenslotte is het sap ook giftig en kan dodelijk zijn bij inname. Bij contact met de plant spoel onmiddellijk met koud water en vermijd de zon. Wanneer zich letsels ontwikkelen, raadpleeg een arts of in nood bel het alarmnummer of "112".

Echinokokkose

Echinokokkose is een parasitaire ziekte die veroorzaakt wordt door de ontwikkeling van larven in de lever, de mild of de longen. Deze vormen daar dan een blaasworm (cyste) waarvan de binnenkant bezaaid is met embryonale lintwormen. Deze lintwormen komen voor in ingewanden van vleesetende dieren zoals onder andere vossen. De eitjes komen in de natuur terecht door de uitwerpselen van besmette dieren. De mensen raken besmet door het eten van besmet voedsel zoals frambozen, bosbessen, bramen en andere groenten en fruit. De symptomen zoals buikpijn, geelzucht en urticaria kunnen heel laattijdig optreden maar antilichamen tegen echinococus kan aan de hand van een test uitsluitsel geven. Het is dus aangeraden om tijdens een wandeling geen fruit te eten en na een wandeling de handen goed te wassen. Wees ook aandachtig voor wat je kinderen en huisdieren opeten.

De jacht

In de bosrijke gebieden vinden we in de Ardennen zowel klein wild als groot wild. De jacht is dan ook toegelaten en wettelijk gereglementeerd. Zowel loerjachten als klopjachten worden met officiële borden aangeduid bij alle ingangswegen van de bossen. Bij klopjachten mogen wandelaars het bos niet in. Het is dus raadzaam om in de jachtperiode informatie in te winnen bij de toeristische dienst over de periode en de plaatsen van de jachten voordat je op wandeling vertrekt. In deze periode is het ook aanbevolen om als wandelaar fellere kleuren te dragen zodat je nooit per ongeluk het doelwit van een jager wordt, indien je onbewust toch het bos in wandelt.

Wilde dieren

In zeldzame gevallen kan je in het bos een everzwijn, een ree of een hert tegenkomen. Raak niet in paniek of op de vlucht. Respecteer de dieren en blijf kalm. In de meeste gevallen zullen de dieren geen kwaad doen. Laat ook altijd dode of zieke dieren met rust. Deze kunnen drager zijn van overdraagbare besmettelijke ziekten.

Uitdroging en zonnesteek

Bij lange wandelingen is het heel belangrijk om voldoende water bij zich te hebben om uitdroging te voorkomen. Bij inspanningen en warm weer is hydratatie heel belangrijk. De Ardennen zijn dunbevolkt en meestal kom je lange tijd geen huis of terras tegen. Je bent dus echt in de natuur. Zorg ook altijd voor een hoed of een pet en voldoende zonnebrandcrème in de zomer.

Lees verder

© 2015 - 2024 Oceane, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensieWandelenderwijsHoewel geen echte wandelgids is dit een boek waarin veel wandelingen worden gemaakt. Bovendien wordt nagedacht over het…
Wandelen in het Teno gebergte van TenerifeWandelen in het Teno gebergte van TenerifeIn het westen, noordwesten van Tenerife tot aan het schiereiland Punta de Teno ligt het Teno gebergte. Met zijn (geschat…
Afvallen door te wandelen op AmelandAfvallen door te wandelen op AmelandWie rustig aan af wil vallen, kan het eens met wandelen proberen. Het is goed voor de conditie en al wandelend verbruik…
Weekendje weg in de Belgische Ardennen: VielsalmWeekendje weg in de Belgische Ardennen: VielsalmVielsalm is een veelzijdige vakantiebestemming in de Belgische Ardennen, waar aanbidders van natuur en outdoor activitei…

Winkelen bij Victoria's SecretVictoria's Secret verkoopt prachtige lingerie en nog veel meer. Het is van oorsprong een Amerikaanse bedrijf en daardoor…
10 tips voor regen in de vakantieAls het regent in de vakantie word je al snel overmand door het gevoel: moet ons dat nu juist treffen? Waarom wij? Vervo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hermann, Pixabay
  • Nl.wikipedia.org/wiki/Lymeziekte
  • www.brandwonden.be/index.php/berenklauw/nl/
  • Nl/wikipedia.org/wiki/Echinokokkose
Oceane (88 artikelen)
Laatste update: 30-11-2019
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Vrije tijd
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.