Een stedentrip naar de Zuid-Hollandse stad Delft

Een stedentrip naar de Zuid-Hollandse stad Delft Er zijn talloze leuke steden in Nederland die de moeite waard zijn om eens te bezoeken. Niet alleen de grootste en bekendste steden van Nederland zijn daarvoor geschikt. Een iets kleinere stad zoals Delft is ook zeker een bezoek waard en geschikt voor een stedentrip. De stad heeft ruim honderdduizend inwoners en ligt tussen Den Haag en Rotterdam in. Door de ligging tussen deze grote steden in de randstad is Delft zeer goed te bereiken. Door de rijke historie van de stad zijn er veel interessante bezienswaardigheden te vinden.

Geschiedenis van Delft

In de middeleeuwen was er op de plek van het huidige Delft een hoeve te vinden van een adellijk heer. Deze heer exploiteerde de omliggende landbouwgronden. Hierdoor werd de plaats belangrijk voor de handel en kon Delft uitgroeien tot een marktcentrum. In de 13e eeuw kreeg de stad stadsrechten en groeide het uit tot een van de belangrijkste steden van Holland. Tot de 17e eeuw bleef dit het geval. In de loop van de 17e eeuw streefden Den Haag en Rotterdam de stad Delft voorbij. Den Haag had tenslotte veel bestuurlijke macht en Rotterdam groeide door het belang van de haven.

In 1847 werd Delft aangesloten aan het Nederlandse spoorwegnet waardoor het weer een aantrekkelijker plekje werd voor bedrijven. De Industriële Revolutie had ervoor gezorgd dat een groot gedeelte van de bevolking in een fabriek werkte. In Delft kwam er bijvoorbeeld een Gist- en Spiritusfabriek. In dezelfde jaren werd ook de Koninklijke Academie opgericht waardoor de techniek en wetenschap belangrijkere onderdelen werden in de stad. Na de Tweede Wereldoorlog breidde Delft zich uit met nieuwe wijken zoals Poptahof en Voorhof.

Bezienswaardigheden en monumenten

Oude Kerk
De Oude Kerk is, hoe kan het ook anders, de oudste kerk van Delft en dateert uit de 13e eeuw. Opvallend aan deze kerk is dat de toren scheef is waardoor de bijnaam Scheve Jan is ontstaan. Bij de bouw van de kerk is er waarschijnlijk water omgelegd om ruimte te creëren. De toren kwam hierdoor half op een zandrug en half op de gedempte gracht te staan. Terwijl er aan de kerk gebouwd werd, klonk de grond in en kwam de toren scheef te staan. Vervolgens bouwde men recht verder op de scheve basis waardoor er een knik is ontstaan.

Nieuwe Kerk

De Nieuwe Kerk staat aan het marktplein tegenover het stadhuis van Delft. De kerk is na de Dom in Utrecht de hoogste kerktoren van Nederland. De Nieuwe Kerk is nog bekender van het praalgraf van Willem van Oranje en de grafkelder waar veel overleden leden van de Koninklijke familie liggen. De meest recente bijzetting is die van prins Bernhard in 2004. Tegenwoordig is de kerk te bezichtigen. De grafkelder wordt als het eigendom van de Koninklijke familie gezien en is dus ook niet toegankelijk voor publiek. De burgemeester van Delft heeft de sleutel van de kelder en mag deze alleen gebruiken als er twee medewerkers van de AIVD en twee medewerkers van de marechaussees aanwezig zijn.

Stadhuis van Delft
Het stadhuis van Delft bevindt zich aan het marktplein. In de middeleeuwen stond op deze locatie een stenen gevangenistoren. Deze toren is later steeds verder uitgebreid en ging als stadhuis dienen. Doordat het stadhuis bestond uit allerlei losse uitbreidingen was het niet echt één geheel. Aan het begin van de 17e eeuw werd een groot deel van de stad verwoest door een brand. Op basis van het middeleeuwse stadhuis is er toen een nieuw ontwerp gemaakt in renaissancestijl. In de 19e eeuw werd het gebouw gemoderniseerd waarbij de kenmerkende renaissancestijl volledig verloren ging. Gelukkig is hier in de 20e eeuw weer verandering ingebracht. Zowel het interieur als het exterieur is toen teruggebracht in de oorspronkelijke staat.

Oostpoort

Vroeger telde de stad Delft acht stadspoorten die onderdeel waren van de vestingwerken. Tegenwoordig is hier nog maar weinig van over, maar één stadspoort heeft de tand des tijds doorstaan, de Oostpoort. De Oostpoort is een gecombineerde land- en waterpoort die met elkaar verbonden zijn met restanten van de stadsmuur. Tegenwoordig is het in gebruik als woonhuis en expositieruimte.

