Lissabon - Goedkope accomodatie en gratis activiteiten

Lissabon is een charmante citytrip bestemming waar het tegen budget gunstige prijzen erg goed vertoeven is voor een aantal dagen. De afwisseling tussen prachtige vergezichten, musea, kastelen, parken, het goede eten en de heerlijke wijnen, het zonnige weer en de wirwar aan straatjes in de wijken Baixa, Chiado en Bairro Alto zorgen ervoor dat Lissabon een uitdaging blijft voor iedere bezoeker.

Citytrip Lissabon

Vanuit België is het eenvoudig om in Lissabon te komen. Vanaf Brussel is het 2,5 uur vliegen naar Lissabon waar het 1 uur vroeger is dan bij ons. Diverse maatschappijen, zoals TAP Portugal, bieden dagelijks vluchten naar Lissabon aan. In de zomer vliegt TAP maar liefst 4 keer per dag naar de Portugese hoofdstad en in de winter 3 keer per dag. De luchthaven van Lissabon ligt op zo’n zeven kilometer ten noorden van het stadscentrum. Na de landing kan snel gestart worden met de verkenning van de stad.

Lissabon is ook een nieuwe bestemming voor Düsseldorf International Airport. Lufthansa voert in de zomerdienstregeling dagelijks vluchten uit van Düsseldorf naar Lissabon. Deze vluchten zijn een goede optie voor Belgen die dichterbij Düsseldorf wonen ten opzichte van Zaventem.

Goed en goedkoop overnachten in Lissabon

Jeugdherbergen

Voor wie graag op een goede, centrale locatie wil overnachten tijdens een citytrip en hiervoor niet de hoofdprijs wil betalen, heeft Lissabon een uitgebreid assortiment: Volgens de bezoekers van de website ‘Hostelworld.com’ behoren de herbergen in Lissabon zelfs tot de top van de wereld. Meer dan 900.000 reizigers brachten hun stem uit en ruim 20.000 accommodaties deden mee. Lissabon kwam begin 2010 als grote winnaar uit de bus; de volledige top drie bestaat uit herbergen uit deze bijzondere stad aan de Taag:

  1. Traveller's House: The Travellers House ligt in het meest historische en centrale gedeelte van Lissabon, de wijk Baixa, en bevindt zich op loopafstand van veel belangrijke bezienswaardigheden en interessante plekken van de stad. Het hostel is gevestigd in een 250 jaar oud gebouw en biedt reizigers veel comfort en goede service in een vriendelijke en intieme sfeer. Het is mogelijk om te slapen in een één- of tweepersoonskamer of op een slaapzaal. Travellers House heeft tevens de Hoscar ontvangen voor ‘de meest veilige herberg ter wereld’.
  2. Rossio Hostel: Rossio hostel ligt zeer centraal in de wijk Baixa /downtown en de dichtbij gelegen openbaar vervoervoorzieningen bieden de mogelijk om ook snel en eenvoudig andere wijken te verkennen. Gasten kunnen overnachten in een slaapzaal of privékamer (17-25 euro per persoon per nacht) en genieten van grote gemeenschappelijke ruimtes met gratis high-speed internet en Wi-Fi toegang.
  3. Living Lounge Hostel: Living Lounge hostel is een kunstzinnige accommodatie. Elke kamer en slaapzaal in het hostel zijn unieke kunstwerken op zich, die ontworpen zijn door lokale kunstenaars. Living Lounge ligt in het hart van het toeristische centrum van Lissabon, op de grens tussen de chique wijk Chiado en het historische Baixa. Het Baixa-Chiado metrostation is letterlijk aan de overkant van de straat, waardoor bezoekers snel naar het dichtstbijzijnde strand van Lissabon kunnen afreizen of naar het uitgaanscentrum van Lissabon - de Barrio Alto – kunnen gaan.

Pensões

Naast de hostels is het ook een aanrader om te overnachten in een pension ofwel ‘pensões’ in het Portugees. Vooral rond Rossio, Praça dos Restauradores en Praça da Figueira zijn veel van deze pensões gevestigd. De goedkoopste pensões in Lissabon staan in de straten Rua das Portas de Santo Antão en Rua da Glória. Zelfs in een wat duurdere wijk zoals Chaido zijn nog goed betaalbare pensions te vinden.

