De Panne, laatste Belgische badplaats voor Frankrijk

De Panne, laatste Belgische badplaats voor Frankrijk Net zoals Knokke-Heist de laatste badplaats is voor Nederland in het oosten, is De Panne de laatste badplaats voor Frankrijk in het westen. Dat heeft natuurlijk gevolgen. Vele Fransen komen in De Panne hun inkopen doen. Typisch Belgische producten als bier, kaas en chocolade gaan in De Panne vlotjes over de toonbank. Maar De Panne heeft ook de mooiste duinen van België. Eén derde van alle duinen bevinden zich in De Panne. Ook "De Sahara" kan je in De Panne gaan bezichtigen. Op sportief gebied is De Panne het mekka voor de zeilwagenfans. En voor de kleintjes is er natuurlijk Plopsaland!

De Panne

De Panne ligt ten noordwesten van België, in de provincie West-Vlaanderen. Het is de laatste Belgische badplaats voor Frankrijk. Ten westen ligt het Franse Bray-Dunes, ten oosten Koksijde. Ten zuiden, in het binnenland, ligt het mooie Veurne. De naam De Panne komt van het woord "pan". Een pan is een komvormige laagte of duinenvallei. Niet verwonderlijk, want in De Panne ligt één derde van de duinen.

Duinenvallei en Sahara

De Panne. De naam zegt het zelf al: hier zijn heel wat duinen! Niet alleen zijn hier heel veel duinen, maar bovendien zijn ze ook heel mooi. Naast de duinen heb je dan ook nog eens een uitgestrekte zandvlakte, die "De Sahara" wordt genoemd. Hier werden vaak stukjes films gedraaid die zich zogezegd in de echte Sahara moesten afspelen.

Breedste strand van de Belgische kust

Naast vele mooie duinen bezit De Panne ook nog eens het breedste strand van de Belgische kust. Aan het strand moeten honden steeds aan de leiband en het meebrengen van een hondenpoepzakje is verplicht. Er is zelfs een stukje strand waar honden strikt verboden zijn. Geen golfbrekers te bespeuren. Het is dan ook niet verwonderlijk dat aan dit brede strand zonder hindernissen veel aan zeilwagenrijden wordt gedaan.

Zeilwagenrijden

Reeds in het begin van de 20ste eeuw werd hier een eerste internationale zeilwagenrace gehouden. De hedendaagse zeilwagens kunnen een snelheid van 120 kilometer per uur halen. Maar ook zonder een pro te zijn, kan je hier ervaren wat een sensationele ervaring het zeilen op wielen wel is. Enige vereiste: ouder dan 14 jaar zijn. In de film "Bienvenue chez les Ch'tis" kan je zien hoe leuk het is om met een zeilwagen over het strand te scheuren.

Natuurreservaten

De Westhoek en De Sahara

Mede door de vele duinen heeft De Panne een groot aanbod aan natuurreservaten. Zo is er het staatsnatuurreservaat "De Westhoek" van 340 ha. In dit oudste Vlaams natuurreservaat (1957) kan je het ontstaan en het voortleven van de flora en fauna van de kuststreek bestuderen en observeren. Mossen, tijm en duinroos, hermelijn, marter, velduil, rugstreeppad, watersalamander en natuurlijk tal van konijnen. Hier werden ook archeologische vondsten gedaan, van de Ijzertijd tot de Vroege Middeleeuwen. In dit reservaat ligt eveneens de Sahara, een 400 m brede wandelduin. Je waant je hier echt in de Afrikaanse woestijn.

Andere natuurreservaten

Verder zijn er ook nog het gemeentelijk reservaat "Oosthoek" van 61 ha, het domein "Cabour" van 100 ha en het "Calmeynbos" van 45 ha. Dit laatste reservaat kwam tot stand nadat Maurice Calmeyn in 1903 begon met de aanplanting van een proefbos om de duingrond vast te houden. Nu zijn er meer dan 25 verschillende soorten bomen, die allemaal goed bestand zijn tegen de zoute wind. Via de verschillende wandelpaden kan je in dit immense domein wandelen of naar het strand gaan. De fossiele Cabourduinen daarentegen liggen op het grondgebied van deelgemeente Adinkerke. Deze duinen zijn niet vrij toegankelijk, maar regelmatig worden er wandelingen georganiseerd met een gids. Deze duinen werden 5000 jaar geleden gevormd en zijn hierdoor de oudste duinen van de Belgische kust. Ze zijn beschermd op Europees vlak. In Frankrijk loopt dit gebied door onder de naam "la Dune fossile de Ghyvelde".

Wandelen en fietsen

In De Panne kan je mooie wandelingen maken, zowel door de natuur als door het dorp. Je leert er meer over de typische flora en fauna en over cultuur.
  • Grenspad (1,7 kilometer)
  • Helmpad (1,7 kilometer)
  • Oostergrenspad (2,1 kilometer)
  • Ligusterpad (2 kilometer)
  • Westhoekpad (7 kilometer)
  • Cabourpad (4,5 kilometer)
  • Sleedoornpad (3,2 kilometer)
  • Erfgoedwandeling De Panne: deze wandeling trekt door de Dumontwijk, die eind 19de, begin 20ste eeuw werd opgetrokken onder leiding van architect Albert Dumont en zijn zoon Alexis Dumont. Op de duintoppen staan grote villa's met zicht op zee. Het is op deze duintoppen dat de vissersvrouwen het doen en laten van hun vissende mannen gadesloegen. Vandaar ook de naam van een van de villa's: villa Kykhill. Sinds 1995 wordt de Dumontwijk beschermd als stadsgezicht. Een schitterend uitzicht op deze wijk heb je vanop het Duinpark Kykhill dat in 2013 werd geopend.
  • Wandeling langs het strand naar Franrijk en terug. Vergeet in Frankrijk geen lekkere Picon te gaan drinken!
  • Cobergherfietsroute (51 kilometer) naar Frans-Vlaanderen. Een tocht langs hoeves, dorpen, oude windmolens en door de polders.

