Kanovaren in de Biesbosch

Nationaal Park de Biesbosch is met ruim 9100 hectare, één van Nederlands grootste natuurgebieden. Het is zelfs het grootste zoetwater tijdengebied van Europa. Het landschap kenmerkt zich door rivieren, kronkelige kreekjes, moerasbossen, grienden, rietvelden en graslanden en is vooral toegankelijk vanaf het water. Eén van de mooiste manieren om de Biesbosch te verkennen is dan ook per kano.

De Biesbosch

De Biesbosch bestaat uit drie delen: de Dordtse-, en Sliedrechtse Biesbosch in Zuid-Holland en -door de Nieuwe Merwede gescheiden- de Brabantse Biesbosch. Nog steeds zorgen de zee en de rivieren Maas en Rijn voor veel dynamiek in het landschap.

Een stukje geschiedenis

De Biesbosch is ontstaan door een waternoodsramp, de St. Elizabethsvloed, in 1421. Tijdens een zware storm en hoge vloed, begaven de zwakke dijken het en overstroomden de laaggelegen landerijen, waarbij vijf dorpen totaal werden weggevaagd.
In de grote binnenzee, die zo ontstond mondden de rivieren de Maas en de Waal uit. Het sediment dat deze rivieren meevoerden bezonk in de binnenzee en vormden daar meer en meer zandbanken. De eerste polders ontstonden toen deze zandbanken, die boven de vloedlijn uit bleven steken, werden omdijkt. Deze dijken bleken vaak nog te zwak om stand te houden tijdens najaarsstormen, waardoor het pas ontgonnen land weer teruggeven moest worden aan het water. Later ontdekte men dat het veelvoorkomende wilgenhout in de Biesbosch goed dienst deed als fundering voor de dijken. Men slaagde er beter in om het land vast te houden.

Tijdens de 2e wereldoorlog

Toch bleef de Biesbosch een onherbergzaam gebied waar de weersinvloeden van eb en vloed vrij spel bleven houden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bleek dit juist een voordeel op te leveren. In november 1944 werd Noord-West Brabant bevrijd. Het Hollandsch Diep, de Amer en de Bergsche Maas vormden een natuurlijke grens tussen bevrijd Nederland en bezet Nederland. Vanuit het bevrijde gebied moest belangrijke informatie worden gebracht naar bezet gebied en vice versa. Dit gebeurde via zogenoemde crossings. Deze crossings dienden als militaire koerierswegen, maar ook gestrande geallieerde piloten en onderduikers werden langs deze routes in veiligheid gebracht. Er waren twee routes: één van Sliedrecht naar lage Zwaluwe en één van Werkendam naar Drimmelen. Deze tochten werden 's nachts ondernomen en bij voorkeur tijdens mist om zo buiten het zicht van patrouillerende Duitsers te blijven. Niet altijd liepen deze riskante tochten goed af, maar ze hebben wel tal van mensen het leven gered.

De huidige Biesbosch

Vandaag de dag is De Biesbosch een nationaal park. Je vindt er geen griendwerkers meer en ook de veerman is verdwenen. Wel kun je kennismaken met de bijzondere flora en fauna van dit gebied. Want, de nu expres doorgestoken dijken, leveren prachtige wetlands op. En dat trekt bijzondere vogelsoorten aan, zoals de visarend. Maar ook de bever is terug in de Biesbosch. De grote knager zelf zal zich niet zo snel laten zien, maar zijn aanwezigheid zul je zeker opmerken tijdens een kanotocht. Let maar op de aangevreten boomstammen. Ook tref je in de Biesbosch plantensoorten aan die vrij zeldzaam zijn, zoals de spindotter en de driekantige bies. In de doorgeschoten grienden groeien veel brandnetels, maar ook groot- en oranje springzaad, harig wilgenroosje, groot heksenkruid, kattenstaart en de reuzenbalsemien.

Kanoroutes in de Biesbosch

In samenwerking met Staatsbosbeheer en Nationaal Park De Biesbosch zijn een paar mooie kanoroutes uitgezet, variërend in lengte van 3 tot 20 km. Via de website van kanovereniging De Biesbosch Bevers kun je een overzichtskaart bekijken en folders met verschillende kanoroutes downloaden. Ga je op eigen houtje varen in de Biesbosch, dan is het raadzaam om deze folders mee te nemen. Ook in het bezoekerscentrum de Hollandse Biesbosch zijn routekaarten verkrijgbaar.

Huur je ergens een kano, bijvoorbeeld in Drimmelen, Dordrecht of Hank, dan heeft de verhuurder ook een routekaartje voor je. Daarnaast kun je natuurlijk ook deelnemen aan georganiseerde kanotochten met een gids. Die kan je onderweg veel vertellen over alle bijzonderheden die je al varend tegenkomt.

Overnachten in de Biesbosch

Voor wie een dagje kanoën in de Biesbosch niet genoeg is, zijn er verschillende overnachtingsmogelijkheden. Je kunt kamperen bij camping De Biesboschhoeve op het eilandje De Vischplaat (dus alleen via het water bereikbaar), maar ook in Drimmelen zijn mogelijkheden; camping De Beverburcht (met startmogelijkheden vanaf de camping) en camping Biesbosch Marina Drimmelen.
Daarnaast zijn er twee paalkampeerplaatsen van Staatsbosbeheer: Jong Deen en De Bevert.
© 2012 - 2024 Hanneke70, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nationaal Park De BiesboschNationaal Park De BiesboschNationaal Park De Biesbosch, ook wel gewoon De Biesbosch genoemd, is een natuurgebied gelegen op de grens van Noord-Brab…
Kanovaren in de WeerribbenIn het noordwestelijke deel van Overijssel bevindt zich het Nationaal Park Weerribben. Dit natuurgebied (3500 hectare gr…
Biesbosch MuseumBiesbosch MuseumOntdek De Biesbosch op een levensechte manier door een kijkje te nemen in het Biesbosch Museum. Hoe is De Biesbosch prec…
Kanovaren op de LingeDwars door de Betuwe stroomt de Linge. Een prachtige rivier die langs mooie dorpjes slingert. Het Betuwse land staat bek…

Kanovaren op de Groninger MarenIn vroeger tijden, toen er nog geen dijken bestonden, stroomde het water bij vloed vanuit de Waddenzee het Noord-Groning…
Een stukje Dubai in Nederland: tulpenland ZeewoldeEen stukje Dubai in Nederland: tulpenland ZeewoldeIn 2015 kwam het bouwwerk klaar, een stukje Dubai midden in Nederland. Naar het voorbeeld van het palmeiland in Dubai kw…
Bronnen en referenties
  • http://www.np-debiesbosch.nl
  • Kanovereniging De Biesbosch Bevers
Hanneke70 (8 artikelen)
Gepubliceerd: 04-10-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Vrije tijd
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.