Emmen, van alles wat!

Emmen, van alles wat! Emmen, een prachtige stad vol recreatiemogelijkheden voor jong en oud. Of u nu houdt van fietsen, wandelen, musea, ontspanning, activiteiten, attractieparken of snelheid, Emmen heeft het. De stad biedt alle mogelijkheden om te genieten van een heerlijke vakantie in eigen land. Waarom? Lees het hier!

Welkom in Emmen!

Emmen bestaat al honderden jaren en heeft verschillende namen gekend. Vanaf 1139 werd de stad omschreven als Curtis Emne, ofwel Hof van Emmen. Andere oude namen voor de stad waren onder andere Emne en Empne. Aan het einde van de twaalfde eeuw werd de stad een zelfstandige parochie met de naam Emmen, wat de betekenis van ‘de vlakte’ of ‘het lage land’ draagt. Na de Tweede Wereldoorlog werd het zuidoosten van Drenthe, waar Emmen ligt aan de Hondsrug, aangewezen als ontwikkelingsgebied waardoor er meerdere fabrieken werden gevestigd en nieuwbouwwijken gebouwd moesten worden. Hierbij werd alles in werking gezet om de waardevolle gebieden, als de Emmerdennen, te behouden. Tegenwoordig wordt de stad Emmen ook wel de “Vlinderstad’ genoemd.

Campings

In de stad zijn zeven campings gevestigd waar u kunt genieten van de rust en de voordelen van de grote stad in de buurt. Camping Oostenbos ligt in een bosrijk gebied met uitzicht over de landerijen. Kinderen kunnen hier genieten van de aanwezige dieren en de speeltoestellen. Camping Emmen is een levendig kampeer terrein waar niemand zich hoeft te vervelen. Op slechts een halve kilometer afstand van het centrum van Emmen ligt Camping Playa Sandur. Geniet hier van recreatie in een natuurlijk gebied met het centrum op loopafstand. Maak gebruik van de faciliteiten die de camping te bieden heeft en bezoek de stad om uren lang te kunnen winkelen. Minicamping De Emmerdennen is een kleinschalige camping waar u gastvrij wordt ontvangen. Naast de kampeerplaatsen biedt deze camping ook de mogelijkheid een caravan te huren. Minicamping Loeksham en Camping Compleet zijn beiden rustig gelegen tussen de twee en vijf kilometer van het centrum. Camping L’Autre France is er speciaal voor de natuurliefhebber. Deze rustige camping wordt omringd door bossen en weiden en biedt u alle mogelijkheden tot recreatie in de natuur. Naast de kampeerverblijven in Emmen zelf zijn er nog 27 campings in een straal van tien kilometer rond het centrum en maar liefst 182 binnen een straal van dertig kilometer.

Restaurants en hotels

U kunt in en rond het centrum een keuze maken uit 94 verschillende restaurants. Elk restaurant voert een unieke menukaart en heeft zich gespecialiseerd in het bereiden van binnenlands of buitenlands voedsel. Balkan Restaurant Emmen is een sfeervol restaurant met een Macedonische, folkloristische inrichting. Hier kan het menu volledig worden aangepast op uw wensen. Voor rib- en steakgerechten kunt u aanschuiven in Restaurant Pardoes. Naast de vele vleesgerechten kunnen ook visliefhebbers en vegetariërs hier prima eten. Voor een unieke combinatie tussen Frans en Nederlands voedsel brengt u een bezoek aan Boerderij Restaurant De Kamer. Bij De Eekhof kunt u gebruik maken van het buffet en bij het kindvriendelijke Schnitzelrestaurant Tirol kan het hele gezin onbeperkt eten en drinken voor een vaste prijs. Uiteraard zijn er naast de vele restaurants ook eetcafés te vinden in de stad. Bij koffieshop Mickey kunt u genieten van een lekker tussendoortje, maar ook van een plateservice.

In de stad zijn zeven hotels gevestigd waar u kunt genieten van een ontspannen verblijf. Hotel Kop van Zuid is gastvrij, kindvriendelijk en biedt u vele activiteiten op loopafstand. In De Giraf kunt u naast een vakantieverblijf ook terecht voor feesten, sporten of diners. Hotels De Wanne en Boerland bevinden zich beiden op zeer korte afstand van het centrum en bieden u gegarandeerd een ontspannen of juist actief verblijf. Tulip In Ten Cate is een luxe hotel waar u gebruik kunt maken van vele faciliteiten. De kamers zijn keurig ingericht, het sanitair is comfortabel en er zijn voldoende faciliteiten aanwezig. Dorpshotel Swart ligt op fietsafstand van het centrum en vanaf Hotel Boshuis is het slechts 500 meter lopen naar het bruisende hart van Emmen. In een straal van tien kilometer vindt u nog 31 hotels en verblijven en in een straal van dertig kilometer zijn dat er maar liefst 159.