Lisboa camping

Wie een stedentrip naar Lissabon wil maken, maar eens iets anders wil dan een verblijf in een hotel, kan er ook voor kiezen te overnachten in een tent, caravan of bungalow op Lisboa camping. Deze camping ligt in het bosrijke park Parque de Monsanto dat bijna een kwart van de stad beslaat. Voor veel inwoners van Lissabon is dit park een favoriete plek om even bij te komen. Verder zijn er faciliteiten genoeg op het campingterrein waaronder twee tennisbanen, een zwembad, skatebaan, speeltuinen, midgetgolf, meerdere cafés, restaurants en winkels.

In het hoogseizoen lopen de hostels, pensions en budget hotels snel vol. Vooraf online boeken is dan ook aan te raden wanneer een bezoek aan Lissabon tussen juni en september en in de vakanties gepland is. Wie toch op de bonnefooi naar Lissabon afreist kan bij de informatiebalie van Turismo de Lisboa op het vliegveld van Lissabon informeren naar een passende accommodatie.

Reizen met korting en het Y Lisboa Center

Binnen een paar dagen hebben bezoekers van Lissabon al een goed beeld wat deze bijzondere stad en regio allemaal te bieden hebben. De stad ontdekken kan gemakkelijk en voordelig met de Lisboa Card. Deze handige chipkaart biedt gratis toegang tot het openbaar vervoer (geldig in zowel Lissabon als in Cascais, Sintra en verdere regio) , diverse musea, monumenten en andere bezienswaardigheden. De Lisboa Card is direct te koop bij de Turismo de Lisboa balie op het vliegveld en bij overige Lisboa Welcome Center, kiosken, hotels en stations. Bezoekers kunnen ook kiezen voor de 7 Colinas Card (7 heuvels kaart), deze kaart is echter alleen geldig in het openbaar vervoer en te koop in o.a. de metrostations.

In Lissabon is ook een trendy informatiecentrum gevestigd met een focus op jonge toeristen, aangezien steeds meer jongeren (20-30 jaar) afreizen naar Lissabon en ook steeds meer gezinnen met kinderen een citytrip naar Lissabon ondernemen. Het Y (Youth) Lisboa center is elke dag geopend van 10:00 tot 20:00 uur en te vinden in Rua Jardim do Regedor, 50.

Lissabon snel ontdekken met tram 28

Het beeld van de oude tramstelletjes die door de nauwe straten van Lissabon omhoog klimmen tot op de heuvels is wereldberoemd. Voor een ritje met een dergelijk trammetje waarbij bijna de gehele stad doorkruist wordt, is lijn 28 een aanrader. Deze tram kan het beste genomen worden op het plein Martim Moniz. De tram dendert door de straatjes van Alfama, daalt daarna naar de benedenstad en klimt tenslotte naar de Bairro Alto en verder naar de wijk Prazeres. Zowat alle grote bezienswaardigheden van Lissabon liggen langs het parcours, zodat bezoekers binnen korte tijd een goed beeld hebben van de highlights die Lissabon te bieden heeft. Lissabon kan ook uitstekend verkend worden met tram 15, per veerpont vanaf het water, per motor met zijspan, met een milieuvriendelijk tweepersoons wagentje www.gocartours.com of gewoon te voet. Goede wandelschoenen zijn een aanrader in de stad die gebouwd is op zeven glooiende heuvels.

Gratis uitzicht

Mirodauro de Santa Catarina is een gezellig plein waar de lokale bevolking en studenten elkaar ontmoeten op warme zomeravonden. Vanaf het plein is er fantastisch uitzicht over de haven en de Taag rivier.

De Elevador da Gloria, is een tramstel dat al sinds mensenheugenis bestaat en is op zich al een bezienswaardigheid Ga bovenaan op een bankje zitten en geniet van Lissabon op zijn mooist.

Gratis activiteiten in Lissabon

Picknicken in het park

Voor veel inwoners van Lissabon zijn de stadsparken een favoriete plek om even bij te komen. Dit is de ideale locatie om mensen te kijken tijdens een gezellige picknick, met een glas Muscatel wijn en een pastéis de Belém (luchtig zoet gebakje). En wat de inwoners doen, is ook leuk voor bezoekers van de stad!

