Stedentrip Praag, Tsjechië

Praag (Tsjechisch: Praha) is de hoofdstad de Tsjechische Republiek. De stad ligt aan de rivier de Moldau (Tsjechisch: Vltava). Praag is ook veruit de grootste stad van Tsjechië (ongeveer 1,2 miljoen inwoners). De bijnaam van Praag is de gouden stad.

Algemeen

Praag ligt centraal in de historische regio Bohemen, die het westelijke deel van de Tsjechische republiek beslaat, het is één van de grootste en belangrijkste steden van Centraal-Europa.

Op het gebied van cultuur, economie en transport neemt Praag de belangrijkste plaats van het Tsjechië in. Op het gebied van vervoer is Praag zelfs een belangrijk Europees knooppunt, bijna alle snelwegen die door Tsjechië lopen, komen samen in Praag. Het historische centrum staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Praag is dan ook één van de meest toeristische steden van Europa.

De stad vormt een zelfstandige regio. Praag is vanuit Nederland en België goed bereikbaar per trein, auto en vliegtuig. Voor reizen naar Tsjechië is het verplicht een paspoort of identiteitskaart mee te nemen.

Praag heeft een landklimaat. In de zomer is 25°C geen uitzondering en in de winter daalt de temperatuur meestal tot onder het vriespunt. De beste periodes om Praag te bezoeken zijn de zomer en het voor- en najaar. De hoeveelheid neerslag is te vergelijken met Nederland en België.

Historie

Praag is een oude stad, er wonen al duizenden jaren mensen op de plaats waar Praag nu ligt. Hierdoor zijn er in het centrum bouwstijlen uit verschillende periodes van de geschiedenis te zien. In de 19e eeuw groeide Praag flink, door de industriealisatie trokken toen veel mensen van het platteland naar de stad. In 1897 had Praag al 310.000 inwoners. De stad bestond toen uit het huidige centrum en de omringende wijken. In die tijd was Praag de hoofdstad van Bohemen. Bohemen was geen zelfstandige staat, maar een kroonland (=provincie) van Oostenrijk. Oostenrijk vormde samen met Hongarije weer het Habsburgse Rijk oftewel Oostenrijk-Hongarije. Dit keizerrijk viel in 1918 uiteen, na de verloren Eerste Wereldoorlog. Op 28 oktober van dat jaar werd de Republiek Tjecho-Slowakije uitgeroepen, de nieuwe staat bestond volledig uit voormalige Oostenrijk-Hongaarse gebieden. Praag werd de nieuwe hoofdstad.

Na Duitse bezetting werd Tsjecho-Slowakije aan het einde van de Tweede Wereldoorlog “bevrijd” door het Rode Leger van de Sowjetunie. Het land kwam van de regen in de drup want er werd een cummunistische regering geïnstalleerd. Tsjecho-Slowakije werd een Russische satalietstaat. Eén van de absolute dieptepunten van de geschiedenis van Praag is de Praagse Lente. In de jaren 60 waren de Tsjechen de strenge communistische dictatuur zat, er was weinig bewegingsvrijheid en de economie verslechterde.

Praagse Lente

Begin 1968 komt er een nieuwe politiek leider, Alexander Dubček, hij begrijpt de gevoelens van de burgers en volgt een progressief-liberale koers, binnen het communistische kader. De communistische censuur wordt opgeheven, vrijheid van meningsuiting wordt toegestaan en hij wil de banden met het Westen aanhalen. Dit alles tot groot genoegen van de Tsjechen, die in de vorm van openlijke kritiek op het communisme en demonstraties. De Russen en andere warschaupact-landen zagen dit als een gevaar voor het communisme en besloten in te grijpen. In de vroege uurtjes van 21 augustus 1968 reden tanks van het Warschaupact Praag binnen, vernietigden het radiostation en maakten hardhandig een einde aan de liberale opleving van Praag en Tsjecho-Slowakije.

