De gemeente Zeevang

Gemeente Zeevang is een kleine gemeente gelegen in Noord-Holland. Deze gemeente bestaat uit meerdere kleine dorpjes waarbij Oosthuizen het hoofddorp is. Wat kenmerkend is voor deze gemeente is water, namelijk 1/3 van de gemeente is oppervlaktewater. Daarnaast is het een mooie gemeente om heerlijk tot rust te komen. Een dagje weg naar Volendam, Marken, Hoorn of Amsterdam is vanuit hier ook zeer goed mogelijk.

Geschiedenis

De gemeente Zeevang is een relatief jonge gemeente, de gemeente hoe we het nu kennen bestaat pas sinds 1970. Maar er is genoeg historie te vinden in de dorpen en buurtschappen waar Zeevang uit bestaat. De gemeente bestaat uit de dorpen Beets, Etersheim, Hobrede, Kwadijk, Middelie, Oosthuizen, Schardam en Warder en uit de buurtschappen Axwijk en Verloren Einde. Al deze dorpen behoren tot het Noord-Hollandse laagveengebied. Dit is een weidelandschap, hierom was en is nog steeds de veeteelt en zuivelbereiding de belangrijkste bron van bestaan.

Beets

De naam Beets is verbasterd van de vroegere naam Beet. De naam komt waarschijnlijk van de Friese uitspraak van beek. Deze naam is waarschijnlijk gegeven omdat Beets langs het water ligt, namelijk de Korsloot. Dit is een oude natuurlijke verbinding van het Beemstermeer met de Zuiderzee. Deze verbinding werd in het begin van de 14e eeuw verbreken door de aanleg van de Schardam. Sinds de drooglegging van de Beemster in de 17e eeuw functioneert de Korsloot gedeeltelijk als ringvaart van de polder.

Rond 1360 is de eerste stenen kerk gebouwd. De huidige kerk dateert uit de 15e eeuw, deze kerk heeft een kleine toren op het dak. De torenklok is een echte Hemony, deze dateert uit 1650. Sinds de reformatie is het dorp protestant.
Samen met Schardam vormde Beets een zelfstandige gemeente tot 1970.

Hobrede

De eerste datering van Hobrede komt uit 1288. Volgens de overleveringen is het dorp ooit omringd geweest door de plaats Drei en Oud-Raveldam. In loop der eeuwen bestond de bevolking van Hobrede voornamelijk uit vissers en landlieden. Het lag aan het Beemstermeer en had zelfs een haven. Na de inpoldering van het Beemstermeer bestond de bevolking voornamelijk uit landbewerkers en veeteeltboeren.

Kwadijk

Kwadijk, tussen de 11e en 14e eeuw bekend als Drei, lag verder van de Purmer dan vandaag de dag. Het lag toen tussen de Purmer en de Beemster. Op 20 mei 1884 werd in Kwadijk een treinstation geopend aan de spoorlijn van Zaandam naar Enkhuizen. Tot 15 mei 1935 heette dit station Kwadijk-Edam, daarna ging het verder onder de naam Kwadijk. Exact 3 jaar later werd het station weer gesloten. In 1925 werd er in Kwadijk de watertoren gebouwd, deze deed tot enkele jaren geleden dienst. Vandaag de dag is het nog steeds een beeldbepalend gebouw, dat nu dienst doet als woonbestemming.
Tot 1970 was Kwadijk een opzichzelfstaande gemeente.

Oosthuizen

De centrale positie in de gemeente Zeevang heeft Oosthuizen te danken aan de drooglegging van het Beemstermeer. Na deze gebeurtenis bloeide de handel in Oosthuizen sterk op. Het graven van de Zesstedenvaart bracht grote bloei aan de kaashandel. Tussen 1700 en 1770 was Oosthuizen bewoond door rijke handelaren. Door de handel in vee en kaas nam hen vermogen steeds meer toe. Naast de kaasindustrie was er een scheepswerf en een houtkoprerij/zaagmolen. Het dorp had het voorrecht dat er recht gesproken mocht worden. Hier was speciaal het Regthuys gebouwd, hier waren ook een gevangenis, een wachthuis en een waag gevestigd. De kaashandel is sinds de 20e eeuw grotendeels uit Oosthuizen verdwenen, er wordt slechts nog smeerkaas geproduceerd.

