Stedentrip Venetie, een aanrader!

Stedentrip Venetie, een aanrader! Venetie is de stad van de romantiek, maar er zijn natuurlijk ook bezienswaardigheden, restaurants en musea in overvloed. In dit artikel leest u alles over Venetie. Musea, cafe, restaurant, dure en goedkope hotels, de gondeliers, leuke bezienswaardigheden en uitgaansgelegenheden, een stukje geschiedenis, evenementen in de stad en nog zoveel meer. Dit is Venetie.

Algemene informatie

Venetië is een wereldberoemde stad welke vooral bekend staat om de romantiek. De provincie telt in totaal 118 eilanden, omringd door 177 kanalen en maar liefst 400 bruggen. De vele smalle straatjes en steegjes vormen een uniek doolhof met bruggetjes en trapjes om elke hoek. Geen straatsteen ligt gelijk aan elkaar, waardoor er een natuurlijke uitstraling ontstaat. Canal Grande is de levensader van de bruisende stad en voert langs alle bijzondere architecturen en bezienswaardigheden.

Gondeliers verzorgen romantische vaartochtjes over de smalste wateren van de stad. De gondels werden gebruikt voor het vervoeren van goederen, maar tegenwoordig worden de smalle bootjes met de platte bodem alleen nog gebruikt voor pleziertochtjes. De gondeliers kennen alle mooie plekjes langs het water en laten u genieten van de rust en de romantiek. Het beroep wordt altijd overgegeven van vader tot zoon, waardoor ook de jongste gondeliers alle kneepjes van het vak al kennen. Traditioneel kleden de gondeliers zich met een zwarte broek, een gestreept vest en een strooien hoed met een gekleurd lintje. Door deze kledendracht door de tijd heen aan te houden, vormen zij een belangrijk deel van de mythologie en de symboliek van Venetië.

De vele karakteristieke paleizen, welke vanuit een gondel in het beste perspectief te zien zijn, zijn allen gebouwd in een tijdsbestek van vijfhonderd jaar. Ze zijn allemaal verschillend van elkaar, maar stralen ook stuk voor stuk een deel geschiedenis uit. De bijzondere bouwstijl, de aparte vormen en de prachtige details maken de paleizen tot kunst. Veel van deze paleizen zijn tegenwoordig in gebruik genomen als museum. Voor de toerist is dit uiteraard een pluspunt. Zo krijgt men niet alleen de kans de paleizen van de buitenkant te bewonderen, maar kan iedereen ook een kijkje nemen in het bijzondere interieur van de gebouwen.

De provincie Venetië telt in totaal 331.000 inwoners, waarvan er 85.000 in de stad Venetië wonen. In deze Italiaanse stad wordt niet alleen Italiaans gesproken, maar vooral ook Venetiaans dialect. Dit dialect wijkt soms zoveel af van de officiële taal dat Italianen uit andere delen van Italië de Venetianen niet kunnen verstaan. Het katholicisme overheerst in de stad. Vooral de wat oudere generatie houdt zich nog erg vast aan een streng katholiek geloof. De jongere generatie krijgt over het algemeen wel het katholieke geloof mee in de opvoeding, maar is daarna vrij in de keuze of zij de kerk willen blijven bezoeken.

Venetië wordt ook vaak omschreven als een duur uitje. Toch is dit niet helemaal waar. Venetië is wat prijzen betreft als Amsterdam. Wanneer men de juiste plaatsen kiest om te verblijven, te eten en drinken en vooral ook om een gondelvaart te maken, liggen de prijzen vaak nog onder de Nederlandse prijzen. Natuurlijk ligt het ook aan het seizoen waarin de stad bezocht wordt. Tijdens de carnavalsperiode betaald iedereen overal de hoofdprijs, maar buiten het seizoen kan men in een vijfsterren hotel verblijven voor de prijs van een tweesterren hotel binnen het seizoen. Daarnaast zijn er ook VENICE-cards te verkrijgen. Deze kaarten zijn er in verschillende soorten en maten en bieden allemaal diverse kortingen binnen de stad. Een kaart voor senioren mag al gebruikt worden door personen vanaf dertig jaar. De jongere personen mogen allemaal gebruik maken van een juniorenkaart. De kleur van de kaart bepaald waar er kortingen op gegeven worden. Deze kaarten kunnen online of telefonisch besteld worden en deze zijn vervolgens af te halen in de vele VELA Ticket Offices in Italië.

Venetië bestaat in totaal uit zes wijken. Castello, Dorsoduro, San Marco, San Polo. Santa Croce en Cannaregio vormen samen een eenheid welke sestiere genoemd wordt. Castello is de grootste wijk van de zes. In het noorden van deze wijk zijn vooral veel kloosters te vinden, terwijl de scheepswerven zich in het middendeel van de wijk bevinden. Napoleon breidde de oostelijke gebieden van Castello uit. Oorspronkelijk heette de wijk Isola d’Olivo. In de zesde eeuw werd een fort gebouwd in deze wijk, waardoor de naam veranderde. Castello betekent ‘fort’ in Venetiaans dialect.

Cultuur

Natuur, cultuur en kunst komen allemaal samen in de waterstad Venetië. Normen en waarden staan bij de Italianen hoog in het vaandel. Door de overheersende religie is het een van de weinige steden waar iedereen zich aan dezelfde cultuur vast houdt. Van heel Italië is maar liefst 99,4% Rooms Katholiek en slechts 0,4% behoort tot de Islam of het Jodendom. Het geloof is erg belangrijk voor de bevolking, hoewel dit de afgelopen tientallen jaren wel verminderd is. Oorzaak hiervan is ook dat veel mensen de stad verlaten. Het aantal inwoners van Venetië is de laatste jaren sterk afgenomen, vooral uit angst dat de stad aan het verzakken is. Veel inwoners van Venetië zijn bang dat de stad zo snel verzakt dat het zal verdwijnen.

De gondelbaan is wereldwijd het bekendste symbool van Venetië. De typisch Venetiaanse bootjes stralen historie en romantiek uit. De gondels worden al eeuwen gebouwd en zijn een goed voorbeeld van de goed georganiseerde ambachtelijke techniek. Hoewel de gondels er vaak simpel en kwetsbaar uitzien is niets minder waar. De gondels houden een gemiddelde lengte van elf meter aan en een gewicht van maar liefst 600 kilo. Ondanks het grote gewicht van de gondel blijft deze door de smalle romp en platte bodem goed bestuurbaar door een persoon met een roeispaan. De smalle romp zorgt ervoor dat de boot makkelijk door bochten en smalle wateren geleid kan worden, terwijl de platte bodem ideaal is om een bankje voor de passagiers op te plaatsen. De gondels worden vandaag de dag nog steeds gebouwd met behulp van de eeuwenoude technieken. Hiervoor is ook een speciale meestersopleiding voor te volgen.

Voor glasbewerking wordt ook nog steeds gebruik gemaakt van de eeuwenoude technieken. Venetiaans glas is dan ook erg populair en herkenbaar. Het glasblazen gebeurt nagenoeg op dezelfde wijze als de Romeinen dat deden in de 13e eeuw. Naast het zuivere kristalglas worden er ook verschillende kleuren glas door elkaar en naast elkaar gebruikt. Hoewel dit glaswerk in vele steden over de hele wereld machinaal nagemaakt wordt is het gebruik van kleuren tijdens het glasblazen een typisch kenmerk van het echte Venetiaanse glas. De techniek van het emailleschilderen op het glas zorgt voor de unieke decoratie. Deze vorm van decoratie is afkomstig van de Islamitische cultuur, maar snel overgenomen door de glasblazers in Venetië. Emaille is een glazuurlaag om het glas te beschermen en isoleren, maar ook om het te versieren. Ook het graveren en vergulden van het glas zijn technieken die de Venetianen veel gebruiken. Door de vele verschillende manieren van glasbewerking en de typische kenmerken van het Venetiaans glas is de glasproductie al eeuwen een belangrijke bron van inkomsten voor de stad.

Door de diversiteit van kunst en cultuur in de stad wordt Venetië veel gebruikt als decor voor verschillende soorten media. Een aantal van Shakespeares wereldberoemde toneelstukken spelen zich af in de historische stad. Het verfilmde boek ‘Der Tod in Venedig’ van Thomas Mann speelt zich ook af in Venetië en ook in de populaire film en computergames ‘The Italian Job’ vervult de stad een belangrijke rol. James Bond is ook vaak terug te zien in Venetië. De gondels en wat belangrijke architectuur komen terug in de films waarin hij de Italiaanse stad onveilig maakt en de bandieten uit de weg ruimt.

Venetië is rijk aan kunstschatten en waardevolle monumenten. Veel van deze bezienswaardigheden worden beschermd en gerestaureerd door de inzet van de Nederlandse organisatie Poorters van Venetië. Zij houden zich in het bijzonder bezig met het behoud van culturele en historische objecten in de stad, onderhouden contacten en organiseren inzamelingen ter bevordering van nodige restauratieprojecten in de waterstad. Daarnaast zijn zij onder andere verantwoordelijk voor de inspannende restauratie van de San Zaccaria Kerk, welke in meerdere jaren geduurd heeft. Voor de inzet met betrekking tot dit grote project ontving de organisatie de Pietro Torta prijs. Deze prijs geeft een belangrijke erkenning van Italië weer.