Prinsenhof

Het Prinsenhof was in eerste instantie een klooster, maar in de 16e eeuw ging Willem van Oranje het gebouw gebruiken als zijn residentie. Willem van Oranje was een voorstander van geloofstolerantie in tegenstelling tot zijn koning Filips II. De koning was namelijk een fanatiek katholiek en verafschuwde de protestanten. Filips II verklaarde de Nederlandse edelman, Willem van Oranje, vogelvrij in 1580. In 1584 lukte het Balthasar Gerards om Willem van Oranje daadwerkelijk te vermoorden. De moord vond plaats ter hoogte van de trap in het Prinsenhof. Tegenwoordig bevindt zich hier een museum over Willem van Oranje en de Tachtigjarige Oorlog in de Nederlanden. Bij de trap zijn de kogelgaten van de moord nog te zien, al zijn deze waarschijnlijk niet origineel.

Koornbeurs

Ter hoogte van de Voldersgracht, vlak bij de markt, is de Koornbeurs te vinden. Dit statige gebouw is oorspronkelijk gebouwd als vleeshal. In de 19e eeuw werd vlees niet meer in de vleeshandel gekocht, maar bij de slager. Daardoor kreeg het pand een nieuwe bestemming, het werd een koornbeurs. Het pand dankt haar naam aan deze functie. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben de Duitsers dit pand gebruikt. Daarna kwam de jongerenvereniging 'OJV de Koornbeurs' in het pand te zitten.

Bezienswaardigheden Delft

Legenda
A. Station Delft
B. Oude Kerk
C. Nieuwe Kerk
D. Stadhuis van Delft
E. Oostpoort
F. Prinsenhof
G. Koornbeurs


Bereikbaarheid

Auto

Delft liggen tussen de A4 en de A13 in en is dus goed te bereiken per auto. In het centrum van de stad kan je de auto alleen betaald parkeren. Zo zijn er bijvoorbeeld een aantal parkeergarages onder het centrum waardoor je meteen in de historische binnenstad belandt als je de auto geparkeerd hebt.

Trein
Het station van Delft ligt dichtbij het historische centrum. Lopend is het ongeveer zeshonderd meter. Het Delftse station ligt in een tunnel en is in 2015 geopend. De treinen die op station Delft stoppen, rijden richting Den Haag en Rotterdam. Op die stations kan je overstappen naar allerlei verschillende bestemmingen, maar een deel van de treinen die in Delft stopt, rijdt al verder richting steden zoals Amsterdam, Breda of Vlissingen.

Tram en bus

In Delft rijden meerdere stadsbuslijnen die reizigers van de randen van de stad naar het centrum en het station vervoeren. Daarnaast stoppen er in Delft ook nog een aantal streekbuslijnen naar naburige plaatsjes zoals Naaldwijk. In Delft komt ook een tram. Deze tram rijdt van Delft naar Den Haag en Scheveningen.
© 2017 - 2024 Bjornkeith, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Delft - De PrinsenstadDelft - De PrinsenstadDelft is met zijn historische centrum en prachtige grachtenpanden een bijzondere stad in Nederland. Vanwege het beroemde…
Daar ligt het Straatje van Johannes VermeerDaar ligt het Straatje van Johannes VermeerHet wereldberoemde schilderij van de Hollandse schilder Johannes Vermeer heeft een adres. Eindelijk. Er is lang over ges…
Naar welke stad ga jij voor een citytrip?Naar welke stad ga jij voor een citytrip?We maken graag een citytrip en in Europa zijn er veel leuke steden om te bekijken. Het aanbod is ontzettend groot, waard…
Senioren: stedentripWat is er nou leuker dan op zijn tijd een prachtige stad te bezoeken, waarbij u in enkele dagen tijd een stad goed leert…

Verona: De stad van Romeo en JuliaVerona: De stad van Romeo en JuliaVerona is onlosmakelijk verbonden met een van Shakepeare's bekendste werken: Romeo en Julia. Deze stad is namelijk de se…
Heerenveen, meer dan de sportstad van FrieslandHeerenveen, meer dan de sportstad van FrieslandIn het zuiden van Friesland ligt het dorp Heerenveen. In Friesland staat Heerenveen vooral bekend als de sportstad van F…
Bronnen en referenties
  • https://www.delft.nl/Inwoners/Bereikbaar_Delft/Parkeren_in_Delft/Parkeren_binnenstad
  • http://wiki.ovinnederland.nl/wiki/Delft
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Delft
  • http://www.wikidelft.nl/index.php?title=De_stadsmuur_van_Delft_en_haar_acht_stadspoorten#Oostpoort
  • http://prinsenhof-delft.nl/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Nieuwe_Kerk_(Delft)
Bjornkeith (15 artikelen)
Gepubliceerd: 02-02-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.