Sorrento (Italië)

Vlakbij de stad Napels, aan de Zuidwest kust van Italië, ligt de badplaats Sorrento. Dit charmante stadje is voor vakantiegangers een uitstekende plek om een paar weken door te brengen. De omgeving is prachtig, er valt een hoop te zien en de Italiaanse sfeer is er uitstekend.

Algemeen

Sorrento ligt op het schiereiland Penisola Sorrentina in de regio Campania, provincie Napels. Er wonen ongeveer 16.500 mensen. Vanuit Sorrento heb je een prachtig uitzicht over de baai van Napels, wat de reden is dat deze plaats als één van de mooiste vakantiebestemmingen van Italië wordt beschouwd. Vanaf het vliegveld is Sorrento heel gemakkelijk te bereiken, de reisduur is circa 1 tot 1.5 uur. Het plaatsje is een echt toeristenoord, maar naast toerisme zijn ook de citroenplantages, wijnbouw en voedingsmiddelenindustrie belangrijk voor de stad. Sorrento stond in de Romeinse tijd bekend als Sorrentum. Ook toen al was het een populaire vakantiebestemming. Keizer Augustus stuurde zijn kleinzoon Marcus Vipsanius Agrippa Postumus hier naartoe om politieke redenen en om zijn karakter bij te schaven.

stranden

De omgeving van Sorrento kenmerkt zich door een hoge ligging boven het zee niveau, waardoor er nauwelijks zandstranden zijn. Hier en daar bevindt zich wel een strandje, maar deze zijn vrijwel allemaal in gebruik genomen door vissers en bootliefhebbers. Er is echter een goed alternatief bedacht voor zonliefhebbers; dit zijn de zonnesteigers die op zee zijn aangelegd. Je kunt hier een ligstoel huren en gemakkelijk via een trappetje het water in komen. In het water bevinden zich niet veel rotsen, alleen bij de steigers, en er staat weinig stroming. Er zijn shuttlebusjes die je naar de zee en weer terug naar het centrum kunnen brengen.

Horeca

Restaurants
In Sorrento barst het van de eetgelegenheden, vooral in het centrum. Hier kun je genieten van pizza en pasta, maar ook van vis- en vleesgerechten. De stad staat bekend om zijn agrarische producten als citrusfruit, wijn, noten en olijven. Op de piazza Tasso, dat in het midden van Sorrento ligt, bevindt je je in een gezellige drukte. Prefereer je een maaltijd in een minder drukke, romantischere omgeving, dan is het beter om het centrum te verlaten en bijvoorbeeld naar de Marina Grande af te dalen. In deze oude haven bevinden zich enkele restaurantjes vlak aan het water. Vooral als het donker is, is het aanzicht van de zee en de talloze lichtjes sprookjesachtig.

Tip: Pizzeria/ristorante La Lanterna, gelegen in het centrum. De pasta is huisgemaakt en de groentes zijn heel vers. Probeer vooral ook als dessert een stukje uit het brede assortiment overheerlijk uitziende taarten.

Tip: trattoria La Emilia, gelegen in de Marina Grande. Uitzicht op zee, gezellig en knus uit eten gaan. Geen uitgedraaide rekening, de ober komt naast je zitten om uit te rekenen hoeveel je moet betalen.


Bars

Ook barretjes zijn er genoeg te vinden in Sorrento. Hier kun je naast de bekende alcoholische versnaperingen ook cocktails krijgen, en vaak is het ook mogelijk er een simpele snack te nuttigen. Sorrento staat bekend om de productie van het drankje Limoncello, dat gemaakt wordt van citroenschillen, alcohol, water en suiker.

Tip: Ercolano bar. Ligt in het centrum, zicht op de piazza Tasso, vriendelijk en professioneel personeel. Je zit hier tussen de palmbomen.

Tip: Fauno bar. Ligt in het centrum, uitstekend zicht op de piazza Tasso.


Nachtclubs en discotheken

Voor wie het echte uitgaansleven wil ervaren in Sorrento: de twee bekendste discotheken in Sorrento zijn Hollywood en Lily Sorrento. ’s Avonds valt er genoeg te flaneren op straat. Er zijn dan ook een hoop Italiaans jongeren aanwezig.