Einde communistisch bewind

In 1989 viel het cummunistische systeem in elkaar en werd de democratie hersteld. In 1990 werden vrije verkiezingen gehouden. Na de val van het communisme en het IJzeren Gordijn laaiden separistische gevoelens van de Slowaken weer op; in 44 jaar keiharde communistische overheersing werden nationalistische gevoelens niet getolereerd. De Slowaken zagen hun kans schoon en riepen op 1 januari 1993 de onafhankelijkheid van Slowakije uit. Sinds die datum is Praag de hoofdstad van Tsjechië. Na de val van het communisme volgde een culturele en economische opbloei van Praag.

Stadsbeeld & Bezienswaardigheden

Praag is ontstaan aan de Rivier de Moldau, die door de stad kronkelt. De Moldau is in Praag ongeveer tussen de 150 en 300 meter breed. In de rivier liggen meerdere eilanden. De westoever van de moldau is heuvelachtig en bebost, wat een mooi panarama geeft vanuit het centrum, andersom is er vanaf de heuvels een mooi uitzicht op de veel lager gelegen oude stad. Het is mogelijk een boottocht over de Moldau te maken. De oude stad ligt op de oostoever van de Moldau en behoort tot het district Praag 1. De meeste bezienswaardigheden bevinden zich (uiteraard) in de oude stad. Door de lange historie van Praag en de invloeden van verschillende landen en culturen door de eeuwen heen bestaat Praag uit een mix van bouwstijlen uit verschillende perioden, zoals barokk, gotisch, jugendstil, brutalistisch, neo-renaissance, Boheemse architectuur, Tsjechisch kubisme, communistische- en moderne architectuur. Verder telt Praag ruim 550 (kerk)torens.

Praagse Burgt

De Praagse burgt (Tsjechisch: Pražský hrad) ligt op de westoever van de Moldau, in de wijk Malá Strana, op loopafstand van het centrum. De burgt geldt als de grootste toeristische attractie van Praag en door de hoge ligging ten opzichte van het centrum bied het een prachtig uitzicht op de oude stad en de rivier. De bouw van de burgt is begonnen in het jaar 880. Met een oppervlakte van 7,5 hectare is het de grootste burgt te wereld. Op het terrein van de burgt staan verschillende bouwwerken en pleinen, waaronder de Sint-Vituskathedraal en het Koninklijk paleis van Praag, dit alles maakt de burgt zeker een bezichtinging waard.

Wenceslausplein en nationaal museum

Het Wenceslausplein (Tsjechisch: Václavské náměstí) ligt in het zuidoosten van het centrum en heeft een langgerekte vorm, te weten een lengte van 700 meter en een breedte van 60 meter en is hiermee één van de grootse pleinen van Europa. Rond het plein zijn veel winkels, nacht- en stripclubs en hotels gevestigd. Op het plein zelf is er vaak een markt, die tot in de avond doorgaat. Het plein wordt dan ook zeer druk bezocht. Er loopt een lijn van de Praagse metro onder het Wenceslausplein door, er zijn drie metrostations die het plein aandoen. Aan de zuidoostkant komt het Wenceslausplein uit op de ringweg die om het centrum heenloopt. Op de kruising staat het imposante nationaal museum, het belangrijkste museum van Tsjechië. Aan de andere kant van het plein ligt de in 1347 in gotische stijl gebouwde Maria Sneeuwkerk (Tsjechisch: Kostel Panny Marie Sněžné).

Old Town Square
Old Town Square (Tsjechisch: Staroměstské náměstí) is het centrale plein van Praag. Het plein ligt midden in de oude binnenstad. Belangrijke gebouwen aan het plein zijn het oude stadhuis, de Týnkerk en de Sint-Nicolaaskerk. Rond het plein zijn verder verschillende café’s en restaurants gevestigd.

Týnkerk

De Týnkerk (Tsjechisch: Týnský chrám) is direct gelegen aan Old Town Square. De kerk is gebouwd in de 14e eeuw en heeft twee 80 meter hoge torens en is hiermee een markant punt in de skyline van Praag.

Sint Nicolaaskerk

De Sint-Nicolaaskerk (Tsjechisch: Kostel svatého Mikuláše) is ook gelegen aan Old Town Square. Aan deze in barokstijl gebouwde kerk is vijf jaar gewerkt en is voltooid in 1737. De torens hebben groene koperen daken.

Oude stadhuis

Het oude stadhuis van Praag is gebouwd in 1338. De toren is 56 meter hoog en heeft een bijzonder astronomisch uurwerk.

