Libanon; het fascinerende Zuiden

Het zuiden van Libanon is eigenlijk het gedeelte van het land dat ten zuiden van Beiroet ligt, tot bijna aan de grens met Israël. Dit gedeelte heeft drie belangrijke gebieden, waaronder het Chouf gebergte. Vlak bij dit gebergte liggen nog een aantal mooie dorpjes met de nodige historie. Echt wel een bezoek waard.

Algemeen

Aan de uiterste oostkust van de Middellandse Zee, tussen Israël en Syrië ingeklemd, ligt Libanon. De landoppervlakte is 10.452 km², het geschatte aantal inwoners ligt rond de 4.000.000. De kustlijn van Libanon is 225 km lang, en aan deze kustlijn liggen de belangrijkste steden. De hoofdstad van het land is Beiroet.

Het Zuiden van Libanon

Het groenste gedeelte van het land is het zuiden. Het is tevens het meest spannende en gevarieerde gedeelte van het land. In deze streek ligt onder andere de stad Tyrus, gesticht door de Feniciërs en is al duizenden jaren oud. Tyrus is zelfs al zo oud, pas 2.000 jaar later zou Columbus Amerika ontdekken. De Tyriërs hadden tegen die tijd Afrika al ontdekt.

Met het zuiden van Libanon bedoelt men eigenlijk de streek vanaf zuid Beiroet tot bijna aan de Israëlische grens.

Chouf gebergte

Zuid Libanon heeft eigenlijk 3 belangrijke gebieden of plaatsen en één daarvan is het Chouf gebergte. Dit groene en vruchtbare gebergte ligt ongeveer 20 km ten zuiden van de hoofdstad en loopt tot aan het noorden van Nabatiyet, van het kustgebied tot aan Jebel el-Baroeuk. In dit gebied wonen voornamelijk Maronistische Christenen en Druzen. De meeste Christenen hebben de berg verlaten na de onlusten in de jaren ’80. De emir Fakr ed-Dine had ooit zijn residentie (Deir el-Kamar) in het Chouf gebergte.

Zoals het hele land te maken heeft gehad met verschillende bezettingen en heersers, zo heeft ook het Chouf gebergte te maken gehad met diverse machthebbers. De Israëliërs bezetten het gebied tussen 1982 en 1983. Nadat zij weg waren onderdrukten de Druzen de Christenen, totdat deze laatste groep de berg verliet. Inmiddels is het Chouf gebergte anno 2008 een relatief rustig gebied.

Deir Al-Qamar

De letterlijke vertaling is “Klooster van de Maan”. Dit dorp ligt in het Chouf gebergte en had in de 17e eeuw de functie van hoofdstad. Het is één van de mooiste plaatsen van heel Libanon. Op een ruïne van een Mammeluks bouwwerk is de Fakr el-Dine moskee gebouwd. Opgetrokken in gele steen vlak naast het paleis van de broer van de emir, Younis el-Dine. Deze emir Fakr el-Dine regeerde vanuit dit plaatsje tussen 1584 en 1635.

Het beschikt ook over het paleis van de Chehabs uit de 18e eeuw, een Jezuïeten begraafplaats en vele Mammelukse bouwwerken. Vanuit de belangrijkheid in het verleden, is er nog steeds een plein dat is omringd met paleizen en moskeeën.

Het dorp is overwegend Maronistisch, hier stond tussen de 16e en 18e eeuw de residentie van de Maan gouverneurs, vandaar de naam van het dorp.

Beit ed-Dine

Op ongeveer 5 km ten zuiden van Deir Al-Qamar ligt het paleis Beit ed-Dine, tegenwoordig het buitenpaleis van de Libanese president. Het is opgetrokken in de 19e eeuwse Libanese architectuur (zowel Islamitische, Venetiaanse-gotische en Renaissance elementen) en de bouw duurde maar liefst 30 jaar. De opdracht tot de bouw werd gegeven door de emir Becher in 1788, naar ontwerp van een Italiaanse architect.

In het paleis is een wapen- en kostuum museum ondergebracht, alsmede een schitterende collectie Byzantijnse mozaïeken. De tuinen zijn heel idyllisch, het omring het paleis en er zijn drie binnenhoven, elk voorzien van een fontein. Er is een fontein die is gewijd aan de in 1977 vermoorde Kamal Jumblatt.

De Dar-al-haram waren de privé vertrekken van de Emir Becher. Hij had drie zoons, voor elk van hen liet hij een paleis bouwen. Voor zijn zoon Emir Amin een paleis op de berg, het huidig Mir Amin Palace (5 sterren) hotel.

Verder in de omgeving

  • Al Moukhtara, een dorp circa 10 kim ten zuiden van Beit ed-Dine. Dit is de woonplaats van de politicus Walid Jumblatt, die in een schitterend paleis woont.
  • Jezzine, een dorpje met twee watervallen van ongeveer 40 meter diepte. Deze toeristische trekpleister was van 1982 tot 1999 door de Israëlieten bezet.
  • Remailee, een zandstrand op ongeveer 40 km ten zuiden van Beiroet. Het staat bekend als één van de beste van het gehele land.

Joun

Joun, een plaatsje waar ooit de beruchte Lady Hester Lucy Stanhope (1776-1839 en een nicht van William Pitt, ooit de jongste Engelse Premier) leefde. Deze dame van Engelse komaf is voor de Libanesen altijd een soort twistpunt geweest. Zij waren er namelijk niet over uit of deze dame knettergek was of een profeet.

Toen zij een bezoek bracht aan Joun, betrok zij de woning van een toenmalige handelaar, uiteraard als gast. Zij wilde echter nooit meer vertrekken en de handelaar zocht hulp bij de Ottomaanse sultan. De sultan echter sommeerde hem “Volg alle wensen van deze prinses”.
© 2008 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Üsküdar: een stadsdeel van IstanbulÜsküdar: een stadsdeel van IstanbulÜsküdar is een district dat zich in het Aziatische gedeelte van Istanbul bevindt. Anders dan veel andere districten van…
Libanon; Geschiedenis tot aan de eerste WereldoorlogHet land Libanon bestaat al heel lang. Het waren ruim 5.000 jaar geleden de Feniciërs die de eerste nederzettingen stich…
Vrouwen van de profeet Mohammed (vzmh): MaymunaMaymuna was een familielid van de profeet Mohammed (vzmh). Zij was de laatste officiële vrouw van de profeet.

Libanon; Sidon, souk en meerEén van de drie gebieden van zuid Libanon is Sidon een stad die op een afstand van ongeveer 50 km van Beiroet ligt. De s…
Libanon; Tripoli, de bezienswaardighedenOndanks het vermoeden dat Tripoli in vroeger tijden niet echt belangrijk was, heeft de stad een enorme schat aan histori…
Storm (568 artikelen)
Gepubliceerd: 11-02-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.