Excursies

Eén van de reden dat Sorrento zo populair is bij vakantiegangers, is dat het vlakbij enkele grote trekpleisters ligt. Pompeï bijvoorbeeld, één van de best bewaarde Romeinse provinciesteden, die in 79 na Chr. bedekt werd door as als gevolg van een uitbarsting van de vulkaan Vesuvius, is zeker de moeite waard om te bezoeken. Ook Capri wordt veel bezocht; dit eiland staat bekend om haar schoonheid en de spectaculaire uitzichten. Er zijn overblijfselen van Romeinse villa’s te vinden (zowel keizer Augustus als keizer Tiberius hebben op het eiland verbleven) en de zogenaamde Grotta Azzurra, een grot waar het water zo blauw van kleur is door het lichtreflectie. Enkele leuke stadjes in de buurt van Sorrento liggen aan de zogenaamde Amalfi-kust. De autoweg kronkelt over de gehele lengte van de kust van Amalfi en biedt een adembenemend uitzicht bij elke bocht. Hier vindt je het lieflijke stadje Positano, dat schuin tegen de berg aangeplakt ligt. Je kunt ervoor kiezen zelf een auto te huren en er mee rond te gaan rijden, maar parkeren in deze kleine bergstadjes is vrij lastig. Beter is het om de bus te nemen, even rond te kijken, en vervolgens weer terug te gaan. Een andere manier om de schoonheid van de omgeving van Sorrento te ontdekken, is door een boottocht te maken. Je kunt dan heel goed de stadjes, strandjes en oude wachttorens zien liggen. Vanuit Amalfi, Sorrento en Capri vertrekken rondvaartboten, maar het huren van een motorbootje is ook zeer aan te raden. Enkele stadjes die de moeite waard zijn: Marina di Massa Lubrense, een populaire badplaats en tevens pittoresk vissershaventje, en Marina del Cantone (de specialiteit hier is pasta met courgettes, dus overweeg hier te gaan lunchen). Uiteraard is de stad Napels ook erg populair bij vakantiegangers. Er bestaat niet voor niets het gezegde: eerst Napels zien en dan sterven. Napels heeft een zeer brede geschiedenis, die zich uitstrekt van de Grieken en de Romeinen tot koningen en koninginnen uit de Middeleeuwen. Daarom beschikt Napels over veel musea, oude amfitheaters, kerken, kloosters, paleizen en monumenten. Castel Nuovo, bijvoorbeeld, is een oud kasteel met een imposante triomfboog. Santa Chiara is een eeuwenoud klooster waar grote bijeenkomsten van het koninkrijk gehouden werden. Enkele musea zijn de Museo di Capodimonte en de Museo Archeologico Nazionale. Naast winkelen is Napels dus ook uitermate geschikt om je in vroegere tijden te wanen.
© 2008 - 2024 Claire, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Italië: Het prachtige eiland CapriItalië: Het prachtige eiland CapriCapri. Dit prachtige vulkanische eiland in de baai van Napels staat ook wel bekend als het Jet Set eiland. Denk aan Jack…
Limoncello, twee manieren om het zelf te makenLimoncello, twee manieren om het zelf te makenLimoncello is zoet en verfrissend. Een heerlijk drankje om ’s zomers in de tuin van te genieten. Niet alleen is het lekk…
Italië, een populair vakantielandItalië, een populair vakantielandItalië is een zeer populair vakantieland, en niet voor niets. Het weelderige landschap van Toscane, talloze grote steden…
Een beknopt overzicht van ArezzoEen beknopt overzicht van ArezzoDe stad Arezzo is de hoofdstad van de gelijknamige regio. De stad is vooral bekend om zijn maandelijkse antiekmarkt, de…

Zaragoza (Noord Spanje) bezienswaardighedenZaragoza (Noord Spanje) bezienswaardighedenHet jaar 2008 moet het jaar worden voor deze grandioze wereldstad! Gaststad van de Expo 2008 staat Zaragoza in de volle…
Bronnen en referenties
  • http://www.sorrentolink.com/tourism/en/bars-pubs.html
  • http://www.wikipedia.nl
  • Capitool reisgids Napels
  • Vakantiegids Italië Holland International
Claire (29 artikelen)
Laatste update: 03-01-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.