Jan Palachplein

Het Jan Palachplein (Tsjechisch: Náměstí Jana Palacha) is een prakachtig plein, gelegen aan de Moldau, aan de andere kant van de rivier ligt de Praagse Burgt. Via de Mánesbrug is het plein verbonden met de wijk Malá Strana. Bezienswaardigheden aan het plein zijn het concertgebouw Rudolfinum en het gebouw van de Karelsuniversiteit. Het plein is vernoemd naar Jan Palach, de student die zichzelf in brand stak, na de Russen een eind hadden gemaakt aan de Praagse Lente.

Karelsbrug
De 516 meter lange Karelsbrug (Tsjechisch: Karlův most) is de bekendste brug van Praag. Deze brug verbindt de oude stad met de wijk Malá Strana. Met de bouw van deze stenen brug werd al begonnen in 1357 op initiatief van de Boheemse koning Karel IV. Op de brug staan drie torens die de brug moesten verdedigen. Deze brug is alleen toegankelijk voor voetgangers.

Powder Toren

De Powder Toren of Powder Poort (Tsjechisch: Prašná brána) is een historische poort die de historische grens van de oude stad aangeeft. De poort stamt uit 1485 en is gebouwd in gotische stijl en is gesitueerd aan de zuidoostkant van de oude stad, ongeveer 300 meter ten westen van het centraal station (Praha Masarykovo nádraží).

Kerk van de Heilige Geest
De Kerk van de Heilige Geest (Tsjechisch: Kostel svatého Ducha), gebouwd in gotische stijl, stamt uit de 14e eeuw. De kerk staat aan de straat Dušní, ten noorden van Old Town Square.

Overige bezienswaardigheden

  • De Žižkov tv-toren is het hoogste gebouw van Praag, 216 meter hoog. De toren is te bezichtigen tot op een hoogte van 93 meter, dit biedt een schitterend uitzicht over de hele stad. De toren staat in de wijk Žižkov, oostelijk van het hoofdstation.
  • Karelsplein, met een oppervlakte van meer dan acht hectare één van de grootste pleinen ter wereld. Het plein ligt aan de zuidoostkant van het centrum en is bereikbaar via het metrostation Karlovo náměstí.
  • Het dansende huis, een voorbeeld van moderne architectuur, gebouwd in 1996, aan de zuidkant van het centrum.
  • Jeruzalemsynagoge, kerkgebouw uit 1906, eveneens gelegen aan de zuidkant van het centrum.
  • De Hoge Synagoge (Vysoká synagoga), 16e-eeuwse synagoge.
  • Staronová synagoga, 13e-eeuwse synagoge in gotische stijl.

Bereikbaarheid

Afhankelijk van de reiswensen en budget is Praag goed te bereiken met de auto, de trein, of het vliegtuig.

Auto

Vanuit het noorden van Nederland is Praag zonder files ongeveer in 8½ uur met de auto te bereiken. Het Tsjechische gedeelte van de snelweg Praag-Dresden is ongeveer vanaf 2011 klaar. Tot die tijd moet er nog een stuk worden omgereden over lokale wegen, wat ongeveer een half uur tot een uur extra kost.

Vanuit midden- en zuidelijk Nederland en België duurt de reis ongeveer 7½ uur zonder files, echter de Duitse A3 is een relatief filegevoelige weg. Voordeel is wel dat er vanaf Duitsland tot en met Praag steeds van snelwegen gebruikt gemaakt kan worden.

Op de Tsjechische snelwegen is het verplicht met tolvignet te rijden, deze zijn te koop aan de grens en bij tankstations vlakbij de grens. Voor een weekendje is het goedkoper om een vignet voor een weekend te kopen dan twee voor één dag. Het vignet moet op het raam geplakt worden (rechtsonder), de politie controleert hierop, wie geen vignet op het raam heeft, kan rekenen op een boete van 200 kroon + de kosten van het vignet. Het vignet is niet zo duur, ongeveer 250 kroon (€ 9,50) voor zeven dagen. De maximumsnelheid bedraagt 130 kilometer per uur op snelwegen, 90 km/u op normale wegen en 50 km/u binnen de bebouwde kom. In Tsjechië worden de verkeersregels verder niet zo nauw genomen. Het is dus niet vreemd dat iedereen 150 rijdt op de snelweg. Verder is het belangrijk om te weten dat het alcoholpromillage in Tsjechië op 0 ligt!

