Amersfoort: stad voor jong en oud

Amersfoort: stad voor jong en oud Sinds het verkrijgen van stadsrechten in 1259, is de stad Amersfoort gestaag gegroeid tot de tweede stad van de provincie Utrecht die het vandaag de dag is. In al die jaren hebben de Amersfoorters een groot cultureel erfgoed opgebouwd, dat gepaard met jaarlijkse festivals en een druk uitgaansleven Amersfoort tot een interessante stad voor jong en oud maakt.

Geschiedenis

Naar alle waarschijnlijkheid is Amersfoort aan het eind van de tiende of het begin van de elfde eeuw ontstaan als boerennederzetting. Nadat de bisschop van Utrecht Amersfoort als een goede plaats zag van waaruit hij het Gelderse platteland kon beheren, werd er een hof gevestigd en kreeg de stad in 1259 stadsrechten. Aanvankelijk had de kleine nederzetting die zich vanaf dan stad mocht noemen waarschijnlijk slechts een aarden wal als omheining, maar na een grote brand in 1340 is men overgegaan tot de bouw van een heuse muur. Delen van deze muur zijn vandaag de dag nog te zien in de vorm van de Koppelpoort en de Monnikendam, evenals de gerestaureerde Kamperbinnenpoort.

Het Middeleeuwse Amersfoort kreeg rond 1444 verder de status van bedevaartsoord, nadat er wonderen geconstateerd waren door een Mariabeeld. Uit de inkomsten van de pelgrims werd de Onze Lieve Vrouwekerk gebouwd, waarvan tegenwoordig de toren nog van te bezichtigen is.

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog had Amersfoort het zwaar te verduren. De stad wisselden vaak van hand tussen de Spanjaarden en de opstandelingen en had zwaar te lijden onder de vele oorlogshandelingen. Het zou tot 1863 voordat Amersfoort er weer enigszins bovenop kwam. In dat jaar vestigde de Nederlandse Spoorwegen zich in Amersfoort en maakte van Amersfoort één van de belangrijkste knooppunten van treinverkeer in Nederland. Enkele jaren later kwam er een grote legerbasis in Amersfoort.

Na de opleving aan het eind van de negentiende eeuw, stagneerde de groei in het midden van de twintigste eeuw weer. Dit zou echter niet lang duren, daar de stad aan het eind van de twintigste eeuw de status van groeistad kreeg. Dit leidde tot de bouw van grote nieuwe wijken, zoals Kattenbroek en de Vinex-locatie Vathorst.

Bezienswaardigheden

De historische binnenstad van Amersfoort is buitengewoon goed geconserveerd. De binnenstad barst dus van de bezienswaardigheden uit de rijke historie van Amersfoort. De grootste trekpleister is zonder twijfel de Onze Lieve Vrouwetoren. Deze toren, die ook wel de Lange Jan wordt genoemd, is de op twee na hoogste kerktoren van Nederland. Ondanks dat de bijbehorende Onze Lieve Vrouwekerk in 1787 verloren is gegaan, is de toren en het aangrenzende plein met zijn vele terrasjes en het Onze Lieve Vrouwetheater zeker het bezoeken waard.

Behalve de Onze Lieve Vrouwetoren, zijn er nog tientallen andere overblijfselen van het middeleeuwse Amersfoort te vinden. Een wandelroute brengt u langs al deze bezienswaardigheden, zoals de Kamperbinnenpoort, de Monnikendam en de Koppelpoort. Ook voert deze route u langs de prehistorische keien die de stadsring van Amersfoort sieren. Deze keien stammen uit de laatste ijstijd en zijn achter gebleven op de Utrechtse heuvelrug, waarna de inwoners van Amersfoort ze naar hun stad hebben gebracht, wat ze de bijnaam keientrekkers heeft opgeleverd. Behalve deze wandelroute is de binnenstad van Amersfoort ook te bezichtigen door middel van rondvaarten door de grachten, die u ook langs alle bezienswaardigheden voert.

Ook voor de museumliefhebbers onder ons heeft Amersfoort genoeg te bieden. Het museum Flehite in de binnenstad heeft een uitgebreide historische collectie. Verder is er ook een museum in het geboortehuis van Piet Mondriaan, het Armandomuseum gewijd aan Armando’s werk en het cavalariemuseum. Behalve deze musea, heeft Amersfoort ook nog een grote dierentuin in de vorm van Dierenpark Amersfoort en is de ambachtelijke stadsbrouwerij De Drie Ringen een bezoekje waard.

Evenementen en uitgaan

Amersfoort kent een bruisend uitgaansleven, met een breed scala aan cafés en eettentjes, gelegen rond de pleinen De Hof en het Onze Lieve Vrouweplein. Verder is er in de vorm van De Flint één groot theater, alsmede enkele kleinere theaters en bioscopen, waarvan één Pathé-bioscoop.

Verder heeft Amersfoort een aantal jaarlijks terugkerende evenementen en festivals. Dit zijn onder andere Dias Latinos, Highlands, Amersfoort Jazz, Torenpop en Stadsgeluid.
© 2011 - 2024 Thalendil, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Amersfoort: uitgaan, attracties, musea, winkelenAmersfoort: uitgaan, attracties, musea, winkelenAmersfoort is een leuke stad waar van alles te zien en te doen is. Het oude centrum heeft vele historische gebouwen en m…
Wat vieren we met Pinksteren?Met Pinksteren wordt de uitstorting van de Heilige Geest herdacht. Hiermee wordt dan ook het begin van de christelijke k…
Weekendje weg in EindhovenEindhoven is met meer dan 200.000 inwoners de grootste Nederlandse stad onder de rivieren en de op vier na grootste van…

Hoedspruit Zuid-Afrika, poort naar het KrugerHoedspruit Zuid-Afrika, poort naar het KrugerHoedspruit is een kleine stad in Limpopo, in het noorden van Zuid-Afrika. De stad is gericht op landbouw, met een toenem…
Arnhem, hoofdstad van GelderlandArnhem is de hoofdstad van de provincie Gelderland. Gelegen aan de Rijn en aan de rand van de Veluwe, ligt het in een er…
Thalendil (29 artikelen)
Gepubliceerd: 25-06-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.