Geschiedenis

De geschiedenis van Venetië gaat ver terug in de tijd. Tot de vierde eeuw werd de Venetiaanse lagune voornamelijk bewoond door zoutzieders en vissers. Rijke Romeinen woonden er niet, maar bouwden wel grote zomerverblijven in de omgeving van de lagune. Na de vierde eeuw ontving de lagune veel vluchtelingen van de nabij gelegen steden waar veel geplunderd en gemoord werd. Na de inval van Atilla de Hun in de jaren 452 en 453 ontstonden de eerste grotere nederzettingen in het gebied dat pas veel later Venetië genoemd zou worden. De vluchtelingen hebben er samen voor gezorgd dat de nieuwe stad ontstond, hoewel dit nog niet officieel was. Volgens de traditie wordt het ontstaan van Venetië gehouden op het jaar 421, maar in werkelijkheid is dit pas veel later gebeurd.

In de negende eeuw werden de eilanden benoemd tot een eenheid. Het eilandengebied had vele gemeenschappelijke vijanden en verbonden elkaar door de bruggen die werden gebouwd door de jaren heen. Het gebied werd een stad en kreeg een beschermheilige. Heilige Marcus van Alexandrië werd in 828 begraven op de plek waar zich nu de San Marco Basiliek bevindt. De zogenoemde Marcusleeuw werd veel later pas het symbool van de stad. In die tijd bleek ook dat de handel veel sterker werd door het samenwerkingsverband tussen verschillende gemeenschappen. De Venetiaanse handelaren sloten de handen in één, waardoor zij waardevolle handelsrechten en grotere handelsprivileges af konden dwingen en zich met succes konden inzetten voor een grotere onafhankelijkheid.

Venetië kon zich door de toenemende macht in de loop van de middeleeuwen ontwikkelen tot de belangrijkste zeemacht aan het oosten van het Middellandse Zeegebied. De ooit zo klein begonnen stad bezat talrijke handelssteunpunten in Levant en vormde het knooppunt tussen Levant en Europa, waardoor een hoge welvaart ontstond. Door dit nauwe samenwerkingsverband kon Levant een grote invloed uitvoeren op de cultuur, architectuur en politiek van Venetië. De stad straalde zoveel macht uit dat economisch gezien steeds meer mogelijk werd. Meer mensen sloten zich aan bij de handelslieden uit de stad en door de grote bezetting kon Venetië de stap nemen zelf te gaan plunderen. De goede stand van zaken had van het slachtoffer een leider gemaakt en zij hadden de touwtjes vanaf dat moment in handen.

In 1204, tijdens de vierde kruistocht, namen de Venetianen de stap en plunderden zij Constantinopel. Het gewonnen Byzantijnse Rijk, ook wel het Oost-Romeinse Rijk, werd verdeeld tussen de Venetianen en de kruisvaarders. De stad vormde een grote bedreiging tegenover concurrerende steden als Guena en Pisa. Door de grote bedreiging besloten de Byzantijnen en de Genuezen een verbond te sluiten om het koninkrijk van de kruisvaarders tot een einde te brengen. Dit verbond had daarmee ook als gevolg dat Venetië veel handelsprivileges verloor en onmogelijk de macht kon behouden.

Tijdens de zestiende eeuw verloor Venetië steeds meer macht doordat zij vanaf het einde van de vijftiende eeuw veel havens en eilanden aan Turkije hadden verloren. Het Venetiaanse leger had de moed opgegeven na meerdere keren verslagen te zijn. Door de ontsluiting van nieuwe handelswegen werd de handel een steeds onzekerdere factor en de Venetianen besloten geen geld meer te investeren in overzeese ondernemingen. De risico’s werden te groot en een investering in boerenbedrijven leek een betere optie. Door de handel te beperken volgde een economisch verval van de stad in de achttiende eeuw. De periode dat Venetië aan de top stond was voorgoed voorbij.

In 1805 werd Venetië onderdeel van Italië en in 1866 volgde de officiële toetreding tot het Italiaanse koninkrijk. Enkele tientallen jaren later werd Venetië een reisdoel voor nieuwsgierige vakantiegangers. De Venetianen zagen opnieuw een mogelijkheid de economie te verbeteren. In de negentiende eeuw bouwden zij een haven voor oceaanschepen, waardoor het toerisme sterk toenam in de tweede helft van die eeuw. Ook vond in 1895 de eerste biënnale plaats, een terugkerende expositie voor eigentijdse kunst. Hiermee heeft Venetië een goede reputatie opgebouwd in de internationale wereld van de kunst. Door de voor- en tegenspoed in de uitstraling van de stad te behouden is de stad nog steeds erg populair voor de toeristen. Daarnaast treden er veel toeristen in het huwelijk in de romantische en karakteristieke waterstad.

Bezienswaardigheden

Venetië is rijk aan bezienswaardigheden. Tientallen monumenten zijn zeker een bezoekje waard wanneer u zich in de stad bevind. Monumento al Doge Marco Corner wordt regelmatig beschreven als het mooiste beeld dat in de stad te vinden is. Dit gotische beeld is wel erg klein en staat op een grote hoogte waardoor het erg moeilijk te zien is. Monumento al Doge Giovanni Mocenigo is het beeldhouwwerk van Tullio. Hij was de zoon van Pietro Lombardo. Samen met zijn zoons was hij verantwoordelijk voor vijf verschillende graven in de kerk.

Capella della Madonna della Pace is een kapel met een Byzantijnse Madonna boven het altaar. Bij de ingang van deze kapel bevinden zich twee versierde graven. Deze bombastische monumenten zijn opgericht voor twee onbekende dogen van de 17e eeuw, Silvestro Valier en Bertuccio.
Monumento al Doge Pietro Mocenigo is een meesterwerk van de drie leden van familie Lombardo. De religieuze elementen in dit werk bevinden zich aan de bovenkant. Hier is een reliëf van de verrijzenis met de H. Maagd en Maria Magdalena bij het graf van Jezus te zien.

Monumento al Doge Pasquale Malipiero is een jeugdwerkstuk van Pietro Lombardo. Het is zijn eerste beeldhouwwerk in een kerk en daarmee ook een van de eerste renaissancegraven in Venetië.
Capella del Crocifisso toont het graf van Edward Windsor, een Engelse banneling die in 1574 in de stad overleed. Capella della Maddalena bevat de tombe van admiraal Vettor Pisani. In 1980 is dit grag gerestaureerd en herbouwd, op de 600ste sterfdag van de admiraal.

Monumento al Doge Alvise Mocenigo toont het graf van Alvise, welke rond de hoofdingang kronkelt. Dit werk van Lombardo toont een stel heiligen verborgen in nissen. Een bijzonder monument is wel Monumento al Marcantonio Bragadino. Dit monument is niet mooi om te zien, wel interessant door de vreemde manier van weergave. Dit werk laat de meest misselijkmakende episodes uit de geschiedenis van de stad zien. In de grote donkere urn ligt de huid van Marcantonio Bragadino, netjes opgevouwen en vergeeld.

Een vroeg werk van Giovanni Bellini is St.-Vincentius Ferrer. In dit werk ziet u de predikant St. Vincentius Ferrer, St.-Christophorus en St.-Sebastiaan.
De oprichter van Accademia, een belangrijk museum in de stad, maakte het wulpse fresco in het gewelf. Dit monument staat in Capella di San Domenico en toont hoe de heilige op een bijzondere manier naar de hemel stijgt. Bij zijn tocht naar de hemel wordt de heilige begeleid door onder andere een orkest.

Een gotisch-Byzantijnse hybride werd door John Ruskin ooit beschreven als het rijkste monument uit de gotische periode van Venetië. Dit monument, Monumento al Doge Michele Morosini, toont een mooi graf van de doge. Deze doge heeft maar vier maanden geregeerd in 1382 en werd toen het slachtoffer van de pest. Een opvallend graf is dat van Doge Andrea Vendramin. Antonio en Tullio Lombardo werkten aan dit monument en lieten het opvallen door de grote hoogte en het spierwitte marmer. John Ruskin was van mening dat de Lombardo’s het werk niet hadden voltooid en de delen die van beneden niet zichtbaar waren niet afgewerkt hadden. Ruskin beledigde de Venetianen door een ladder te vragen waarmee hij het monument kon beklimmen om zijn vermoedens te bevestigen. Uiteindelijk lukte het hem het monument van de bovenkant te bekijken en zijn vermoedens bleken waarheid. De broers hadden het werk alleen mooi gemaakt op de plaatsen die van beneden te zien waren. Ruskin noemde dit een daad van intellectuele en morele verloedering van de broers.

