Göteborg, trendy havenstad

Göteborg, trendy havenstad Göteborg is hip en trendy en heeft alles wat u van een stad verwacht. Een ruime keus aan winkels en entertainment, culturele evenementen en historische bezienswaardigheden, met de prachtige boulevard Avenyn als bruisend stadshart. Ondanks het stadsgewoel in de nabijheid van de grootste haven van Scandinavië heeft Göteborg een knusse sfeer weten te behouden. Nog veel meer water en duizenden eilandjes vindt u vlakbij aan de legendarische scherenkust!

Göteborg havenstad

Göteborg is na Stockholm de grootste stad in Zweden. De stad is gelegen aan het Kattengat, het water tussen Denemarken en Zweden, om preciezer te zijn: aan de scherenkust van het zuidwestelijk deel van Zweden. Göteborg is een echte havenstad met een half miljoen inwoners en nog eens een half miljoen in de regio (Stor Göteborg). Dankzij de warme golfstroom is de haven van Göteborg ijsvrij en dit maakt de stad tot economische hoofdstad van Zweden. Het is zelfs de allergrootste haven van alle noordelijke landen. Behalve havenstad is Göteborg ook studentenstad: Meer dan 60.000 studenten maken Göteborg tot grootste universiteitsstad van heel Scandinavië.

Historie Göteborg

Göteborg (in Nederlands ook wel Gotenburg geheten) is gesticht in het begin van de 17e eeuw door de Zweedse koning Gustav II Adolf. Ooit was het het centrum van de Zweedse scheepsbouw industrie maar door toenemende concurrentie van buitenlandse scheepswerven moesten vele dokken sluiten. Veel van de gedeelten in de binnenhaven zijn veranderd van industriële scheepsbouw tot hoofdkwartier van hoge technologie en opleiding, representatief voor de algemene tendens in de stad. Vandaag de dag heeft Göteborg zowel internationale sport-evenementen als concerten en conventies en tegelijkertijd houdt de stad een 'dorpsgevoel'.

Ooit was de stad door de stadswallen een fort. Er zijn nog drie 'forten' over, waaronder de 17e-eeuwse vesting Alvsborg dat is gelegen op een eilandje in de monding van de rivier de Göta Alv die door Göteborg heen loopt. De binnenstad heeft door grachtenhuizen en pakhuizen iets weg van Amsterdam. Dit komt omdat Hollandse architecten hebben geholpen aan de bescherming van de stad tegen water en hun stempel op de stad hebben gedrukt. Göteborg heeft vele inmiddels gedempte grachten maar eentje, de Vallgraven, is bewaard gebleven. Deze omringt de stad. Om de stadsgracht liggen diverse parken en nieuwere wijken die ook weer zijn voorzien van parken.

Het Poseidon beeld op Avenyn / Bron: Giåm, Flickr (CC BY-2.0)Het Poseidon beeld op Avenyn / Bron: Giåm, Flickr (CC BY-2.0)

Het hart van de stad

De stad is vernoemd naar de Gothen, de inwoners van Gothia, het huidige zuid Zweden. Gota borg is de naam van het grote fort gelegen aan de rivier om de haven te beschermen. Göteborg is populaire bestemming voor toeristen aan de Zweedse westkust en biedt een groot aantal bezienswaardigheden. De hoofdboulevard heet Kungsportsavenyn, ook wel Avenyn of 'Avenue'. De brede boulevard is een kilometer lang en begint bij Götaplatsen, de locatie van het Gothenburg Museum of Art, het stadstheater en de stadsbibliotheek, en strekt zich uit naar Kungsportsplatsen in het oude centrum. De Avenyn werd opgericht in de 19e eeuw als resultaat van een internationaal architectuurfestival en is het product van een periode vol uitgebreide stadsplanning en herinrichting. Avenyn is een laan met vele clubs en pubs en het hart van de stad.