Beroemdheden in De Panne: Leopold I en Pier Kloeffe

Leopold I

Op 17 juli 1831 kwam Leopold van Saksen-Coburg-Gotha de onafhankelijk geworden staat België vanuit Frankrijk binnen via De Panne, langs het strand. Om dit evenement te herdenken, werd in 1958 het Leopold I-monument onthuld. Je vindt het monument aan het strand van De Panne.

Pier Kloeffe

Een standbeeld van een heel ander kaliber. Dat van Pier Kloeffe, een lokale volksfiguur. Zijn standbeeld werd onthuld in 1992. Pier Kloeffe, eigenlijk Petrus Decreton, werd geboren in 1853. Zijn bijnaam dankt hij aan het feit dat zijn voorouders een herberg hadden op de weg naar Veurne, "De Kloeffe". Pier Kloeffe ging negen maal mee op IJslandvaart. Daarna deed hij het wat kalmer aan en vond je hem steevast op het strand in de typische visserskledij van de streek: een blauwe zeemanspet met zwarte klep, een rode kazuifel en een donkerblauwe broek. Pier Kloeffe werd niet alleen vereeuwigd in een standbeeld. In De Panne kan je op heel wat plaatsen van een "Pier Kloeffe-menu" gaan genieten.

De Panne en Frankrijk

De Panne ligt vlak naast Frankrijk. Te voet langs het strand doe je er zo'n twee uurtjes over om Frankrijk binnen te stappen, met de auto ben je er in een wip. Geen wonder dat er heel wat heen en weer gerij is tussen Frankrijk en België. Fransen komen inkopen doen in België en kopen gretig Belgische producten (frietjes, bier, kaas, chocolade...). Belgen steken de grens over voor een lekkere Picon en voor typisch Franse producten (wijn, stokbrood, croissants, ...). Tijdens de zomervakantie komen jonge Fransen werken aan de Belgische kust in de vele strandcafeetjes. Ook het pretpark Plopsaland is een grote werkgever.

Waar naartoe met kinderen in De Panne?

Plopsaland De Panne

Waar vroeger het familiepark De Meli met de bijtjes was, bevindt zich nu het pretpark Plopsaland De Panne. Samson, Gert, de hele Plop-kabouterfamilie, Mega Mindy, Big en Betsy, Wizzy & Woppy, Piet Piraat, Maya de Bij, de leden van het huis Anubis, Amika en K3 komen hier geregeld een show geven, zowel in de zomer als in de winter. Sinds 2013 is de Samson-en Gert Kerstshow, die jarenlang in de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen plaatsvond, naar Plopsaland De Panne verhuisd. In 2015 kwam daar ook nog Plopsaqua bij, een nieuw subtropisch zwembad.

Citygame Rosalie

Nieuw is de citygame Rosalie. Het is een digitaal spel dat kan gespeeld worden in de Dumontwijk door kinderen van 8 tot 14 jaar onder begeleiding van een volwassene. Het doel is om 10 locaties te vinden aan de hand van een digitale kaart. Op iedere gevonden locatie is er een spel voorzien. Door opdrachten en quizvragen op te lossen, krijg je extra punten.

Evenementen

Tijdens de zomermaanden is er heel wat te doen in De Panne, zowel voor groot als voor klein. Een greep uit het ruime aanbod:
  • er op uit met een garnaalvisser
  • markten
  • wandelingen in de natuurreservaten met gids
  • wandelingen in verband met WO I en WO II
  • uitstappen naar steden en natuurgebieden in Frankrijk
  • insectenwandelingen
  • opname van liedjes voor MENT-tv meemaken
  • folklorefestival
  • Leopoldfeesten met vuurwerk
© 2014 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De gemeente De Panne (België)De gemeente De Panne (België)De gemeente De Panne, badplaats met een internationaal karakter, ligt slechts op enkele kilometers van de Franse grens v…
De Panne, een oase van rust aan de Belgische kustAlle informatie voor wie een reisje of daguitstap plant naar deze Belgische kustgemeente gelegen vlakbij de Franse grens…
De gemeente KoksijdeDe gemeente KoksijdeDe gemeente Koksijde Koksijde is een gemeente aan de Belgische kust, liggende tussen enerzijds De Panne en anderzijds Oo…
Speel en ontmoet je favoriete tv-vriendjes in Plopsaland!Speel en ontmoet je favoriete tv-vriendjes in Plopsaland!Welk kind kent ze nu niet? Kabouter Plop, Maya de Bij, Wicky de Viking, Bumba en Mega Mindy om er maar een paar te noeme…
Knokke-Heist, de chique badplaats naast het ZwinKnokke-Heist, de chique badplaats naast het ZwinKnokke-Heist, kortweg Knokke genoemd, is de laatste halte van de Belgische kust aan oostelijke kant. Na Knokke en het Zw…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: GMaerten, Flickr (CC BY-2.0)
  • Wikipedia
  • Plaatselijke brochures
  • www.depanne.be
  • De Zondag 15/06/2014
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 15-11-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.