Ascona, een schilderachtig stadje in Zwitserland

Aan 't Lago Maggiore, in de Zwitserse provincie Ticino, ligt een schilderachtig stadje met de mooie naam Ascona! Een pittoresk stadje met een gezellige boulevard en de vele knusse straatjes is de ultieme bestemming waar veel mensen hun vakantie houden. Vanwege het heerlijke klimaat en de geweldige omgeving is het een geweldige trekpleister voor het toerisme.
Bron: Peter Berger, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Peter Berger, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Ascona

In het zuiden van Zwitserland ligt, in het kanton Ticino, het mooie stadje Ascona. Het plaatsje Ascona is van Zwitserland het laagst gelegen plekje van Zwitserland aan het meer Lago Maggiore. Dit meer heeft een lengte van 60 kilometer en ligt voor het grootste gedeelte in Italie. Het noordelijkste gedeelte van dit meer ligt in de Alpen en dat is ook de plek waar het plaatsje Ascona ligt. De stad zelf ligt op een 196 meter boven het zeeniveau. Ascona ligt aan de voet van de berg "Monte Verità", wat vrij vertaald betekent: Berg van de Waarheid en ligt in de uitmonding van de Rivier de Maggia.

Ascona staat bekend om zijn geweldige boulevard, het sub-tropische klimaat, haar historische binnenstad en de vele terrasjes op de boulevard met een fantastisch uitzicht op het Lago Maggiore. De oude binnenstad, Borgo, is zeer sfeervol en indrukwekkend om doorheen te wandelen. Middenin dit stadscentrum staat een kerk dat dateert uit de 16e eeuw. Deze kerk, een zuilenbasiliek, met de naam San Pietro e Paolo, is zeer zeker de moeite waard om eens te bekijken en de hoge toren waar het klokkenspel zich in bevindt staat als symbool voor deze stad. Ook is hier een kunstmuseum gevestigd met diverse schilderijen van de kunstenaars die in deze stad hebben gewoond. Denk hierbij aan de personen, zoals Jawlensky, Klee en Werefkin.
Bron: Axel Schulz, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Axel Schulz, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
De boulevard of ook wel genoemd meerpromenade, is één van de grootste toeristische trekpleister van deze stad. Alle gezellige straatjes en steegjes leiden je naar deze boulevard. In deze autovrije boulevard wandelen er vele mensen onder de bijzondere rij bomen langs het Lago Maggiore. Vanaf de vele terrasjes in de zon op de boulevard kan men onder het genot van een hapje en een drankje heerlijk genieten van het wijdse uitzicht over het meer. Ook zijn er vele kunstenaars en artiesten te aanschouwen, zoals tekenaars, muziekspelers, maar ook clowns die acrobatische stunten uithalen en hiermee het publiek op de terrassen vermaken.

Ascona wordt ook wel het Monaco van Zwitserland genoemd en dat is ook wel te zien aan de vele luxe en dure winkels en de mooie sportauto's. Daarnaast heeft Ascone een breed scala aan planten en bomen. De stad heeft, dankzij het milde en sub-tropische klimaat, vele sinaasappelbomen, palmbomen, mimosabomen, camelia's en agaven

Cijfers en weetjes

De stad met een oppervlakte van 5km² heeft diverse aangrenzende gemeenten, waaronder Brissago, Locarno, Gambarogno, Centovalli en Ronca sopra Ascona. Ascona had op 31-12-2009 een populatie van 5488 inwoners. Omgerekend zijn dit 1057 inwoners per km². Deze inwoners worden Asconesi genoemd en de taal van deze bewoners is Italiaans. Het gehele kanton Ticino is namelijk een Italiaans sprekende provincie en heeft als hoofdstad de stad Bellinzona. Ticino wordt ook wel in het Nederlands Tessino genoemd en heeft de naam verkregen naar de rivier die hier loopt.

Geschiedenis in het kort

In het begin van de twintigste eeuw was Ascona een toevluchtsoord. Mensen met idealen en utopisten gingen hierna toe om zich volledig toe te wijden aan de natuur en zich daarmee inherent af te wenden van het materialistische. Op de berg Monte Verità gingen ze als een soort monnikken door het leven, maar dan eenvoudig in de natuur. Ze deden aan vegetarisme, naturisme en ook aan geheelonthouding. Deze lokatie kreeg later een zeer grote aantrekkingskracht op andere diverse kunstenaars, schrijvers, dichters, avonturiers, maar ook op politieke vluchtelingen uit heel Europa. In het Monaco van Zwitserland hoopten deze personen inspiratie en vrijheid te vinden.