Trein

Praag is vanuit Nederland en België (via het Duitse ICE-hogesnelheidsnet) ook per trein goed bereikbaar. Er gaan dag- en nachttreinen. Een treinreis neemt ongeveer 13 uur in beslag. Regelmatig zijn er leuke aanbiedingen te vinden.

Vliegtuig

Met het vliegtuig duurt de reis het kortst, de vlucht duurt ongeveer vijf kwartier tot anderhalf uur. Vanaf de luchthaven duurt het ongeveer 20 minuten om per bus het centrum te bereiken. Ook per vliegtuig zijn er regelmatig leuke aanbiedingen.

Grenscontrole

Om per auto of per trein naar Tsjechië te reizen, moet je door Duitsland. Nu is het zo dat er in Nederland en Tsjechië artikelen te koop zijn die in Duitsland verboden zijn. In Nederland, België en Tsjechië is het bijvoorbeeld niet strafbaar om softdrugs in bezit te hebben. In Duitsland is het dat wel. Ondanks het feit dat Tsjechië in de Schengen-zone ligt (dus in principe geen grenscontroles meer), wordt er nog steeds steekproefgewijs gecontroleerd.

De Duitse grenspolitie controleert in de grensstreek met opvallende en onopvallende auto’s. Dus wie denkt even een paar gram marihuana mee te nemen naar Tsjechië om dat het daar ook niet verboden is, kan in Duitsland in de problemen komen, op zijn minst levert dit een boete op. Ook zijn er in Tsjechië vuurwerk en bepaalde wapens te koop, die in Duitsland ook verboden kunnen zijn. De Duitsers hebben er een handje van om Nederlandse auto’s in de grensstreek eruit te pikken, de papieren te controleren, de inzittenden te fouilleren en de hele auto te doorzoeken. Dit omdat het beeld bestaat dat Nederlanders weleens drugs bij zich zouden kunnen hebben. Ook in de trein zijn dergelijke controles, zei het dat die meer zijn gericht op het vaststellen van de identiteit. Maar ook hier kan het voorkomen dat de bagage doorzocht wordt. Wie teveel Tsjechische sigaretten bij zich heeft loopt weinig risico, het beleid is daar niet aktief op gericht, zoalng het maar voor eigen gebruik is. Het wordt natuurlijk een ander verhaal als je 100 sloffen meeneemt.

Openbaar Vervoer

Praag heeft een uitgebreid systeem van openbaar vervoer. Dit is een overblijfsel van de communistische tijd (1945-1990). Er zijn netwerken van bus- tram- metro- en spoorlijnen die door de hele stad lopen.

Trein

De spoorlijnen door Praag zijn allemaal spoorwegen die vanaf het centraal- of hoofdstation naar plaatsen in de regio of het buitenland lopen. Er zijn minder stations dan de metro en de trein rijdt minder frequent dan de metro. Voor vervoer in de stad zelf is de trein dus niet zo geschikt (tenzij het hotel natuurlijk pal naast een treinstation ligt). De trein kan echter wel een goed alternatief zijn om wat plaatsen in de buurt van Praag te bekijken. De kaartjes zijn zeer goedkoop, ook is het mogelijk om kaartjes gewoon zonder boete bij de conducteur te kopen!

Tram, bus en metro

In Praag zijn kaartjes te koop die geldig zijn voor de metro, tram en de bus. Een normaal kaartje kost 26 kronen (circa 1 euro) voor 75 minuten overdag, 90 minuten ’s avonds en in het weekend. Ook is er een extra goedkoop kaartje voor 18 kronen (€ 0,72). Dit kaartje is geldig voor drie metrostations of 20 minuten met de tram of bus, maar zonder recht op overstappen.
Een 24-uurs kaartje kost 100 kronen (€ 4,-), een 72-uurs kaartje kost 300 kronen (€ 12,-) en een 120-uurs kaartje kost 500 kronen (€ 20,-). De kaarten met uizondering van het kaartje van 18 kronen zijn op alle lijnen geldig zolang tot hun geldigheidsduur verloopt. Kinderen onder de 14 krijgen korting. Kaartjes zijn verkrijgbaar bij metrostations, tabakswinkels en kiosken en dienen éénmaal afgestempeld te worden in de stempelautomaat. Wie geen geldig kaartje heeft en gecontroleerd wordt, kan rekenen op een boete van 800 kronen (€ 32,-), ter plaatse te betalen.

