Luik: van lelijk eendje tot stijlvolle zwaan?

Luik: van lelijk eendje tot stijlvolle zwaan? Grauwe industriestad aan de Maas. Dat is het beeld dat veel mensen hebben van de Waalse stad Luik. De charme ligt inderdaad niet overal voor het grijpen, maar is te vinden als je even scherper kijkt. Wandel door de historische stad, treed in het voetspoor van Luikenaar Georges Simenon en bezoek het museum voor moderne en hedendaagse kunst. Daarna kom je lekker bij op een van de vele terrassen in de binnenstad. Luik heeft net als vele steden in de omgeving een roerige geschiedenis. De stad was sinds het eind van de 10de eeuw deel van het prinsbisdom Luik, dat ongeveer de huidige provincie Luik en een deel van de provincie Namen omvatte. In de 14de eeuw kwam het graafschap Loon erbij, de huidige Vlaamse provincie Limburg. De inwoners van Luik voelden zich doorgaans wat onprettig onder het geestelijk gezag van de bisschoppen en voerden zo vaak strijd tegen het gezag dat dit de stad de bijnaam ‘de Vurige Stede’ opleverde. Het ging er soms bloedig aan toe, zoals in 1468, toen het leger van de Bourgondische hertog Karel de Stoute een kwart van de 20.000 inwoners vermoordde.

Van kathedraal tot plein

Tijdens de Franse Revolutie, in 1795, zagen de burgers eindelijk hun kans schoon en sloopten zij in het kielzog van het Franse leger de Sint-Lambertus-kathedraal. Op de lege plek vind je nu Place Saint-Lambert, waar metalen pilaren de omtrekken aangeven van wat destijds een van de grootste kathedralen van Europa was. In de 20ste eeuw werd Luik een centrum van mijnbouw en staalindustrie en was het een levendige en welvarende stad. Maar toen de mijnen sloten en het belang van de staalindustrie minder werd, miste Luik net als veel andere Waalse steden de aansluiting met innoverende industrieën en volgde een scherpe teloorgang. Wandel je er langs de Maas, met uitzicht op grijze flatgebouwen en soms slecht onderhouden monumenten, dan dringt de sfeer van vergane glorie zich aan je op. Maar net als het vlakbij gelegen Verviers kruipt Luik langzaam uit het dal en krijgt het nieuw elan. Dat laatste blijkt onder meer uit de spraakmakende architectuur van het nieuwe treinstation Luik-Guillemins, waar diverse hogesnelheidstreinen stoppen.

Stadswandeling

Hoewel Luik in 1914 tijdens de Slag om Luik veel te lijden had van de Duitsers, zijn er in de stad nog vele historische gebouwen te vinden. Tijdens de wandeling Het historisch Hart kom je langs een groot deel van deze gebouwen. Je gaat van start op het centraal gelegen Place Saint-Lambert. Aan het plein staat het gotisch bisschoppelijk paleis, nu zetel van het Paleis van Justitie en de provinciale overheid. Over de Place du Marché en linksaf door de Rue des Mineurs kom je in de straat Hors-Château, die je rechtsaf ingaat. In de zijstraatjes links tref je onder meer de voormalige kerk Saint-Antoine, het vroegere minderbroederklooster, het vroegere klooster van de ursulinen en de kleurrijke kerk Saint-Gerard. Vlak voor het collegiale kerk Saint-Barthélemy (rechts) kun je links even een kijkje nemen in de bekende ‘doodlopende steegjes’. Deze karaktervolle straatjes vormen een wereld op zich. De huisjes zijn klein, maar goed onderhouden en geven je het gevoel eeuwen terug in de tijd te gaan. Terug in de hoofdstraat ga je bij de kerk Saint-Barthélemy rechtsaf en wandel je via Rue Féronstrée terug naar Place Saint-Lambert. Bij het Bureau voor Toerisme is een routekaart van de wandeling met achtergronden over de monumenten af te halen. Ideaal voor als je meer wilt weten van wat je onderweg tegenkomt.

In het voetspoor van Georges Simenon

De schrijver Georges Simenon (1903-1989) is geboren en getogen in Luik en de stad speelt een rol in zijn romans. Simenon werd vooral bekend met zijn 84 boeken over inspecteur Maigret, die heel wat moorden oploste in de nabijheid van monumentale plekken in de stad. Het Bureau voor Toerisme heeft een wandeling uitgezet door de binnenstad en het Maaseiland Outremeuse, langs plaatsen die in het leven en werk van Simenon belangrijk waren. Zijn geboortehuis in de Rue Léopold, de brug waarnaar hij zijn eerste roman noemde (Au pont des Arches), de plek waar hij zijn maagdelijkheid verloor in ruil voor een horloge en de kerkmuur die een rol speelt in Maigret en het lijk aan de kerkmuur. De wandeling is uiteraard vooral bestemd voor de fans van Georges Simenon, maar ook de moeite waard voor bezoekers van de stad, die meer willen zien dan alleen de geklasseerde monumenten. Je loopt door de volkswijk in Outremeuse waar Simenon zijn jeugd doorbracht, een plek waarvoor je anders misschien weinig aandacht zou hebben. De folder met de route en een korte beschrijving van de wandeling is gratis af te halen bij het Bureau voor Toerisme. Leuker nog is om daarbij de audiogids te huren, waarin de route wordt gegoten in de vorm van het politieonderzoek naar de ‘Gehangene van Saint-Pholien’.