Winkelen in Göteborg

Voor shoppen zit u goed in Göteborg. Scandinavië's grootste winkelcentrum met 150 winkels en restaurants heet Nordstan en is gevestigd in centraal Göteborg. U vindt hier onder andere H&M, Ahlens, Rock, Nordic Design, Vero Moda en Esprit. U kunt ook terecht in de winkelstraten Ostra Hamngatan, Västra Hamngatan, Kungsportsavenyn en voor delicatessen in Saluhallen. Niet te missen spots zijn Arkaden voor kleding en Kompassen. Göteborg's Haga district staat bekend om zijn pittoreske houten huizen uit de 19e eeuw en talloze winkeltjes en cafés. voor handwerkzaakjes uit de 18e eeuw moet u naar Kronhusbodarna waar een glasblazer, edelsmid, klokkenmaker en chocoladefabriek huis houden. Knusse voetgangersgebieden waar u zowel interieurspullen als kleding kunt kopen vindt u in Kungsgatan. Voor een botanische tuin kunt u terecht in het Göteborgs Botaniska Trädgard, een van de belangrijkste botanische tuinen in Europa met veel kassen en een collectie orchideeën, maar ook het ernaast gelegen Slottskogen dat Göteborg's grootste Engelse (!) park is, is interessant. Er bevindt zich hier een oud observatorium en een azalea-dal.

Musea in Göteborg

Museumliefhebbers kunnen terecht in het Kunstmuseum dat een mooie collectie schilderijen heeft van impressionisten zoals Picasso, Cézanne, Bonnard en Van Gogh, alsmede beelden van Rodin en Milles. Rembrandt en Rubens hebben er ook een plek. En natuurlijk vindt u er de beste verzameling Noord-Europese kunst. Meer musea zijn onder meer Göteborgs Stadsmuseum, Rohsska Museum (design), verscheidene maritieme musea, het Natural History Museum, het Medical History Museum, het Fishing Museum en het Volvo Museum. Een modern museum is het Wereldcultuurmuseum, opgericht in 2004. U vindt er innovatieve exposities in een gebouw met een bekroond ontwerp.

Liseberg

Pretpark Liseberg is gevestigd op een heuvel in het centrale deel van Göteborg en werd opgericht in 1923. Liseberg is Scandinavië's grootste amusementspark qua aantal kermisattracties, en de populairste stek in Zweden gezien aan het aantal bezoekers per jaar, dat meer dan 3 miljoen bedraagt. De Zweden zijn dus gek op het park! In Liseberg is voor iedereen iets te beleven, van kinderdraaimolen tot spectaculaire achtbaan. Maar ook een boomstammenbaan, vikingschip, superschommel, spookhotel, lanceertoren, goktentjes, de Lisebergbaan, het 'Kanon', een houten achtbaan, 'Rabbit River' en een wildwaterbaan en nog veel meer. Tevens concerten, theatervoorstellingen, shows en veel eetgelegenheden. Als extraatje: van januari 1977 stammen de bronzen handafdrukken van de ABBA-leden, evenals hun eigen 'ster' in het trottoir nabij de ingang van het park. Naast Liseberg ligt een wetenschap-ontdekking centrum genaamd het Universeum waar de grootste aquaria van Zweden zijn.

Göteborg's scherenkust

Een van Göteborg's populairste toeristische attracties is de kust zelf. In het zuiden bevindt zich de Zuid-Göteborg archipel, een serie van vele pittoreske en ongeëvenaarde eilandjes bereikbaar met een ferryboot vanuit Saltholmen. De archipel is een wereld van kale, ruwe, grijze rotsen, en geeft de regio een unieke sfeer die zeilers van heel Noord-Europa aantrekt. Populaire spots zijn het Alvsborg Fort, het meest westelijk gelegen Vinga met zijn klassieke vuurtoren en Styrso, Vargo, Branno en Vrango. De eilandjes zijn autovrij en er zijn plenty wandelmogelijkheden langs authentieke vissershutten en badrotsen. De noordkant van Göteborg is eveneens een weelde aan natuur. De schilderachtige omgeving is voorzien van vele vissersplaatsjes, bijvoorbeeld Skärhamn. U kunt de boot nemen vanaf Hjuvik/Husingen en varen naar Hono, Ockero en Bjorko. De typische huisjes met rode daken zijn er volop te vinden.