Tram en bus
In en rond het centrum ligt een fijnmazig netwerk van bus- en tramlijnen die ook zeer freguent rijden. Trams rijden van 04.30 uur tot 24.00 uur en bussen rijden van 04.30 uur tot 00.30 uur. Het voordeel van de bus en tram is dat ze ’s nachts ook rijden, alleen wel minder frequent.

Metro
Het meest ideale vervoer in en rond het centrum is de metro. Praag heeft sinds 1974 een metrosysteem, deze is vrijwel geheel ondergronds en is frequenter dan de trein, en sneller dan de tram en dus. De metro rijdt van 05.00 uur tot 24.00 uur om de 4 tot 10 minuten. De metro is ideaal voor middel grote afstanden in de stad. Bij voorbeeld als het hotel een stuk van het centrum verwijderd is. De kaartjes moeten buiten het metrostation gekocht worden, in het station is het namelijk verplicht een kaartje te hebben.

Taxi

Als de taxichauffeur merkt dat hij met een toerist te maken heeft, rekent hij een hogere prijs dan normaal. Hoewel de prijs door het stadsbestuur is vastgesteld, wordt dit genegeerd door de chauffeurs. Maat vantevoren een prijsafspraak. Als een chauffeur meer dan 50 kroon per kilometer vraagt, stap dan niet in. Dit is ongeveer de prijs die de meter aangeeft evenwel voor buitenlandse toeristen. De door het stadsbestuur vastgestelde prijs ligt ongeveer op de helft. Maar dit soort “toeristentoeslag” is gebruikelijk in Tsjechië en daar wordt dan ook niet tegen opgetreden.

Verblijf

De prijzen van hotels zijn nogal variabel. Er zijn aanzienlijk veel hotels die rond de € 80,- of € 100,- per nacht per kamer vragen. Indien men goedkoop uit wil zijn is aan te raden om vooral goed te zoeken om goedkope hotels of hostels. Dan ligt de prijs ongeveer rond de 40 euro per nacht per kamer (twee persoonskamer). Vooraf boeken is ook aan te raden, het is niet prettig om bij aankomst lang te moeten zoeken naar geschikt hotel dat nog kamers vrij heeft.

Veiligheid

Er doen verhalen de ronde dat Praag een onveilige stad is. In de praktijk valt dat allemaal wel mee. De kans om beroofd te worden is niet groter dan bijvoorbeeld in Antwerpen of Amsterdam. Ook het valse politieagenten zijn wij niet tegengekomen. Het is een kwestie van alert blijven, in het achterhoofd houden dat er zakkenrollers actief kunnen zijn zoals in elke grote stad. En als ze politie in burger op straat zomaar je tas of beurs wil controleren kun je wel aanvoelen dat het waarschijnlijk niet goed zit.

In Praag lopen op straat ook straathoeren rond, die voor weinig geld hun diensten aanbieden. Het is echter af te raden hiervan gebruik te maken, daar deze hoeren vaak drugsverslaafd zijn en aan onveilige seks doen.

Ook is het niet verstandig om ’s nachts alleen door verlaten gebieden te lopen, maar dat geldt voor elke grote stad.

Cultuur

Praag heeft als toeristische stad een groot aantal uitgaansgelegenheden.

Musea

Nationaal museum, aan de kop van het Wenceslausplein, zeer imposant gebouw, gebouwd in 1818. Het museum heeft de volgende afdelingen:
  • Pre- en protehistorie
  • Klassieke archeologie
  • Diergeneeskunde
  • (Historische) munten
  • Theater

Joods Museum, gesticht in 1906. Het museum laat de geschiedenis zien van de Joodse gemeenschap in Praag. Het Joods Museum ligt 200 meter ten noorden van Old Town Square vlakbij de Kerk van de Heilige Geest.