Bekende personen uit binnen- en buitenland die in deze plaats destijds neerstreken waren ondere andere: Rie Cramer, Otto van Rees, Ferdinand Domela Nieuwenhuis, Frederik van Eeden, Adriaan Roland Horst, Albert Kuyle, James Joyce, Carl Jung, Thomas Mann, Hermann Hesse, Hugo Ball, El Lissitsky, Erich Maria Remarque, Alexej von Jawlenski, Rudolf von Laban.

Bezienswaardigheden in en rond Ascona

Maggiatal (Valle Maggia)

Deze vallei is een geweldige ervaring om mee te maken. Vanaf de grote wegen kan men de borden volgen "Valle Maggia". Via deze route rijd je naar de 'oorsprong' van deze rivier door een geweldige en natuurlijk rivierenlandschap. Het hoogste punt wat je hier kan bereiken is ongeveer 2000 kilometer hoog en geeft een geweldig uitzicht over de bergen. Ook kom je hier af en toe sneeuw tegen en in totaal zo'n 40 bergmeeren zijn er te bewonderen. De Valle Maggia uit zich in het Lago Maggiore tussen de steden Locarno en Ascona.

Brissago-eilanden (bloemeneiland)

Met een kort boottochtje kun je naar de eilanden van Brissago. Deze eilanden zijn vanaf de boulevard van Ascona te zien. Het eiland waar de boot aanmeert wordt ook wel het bloemeneiland genoemd en men kan hier heerlijk wandelen. Dankzij het milde, zuidelijke klimaat groeien hier zo'n 1500 soorten planten en bloemen. In het midden van dit eiland bevindt zich een restaurant met terras waar men heerlijk kan genieten van het mooie uitzicht over het eiland en het water.

Centovalli

Een andere vallei is het Centovalli. Een geweldig mooi dal dat te bereiken is via een treinverbinding. Centovalli staat beroemd om zijn watervallen, kastanjebossen, kleine bergdorpjes en de diepe ravijnen. Het wordt ook wel de dal van de 100 dalen genoemd. Centovalli ligt tussen de plaatsen Locarno en Domodossola in.

New Orleans Jazz Festival Ascona

Elk jaar wordt er in Ascona tussen juni en juli een groot muziekfestival georganiseerd. Ascona en kunst en cultuur is een combinatie die net als Jip en Janneke bij elkaar horen. De promenade van deze stad wordt dan elk jaar omgebouwd waar één van de grote Europese festivals van de klassieke jazz wordt gehouden.

Maar Ascona biedt nog veel meer. Niet alleen in de omgeving, maar ook in het vakantieoord zelf zijn er vele faciliteiten te vinden waar voor iedereen wat te vinden is. Zo heeft de stad tegenwoordig op sportgebied een 18-holes-golfbaan, tennisbanen, mountainbiken, wandelen, maar biedt het ook de mogelijkheid om te zeilen, surfen of achter een boot aan op de waterski. Naast de sportactiviteiten kun je er ook heerlijk genieten van de boottochten op het meer, heerlijk te winkelen in de leuke, knusse steegjes, genieten op één van de vele terrasjes of heerlijk te dineren in een restaurant.

Nog een leuk weetje is dat het bekende merk van Opel, de Ascona vernoemd is naar deze Zwitserse plaats. De Opel Ascona is een gezinsauto uit de jaren '70 van de Duitse autofabrikant.

Het stadje Ascona

Legenda
A. Ascona
© 2011 - 2024 Martinq79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het meer, Lago MaggioreLago Maggiore, een geweldig meer voor een ideale vakantie. Het meer heeft veel te bieden op allerlei gebieden en is één…
Valle Verzasca, een mooi bergdalMisschien heeft u er weleens van gehoord of bent u er zelfs al geweest: Valle Verzasca! Het is een geweldig mooi bergdal…
Porlezza in ItaliëPorlezza ligt aan het begin van het meer van Lugano. Het is een uitstekende vakantieplek door het mediterrane klimaat. I…
Zwitserland: Werelderfgoed; Kastelen van BellizonaOok de drie kastelen van Bellinzona staan op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Deze kastelen, in het Italiaanse gedee…

De stad Teheran - IranTeheran is niet de stad waar je direct aan denkt aan een stedentrip. Een stedentrip vanuit Nederland is ook niet echt ha…
Trier, het tweede RomeEen bezoek aan Trier draait altijd uit op een reis door de tijd. Zelfs de Romeinen vonden het hier al prettig toeven. Ze…
Bronnen en referenties
Martinq79 (62 artikelen)
Laatste update: 01-09-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.