Barcelona: Plaça Reial, een wereld op zich

Barcelona: Plaça Reial, een wereld op zich Plaza Real in Barcelona, is één van de meest mediterrane pleinen van Spanje. Hier komen toeristen en de plaatselijke bevolking voor een hapje en een drankje of gewoon om te flaneren langs de vele terrassen en rond het fontein. De hoge palmen, de afgewogen architectuur, de arcades en de zachtgele kleuren van de gevels stralen een rust uit die ongekend is terwijl het behoorlijk druk kan zijn op het plein. Plaza Real is in het Catalaans Plaça Reial en Barri Gòtic is Catalaans voor Barcelona.

Plaça Reial

Het is ook een gezellig plein dat ontworpen is door Francese Daniel Milona omstreeks 1850. Twee lantarenpalen zijn in opdracht van de gemeente ontworpen door een nog jonge Antoni Gaudi, die later zijn stempel heeft gedrukt op het imposante Barcelona. Iedereen die in deze stad is geweest kent wel zijn Sacrada Familia, de kathedraal waar al meer dan honderd jaar aan gebouwd wordt en Parc Guell, het bijzondere park met zijn keramiek, zuilen en prachtige uitkijkpunten met een prachtig panorama op de stad. Beide ontworpen door Gaudi.


Terrassen

Wat dit plein zo bijzonder maakt is het gesloten karakter van het plein door de architectuur. Het plein heeft grote overeenkomsten met Plaza Garibaldi in Mexico City. Toch kun je aan alle kanten Plaça Reial makkelijk verlaten. In het midden van het plein is het fontein De Drie Gratiën te vinden. Onder de arcadebogen bevinden zich de terrassen van de verschillende restaurants en bars die het plein rijk is. Het is er tot sluitingstijd van de kroegen (2 uur 's nachts) altijd druk en sfeervol, dus is het gezellig mensen kijken vanaf één van de terrasjes.

Tapas
Als je eenmaal plaats hebt genomen op één van de terrassen is het aan te raden tapas te bestellen. Tapas zijn kleine hapjes die 's middags worden gegeten. Je kunt kiezen uit vis, vlees of groenten, al dan niet met knoflook bereid in olijfolie. Een glas witte wijn of een koel tapbiertje passen er goed bij. Heb je meer trek in koffie of xocolata dan kan dat natuurlijk ook.

Restaurant

Les Quinze Nits is één van de populairste restaurants van Barcelona op de Plaça Reial. Er staat dagelijks een lange rij voor de deur. Toch hoef je nooit lang te wachten voordat je aan de beurt bent. De populariteit heeft het restaurant voornamelijk te danken aan de mooie ligging aan het centrale plein en de niet al te hoge prijzen van de gerechten. De prijs/kwaliteit-verhouding is erg aantrekkelijk.

Vlooienmarkt

Elke zondagochtend is er een vlooienmarkt waar voornamelijk postzegels en oude munten worden verhandeld. Er is altijd wat te doen en er zijn behalve bars en restaurants ook leuke uitgaansgelegenheden. Dit fraaie plein is een centrum voor verblijf overdag op één van de vele terrassen en van nachtelijk vermaak in één van uitgaansgelegenheden. Een aantal van de beroemdste clubs als Sidecar waar optredens zijn, Jamboree, een jazzclub en Karma, een disco, zijn op het plein te vinden.

Placa Reial



Hotel

Vroeger is er een kapucijnenklooster gehuisvest geweest wat bijna niet is voor te stellen. Tegenwoordig is het plein het drukste en misschien wel het gezelligste van de wijk La Rambla en El Raval, gelegen in het oude centrum (Ciutat Vella) van Barcelona. Je kunt zelfs logeren op Plaça Reial in Hotel Roma Reial.

Ramblas

Ben je even uitgekeken op het plein dan zijn er in de omgeving genoeg mogelijkheden. Je bevind je immers op een paar stappen afstand van de Ramblas, een brede en gezellige boulevard die in het midden alleen toegankelijk is voor voetgangers. Kraampjes met de meest uiteenlopende koopwaar zijn er te vinden. Kunstenaars en straatmuzikanten proberen je aandacht te trekken met hun kunsten. Ook hier vele terrassen. Het strand en de haven zijn ook redelijk dicht in de buurt.

Picasso
Niet ver lopen van het plein is het Picasso Museum te vinden met werken uit de periode 1890-1957 verdeeld over 35 zalen. Heb je geen zin in kunst en een drukke Ramblas dan kun je op zondagochtend om twaalf uur op d Plaza de la Seu voor de gotische kathedraal op een steenworp afstand genieten van een massale volksdans, de Sardana geheten. Mensen komen van heinde en verre en nemen vaak hun klapstoeltjes mee. Klokslag twaalf begint het en om één uur verdwijnt iedereen weer van het plein om het in een serene rust achter te laten.

Sfeer

Trouwens, de Catedral de Santa Eulàlia is zelf ook een bezoek waard. In 1298 werd met de bouw begonnen en ongeveer 150 jaar later was het bouwwerk min of meer klaar. Behalve het godshuis zelf met zijn vele prachtige details zorgen de open binnenplaats met echte ganzen en waterpartij voor een aparte goddelijke sfeer. Het is een klein paradijs in een drukke chaotische steedse wereld. Je waant je dichter bij God. Uiteraard is deze sfeer totaal anders dan die van het Plaça Reial en dat is maar goed ook en precies wat Barcelona zo bijzonder maakt. Er zijn zoveel verschillende werelden te ervaren binnen enkele vierkante kilometers. Maar je moet er wel open voor staan.
© 2010 - 2024 Bertvdw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De top tien bezienswaardigheden BarcelonaWie aan Barcelona denkt, denkt vrijwel meteen aan het aangelegde strand, het warm weer en de historische kunst van archi…
Bezienswaardigheden in BarcelonaAls je in Barcelona bent wil je zoveel mogelijk zien in zo weinig mogelijk tijd. Wat moet je dan bezoeken in zo'n grote…
Gaudí en Barcelona: Sagrada Familia, Park Guell en Casa'sHij is één van de bekendste Spaanse architecten. Als je in Barcelona loopt, ontkom je niet aan zijn opvallende werken. B…
Met de hop on – hop off bus door BarcelonaMet de hop on – hop off bus door BarcelonaBarcelona is sinds jaar en dag een populaire bestemming voor een stedentrip, eventueel voor of na een strandvakantie. To…
Stedentrips: ParijsStedentrips: ParijsParijs, de stad van de liefde, is de hoofdstad van Frankrijk. Naast de romantische terrasjes is er natuurlijk ook cultuu…
Bronnen en referenties
Bertvdw (89 artikelen)
Laatste update: 15-02-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.