Natuur en landschap

De oudste bosgebieden van Drenthe zijn te vinden in boswachterij Emmen. Hier kunt u genieten van de natuur in de Emmerdennen, het Valtherbos, het Oosterbos en het Noordbargerbos. Deze bossen zijn erg verschillend en zeker allemaal een bezoek waard. U vindt er stuifzandgronden met reliëf, grafheuvels, karrensporen, hunebedden en vele andere cultuurhistorische elementen. De aangewezen wandelroutes laten u de mooiste plekken en het beste uitzicht zien. Het Valtherbos en de Emmerdennen zijn ook erg geschikt voor de sportieve fietsers. Door deze natuurgebieden zijn speciale mountainbikeroutes aangelegd.

Natuurgebied Emmen van Staatsbosbeheer komt u vele dieren tegen en raakt u niet uitgekeken op de ontwikkelingen in de natuur. Emmen vindt het belangrijk de natuurgebieden te behouden in de stad en alle natuurgebieden zijn goed onderhouden en van uitstekende kwaliteit. De stad houdt erg van ruimte en dit is erg opvallend voor zo’n grote stad. Deze ruimte wordt ook in de natuurgebieden behouden. Er zijn bossen, heidevelden, verstilde vennen en ongerepte landschappen. In gebied het Bargerveen komt u nog zeldzame dieren en planten tegen en de gemeentelijke schaapskudde komt u hier met enige regelmaat tegen. Er is in Emmen zo veel te zien aan natuur dat u niet weet waar u moet beginnen. U kunt er voor kiezen de natuur te verkennen per fiets, lopend of over het water.

Musea

In Emmen zelf zijn geen uitgebreide musea gevestigd. Wel kunt u een bezoek brengen aan diverse musea in de nabije omgeving. In Borger is het Hunebedcentrum gevestigd, waar u alles leert over de prehistorie, de eerst bewoners van Drenthe en hun inspirerende grafmonumenten, de hunebedden. Hier kunt u tevens een bezoek brengen aan een prehistorische boerderij. In Eext ligt Dorpsmuseum De Kluis, een kleinschalig museum dat gevestigd is in een voormalige diepvrieskluis. Hier ontdekt u de geschiedenis van de omgeving en de meest interessante vondsten uit vroegere tijden. Voor de treinliefhebbers is er Museumspoorlijn STAR in Stadskanaal. Dit museum bezit de grootste spoorlijncollectie van Noord Nederland. Hier komt u alles te weten over de ritjes met de diesel- of de stoomtrein. Pinetum Ter Borgh is een schitterend park dat gevestigd is in de bossen van Anloo. Geniet hier van de stilte, de natuur en de buitenlucht en laat u verrassen door de 400 coniferen in verschillende soorten, kleuren en maten.

De stad in!

Het centrum van Emmen is centraal gelegen en goed te bereiken vanaf alle punten in Nederland. Het moderne centrum is deels overdekt en staat voor kwaliteit en gezelligheid. De unieke voetgangersbrug verbindt de bekende dierentuin Dierenpark Emmen, voorheen Noorderdierenpark, met het centrum en de vrij nieuwe uitbreiding van het dierenpark, Noordbarger Es, tegenover het centrum. U kunt zich uren vermaken in het centrum, waar u vele kledingzaken, elektronicawinkels en souvenirshops vindt. Snoepwinkels hebben nog altijd de ouderwetse uitstraling en de speelgoedzaken blijven populair. Ook volgens de ANWB heeft Emmen eigenlijk alles wat een mens nodig heeft. Zij riepen Emmen uit tot de beste vrijetijdsgemeente van Nederland en dat is niet voor niets.

Sport en spel

Emmen is de fietsgemeente bij uitstek. Speciaal voor de fietsers zijn recreatieve verbindingszones aangelegd tussen de stad en het buitengebied. Tijdens deze routes komen de fietsers vele toeristische trekpleisters aan en is er aan uitzicht ook niets te klagen. In het Veenpark duikt u onder in de nieuwe wereld van het veen en ook in Parc Sandur kunt u genieten van vele actieve en sportieve voorzieningen. Naast het Surfzeilmeer, de stranden en de wandel- en fietsroutes is er ook een kanobaan en een groot overdekt zwembad. Parc Sandur is een groot recreatiegebied voor iedereen en biedt nog vele andere recreatieve en actieve voorzieningen voor jong en oud.