Museum Kampa, museum voor moderne kunst.

Museum voor toegepaste kunst, gesticht in 1885. Het museum werd gebouwd in neo-renaissancestijl tussen 1897 en 1899 en werd betrokken in 1900. Het museum ligt in het noordwesten van het centrum in de wijk Josefov en heeft de volgende afdelingen:
  • Glaskunst, keramiek en porselein
  • Grafische kunst en fotografie
  • Meubilair
  • Textiel-kunst, mode en speelgoed

Muzeum Českého Kubismu, schilderijen, beeldhouwwerken. Het museum is gestigt in 1911 en ligt in het centrum, 200 meter oostelijk van Old Town Square.

Nationale Galerie Praag, nationaal museum voor schilder- en beeldhoukunst. Het museum bestaat uit verschillende locaties:

Muziekmuseum, onderdeel van het nationaal museum. Over de geschiedenis van muziek en (historische) muziekinstrumenten

Museum of torture (martelmuseum), dit museum laat historische martelmethoden zien, alsmede de martelwerktuigen waarmee ze uitgevoerd werden. Het museum is direct ten oosten van de Karelsbrug gevestigd.

Theater

Het bekendste theater van Praag is het nationaal theater (Tsjechisch: Národní Divadlo). Het theater ligt aan de zuidkant van het centrum. Het theater bestaat uit de afdelingen opera, ballet en drama en is geopend door de Oostenrijks-Hongaarse kroonprins Rudolf. In die tijd bestond Tsjecho-Slowakije nog niet en lag Praag in Oostenrijk-Hongarije.

Overige theaters
  • Staatstheater, geopend in 1783, in het centrum bij de fruitmarkt
  • Rudolfinum, concertgebouw aan het Jan Palachplein
  • Staatopera, operagebouw in de wijk Vinohrady, naast het hoofdstation

Overige uitgaansgelegenheden

In Praag is het niet lang zoeken om een restaurant of café te vinden. Tsjechen zijn dol op bier, er zijn dan ook café’s in overvloed. Verder is er geen rookverbod in de horeca. De meeste kroegen, café’s en restaurants liggen in het oude centrum en ten westen van de Karelsbrug. Ook zijn er in het centrum enkele casino’s. Er zijn veel ondergrondse kroegen. Met name de lokale kroegen in achterafstraatjes zijn populair bij de lokale Pragenaren. De prijzen liggen hier lager dan de bekendere kroegen rond de hoofdstraten.

Ten oosten van het hoofdstation (Praha hlavní nádraží) ligt de wijk Žižkov. Deze kleine volksbuurt staat bekend als uitgaanswijk. Deze wijk kent met ruim 300 (!) uitgaansgelegenheden een zeer grote dichtheid van stripclubs en bordelen en goedkope bars, café’s, restaurants.

Bekende discotheken in het centrum zijn Karlovy Lazne (een vijf verdiepingen tellende discotheek en de grootste discotheek van Centraal-Europa) en Club Roxy (staat bekend als de beste discotheek in Tsjechië). De discotheken zijn tot een uur of 5 ‘s nachts geopend.

Ook zijn er in Praag enkele stripclubs en bordelen.

Een bekende nachtclub in Praag is Darling Cabaret (cabaret is Tsjechisch voor stripclub). Hier worden stripshows opgevoerd, ook is het mogelijk om apart te gaan met de dames. In het centrum staan proppers die folders uitdelen, deze geven echter misleidende informatie. De entree kost 300 kroon (12 euro), bier kost 50 kroon (2 euro) tot elf uur, daarna is het 100 kroon. Het is wel aan te raden goed op de prijskaart te letten bij het bestellen, want er zit ook drinken bij wat aanzienlijk duurder is, zo kost cola bijvoorbeeld 12 euro!

Behalve het strippen komen er ook steeds (mooie) prostituees langs die hun diensten aanbieden. All the way kost 3000 kronen (ongeveer 120 euro).