Ter herinnering aan de Slag bij Lepanto, welke plaats vond op de feestdag van de Madonna van de Rozenkrans, werd de kapel Capella del Rosario gebouwd. Helaas werd deze kapel in 1867 in de as gelegd en ging veel werk van Titiaan en Bellini verloren. Hun meesterwerken lagen hier opgeslagen om gerestaureerd te worden. Er zijn verschillende van deze meesterwerken gekopieerd en deze werken zijn te zien bij het graf van Doge Marcello.
Er bestaat een graf dat twee stijlen bezit. Zowel de gotische stijl als het renaissancistische komen terug in Monumento al Doge Tommaso Mocenigo, door de samenwerking tussen Pietro Lamberti en Giovanni di Martino.
Monumento al Doge Nicolo Marcello is gebouwd door Pietro Lombardo. Bij deze tombe stapte hij voor het eerst af van de gotische baldakijn en gebruikte hij een sterk overheersende renaissancistische traditie. Op het laatste altaar staat een beeld van San Girolamo, gemaakt door Alessandro Vittoria.
In Monumento a Palma Giovane is het eigen werk van Palma Giovane te zien. Deze schilder ontwierp zijn eigen monument en versierde het met drie bustes, Titiaan, Palma Vecchio en dat van zichzelf.

In Transetto (de noordelijke dwarsbeuk) zijn de graven van doge Sebastiano Venier, commandant van de vloot in de Slag bij Lepanto, doge Antonio Venier, diens vrouw Agnese en hun dochter Orsola te bezichtigen. In Transetto (de zuidelijke dwarsbeuk) zijn de beste schilderijen in San Zanipolo te zien. Lorenzo Lotto schilderde veel van deze schilderijen. Hij vroeg geen geld voor de schilderijen, enkel een onkostenvergoeding en een graf in de kerk. Het graf in de kerk heeft hij niet gekregen, omdat hij uit de stad werd verdreven door kinderachtige stadsschilders die de jaloezie niet konden verdragen. Hij werd uiteindelijk begraven in de Marche, Lorento.

De kerken in Venetië zijn stuk voor stuk een bezienswaardigheid. Ze zijn er dan ook in overvloed in de waterstad. In totaal telt Venetië 107 kerken. Gidsen willen graag alle kerken aan de toeristen laten zien, maar tijdens de tour haken veel bezoekers af. Het zijn teveel kerken om in een dag te kunnen bezoeken en te bezichtigen. De kerken die de meeste indruk maken op de toeristen zijn de Santi Giovanni e Paolo, Santa Maria Glorosia dei Frari, Santa Maria dei Miracoli, San Giacomo dell’Orio en de San Giovanni in Bragora. Deze kerken zijn indrukwekkend aan de buiten- en de binnenkant. U vind hier de mooiste werken en de details kosten uren om allemaal in u op te nemen.

De twee belangrijkste scuole zijn de Scuola Grande di San Rocco en de Scuola di San Giorgio degli Schiavoni. Hier kunt u de grootste kunstverzamelingen van de stad bezichtigen. Vele schilders hebben de sporen nagelaten en duizenden kunstwerken versieren de paleizen, de kerken en de graven. In de scuole komen de werken samen in een prachtige verzameling van kunst en zeker ook cultuur.
Voor iedereen die van kunst houdt is het ook leuk een uitstapje te maken naar het Correr en het
Ca’ d’Oro.

De torens in de stad zijn allemaal uniek en veel van deze torens hellen gevaarlijk over. Het zijn eigenlijk stuk voor stuk ‘Torens van Pisa’, de welbekende scheve toren. In totaal zijn er 170 torens te vinden in de stad. In de 16e eeuw waren dit er nog 200, maar van de overhellende torens zijn er inmiddels 30 ingestort. De toren Campanile is de hoogste toren van Venetië. Deze bezienswaardigheid is maar liefst 98,5 meter hoog. In 1902 stortte deze toren in, zoals velen deden. Hierbij viel slechts een enkel dodelijk slachtoffer. Dit slachtoffer was de kat Melampyge, genoemd naar de hond van Casanova. De toren stortte in nadat er vele versiersels waren aangebracht. De meest ingrijpende aanpassingen werden uitgevoerd door Bon. Ook hij had niet verwacht dat deze aanpassingen de toren erg instabiel zouden maken. Omdat de toren zo bijzonder was voor zowel de bevolking van Venetië als de toeristen, werd er een nieuwe toren gebouwd. De nieuwe Campanile is vrijwel identiek aan de originele toren.

De Arena van Verona is ook een mooie bezienswaardigheid. Deze arena straalt niet alleen geschiedenis uit, maar laat u ook voelen alsof u terug gaat in de tijd. De gigantisch grote arena kent vele zitplaatsen op het aangetaste steen. De Rialto markt is zeker een bezoekje waard en brengt de cultuur op een gezellige manier tot leven. De tientallen monumenten, basilieken, musea en pleinen stralen allemaal iets unieks uit en wekken een bijzonder gevoel van tijd op. De beschadigingen door de jaren heen zijn duidelijk zichtbaar, zowel in de gebouwen als langs de straten en steegjes. Elke plek in de stad heeft een eigen karakter. De bijzondere architectuur komt terug in alle gebouwen langs de Canal Grande. Tijdens een tochtje over dit Canal komt u al vele bezienswaardigheden tegen. Venetië op zich is al een hele bezienswaardigheid met op elke hoek een ander indrukwekkend beeld.
Gelukkig liggen veel van de bezienswaardigheden op loopafstand van elkaar en is een wandeling door de stad een leuke onderneming om alle monumenten en kerken aan te doen. Voor wandelaars is dit de beste en de goedkoopste manier. De wandeling op zich is ook zeker niet saai door de vele verschillende straatjes, bruggetjes, steegjes en mozaïeken tussen de ongelijk liggende straatstenen.

Evenementen

Venetië kent zeven grootste, jaarlijks terugkerende evenementen. Het Venetiaanse carnaval is een van de bekendste carnavalvieringen in Europa. Het is een traditioneel feest dat ontstaan is van een rijke traditie met zowel heidense als christelijke achtergronden. De carnaval wordt altijd eind januari of begin februari georganiseerd. Twaalf dagen lang geeft iedereen zich over aan een gemaskerd bal. Muziek en pantomime ook een belangrijke rol tijdens het carnaval. Het feest bestaat al vanaf 1268. In de achttiende eeuw duurde het carnaval zelfs een maand lang tot Napoleon het feest verbood door de losbandigheid die los kwam tijdens het feest. Pas in de tweede helft van de twintigste eeuw werd het feest hervat en ontstond het carnaval opnieuw. Tegenwoordig wordt twaalf dagen lang carnaval gevierd waarbij de traditionele maskers en kledij weer uit de kast getrokken worden.

Op 1 mei vindt jaarlijks het oudste evenement van Venetië plaats. Dit feest wordt Festa Della Sensa genoemd en is ontstaan in de tijd van de dogen. De dogen toonden hun macht door een gouden ring in zee te gooien vanaf een ceremoniële sloep in de haven van San Nicolo. Deze traditie heeft zich ontwikkeld uit een heidens gebruik om Neptunus op gepaste wijze te eren. Tijdens dit festival verzamelen geestelijken, hoge ambtenaren en de burgemeester zich op het San Marcoplein. Dit wereldberoemde plein bestaat al sinds de negende eeuw, maar kreeg zijn huidige uitstraling pas in het jaar 1177. In dat jaar zouden de paus en een keizer elkaar op dat plein ontmoeten, waardoor een mooi uitzicht een vereiste was. Tegenwoordig is het door toeristen drukbezochte plein omringd met restaurantjes, winkeltjes en bars. De geestelijken, ambtenaren en de burgemeester verlaten het plein in een boot en begeven zich naar de haven van San Nicolo. Nog altijd gooien zij daar traditioneel gezamenlijk een gouden ring in het water.

Het grootste evenement in juli is de herdenking van de builenplaag. In 1576 zijn tienduizenden Venetianen slachtoffer geworden van deze dodelijke ziekte. Deze herdenking wordt Il Redentore genoemd en speciaal voor deze gelegenheid worden er tal van evenementen georganiseerd in Venetië. Muziekoptredens, vuurwerk en uitbundige straatfeesten overheersen in de derde week van juli. Naast deelname aan deze feestelijke evenementen is het ook mogelijk een pelgrimstocht te maken. Tijdens deze tocht, welke de dogen eeuwen geleden ook al maakten, wordt een bezoek gebracht aan de Redentore kerk. Deze kerk ligt op het eiland Giudecca. En is zeker een bezoekje waard.