Haven van Göteborg / Bron: Tama66, PixabayHaven van Göteborg / Bron: Tama66, Pixabay

Göteborg per schip

Natuurlijk kun je naar Göteborg met de auto (brug Kopenhagen-Malmö) of per vliegtuig (luchthaven Landvetter) maar de leukste manier is nog altijd per schip. Helaas is DFDS Tor Line al lang geleden gestopt met de lijn Amsterdam-Göteborg maar een hedendaags alternatief is de Stena Line die u in vier uurtjes van noord Denemarken (Frederikshavn) naar Göteborg brengt. Een andere mogelijkheid is om Denemarken te ontlopen en vanaf Kiel in Noord-Duitsland te varen. DFDS Tor Line is nu een vrachtlijn met een beperkte passagierscapaciteit. Een klein aantal passagiers kan met auto mee vanaf Gent in België (en vanaf Engeland nl. Immingham en Tilbury). Wie per ferry reist zal uren van te voren de beroemde scherenkust van Zweden al kunnen zien, en het schip passeert hierbij duizenden mini-eilandjes waar soms de Zweedse vlag al op wappert. Fototoestel bij de hand dus, want weinig kustlijnen zijn fraaier dan deze! De terminals zijn gesitueerd vlakbij het centrum.

Nog meer bezienswaardigheden

  • Götaplatsen plein met beeld en fontein van Poseidon.
  • Feskekorka: Overdekte, kleurrijke vismarkt bij de haven.
  • Skansen Kronan en Skansen Lejonet, 17e-eeuws tweeling-fort ten zuidwesten van het centrum. Kronan is nu een militair museum.
  • Scandinavium ijshockeystadion, voor allerlei evenementen.
  • Trädgardsforeningen park. Pittoresk park met rosarium en palmhuis in het centrum, ook gebruikt voor festivals e.d.
  • Paddan. Boottripje in het stadscentrum, over de grachten en door de haven.
  • Göteborg Opera huset.
  • Ullevi Stadion.
  • Guldhedstornet voor de formidabele uitzichten over de stad op een hoogte van 300 meter.
  • Göteborg Concerthal waar het nationaal orkest van Zweden speelt.
  • Borjessons. Boottripjes langs de scherenkust.
  • Lisebergslinjen. Vintage tramlijntje naar Liseberg.
  • Hard Rock Café.
  • Götakanaal. Cruisen over het kanaal Göteborg-Stockholm.
  • Wandelen langs het Delsjon meer voor het natuurgevoel, dichtbij Göteborg.
  • Linnegatan ook wel 'de' restaurantstraat genoemd voor een keur aan restaurants.
  • Masthuggskyrkan. Kerk uit de neoromantische periode, bepalend voor de skyline. Naar boven voor panoramisch uitzicht.
  • Göteborgs Utkiken is 86 meter hoog en staat ook wel bekend als 'Legohuset' of zelfs 'de lippenstift' wegens het rood/wit gestreepte uiterlijk. Mooi uitkijkpunt.

"The skyline is me and the energy, I am the city, you let me be." ~ Abba (I am the city)
© 2009 - 2024 Astrid-d-g, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Liseberg: het grootste attractiepark van ScandinaviëLiseberg: het grootste attractiepark van ScandinaviëIn de Zweedse stad Göteborg is het grootste attractiepark van Scandinavië te vinden, Liseberg. Het park staat bekend om…
Voordelige musea in Göteborg, ZwedenVoordelige musea in Göteborg, ZwedenDe Zweedse overheid vindt dat cultuur en historie voor iedereen toegankelijk moet zijn. Veel historisch erfgoed is daard…
Branäs - Sneeuwzeker en kindvriendelijk skigebied in ZwedenBranäs - Sneeuwzeker en kindvriendelijk skigebied in ZwedenBranäs is een sneeuwzeker wintersportgebied in Zweden in de provincie Värmland. Voor veel mensen is wintersport in Zwede…
Zweden / SverigeZweden is het grootste land van Scandinavië en is onderdeel van de Noordse Raad en de Europese Unie.

Klaipeda - de derde stad van Litouwen nabij KaliningradKlaipeda - de derde stad van Litouwen nabij KaliningradHoewel eens beschouwd als een vergeten hoekje van Europa is Klaipėda in Litouwen met de meeste noordelijke ijsvrije…
Rome en omgeving: tips voor bezienswaardighedenRome, een wereldstad met 3.8 miljoen inwoners. Een stad barstensvol cultuur, sinds 1870 de hoofdstad van Italie en sinds…
Bronnen en referenties
Astrid-d-g (270 artikelen)
Laatste update: 05-06-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.