Komende evenementen

Emmen organiseert jaarlijks vele evenementen en activiteiten. Iedere vrijdag is er de grootste en gezelligste markt van Drenthe met meer dan 120 kooplieden op het marktplein. Op Koninginnedag staat het hele centrum in het teken van de vrijmarkt. Het Emmens Mannenkoor verzorgt op 8 mei hun bevrijdingsconcert en op 17 mei wordt de zevende editie van de Rietplasloop gehouden als voorloper op de marathon die dit jaar op 30 mei alweer voor de 26ste keer wordt georganiseerd. De start en de finish van dit evenement bevinden zich in Klazienaveen. Op 13 juni gaat Emmen ‘Back to the 80’s’ met vele artiesten die van 13.00 tot 01.00 muziek zullen verzorgen. Voor dit evenement dient men wel kaartjes te reserveren in verband met de verwachte opkomst. Op donderdag 2 juli kunt u een bezoek brengen aan de altijd gezellige jaarmarkt in Emmen. Deze markt dient als opwarmertje voor de vlindermarkten die daarna zullen volgen. Tot slot is er in juli de fietsvierdaagse en wel van 7 tot en met 10 juli. De routes van 30, 40 en 100 kilometer per dag vertrekken vanaf een vaste locatie, waar Emmen er één van is. Voor iedereen die van spanning en snelheid houdt is er het racecircuit in Assen. Ook hier worden regelmatig evenementen gehouden en kan iedereen genieten van de snelheidsduivels op de racebaan. Vooral de jongens en de heren krijgen de kriebels in de vingers en kunnen niet wachten zelf dat stuur in handen te hebben. Een goed alternatief is in dat geval een bezoekje te brengen aan SpeedWorld in Zuidlaren. Spring in de karts en race op volle toeren door de bochten en langs de hindernissen. Dit kartcentrum beschikt over een van de meest spectaculaire kartbanen van Nederland. Wanneer de ronden je vrij goed afgaan, kun je deelnemen aan de echte 3-uurs race. Deze race wordt gereden op dezelfde manier als de Formule 1, inclusief de pitstops en de echte kwalificatie. Om bij te komen van de snelheid langs de oren kun je de spanning opnieuw opvoeren in de lasergame-arena. Verdien extra krachten door een ander te raken, maak unieke manoeuvres om de aanvaller te ontwijken en kijk wie de langste adem heeft!

Attractie- en familieparken

In Emmen zelf is uiteraard Dierenpark Emmen gevestigd, waar iedereen zich een hele dag kan vermaken met de olifanten, de apen, de giraffen en de tijgers. De dieren onder water blijven altijd een bron van inspiratie en de kleine diertjes zien er schattig uit. In het nieuwe gedeelte, aan de andere kant van de loopbrug, kunt u een wandeling maken tussen de pinguïns die daar vrij rondlopen en zwemmen. Pas wel op, want ze zijn niet altijd in een goede bui. Toch is het een hele ervaring om een wandeling te maken met een pinguïn aan je zijde. De kinderen kunnen spelen in de speeltuintjes terwijl de ouders even rustig bij komen op een van de terrassen. Natuurlijk is een souvenir altijd leuk om mee te nemen. In het park vindt u diverse verkooppunten van leuke souvenirs. In Zuidlaren vindt u attractiepark Sprookjeshof. In dit spannende park zijn vele sprookjes uitgebeeld, kunnen de kinderen met de dieren in de boerderij spelen of genieten in de grote speeltuin met onder andere de Berenboot, het Glijbanenspektakel, het luchtkussen en het ballenbad. Ook is er een mogelijkheid een rondvaart te maken over het Zuidlaardermeer dat op vijf minuten loopafstand van het park ligt.

Drouwenerzand in Drouwen is een unieke combinatie tussen spelen, eten, drinken en leren en dit alles voor een vaste prijs. De kinderen kunnen genieten van de attracties en de speeltoestellen, terwijl het telefoonmuseum interessant is voor zowel de kinderen als de ouders. Wanneer het weer het af laat weten zijn er indoor mogelijkheden, zoals de Indoor Apekooi, waar alle kinderen gek op zijn. In Exloo zijn de parken Kabouterland en Het Rijk van Kabouters en Laven gevestigd voor de jongere kinderen. Hoe leven de kabouters? Wat doen ze en wat eten ze? En hoe spelen kabouters eigenlijk? Kinderen kunnen het in deze speelparken allemaal ontdekken. Bij Kabouterland bevindt zich ook een officiële dienentuin met ongeveer 40 soorten exotische kleine dieren. Voor kinderen tot en met dertien jaar is er Speelstad Oranje in Oranje. Dit reusachtige overdekte attractiepark, van ruim vier voetbalvelden groot, is het grootste speelpark van Nederland en gegarandeerd een succes.
Verkeerspark Assen laat de kinderen kennis maken met de verkeersregels, de borden, de verschillende parkoersen en de belangrijkste veiligheidsregels. Een variant voor volwassenen is natuurlijk de TT in Assen. In de maand mei worden hier al vele evenementen georganiseerd en kan iedereen genieten van de geur van smeltend rubber, de uitlaatgassen en de harde geluiden van de motoren. Onder deze evenementen bevinden zich ook speciale toeren op het circuit voor vrouwen.