Méér wandelen in Luik

Wil je nog meer wandelen in Luik? Lees dan de reportage over Luik op Wandelingen.info. Daarin vind je onder meer informatie over wandelen rondom de Trappen van Bueren en naar de citadel boven de stad.

Maison du Toerisme du Pays de Liège

  • Place Saint-Lambert 35
  • 4000 Luik
  • T +32 (0)4 237 92 92
  • www.liege.be/tourisme
  • Dagelijks 9-18 (jun-sep); 9.30-17.30 (okt-mei)
  • audiogids Simenon-wandeling € 4,50

Museum voor Moderne en Hedendaagse Kunst

Elke stad die zichzelf serieus neemt als ‘grootstad’ heeft wel een museum voor moderne kunst. Zo ook Luik. Het Musée d’Art moderne en d’Art contemporain, kortweg Mamac, is gevestigd in een classicistisch gebouw in het Boveriepark op Maaseiland Outremeuse. Het is een bijzondere en groene locatie. De vaste collectie van schilder- en beeldhouwkunst sinds 1850 omvat namen als Paul Gauguin, Claude Monet, Camille Pisarro, Pablo Picasso, Max Liebermann en Marc Chagall. Ook de Oostendse kunstenaar James Ensor is vertegenwoordigd met het schilderij La Mort et les Masques (1897). Enkele malen per jaar maakt Mamac ruimte voor tijdelijke exposities, met werk van hedendaagse kunstenaars en designers. In het gebouw is tevens het Prenten- en tekeningenkabinet gevestigd, met meer dan 30.000 werken vanaf de 16de eeuw. Daaronder niet alleen ‘kunst met een K’, maar ook strips en affiches van Luikse, Vlaamse, Nederlandse, Duitse, Franse en Italiaanse kunstenaars.
  • Place de la Boverie 3
  • 4020 Luik
  • T +32 (0)4 343 04 03
  • W Mamac
  • Di-za 13-18, zo 11-16.30
  • Toegang € 5

Winkelen: de leukste straten en adressen

Beroemd in België en Nederland: de markt La Batte, die elke zondag tussen 8 en 14 uur wordt gehouden langs de Maas, tussen de Quai Roosevelt tot Quai de Maestricht. Hoewel de markt al eeuwen bestaat, ziet ze er nog altijd ‘spontaan’ uit. Niet alleen in vooraf geplaatste kramen, maar ook vanuit wagens en vanonder parasols wordt druk gehandeld. Het aanbod bestaat uit kleding, huisdieren, antieke en nieuwe prullaria. Voor toeristen vooral interessant zijn de kramen met levensmiddelen, waaronder veel streekspecialiteiten. Wil je op andere dagen winkelen, rep je dan naar Le Carré, een wijkje ten zuidwesten van Place Saint-Lambert met, de naam zegt het al, recht op elkaar staande straten. Hier vind je grote en kleine winkels en restaurants in autovrije straten. Ook leuk, maar kleinschaliger: Rue Féronstrée in het historisch hart van de stad.
© 2010 - 2024 Tinekez, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Recensie: Maigret op kamers – Georges SimenonrecensieRecensie: Maigret op kamers – Georges SimenonGeorges Simenon in 1913 geboren in de Waalse stad Luik. Hij overleed in 1989 in het Zwitserse Lausanne. Simenon behoort…
Recensie: Maigret en het lijk bij de sluis - Georges SimenonrecensieRecensie: Maigret en het lijk bij de sluis - Georges SimenonIn 1931 verscheen de roman 'Le charretier de la Providence’ van de Belgische schrijver Georges Simenon (1903-1989). Dit…
Valkenburg en Luik – Van Ameland naar de ProvenceValkenburg en Luik – Van Ameland naar de ProvenceDe reis gaat van Ameland naar de Mont Ventoux. Onderaan de voet van die beroemde berg ligt een dorpje dat Malaucène heet…
België - steden & bezienswaardighedenBelgië - steden & bezienswaardighedenBelgië heeft voor zo'n relatief klein land veel te bieden: gezellige stedentrips naar Brussel, Antwerpen, Brugge of Gent…

Le Marais in ParijsDeze wijk is onlosmakelijk verbonden met de Franse Revolutie. In 1789 heeft Lodewijk XVI de situatie niet meer in de han…
Stralsund in Mecklenburg: meer dan de poort naar RügenStralsund in Mecklenburg: meer dan de poort naar RügenDe Duitse Hanzestad Stralsund kenschetsen als ‘de poort naar eiland Rügen’ doet te weinig eer aan de stad. Want met de p…
Bronnen en referenties
  • Voeren buiten de lijntjes. De Euregio tussen Maastricht, Luik en Aken. Davidsfonds/Leuven.
Tinekez (92 artikelen)
Laatste update: 24-02-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.