In september vinden meerdere grote evenementen plaats in de stad. Voorop staat daarbij de biënnale van Venetië, welke is uitgegroeid tot de grootste internationale tentoonstelling van hedendaagse kunst. De biënnale vindt plaats in elk oneven jaar en is al meer dan vijftig keer georganiseerd. In 1895 vond de eerste tentoonstelling plaats. Door het grote succes van deze internationale verzameling kreeg Venetië de reputatie terug die zij ooit al bezaten. Eens in de twee jaar valt dit evenement samen met het filmfestival. Dit grootse evenement wordt jaarlijks begin september georganiseerd en is met 65 edities het oudste filmfestival ter wereld. Tijdens dit festival, dat door de Venetianen Mostra Internazionale d’Arte Cinematografica, wordt jaarlijks de Leone d’Oro, ofwel de gouden leeuw, uitgereikt aan de beste film van het festival. Vele filmmakers jagen op deze belangrijke mediaprijs en doen dan ook hun uiterste best de film te vertonen tijdens het festival dat op het Venetiaanse eiland Lido gehouden wordt.
Elke eerste zondag van september wordt een vaartocht georganiseerd op het Canal Grande. Deze optocht te water, de Regata Storica, trekt jaarlijks vele bezoekers. Niet alleen zijn de standaard gondels aanwezig in het water, ook vele kleurrijke gondels en zelfs de gondel waarin ooit de keizer en keizerin vervoerd werden varen mee in deze indrukwekkende optocht. De bootjes zijn verlicht en versierd en vormen een waar spektakel op het water. Na afloop van de show op het water worden er wedstrijden gehouden onder de gondeliers en de aanwezige boten. De regatta’s voor de gondeliers en de vele historische bootjes op de wateren in de stad zijn deze dag allen aanwezig om het publiek te vermaken.

Het laatste grootste evenement van het jaar, de Festa Della Madonna Della Salute, wordt gehouden op 21 november. Door een brug te construeren met gondels over het Canal Grande bedanken de Venetianen Maria voor de verlossing van de pest. Zij deed dit volgens hen in de zeventiende eeuw. Ter gelegenheid van deze dankbetuiging wordt alleen deze dag de hoofdingang van de kerk, de Santa Maria della Salute, geopend.
Het weer.
Het klimaat in Venetië is altijd erg veranderlijk. Daarnaast kan er ook temperatuurverschil zijn tussen de eilanden. De vochtigheid speelt een belangrijke rol in het weer. In de zomer kan het erg heet zijn in de stad, maar dan kan er altijd een bezoekje gebracht worden aan het eilandje Lido waar de temperatuur in de heetste maanden lager ligt. De winters zijn over het algemeen zacht en het sneeuwt zelden in Venetië. Wind en mist spelen wel vaak op en door de grote hoeveelheden regen komt het wel voor dat het extreem hoge water grote delen van de stad onder water zet. Oorzaak hiervan is ook dat de stad aan de Adriatische kust ligt, waardoor er zware regen- en onweersbuien ontstaan. De meeste regen valt in de maanden maart, april, november en december.

Venetië bezit een mediterraan klimaat. Het voor- en najaar hebben aangename temperaturen. In tegenstelling tot veel andere plaatsen is de zomer een laagseizoen in Venetië. De temperaturen kunnen in hartje zomer zo hoog oplopen dat toeristen liever kiezen voor een eerdere of latere vakantie.

Door de lage luchtdruk die in de winter vanaf de steppes over de stad waait en de hoge temperaturen die vanaf het Midden Oosten aangevoerd worden kan het weer binnen korte tijd veranderen. In januari kan het winderig, koud en nat zijn, maar door de toevoer van de hoge temperaturen kan de zon ook meteen weer gaan schijnen. Het weer wordt over het algemeen beschreven als grillig en veranderlijk. Door de twee verschillende luchtstromen vormt zich vaak wat mist. Toch heerst er ook zonneschijn en een heldere lucht boven de lagune. Vooral in de donkere wintermaanden speelt de mist een belangrijke rol in het weer. In het voorjaar staat er vaak nog een sterke bovenwind, welke goed merkbaar is rond de torens. Het water wordt daarbij wel rustiger, zodat de bootjes weer uit kunnen varen.

De warmste maand is augustus, met een gemiddelde temperatuur van 24 graden. Juli komt daar dicht bij in de buurt met een gemiddelde temperatuur van 23,6 graden. Het klimaat in januari, tijdens het carnaval, is erg veranderlijk. De temperaturen liggen in de eerste maand van het jaar meestal tussen de 3 en de 8 graden, afhankelijk van de luchtdrukken die elkaar ontmoeten boven de stad. In april en oktober zijn de temperaturen niet erg hoog, maar wel aangenaam. In beide maanden liggen de temperaturen gemiddeld tussen de 12 en de 17 graden.

Hotels

De hotels in Venetië zijn over het algemeen een stuk duurder dan in andere steden van Italië. Toch zijn er grote prijsverschillen merkbaar tussen de vele hotels in de stad. De prijzen stijgen en dalen ook met het aantal toeristen. Juli en augustus worden tot het laagseizoen gerekend, vanwege de hoge temperaturen. In april, mei, september en oktober draait het toerisme op volle toeren. Het is daarom ook erg belangrijk op tijd te boeken wanneer u wilt verblijven in deze historische stad. Hoewel de lagune rijk is aan grote en kleine hotels zijn deze vaak binnen korte tijd volgeboekt. De meeste hotels bevinden zich in het historisch centrum van de waterstad. Door de vele bezienswaardigheden rondom zijn deze hotels ook als eerste bezet. Voor een combinatie tussen zon, zee, strand en toch ook cultuur en activiteit is een hotel op het populaire eiland Lido een goede optie.

Hoewel de hotels allemaal vrij duur zijn, bestaan er wel hotels voor verschillende klasses. Zo maken zij onderscheid tussen luxe hotels, dure hotels, middenklasse en goedkope hotels. Rond San Marco zijn de hotels het duurst. De populairste luxe hotels rond San Marco zijn Gritti Palace, Luna Baglioni en Monaco e Grand. Het Gritti Palace is oorspronkelijk een paleis dat later omgebouwd is tot hotel. Het paleis bestond al vanaf de vijftiende eeuw. De mooiste suite in dit hotel is de Hemingway-suite.
Het Luna Baglioni is het oudste hotel van de stad en bevindt zich erg dicht bij het San Marco plein. Het hotel is erg luxueus ingericht, bezit originele fresco’s in de balzaal uit de achttiende eeuw en heeft de meest monumentale ontbijtzaal van Venetië. Monaco e Grand levert een combinatie van klassiek en modern en heeft een luxueuze ontbijtzaal aan het water. De nieuwe aanbouw aan het hotel is goedkoper en daarmee ook wat authentieker dan het originele hotel.

Onder de dure hotels rond San Marco is Westin Europa & Regina het populairst. Dit hotel ligt tegenover de bezienswaardige La Salute-kerk. Het hotel is een gerenoveerd paleis en ligt aan het water van Canal Grande. Door de grote vraag naar kamers aan dit beroemde water is dit hotel vaak snel volgeboekt. Een ander duur hotel is het Saturnia & International, een intiem en comfortabel hotel met een middeleeuwse sfeer.

Een interessant middenklasse hotel is Santo Stefano. In tegenstelling tot veel andere hotels wordt het ontbijt buiten, op het terras of op het plein, geserveerd. Het hotel bevindt zich in een middeleeuwse toren en straalt een historisch beeld uit. Vanuit de toren zijn de mooiste pleinen van Venetië te zien. Het Flora-hotel is een familiehotel en bevindt zich in een steegje vlakbij het San Marco plein. Dit hotel bezit zowel ruime als erg kleine kamers. Vooral de kamers 45 tot en met 47 zijn erg populair onder de toeristen die van ruimte houden.
Andere leuke middenklassers zijn het Locanda Novecento en La Fenice et des Artistes. Vooral het Locanda Novecento is erg geliefd onder de bezoekers die van cultuur houden. Dit hotel is ingericht met onder andere Marokkaanse lampen, Turkse tapijten en Thaise bedden.

Een goedkoop alternatief in de omgeving van San Marco is het Locanda Art Deco. Dit hotel is gevestigd in een rustig gelegen herberg en straalt kunst en cultuur uit. Onder de goedkopere hotels in Venetie bezit dit hotel verreweg de beste prijs - kwaliteit verhouding onder de budgethotels.
Meer goedkope hotels zijn te vinden in Castello. Bucintoro is een goedkoop hotel met een mooi uitzicht vanuit alle kamers. De kamers zijn eenvoudig maar comfortabel en niet te klein. Het Locanda La Corte is een gotisch paleis met een traditioneel Venetiaans interieur. Sommige kamers hebben uitzicht op het kanaal, anderen op de binnenplaats waar in de morgen het ontbijt geserveerd wordt.