Ontspanning op grote hoogten

Aan de Statenweg in Emmen, wijk Angelslo, ligt het startveld voor de ballonvaart. Westerwolde Ballooning verzorgt ballonvaarten met heteluchtballonnen boven Noord-Nederland en daarbuiten. Deze organisatie is lid van de PBN, de Professionele Ballonvaarders Nederland. De twee vaste piloten, Erik Pals en Geert Pals, zijn ‘erkend ballonpiloot’ volgens het keurmerk KNVVL. Geniet van het uitzicht over de velden, de bossen en de natuurgebieden of kijk hoe druk bezocht de stad is terwijl u in alle rust boven het centrum zweeft. De organisatie maakt gebruik van diverse acties, als last-minute reizen, ballonbonnen, Vroege Vogels Reizen en groepskortingen. Tot de mogelijkheden behoren ook de avondvaarten, de romantische uitjes voor twee personen of de gezinsvaarten.

Weetjes over Emmen

Emmen heeft het grootste winkelcentrum van Noord Nederland dat gevestigd is op de verkeersas tussen Randstad, Ruhrgebied, Noord-Duitsland, Scandinavië en Oost-Europa. Er is een stedelijke kern omringd door dertien dorpen, waarvan de bijzonder opgezette woonwijken zo veel mogelijk zijn gebouwd in de buurt van bossen en natuurschoon. Naast de vele natuurgebieden is er nog volop grond beschikbaar voor woningbouw en bedrijfsvestigingen.

Emmen is een unieke combinatie tussen de stedelijke dynamiek en de landelijke rust en ruimte. Hierdoor trekt de stad per jaar ruim 2,5 miljoen dagjesmensen. Er is onder andere een theater, een groot modern ziekenhuis, vele bioscopen en sportverenigingen, sportvelden en sporthallen, zwembaden en natuurlijk het prachtige dierenpark. Emmen heeft ruim 109.000 inwoners op een totale oppervlakte van 35.000 hectare. Slechts 4.160 hectare hiervan is bebouwd. Ook beschikt de gemeente over een breed scala aan bedrijventerreinen voor zeer uiteenlopende doeleinden. Dit zorgt er voor dat Emmen de grootste concentratie industriële werkgelegenheid van Noord Nederland huisvest. In totaal zijn er 4.400 bedrijven gevestigd in Emmen, verdeeld over 1.200 hectare bedrijventerreinen en dit biedt werkgelegenheid aan 45.000 werknemers. De vrij nieuwe snelweg die de Randstad met Noord en Oost Europa verbindt, de A37, is de belangrijkste weg bij Emmen die centraal ligt aan de A37, vlakbij de Duitse grens.
© 2009 - 2024 Nico80, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Weekendje weg in de Belgische Ardennen: OurenOuren ligt in het zuidoosten van België op een drielandenpunt. Ouren grenst in het oosten aan Duitsland en in het zuiden…
Weekendje weg in de Belgische Ardennen: SpaWeekendje weg in de Belgische Ardennen: SpaSpa is een wel heel bijzondere plaats in de Belgische Ardennen. Dit plaatsje is wereldberoemd geworden vanwege de aanwez…
Weekendje weg in de Belgische Ardennen: La Roche-en-ArdenneWeekendje weg in de Belgische Ardennen: La Roche-en-ArdenneDe Belgische Ardennen is voor veel mensen een geliefde vakantiestek. Eén van de mooiste plaatjes in de Ardennen is La Ro…

Arnhem toerismeAl sinds 1900 weten toeristen de stad Arnhem te vinden. Tegenwoordig is het toerisme de belangrijkste bedrijfstak ter we…
Manhattan – Het meest bekende stadsdeel van New York CityManhattan – Het meest bekende stadsdeel van New York CityIn ieders gedachten over New York neemt Manhattan verreweg de belangrijkste plaats in. Wie aan Manhattan denkt, denkt aa…
Nico80 (28 artikelen)
Gepubliceerd: 30-05-2009
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.