Winkelen

Het Wenceslausplein en zijn noordwestelijke zijstraten Národni en Na Příkopě vormen het belangrijkste winkelcentrum van Praag, hier zijn veel grote winkelketens en winkelcentra gevestigd. Ook zijn er hier veel hotels en casino’s. In de het centrum zijn vooral veel kleine winkels. Souvenir- en kledingwinkels en juweliers. Ook hier liggen de prijzen hoger dan in de omringende wijken.

Geld & Valuta

In Tsjechië betaalt men met de Tsjechische Kroon. Een euro is ongeveer 25 kroon waard, veel winkels, tankstations en uitgaansgelegenheden accepteren ook euro’s. Er moet echter wel rekening mee worden gehouden of de juiste omrekenkoers wordt gehanteerd omdat de prijs in euro’s geregeld ruim naar boven wordt afgerond.

Geld Wisselen

Ook bij wisselkantoren kan het voorkomen dat er men te weinig kronen voor de euro terugkrijgt. Hou daarom de actuele koers in de gaten. Het is nog beter om eenmaal op Tsjechische bodem gewoon te pinnen bij een geldautomaat.

Prijzen

Sommige mensen beweren dat Praag een goedkope stad is, andere mensen beweren weer dat dit allang niet meer het geval is. Zeker voor Tsjechische begrippen is Praag een dure stad. Het prijsniveau in het centrum is te vergelijken met het prijsniveau in Amsterdam. Over het algemeen geldt, hoe verder van het centrum af, hoe goedkoper het wordt. In het centrum betaal je in de meeste kroegen voor een biertje ongeveer € 2 tot € 2,20. Dit zijn echter wel halve liters of flesjes. In sommige vooral lokale kroegen kan de prijs opeens heel laag liggen, rond de 90 cent per halve liter. Dat is ook ongeveer de prijs die geldt voor de kroegen buiten het centrum, waar minder toeristen komen. Lokaal bier van de tap is ook veel goedkoper dan flesjes bier, terwijl de kwaliteit wel goed is. De prijs van eten ligt iets lager dan in Nederland en België.

In Tsjechië heerst het beeld dat mensen uit West-Europa rijker zijn dan Tsjechen, daarom is het niet ongebruikelijk dat er in Tsjechië bij uitgaansgelegenheden (restaurants, kroegen discotheken, theaters, musea) twee prijzen gehanteerd worden, een prijs voor Tsjechen en Slowaken en een prijs voor toeristen. De prijs voor de toerist ligt uiteraard veel hoger en staat in cijfers aangegeven, terwijl de prijs voor de Tsjechen staat geschreven, in het Tsjechisch natuurlijk, zodat het voor het gros van de toeristen niet te lezen is. Ook taxi’s hanteren een dergelijk systeem, de meter kan op de Tsjechische stand en de toeristen stand. Dit systeem wordt in Tsjechië gedoogd.

Fooien

Het is gebruikelijk om in een restaurant (indien tevreden) een fooi te geven van ongeveer 10% van de rekening.
© 2010 - 2024 Lodomerie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bezienswaardigheden en tips voor activiteiten in PraagBezienswaardigheden en tips voor activiteiten in PraagPraag is de hoofdstad van Tsjechië en wordt ook wel de gouden stad genoemd vanwege de sfeer en indrukwekkende gebouwen.…
Tsjechië, een land voor cultuur- en natuurliefhebbersTsjechië, een land voor cultuur- en natuurliefhebbersTsjechië is een land in Europa dat gelegen is tegen de landen Duitsland, Polen, Slowakije en Oostenrijk. Voor 1993 was T…
Brno, leuke bestemming voor een stedentrip naar TsjechiëBrno, leuke bestemming voor een stedentrip naar TsjechiëWil je een stedentrip naar Tsjechië maken, denk dan eens aan Brno in plaats van Praag. Brno ligt in het zuid-oosten van…

De geschiedenis van VenetiëDe geschiedenis van VenetiëNa de val van Rome zwierven allerlei volken door het gebied dat wij nu Italië noemen. Rond de Adriatische Zee vluchtten…
Bezoek Sydney met een beperkt budgetSydney is een geweldige stad, maar een bezoek kan duur uitpakken. Niet getreurd, er zijn tal van goedkope, of minder dur…
Lodomerie (15 artikelen)
Gepubliceerd: 28-09-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.