De populairste middenklassers van Castello zijn Santa Marina en Palazzo Schiavoni. Deze hotels hebben beiden een aangename inrichting. De kamers zijn verschillend van elkaar en in het Palazzo Schiavoni bevinden zich ook enkele betaalbare appartementen. In Santa Marina wordt het ontbijt buiten op het terras genuttigd.
De dure hotels met een hoge score op populariteit rond Castello zijn Locanda Vivaldi, Colombina, Liassidi Palace en Gabrielli Sandwirth. Het Sandwirth hotel bezit een dakterras, een restaurant en een fraaie binnenplaats. Dit hotel is omringd door water. Locanda Vivaldi heeft de meeste kamers aan de kant van de prachtige lagune, waardoor er een bijzonder uitzicht ontstaat. Het ontbijt wordt op het dakterras geserveerd en de muziek van Vivaldi is door het hele hotel te horen.
Colombina Hotel ligt vlakbij het San Marco plein, waardoor het erg geliefd is. De meeste kamers hebben zicht op De Brug der Zuchten. Een uniek concept van dit hotel is dat de bezoekers over het water kunnen komen. De kamers in de nieuwe vleugel hebben, evenals de oude kamers, een mooi afgewerkte marmeren badkamer en een ruim balkon.
Het Liassidi Palace is een nieuw hotel dat zich in een gotisch paleis heeft gevestigd. De kamers bezitten allemaal een andere stijl. In dit hotel is geen restaurant aanwezig. Wel kunnen de bezoekers gebruik maken van een bescheiden bar.

De luxe hotels rond Castello zijn Metropole, Danieli en Londra Palace. Het Metropole is duur ingericht met vele soorten kunst en antiek. De ene kant van het hotel biedt uitzicht op het kanaal, de andere kant op de lagune. Dit hotel wordt vaak beschreven als romantisch en stijlvol.
Hotel Danieli is een van de beroemdste hotels aan het water, heeft een toprestaurant op het dakterras en de kamers zijn luxueus ingericht met onder andere een parketvloer, mooi afgewerkte badkamer, comfortabel meubilair en een verguld hemelbed. De toegevoegde vleugel van dit hotel is totaal anders dan de rest van het hotel. De nieuwe, moderne vleugel wordt helaas omschreven als lelijk en oncomfortabel.
Het Londra Palace is een oud maar zeker elegant en stijlvol hotel. Het personeel van zowel dit hotel als het inpandige restaurant en de bijbehorende bar zijn erg vriendelijk en behulpzaam, in tegenstelling tot de meeste hotelmedewerkers van duurdere hotels.

De meest bezochte hotels in Dorsoduro vallen allemaal onder de middenklasse en de goedkope hotels. De goedkope hotels, Ca’ della Corte, Locanda San Trovaso en Locanda San Barnaba, bezitten allen comfortabele kamers en appartementen. De kamers zijn simpel, maar schoon en ruim genoeg. In Locanda San Trovaso zijn de kamers niet uitgerust met een televisie of telefoon en de badkamers zijn van redelijke kwaliteit. Ca’ della Corte bezit appartementen van twee tot maximaal acht personen. Kamer 175 is het grootste van het hele hotel. De kamers worden hier elke dag grondig gereinigd en de gasten hebben de mogelijkheid zelf koffie en thee te zetten.

De populairste middenklasse hotels in Dorsoduro zijn La Calcina, Accademia Villa Marevege en Ca’ Pisani. La Calcina houdt de sfeervolle kamers goed schoon en bezit een dakterras en een mooie eetzaal aan het water. Accademia Villa Marevege is een populaire villa aan Canal Grande met een grote tuin aan het water waar de gasten van de rust kunnen genieten. Ca’ Pisani is een topper onder de middenklassers. Er zijn vele faciliteiten aanwezig die in andere middenklassers niet aangeboden worden. Zo kan er gebruik gemaakt worden van e-mail en satelliettelevisie. Ook is er een moderne gezellige bar en een bistro aanwezig.
Het hotel DD.724 (Dorsoduro 724) is een geliefd hotel dat binnen de middenklasse valt. Interessant is dat dit vrij nieuwe hotel het adres ook als naam gebruikt. Het is een sfeervol hotel dat veel moderne kunst in de inrichting verwerkt heeft. Hierdoor is het hotel niet alleen populair onder de toeristen, maar brengen ook kunstenaars graag een bezoek aan dit hotel. De kamers zijn comfortabel, bezitten moderne apparatuur en zijn stijlvol ingericht.

In Cannaregio, San Polo en Santa Croce bevinden zich ook veel goedkope en middenklasse hotels. De vier populairste hotels onder de goedkope categorie zijn Locanda Leon Bianco, Locanda Antico Doge, Ca’ Gottardi en Ca’ Pozzo. De beide Locanda hotels zijn eenvoudig ingericht. De kamers zijn kleinschalig, maar goed onderhouden. Ca’ Gottardi is een gezellig en gastvrij hotel dat al vier generaties lang in handen is van een familie van gondeliers. Ca’ Pozzo is een erg klein, maar sfeervol hotel. De kamers zijn eenvoudig ingericht en erg minimalistisch. In het hotel is wel wat moderne kunst te zien.

Ca’ d’Oro, Giorgione, Abbazia en San Cassiano zijn de beste hotels in de middenklasse. Ca’ d’Oro biedt veel verschillende kamers in verschillende prijsklassen. Toch vallen al deze prijzen binnen de middenklasse. Dit rustige hotel bezit zowel grote en statige kamers als ware budgetkamers. De budgetkamers zijn minder goed onderhouden en tonen een afgeleefde sfeer, in tegenstelling tot de grotere vertrekken. Hotel Giorgione is gevestigd in een gebouw dat al bestaat sinds de veertiende eeuw. De inrichting is erg traditioneel met onder andere veel bewerkt glas. Verder staat dit hotel bekend om de gastvrijheid en vriendelijkheid. Elke middag worden de gasten getrakteerd op een gratis bakje koffie of thee met vers gebak. Abbazia Hotel ligt vlakbij het drukke station, maar toch op een rustige plek. Het gebouw, dat ooit een karmelietenstichting was, is van top tot teen gerestaureerd en sfeervol ingericht. De kamers zijn vrij ruim en comfortabel. De gasten kunnen zich ook vermaken in de mooi aangelegen tuin bij het hotel.
San Cassiano is een gotisch paleis dat aan de rand van Canal Grande ligt. Dit hotel biedt ontzettend veel verschillende kamers. Bepaalde kamers van dit hotel vallen nog binnen de middenklasse, maar door de grote verschillen in ruimte, kwaliteit en onderhoud vallen andere kamers onder de dure of luxe categorie.

Bellini en Ai Mori d’Oriente zijn de populairste dure hotels van Cannaregio, San Polo en Santa Croce. Hotel Bellini ligt aan Canal Grande, op de route naar het station. De kamers in dit paleis zijn ruim, comfortabel en schoon. De gasten kunnen bij elke maaltijd gebruik maken van een uitgebreid buffet van goede kwaliteit. Hotel Ai Mori d’Oriente bezit een exotische uitstraling. Ook de inrichting heeft een exotisch tintje, waardoor dit hotel zich duidelijk onderscheid van alle andere hotels. Dit hotel wordt beschreven als opmerkelijk, uniek en sfeervol op een eigen manier.
Het enige luxe hotel in de omgeving is Grand Hotel Dei Dogi. Dit hotel ligt aan de rand van de lagune, in het rustigste deel van de stad, en is nog vrij nieuw. Bijzonder aan dit hotel is dat het gevestigd is in een gebouw dat altijd fungeerde als klooster. Hierdoor heeft het hotel een unieke uitstraling en heerst er een rust die men nergens anders terug vindt. De kamers zijn ruim, sfeervol en bescheiden ingericht. Ook de grote tuin is een mooie plek om van de rust te genieten.

De eilanden bieden een grote diversiteit aan hotels. Westin Excelsior en Cipriani zijn bekendste hotels in de luxe categorie. Westin Excelsior ligt aan het strand en is uiterst luxueus ingericht. Er zijn vele sportfaciliteiten in het hotel aanwezig, evenals een stuk privéstrand en een gratis boottocht naar Venetië. Voor overdreven luxe kunt u het beste terecht in het Cipriani hotel. Er is een tuin, een zwembad, tennisbanen, lekker eten en drinken, een pianobar, een jachthaven en prima vervoer naar de stad. De kamers zijn ingericht met dure stoffen en afgewerkt met de kleinste details. Dit hotel biedt alle luxe die een vakantieganger graag verwacht. Daarentegen is het wel erg duur om hier te verblijven.

De beste dure hotels op de eilanden zijn Grand Hotel des Bains en Hungaria Palace. Deze hotels zijn beiden druk bezet tijdens het jaarlijkse filmfestival. In Grand Hotel des Bains is de film ‘Dood in Venetië’ opgenomen en in Hungaria Palace vinden vooral in de winter veel klassieke concerten plaats.
Hotels Locanda Cipriani en Quattro Fontane vallen in de middenklasse. Locanda Cipriani is erg klein. Het ligt op een afgelegen plek waar een zekere rust heerst. In het hotel bevindt zich een toprestaurant en de kamers zijn sfeervol en schoon. Guattro Fontane is een uniek hotel door de Tiroler stijl van inrichting. De kamers zijn sfeervol ingericht, comfortabel en modern.
Het enige goedkope hotel op de eilanden dat erg geliefd is onder de toeristen is hotel Lato Azzurro. Dit hotel is erg eenvoudig, maar kwalitatief erg goed. Het gebouw ligt in de kwekerij van Venetië en het restaurant van het hotel gebruikt dan ook uitsluitend producten van het eiland. Dit hotel staat vooral bekend om gastvrijheid tegenover homoseksuelen, wat helaas nog niet veel voorkomt in de stad. Daarnaast is het hotel ook erg gezinsvriendelijk.