Omgeving

De gemeente Zeevang ligt aan het Markermeer tussen de steden Purmerend en Hoorn. De toeristische plaatsen Volendam, Marken, Monnickendam en Amsterdam zijn vanuit deze gemeente goed te bereiken. Ook ligt de beroemde Beemsterpolder aan de grens van deze gemeente. Omdat deze gemeente heel waterrijk is zijn hier vele verschillende soorten watervogels te vinden zoals de reiger, roerdomp en lepelaar.

Wat is er te doen

Amsterdam en Volendam zijn erg ingesteld op het toerisme. Mocht je deze drukte niet zoeken is het ook heerlijk om het echte Noord-Holland op te snuiven in het dorpje Marken, Monnickendam of Hoorn. Marken is een dorpje dat in het Markermeer ligt. Er zijn maar 2 verbindingswegen ernaar toe. Op Marken zelf geld er een autoverbod, je auto kan je kwijt op de parkeerplaats aan het einde van de dijk. Deze drie plaatsen hebben ieder hun eigen identieke karakter. Als je wat actiever bent aangelegd is zijn er in op verschillende plekken in de gemeente kano's te huur. Ook is het mogelijk om in het Markermeer te zeilen en te windsurfen. Met mooi weer is het een aanrader om een duik te nemen in het Markermeer, er zijn verschillende strandjes te vinden. Voor de natuurliefhebber is het hier een mooie gewaarwording. Urenlange wandelingen door bos-, polder- en weiland zijn hier goed mogelijk. Voor de vogelspotter is het een walhalla, er zijn verschillende beschermde gebieden waar verschillende soorten watervogels leven. Voor de jeugd is het hier ook leuk, er zijn verschillende mogelijkheden om te stappen. In de zomer en de begin van de herfst zijn er de bekende kermissen en schuurfeesten. Daarnaast kan er ook gestapt worden in de steden Hoorn, Purmerend en niet te vergeten Amsterdam. Dus voor ieder wat wils is er hier wat te vinden.

Overnachten

Er zijn verschillende mogelijkheden om te overnachten.

Hotel

  • 't Wapen van Middelie in Middelie
  • De Purmer Eend in Kwadijk
  • Tolhuus 't Warder in Warder
  • Pension Zonneweelde in Oosthuizen
  • Gasterij De Karperput in Schardam

Camping

  • Camping De Zeevang in de Zeevang
  • Weidevogelzicht in Kwadijk
  • Camping De Dijk in Edam
  • Camping Strandbad in Edam
  • Kleine Weel in Warder
  • De Eenhoorn in Schardam
  • Voor Anker in Schardam
  • Camping Schardam in Schardam
© 2011 - 2024 Cabelona, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoogte van het salaris in overheidsdienstHoogte van het salaris in overheidsdienstHet salaris van de minister-president is het meest besproken salaris van Nederland. Mensen die werkzaam zijn in de publi…
Kortingspas voor minima aanvragen via gemeenteKortingspas voor minima aanvragen via gemeenteDe U-Pas in Utrecht en de OoievaarsPas in Den Haag zijn voorbeelden van kortingskaarten die door gemeenten worden verstr…
Gemeente WinschotenWinschoten is een gemeente en stad in noord Nederland. De stad heeft ruim 18.400 inwoners (CBS) en is samen met Veendam…
Wat verdient een raadslid?Een raadslid zijn is geen volledige baan. De verdiensten zijn gebaseerd op het aantal uren dat het werk waarschijnlijk z…

Bergen - leuke stad in NoorwegenBergen - leuke stad in NoorwegenBergen is een leuk stadje in Noorwegen, niet te groot en niet te klein, niet te modern maar ook zeker niet ouderwets. Er…
Hoedspruit Zuid-Afrika, poort naar het KrugerHoedspruit Zuid-Afrika, poort naar het KrugerHoedspruit is een kleine stad in Limpopo, in het noorden van Zuid-Afrika. De stad is gericht op landbouw, met een toenem…
Cabelona (43 artikelen)
Gepubliceerd: 26-06-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.