De mooiste plek voor een picknick is de Botanische Tuin (Jardim Botânico). Voor je inkopen kun je van maandag tot en met zaterdag terecht op de markt Ribeira. De Ribeira is de grootste straatmarkt van Lissabon. Hier vind je volop fruit, vruchten, kazen, en wat al niet meer voor je picknick. Een alternatief is de goedkope supermarkt Pingo Doce met zijn grote selectie kazen, wijnen en broden.

Architectuur

Het Parc das Nações is het voormalige expo terrein ingericht ter ere van de Wereldtentoonstelling van 1998. Het Parc staat symbool voor het nieuwe Lissabon met architectonische hoogstandjes zoals het treinstation Oriente dat eruit ziet als een palmentuin van glas en staal. Bijzonder zijn ook het Oceanário, het grootste aquarium van Europa, en Pavilhão Atlântica, een concert- en sportevenementenhal in de vorm van een ufo. Niet te missen zijn ook de hangbrug Ponte 25 de Abril en de 17 kilometer lange brug Ponte Vasco da Gama.

Kunst

Kunstliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Lissabon. Er is voor elke interesse wel wat te vinden, van een theatermuseum tot een Portugees tegeltjesmuseum, maar ook een museum over de rijke scheepvaarthistorie (van bijvoorbeeld de Portugese ontdekkingsreizigers) en de luchtvaartgeschiedenis van Portugal.

Veel musea bieden gratis toegang of korting aan op zondag, dus het is raadzaam om de websites van musea zoals Calouste Gulbenkian, Nacional de Arte Antiga, Nacional do Azulejo, Museu de Marinha, Mude en Belém Cultural Center te bezoeken

Marktjes

Elke dinsdag en zondag is er de ‘Feira de Ladra’ oftewel een grote vlooienmarkt die te vinden is in de Campo de Santa Clara straat, in het São Vicente de Fora district vlakbij de wijk Alfama.

Iedere laatste zondag en maandag van de maand is er een urban kunst- en design markt in de wijk Príncipe Real genaamd Feira do Principe Real.

Evenementen & festivals

Lissabon kent een volle evenementenagenda, dus het is zeer goed mogelijk een verblijf in de hoofdstad van Portugal en de regio te combineren met een bezoek aan een openluchtconcert, golftoernooi of modeshow. Toegangskaarten zijn veelal gratis of scherp geprijsd. Bekende evenementen die jaarlijks terugkeren zijn bijvoorbeeld Peixe em Lisboa, Festival dos Oceanos, Festas
de Lisboa, Festival de Sintra, Estoril surffestival en Rock in Rio.

Visit Lisboa applicatie op de Smartphone

Sinds kort kunnen bezoekers van Lissabon gratis een speciale Visit Lisboa applicatie op de mobiele telefoon installeren. Het is een gratis service voor de Smartphone die informatie geeft over toeristische highlights in Lissabon en regio. Op deze manier kan de stad op een nieuwe, moderne manier verkend worden met behulp van gedetailleerde kaartjes en handige overzichtjes met locatieomschrijvingen. Gebruikers van deze applicatie kunnen bij diverse locaties in de stad nagaan of er leuke restaurants, discotheken of musea in de buurt zijn en op een kaart of lijstje zien hoe deze spots beoordeeld zijn en wat de afstand naar die locatie is. Er wordt uitgebreide informatie gegeven over hotspots in de stad, die weer gedeeld kunnen worden met iemands social network.