Een goede optie voor een goedkoper verblijf is een bed&breakfast. In Venetie bevinden zich in totaal meer dan honderd bed&breakfasts die officieel erkend zijn. De prijzen liggen over het algemeen onder de 150 euro en dit is goedkoper dan de goedkope hotels. Casa de Uscoli, Ponte Chiodo en B&B De Zorzi zijn goede verblijven, bezitten een hoge kwaliteit en zijn zeker betaalbaar. Voor de jeugd zijn er in totaal vijf speciale jeugdhotels in de stad. Ex Junghans en Ostello Venezia zijn kwalitatief de besten. Drie van de jeugdhotels, waaronder Ex Junghans en Ostello Venezia, liggen op eiland Giudecca. Dit is dan ook het populairste eiland van Venetië onder de reizende jeugdgroepen.

Transport

Eigenlijk verloopt al het vervoer binnen de stad over het water. Vanaf het vasteland is er maar één autoweg naar Venetië, maar de stad zelf is volledig autovrij. Toeristen die met de auto komen, hebben wel de mogelijkheid de auto te parkeren op de parkeerplaats van het Piazzale di Roma, op de parkeerplaatsen op het vasteland of in Mestre en van daar uit door reizen met de trein. In het westelijke deel van de stad bevindt zich het treinstation, Santa Lucia. Vanaf de dichtstbijzijnde luchthavens, waaronder de bekendste (Marco Polo), is het centrum met de bus te bereiken.

In de stad zelf is het makkelijker te voet te gaan. Er rijden hier geen bussen, treinen, trams, metro’s, auto’s of motoren. Al het transport wordt geregeld over de bekendste kanalen. Zelfs de ambulancedienst komt met een boot ter plaatse. Er is een mogelijkheid gebruik te maken van de watertaxi, maar deze is duurder dan de vele lijnboten. De plaatselijke bevolking maakt over het algemeen gebruik van de lijnboten of een privéboot. De lijnboten zijn langzamer dan de watertaxi’s en waterbussen, maar rekenen slechts tien euro voor dezelfde afstand waar de watertaxi tachtig euro voor in rekening brengt.
De lijnboten werken op dezelfde manier als de voor ons welbekende lijnbussen. Daarom hebben de meeste toeristen de gang van zaken snel onder de knie. In de meeste toeristenbureaus zijn kaarten voor het openbaar vervoer te krijgen. Hier en daar dobberen vissersbootjes op het water. Deze vissers bieden de toeristen regelmatig een tochtje over het kanaal aan. Let hierbij wel op dat u niet meer betaald dan bij de lijnboot. Vissers verdienen graag aan de toeristen.

Gondeliers zijn ook altijd bereid zich aan te passen aan de wensen van de toeristen. De route kan vooraf met de gondelier afgesproken worden. Het is hierbij erg leuk een route te kiezen over de kleinere kanalen, omdat de kleine wateren een grotere romantische sfeer leveren. Een gondelvaart is leuk om eens meegemaakt te hebben, maar niet echt een goede optie om al het vervoer mee te regelen tijdens het verblijf in de waterstad. De prijzen van een gondelvaart staan vast en zijn niet goedkoop. Voor een tochtje van een klein uurtje betaalt de toerist al snel 75 euro. Na acht uur in de avond lopen de prijzen op tot ruim 90 euro. Daarnaast betaalt u nog extra voor muziek of een speciale route.

Leuke tips

Een bezoekje aan het eiland Burano is een absolute tip voor een inspirerend dagje uit. Het eiland is vooral bekend om de vele vrouwen die buiten zitten te kantklossen, terwijl hun echtgenoten aan het vissen zijn voor de kost. Het kant afkomstig van Burano kent maar liefst zeven verschillende steekmethoden. De meeste vrouwen zijn gespecialiseerd in een van deze steken, waardoor het werkje van hand tot hand gaat voor het klaar is. Het kant is wereldwijd bekend en was in de tijd van Lodewijk XIV erg populair in Frankrijk. Lodewijk XIV droeg de dames van Burano ooit op een kraag voor hem te maken van wit mensenhaar. Op het eiland bevindt zich zelfs een kantmuseum, het Museo del Consorzio Merletti di Buano.

In de Scuola dei Merletto zijn ook enkele werken van de kantklossters te zien. Hier is ook te zien hoe zij werken met de kleine steektechnieken die met het blote oog bijna niet te zien zijn. Veel vrouwen houden zich bezig met grote werken. In het museum in de scuola, tegenover de San Martino, is een bruidssluier te zien waar dertig vrouwen twee jaar lang, zeven uur per dag, aan hebben gewerkt. Om de technieken goed te kunnen bekijken is er ook een ruimte ingericht waar de steken uitvergroot te zien zijn op schoolborden.

Daarnaast is ook Burano rijk aan bezienswaardigheden, waardoor er veel dagjestoeristen het eiland bezoeken. Burano wordt al bewoond sinds de Romeinse tijd en in de zevende eeuw was het een veilige plek voor de vele vluchtelingen. Hierdoor zijn er vele oude gebouwen te bewonderen op dit eiland. Ook is het duidelijk zichtbaar dat Burano voor lange tijd een kunstenaarskolonie is geweest. Historisch restaurant Da Romano, gelegen in de hoofdstraat van Burano, bezit vele originele schilderijen en reikt ook ieder jaar de Burano-kunstprijs uit. Een ander restaurant, het goedkoopste adres op een van de mooiste plekken in Burano, is Al Gatto Nero. Ook dit restaurant is gevuld met unieke schilderijen en kunsten. De tafeltjes bieden een geweldig uitzicht over het water bij de vismarkt.

Het eiland zelf is eigenlijk ook een groot schilderij en bezit een vrolijke uitstraling. Elk huis dat gevestigd is op het eiland heeft een andere kleur en een ander karakter. Men zegt dat de vissersvrouwen op het eiland de huizen allemaal een andere kleur hebben gegeven, zodat de vissers die terugkeerden hun huis al van grote afstand konden herkennen. Het eiland heeft op sommige plaatsen ook een wat gemaakte toeristische uitstraling, maar de gekleurde gebouwen en het oude vissersdorp in de originele staat maken het eiland tot een unieke plaats. De smalle straatjes zijn stuk voor stuk verschillend door de diverse kleuren die erin terug komen. Op de piazza, boven aan de hoofdstraat, staat de San Martino. Deze kerk is de belangrijkste kerk van Burano. Ook de scheve campanile is een bijzondere bezienswaardigheid.

De vismarkt van Burano is zeker een bezoekje waard. De oude marmeren kramen op de markt worden bijna nergens anders meer gebruikt. De markt ligt aan de met gras begroeide rand van het eiland. Hier liggen boten op het droge en in de verte is Venetië zelfs te zien. Het centrum van Venetië en Burano liggen hemelsbreed circa acht kilometer bij elkaar vandaan.
Een dagtocht naar Burano is goed te combineren met een uitstapje naar Torcello. Ieder uur vertrekt er een boot van Burano naar Torcello. Het tochtje duurt slechts vijf minuten. De overtocht vanaf Venetië duurt ongeveer veertig minuten.

Torcello is een rustig eiland en geeft echt het vakantiegevoel aan de toeristen. Het eiland ligt in het noordelijke deel van de lagune en was, net als Burano, een veilige plek om heen te gaan voor de vluchtelingen in de zevende eeuw. In de tiende eeuw werd het eiland bewoond door ruim tienduizend bewoners die door de jaren heen meer dan tien kerken en kloosters bouwden. Het eiland veranderde langzaam in een moerassig gebied, waardoor er een malaria-epidemie uitbrak en de bewoners vluchtten naar omliggende eilanden. Slechts tientallen inwoners weken niet van hun plek op het eiland. De vele gebouwen uit de rijke tijd van Torcello zijn bewaard gebleven en nog steeds te bezichtigen. Het staat vooral bekend om het groene karakter dat aftekent tegen de oude dogestad. Ook in Torcello is een museum te bezoeken, welke in twee paleizen uit de veertiende eeuw gevestigd is.

Uitgaan

Venetië heeft een slechte reputatie als het gaat om uitgaan. De meeste grote discotheken en uitgaansgelegenheden bevinden zich op het vaste land. Venetië staat dan ook bekend als de stad die vroeg naar bed gaat. Toch zijn er wel wat kleine discotheken, clubs en late-night bars aanwezig in Venetië. Studenten uit de stad verlaten het eiland na de colleges om feest te gaan vieren. De grote disco’s en nachtclubs bevinden zich in Mestre. De meeste live-bands zijn te vinden in Verona en Padua. Er zijn in Venetië en op de eilanden wel heel wat pleinen te vinden die omringd zijn met bars en cafés die lang open blijven. Deze pleinen liggen vooral in de studentenwijken, zoals in Dorsoduro. Pleinen die tot laat erg gezellig zijn, zijn Campo Santa Margherita, Campo Santa Maria Formosa, Campo Santo Stefano, Campo San Polo en Campo San Barnaba.

