De dorpse stad Houten

Nog niet heel veel jaar geleden behoorde Houten tot de dorpen. Nu heeft Houten inmiddels rond de 48.000 inwoners waardoor het een stad is met toch een dorpsgevoel. In Houten vindt men veel groen en hoewel het dichtbij de stad Utrecht ligt is het in Houten relatief rustig wonen. In dit artikel leest u alles over de stad Houten nabij Utrecht.

Wonen in Houten

Er zijn appartementen, rijtjeshuizen en vrijstaande huizen in Houten en er is zowel de mogelijkheid om te huren of kopen. Er zijn wel flats, maar deze zijn er niet heel veel en er wordt niet heel hoog gebouwd. De wachttijd als u wilt huren via woningnet is ongeveer 5 tot 7 jaar. Houten is relatief groen en de wijken worden goed onderhouden. In elke wijk vindt men wel kinderspeelplaatsen en ook met de vele honden wordt rekening gehouden. Het is rustig wonen en de snelwegen zijn goed bereikbaar.

Cijfers

Het bewoners aantal ligt rond de 48.000 mensen. Dit aantal is steeds iets groeiende, maar Houten breid dan ook steeds verder uit. Er zijn 26 scholen waarvan de meeste basisscholen en er is één voortgezet onderwijs, maar andere scholen zijn op fietsafstand. De rondweg is de belangrijkste autoweg van Houten. Deze weg is 14km lang en brengt u langs alle wijken van Houten.

Vervoer

Houten is voornamelijk een echte fietsstad. U bent op veel plekken binnen Houten nog sneller met de fiets als met de auto. Fietsers hebben dan ook op veel wegen voorrang ten opzichte van de auto. Toch bent u vanaf alle plaatsen in Houten ook snel op de snelweg, u rijdt zo de A27 op richting Almere of richting Breda. Vlakbij de op- en afrit van de snelweg zit een carpoolplaats.
Als u liever met het openbaar vervoer gaat heeft u ook voldoende mogelijkheden. Het grote treinstation zit in het centrum van Houten daarnaast is er nog een perron op Houten Castellum. Met de trein bent u in een mum van tijd op Utrecht centraal.
De bus is ook nog een optie. Er zijn verschillende lijnen die u naar verschillende plaatsen brengen.

Een wijk bereiken

Om naar een wijk te rijden met de auto rijd u over de rondweg. Deze weg is 14km lang en langs de weg staat aangegeven welke wijk de eerstvolgende is. De meeste wijken lopen ook dood waardoor u alleen de wijk in zult rijden als u daar ook daadwerkelijk moet zijn. U kunt bijna nergens binnendoor naar een andere wijk. Binnen Houten bent u vaak sneller om van wijk naar wijk te fietsen dan wanneer u met de auto gaat.

Winkelen

In houten zijn er drie echte winkelgebieden, 'het rond' is het grootste daar vind men onder andere:
  • primera
  • kruidvat
  • hema
  • vershof
  • blokker
  • coolcat

Er is voor ieder wat wils te vinden en de trein stopt als het ware boven het winkelgebied. Het oude dorp is één van de oudste delen van Houten en lijkt nog hetzelfde te zijn, er zijn alleen wat winkels bijgekomen en verandert. Het is niet zo groot waardoor u zich daar geen middag zal vermaken, maar de sfeer is er altijd gezellig. Vooral de eet- en drinkgelegenheden vallen daar goed in de smaak.
Het laatste winkelgebied is Castellum. Dit winkelcentrum is ook als laatste gebouwd. Hier zijn onder andere twee grote supermarkten, een blokker, een bart smit en nog meer.

Wat te doen in Houten?

  • naar de bioscoop
  • het oude station bezoeken
  • zwemmen bij de rietplas
  • zwemmen bij zwembad de Wetering
  • dansen in de disco Chipolata
  • bowlen
  • glow in the dark midgetgolf
  • logeren in het van der Valk hotel
© 2011 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stedentrip naar PortoStedentrip naar PortoPorto is een mooie stad om te bezoeken en ideaal voor een stedentrip. De stad is namelijk relatief klein en kan daardoor…
Interessante galerieën in Utrecht bezoekenInteressante galerieën in Utrecht bezoekenIn de stad Utrecht speelt kunst een vooraanstaande rol en er zijn dan ook diverse musea en galerieën in het midden van h…

Het Brabantse DongenDongen is een typisch Brabants dorp, je vindt er rust maar er is ook een hoop te beleven. Het is gelegen tussen de stede…
De schoonheid van PaphosDe schoonheid van PaphosHet zonovergoten Cyprus is voor vele Europeanen een populaire vakantiebestemming. De brede waaier aan kunst, cultuur en…
Bronnen en referenties
  • www.houten.nl
Bembi (500 artikelen)
Laatste update: 20-07-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.