Budget vriendelijk uit eten in Lissabon

Lissabon is één van de prijsgunstigste Europese hoofdsteden om op restaurant te gaan. In de oude wijken Barrio Alto en Alfama is er een groot aanbod van goede, betaalbare restaurants. Voor de lunch zijn ook de wijk Baixa en het gebied rond het klooster in de wijk Belém een goede keus. Veel restaurants in Lissabon bieden een “ementa turistica” aan. Vrij vertaald betekent dit “ementa turistica” toeristenmenu. Het ementa turistica is een voordelig 3-gangenmenu, goedkoper dan à la carte bestellingen. Afhankelijk van het restaurant is dit menu ook een kennismaking met de echte Portugese keuken. In Lissabon zijn voordelige restaurants te vinden met een keuken uit de voormalige Portugese koloniën zoals Brazillië, Mozambique, Angola, Kaapsverdische eilanden, Goa en Macão. Langs de rivier de Taag in het Parque das Nações serveren de restaurants aan de Passeio das Tágides veelal wereldgerechten

Koffiebarretjes

Met één van de grootste koffieproducenten van de wereld als voormalige kolonie – Brazilië –is koffiedrinken in Portugal een serieuze bezigheid. Lissabon kent enkele populaire koffiehuizen zoals Brasileira. Prijzen zijn in dit populaire koffiehuis lager aan de bar dan aan een tafeltje.

In een van de bekendste bars van Lissabon ‘A Ginjinha’, wordt de zoete likeur Ginjinha geschonken. Dit drankje is een combinatie van cognac, kersen, suiker, kaneel en water en is door de oorspronkelijke eigenaren van A Ginjinha voor het eerst gemaakt in 1840. Anno 2010 is het lekkere en betaalbare drankje nog altijd erg geliefd onder cafébezoekers. Het barretje A Ginjinha is te vinden aan het Plein Dom Pedro IV.

Uitgaan in Lissabon

Lissabon is de stad van Fado, de Portugese versie van het levenslied. Een avondbezoek aan een Casa de Fado is dan ook bijna verplicht. Bijkomend voordeel is dat veel Fado bars ook goedkope maaltijden serveren. De meeste Fado bars zijn in Barrio Alto, Alfama en Costa do Castelo.

Barrio Alto is één van de wijken met het grootste aanbod van bars en Fado bars in Lissabon. De prijzen in Barrio Alto zijn goed te betalen en bij veel discotheken in deze wijk betaal je geen entree. Het is in Lissabon wel gebruikelijk om in discotheken een minimum bedrag aan consumpties uit te geven. Om meer publiek te trekken op doordeweekse avonden is Ladies Night geïntroduceerd door het clubcircuit: vrouwen krijgen gratis drankjes en dit deze avonden trekken ook veel mannelijke bezoekers aan. Op dinsdagavond is de mooie, industrieel ingerichte nachtclub Queens een echte aanrader.

Het nachtleven blijft niet tot het populaire Barrio Alto beperkt. Toen de Wereldtentoonstelling in 1998 was afgelopen werd het terrein, Parque das Nações, al snel overgenomen door trendy bars en restaurants waar de prijzen verrassend laag zijn. Andere populaire plekken in Lissabon om te feesten zijn Av. 24 de Julho (rond het station Santos) en Docas, langs de rivier de Taag. Veel van de verschillende oude dokken zijn, op initiatief van de gemeente en de horeca, verbouwd tot trendy restaurants en cafés. Met zijn terrasjes aan de rivier is het, alleen al voor een avondwandeling, zeker de moeite waard om te bezoeken.
© 2010 - 2024 Avalon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lissabon - CitytripLissabon - CitytripWe houden allemaal van vakantie; korte, lange en weekendjes weg, zelfs al zijn ze geen vrienden van onze bankrekeningen!…
5 mooiste terrassen van LissabonLissabon kent vele terrassen waar bezoekers onder het genot van een drankje en hapje kunnen ontspannen, lezen en geniete…
Gastronomische specialiteiten van LissabonNergens komt de gastvrijheid van Portugal zo hartverwarmend tot uiting als in de gastronomie. Niet alleen is de verschei…
De mooiste stranden rond LissabonDe mooiste stranden rond LissabonLissabon, gelegen aan de noordoever van de Taag die voorbij Lissabon uitmondt in de Atlantische Oceaan, is ideaal gelege…

Brighton en omstreken: de moeite waard!Wie Brighton hoort denkt waarschijnlijk onmiddellijk aan de pier, het strand en fish and chips. Dit alles kan je natuurl…
Boedapest: vroeger en nuBoedapest is een prachtige, oude en sprookjesachtige stad. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat je er minstens één keer…
Avalon (367 artikelen)
Laatste update: 19-07-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.