Op het eiland Tronchetto kunt u een bezoek brengen aan het geheel gerestaureerde theater Fenice. Dit theater brandde in januari 1996 helemaal af en het heeft bijna acht jaar geduurd om het theater opnieuw op te bouwen. In dit theater kunt u genieten van opera en klassieke muziek. De kaartjes voor de voorstellingen zijn wel aan de dure kant, zeker de kaarten voor de opera. Voor liefhebbers van opera en klassieke muziek is het zeker wel de moeite waard.
Een goedkopere optie om te genieten van opera of klassieke muziek is een bezoek te brengen aan voorstellingen in wat minder fraaie gebouwen. Zo worden er voorstellingen gegeven in diverse kerken, een aantal stichtingen en bij de opnamen van de staatsradiozender (RAI). Hier wordt publiek toegelaten tijdens de opnamen van de concerten die plaats vinden in het Palazzo Labia.

Voor iedereen die graag een gokje waagt is Casino Municipale een leuk avondje uit. Deze uitgaansgelegenheid veranderd per half jaar van locatie. Het grote casino ligt een half jaar aan het Canal Grande en is gevestigd in het Palazzo Vendramin-Calergi. Vanaf april tot half september is het gevestigd in Palazzo del Casino op het Lido. Het casino is dagelijks geopend van 20.15 tot 02.45 uur. Iedereen boven de achttien wordt toegelaten in het casino, mits goed gekleed. Men is verplicht zich chic te kleden voor een bezoek aan het casino. Een spijkerbroek of gympen zijn niet toegestaan in de gokgelegenheid. Ook het tonen van de legitimatie is bij binnenkomst verplicht.

Jongeren die elke dag willen feesten in een disco of een bar kunnen het beste een bezoek brengen aan Paradiso Perduto of Codroma. Een grote discotheek die minder populair is onder de jeugd is Il Piccolo Mondo. Deze discotheek is tot vier uur in de nacht geopend en is wat goedkoper dan de populaire bars en discotheken. Een nieuwere uitgaansgelegenheid is Casanova, een combinatie van disco, snackbar, restaurant en internetcafé. Voor iedereen die liever een wat rustigere avond uit gaat, kan het beste terecht in Harry’s Dolci. Hier kunt u genieten van een drankje aan een gezellige bar met wat rustige muziek op de achtergrond. Deze uitgaansgelegenheid is overdag open en sluit tijdens het diner. In de avond is het weer geopend tot half elf.

Ondanks het feit dat jaarlijks het grootse filmfestival in de stad wordt georganiseerd bezit Venetië maar zes bioscopen. In deze bioscopen worden voornamelijk ondertitelde films vertoond met een kunstzinnig of klassiek karakter. Niet iedereen is hier fan van. In bioscoop Accademia worden de beste films gedraaid. Veel jonge bezoekers gaan dan ook het liefst naar de films die in dit ouderwetse gebouw gedraaid worden.

In de nacht kunt u ook nog gebruik maken van de vele boten die zich op de wateren bevinden. Zo kunt u zich niet alleen laten vervoeren naar verschillende locaties, maar u kunt ook genieten van een romantisch boottochtje in het donker. Zeker vanaf het water gezien heeft Venetië een adembenemende uitstraling. De oudste gebouwen staan volop in het licht of doemen ineens op uit de duisternis. Zeker na een drukke avond uit is het heerlijk om op het water nog even te ontspannen.

Eten en drinken

De vele restaurants worden onderverdeeld in drie prijsklassen. Voor ieder budget is er een goede maaltijd te verkrijgen in de gezellige restaurants in Venetië en op de eilanden. De goedkoopste restaurants in San Marco, San Polo en Santa Croce zijn Campo San Giacomo di Rialto, Vino Vino, Rosticceria San Bartolomeo, Al Bacareto, Vivaldi en Alle Oche. Deze restaurants bieden een eenvoudig menu, maar bereiden alles vers. De maaltijden variëren van vlees tot groente en van soep tot salade.

Restaurants Da Ignazio, Al Teatro, Fiore en La Zucca zijn de beste restaurants in de middenklasse. De goed vullende maaltijden kosten hier tussen de 25 en 45 euro per persoon en zijn daarmee nog redelijk betaalbaar. De restaurants zijn gezelliger ingericht dan de goedkopere restaurants, maar in veel gevallen zijn ze ook sneller volgeboekt. Dit komt voornamelijk omdat de goedkopere restaurants meer zitplaatsen hebben dan de middenklassers en de dure restaurants.

In Da Fiore, Harry’s Bar, Ai Mercanti en Antico Martini betaald u altijd meer dan 45 euro per persoon. U krijgt hiervoor dan ook wel minimaal drie gangen en alle producten zijn van de beste kwaliteit. U kunt hier rustig genieten van uw maaltijd door de ruimte om de tafels heen. Het personeel houdt zich in deze restaurants aan formeel gedrag.

In Dorsoduro, Castello en Cannaregio zijn de meeste restaurants goedkoop of gemiddeld. Al Profeta in Dorsoduro, Aciugheta in Castello en Paradiso Perduto in Cannaregio zijn de goedkoopste restaurants van de beste kwaliteit. Hier kunt u eten voor minder dan 25 euro per persoon. Antica Montin, Canaletto en Al Bacco bieden goede maaltijden voor een iets duurdere maar betaalbare prijs. De menu’s zijn simpel, maar zeker drie sterren waard. Voor een heerlijke maaltijd in een luxe restaurant kunt u een bezoek brengen aan Al Gondolieri, Testiere of Vini Da Gigio. Dit zijn de duurste restaurants in Dorsoduro, Castello en Cannaregio. Restaurant Vini Da Gigio in Cannaregio is een luxe restaurant, maar biedt ook maaltijden voor een betaalbare prijs.

Op de eilanden bevinden zich voornamelijk goedkope restaurants en middenklasse restaurants. In Burano zijn alle restaurants goed betaalbaar, Lido is iets duurder als het gaat om diners en de restaurants in Verona en Padua vallen vooral onder de dure restaurants. De cafés en bars bieden hun producten aan voor een betaalbare prijs. De prijzen voor drankjes, bier en cocktails worden in alle gelegenheden zoveel mogelijk gelijk gehouden. In de cafés en bars die een mooi uitzicht bieden zijn iets duurder dan de rustig gelegen horeca tussen de gebouwen in, maar de prijsverschillen zijn niet schokkend.

In San Marco kunt u kiezen uit meer dan 1300 wijnen in Al Volto, u kunt genieten van het beste gebak bij Marchini en het beste ijs van de stad haalt u bij Paolin. Het beroemdste café van Venetië is Florian. Deze gelegenheid is duurder dan gemiddeld, maar biedt naast een groot assortiment hapjes en drankjes ook een groot deel geschiedenis en cultuur. Aanraders in San Polo en Santa Croce zijn Ciak, Do Spade en Do Mori. Ciak is drukbezocht door veel verschillende mensen, van gondeliers tot rijkelui.

Dorsoduro, Castello en Cannaregio bieden ook vele gezellige cafés en bars. In Caffe Causin in Dorsoduro kunt u terecht voor de lekkerste koffie en het beste ijs. Deze gezellige bar ligt aan een betoverend plein dat omringd is met talloze drukke bars en cafés. In Castello is Cip Ciap zeker een aanrader. Vooral de calzone en de pizzapunten doen het erg goed in deze drukke tent. Pub Da Aldo is een populaire nachtkroeg in Cannaregio. Hier speelt live muziek en wordt u uitstekend vermaakt. Een groot assortiment wijnen en bieren vind u in Due Colonne in Cannaregio.

Op eiland Giudecca is Harry’s Dolci gevestigd. Dit is de plek voor koffieliefhebbers. Deze chique gelegenheid biedt vele soorten koffie, taarten en gebakjes. Harry’s Dolci is onderdeel van Harry’s Bar.
Bar Gelateria Maleti in Lido is een perfecte gelegenheid om een ijsje of een lekker drankje te nuttigen. Hier kunt u gebruik maken van een groot terras op de avenue. Een favoriete bezigheid van de mens is mensen kijken. Ook hiervoor is dit terras uitermate geschikt.

Shopping

Venetië is een leuke stad om lekker te gaan shoppen. In de winkels staan alle prijzen vast, maar op de vele markten krijgt iedereen de mogelijkheid af te dingen en de prijs nog een heel eind te laten zakken. Wanneer u niet kunt afdingen is het aan te raden iemand mee te nemen die er wel goed in is, anders betaald u absoluut teveel voor de goederen van de markt.

Kunstenaarsmaterialen zijn zowel in winkels als op de markten te koop. Verf, papier, pennen, doeken en vele andere creatieve materialen zijn te vinden in de ouderwetse hobbywinkels. Er zijn diverse speciaalzaken in de stad te vinden. Er zijn onder andere speciaalzaken in pasta’s, koffie, thee, kant, glas en kunst. Verschillende van deze winkels hebben een postorderservice speciaal voor de toeristen die producten mee naar huis willen nemen. De koffiespecialist, Caffe Costarica, biedt vele soorten verse koffie. Deze speciaalzaak is al drie generaties lang in bezit van dezelfde familie en is uitgegroeid tot een populaire shop voor toeristen. Naast een postorderservice biedt deze zaak ook cadeaupakketten en combinatiepakketten naar wens.

L’Artisan Parfumeur is gevestigd op het Campo Santa Maria Formosa en heeft een van de grootste assortimenten parfums en eau-de-toilettes. Al deze luchtjes worden gemaakt volgens de ouderwetse recepten en zijn daarom ook erg uniek en eigentijds.
Voor het originele en wereldberoemde kant afkomstig uit Venetie, Burano en Murano kunt u het beste terecht in een van de filialen van Jesurum. Deze zaak is een van de weinigen waar nog echt kant verkrijgbaar is.

Voor kleding kunt u het beste terecht rond Piazza San Marco. Alle bekende merken als Giorgio Armani, Valentino, Emporio Armani, Missoni, Versace en Laura Biagiotti bevinden zich hier op loopafstand van elkaar. Natuurlijk is er ook veel kleding in de stad te vinden waar geen duur prijskaartje aan hangt. Voor leuke kleding zonder merk kunt u terecht bij het warenhuis COIN. Rond de Rialtomarkt zijn vele goedkopere winkels te vinden die zich meer op de jeugdige look richten.

De duurste stoffen vind u bij Trois. Deze winkel is gespecialiseerd in kostbare stoffen als zijde en damast. Zij hebben onder andere het exclusieve recht op enkele soorten van Fortuny’s beroemde zijdes, welke nog volgens de oude specificaties gemaakt worden. Voor lederwaren kunt u onder andere terecht bij Vogini, de bekendste lederwarenwinkel in de stad.

Ook erg bekend zijn de Venetiaanse maskers. Dit product staat natuurlijk in verband met het groots gevierde en wereldberoemde carnaval. Maskerwinkels zijn er in Venetië dan ook in overvloed. Veel van deze winkels lijken erg op elkaar en bieden een soortgelijk assortiment. Voor een bijzondere collectie maskers en kledij kunt u het beste een bezoek brengen aan Mondo Novo Maschere in Dorsoduro. Deze winkel heeft een van de grootste verzameling maskers van de stad. In Tragicomica in San Polo treft u ook een grote verzameling feestmaskers aan die zich onderscheiden van de standaard maskers. Hier kunt u niet alleen de maskers bekijken als eindproduct, maar hier is ook te zien hoe de vele maskers gemaakt worden.

Italianen zijn meesters in het inrichten van etalages. Over het algemeen zijn de etalages mooier dan de winkel zelf. Natuurlijk is dit bedoeld om mensen aan te trekken, maar de ondernemers laten ook graag hun kunsten zien en genieten ervan als mensen naar hun etalage wijzen zonder de winkel te bezoeken. De leukste etalage is die van Fiorella. Zelfs volgens de inwoners van Venetië is dit de grappigste etalage die in de stad te zien is. In deze etalage staan poppen die de bekende voormalige dogen voorstellen. De vele doges zijn ondanks hun vreemde uiterlijk nog duidelijk herkenbaar. De dogen worden in de etalage als travestieten ten toon gesteld. De ondernemer heeft de poppen zo gedetailleerd aangekleed dat ze zelfs voorzien zijn hoge hakken en oorbellen. Veel mensen kunnen deze lachwekkende etalage waarderen, maar er zijn ook mensen die van mening zijn dat deze vertoning respectloos en oneerbiedig is.

Musea

Venetië bezit vele grote en kleine musea. Het bekendste museum is Gallerie dell’Accademia, waar vele kunstwerken ten toon worden gesteld. De vele zalen binnen dit museum zijn gevuld met schilderijen en kunstwerken van alle bekende kunstenaars die tussen de veertiende en de achttiende eeuw werk afgeleverd hebben. Dit museum heeft de grootste collectie kunstwerken van onder andere Titiaan, Vasari, Veronese, Bellini en Ricci.

Museo Civico Correr bezit na Accedemia de grootste collectie kunstwerken en voorwerpen. De geschiedenis wordt hier op een bijzondere manier weergegeven in de ruim vijftig zalen van dit museum. In Galleria Franchetti kunt u Venetië bewonderen zoals het vroeger was. Hier wordt iedereen terug geworpen in de tijd en komt de geschiedenis weer tot leven. Museo Vetrario combineert glaswerk en geschiedenis met een unieke collectie antiek glas. Hier kunt u niet alleen de vele glaswerken uit de geschiedenis bekijken, maar ook leren hoe het glas gemaakt werd.

In museum Fortuny zijn alle persoonlijke bezittingen van Mariano Fortuny te bezichtigen. Fortuny was de zoon van een schilder en actief stoffenverzamelaar. Hij werd geboren in 1871 en heeft gewerkt als fysicus, beeldhouwer, architect, theaterontwerper, uitvinder, fotograaf, schilder, graveur, chemicus en couturier. Hij werd pas echt bekend toen hij zijden jurken maakte die zo dun waren dat ze opgerold letterlijk door een ringetje te halen waren.

Museo Di Torcello is een kleinschalig museum dat vele voorwerpen uit de geschiedenis van de streek ten toon stelt op een overzichtelijke manier. In een van de meest indrukwekkende paleizen aan Canal Grande, Ca’ Pesaro, bevinden zich twee musea. Beneden is Museo d’Arte Moderna gevestigd en op de bovenste verdieping vind u Museo Orientale. In deze musea komen vele soorten kunst samen in een grote verzameling. De kunstwerken zijn voornamelijk afkomstig van Italiaanse beeldhouwers en kunstenaars, maar er zijn ook kunstwerken van buitenlandse meesters te bezichtigen.

Museo del Settecento Veneziano is een museum dat voor de meeste bezoekers een mislukking is. Het was de bedoeling dat dit museum de Venetiaanse inrichting zou weergeven, maar door het verwaarloosde uiterlijk komt er helaas niet veel van terecht. Wel zijn hier enkele werken van Longhi en Tiepolo aanwezig naast een collectie derderangs kunstwerken.
Museo Storica Navale is een van de leukste musea van de stad. Dit museum bezit de grootste collectie maritieme objecten ter wereld en presenteert alle bezittingen in een onsamenhangende historische context. Het museum is gevestigd in een oud graanpakhuis dat uit vier verdiepingen bestaat.

Een unieke verzameling van religieus zilverwerk, documenten en bijzonder textiel is te vinden in Museo Ebraico. Dit museum vormt het beginpunt van een rondleiding langs drie van de vijf synagogen of scuole. De rondleidingen starten op elk rond uur.
Op de tweede verdieping van het Correr bevindt zich een klein museum, Del Risorgimento. Hier vind u alles wat ook maar iets te maken heeft met de strijd van Venetië tegen de Oostenrijkers in de negentiende eeuw.

Een van de drukst bezochte musea in Venetië is Collezione Peggy Guggenheim. Dit museum, waar onder andere middeleeuwse kopstukken en het Guggenheim ten toon worden gesteld, is erg populair onder de toeristen. In dit grote museum kunt u ook een van de belangrijkste collecties moderne kunst van Europa bewonderen. Het Museum voor Byzantijnse Kunst is gevestigd in de voormalige Scuola di San Nicolo. Hier zijn vele objecten uit het Byzantijnse Rijk te bezichtigen. De kerk naast dit museum, de San Giorgio dei Greci, is ook zeker een bezoek waard wanneer u een uitstapje naar deze omgeving maakt.

Tot slot is een bezoek aan het Natuurhistorisch Museum een leuke bezigheid. Zowel de binnenkant als de buitenkant van dit museum is indrukwekkend. Dit museum heeft zich gevestigd in de Fondaco dei Turchi, een van de oudste paleizen aan het beroemde kanaal. Tussen 1621 en 1838 werd deze palazzi gebruikt als hoofdkwartier voor Osmaanse handelaars.
© 2008 - 2024 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Toerisme in ItaliëToerisme in ItaliëItalië is een land waar veel toeristen heen gaan. Geen wonder, de schitterende steden en prachtige natuur spreken bij ie…
Venetië: een droom midden in het waterAls men het over Venetië heeft bedoelt men de oude historische stad die midden in het water ligt. De stad heeft op toeri…
Italië - genieten van cultuur en geschiedenisItalië - genieten van cultuur en geschiedenisItalië is een land in Europa dat zeer geschikt is voor rondreizen. Er zijn veel bijzondere steden en natuurgebieden. Tev…
Goedkoop op vakantie: Goedkope stedentrip BerlijnGoedkoop op vakantie: Goedkope stedentrip BerlijnBesparen en op vakantie, twee zaken die in eerste instantie niet samen lijken te gaan. Toch is er met een dosis creativi…
Marensa (310 artikelen)
Gepubliceerd: 10-11-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.