Hoogstraten, meer dan een aardbeiendorp

Hoogstraten, meer dan een aardbeiendorp Hoogstraten kennen de meeste mensen van de aardbeien. En toch is er meer te beleven in Hoogstraten. Zo is er een prachtig begijnhof, twee molens, de karakteristieke Sint-Catherinakerk en heel wat oude huizen op de Vrijheid. Men kan er heerlijk wandelen en fietsen. In augustus kan men er een heel weekend lang naar het grootste Caraïbische feest ter wereld: de Antilliaanse feesten. In 2014 werd de Slag van Hoogstraten op verschillende manieren herdacht. Een vergeten veldslag die plaatsvond in 1814 en die een einde maakte aan de Franse aanwezigheid in de Noorderkempen.

Hoogstraten

Hoogstraten ligt in de Noorderkempen, geklemd tussen de grillige Nederlandse en Belgische grens. Er wonen zo'n 20.000 mensen, waarvan zo'n 15% afkomstig zijn uit Nederland. Hoogstraten maakt deel uit van de provincie Antwerpen en van het arrondissement Turnhout.

Het ontstaan van Hoogstraten

Hoogstraten is ontstaan in 1210. Het is gesticht door de Hertog van Brabant. De huidige schrijfwijze van de naam dateert uit 1930. Voor de afkomst van de naam Hoogstraten zijn verschillende theorieën. Het zou kunnen wijzen op de hoge ligging van de straat, maar het zou ook de naam kunnen zijn van de belangrijkste straat van het dorp. Een andere verklaring is dat het zou ontstaan zijn van de Germaanse woorden Hauha (hoog) en Strata (straat). Nog anderen verwijzen voor strata naar het Latijn en dan betekent het "heirbaan". Volgens sommigen zou de handelsroute van Leuven naar Breda door Hoogstraten gelopen hebben, volgens anderen de handelsweg van Antwerpen naar 's Hertogenbosch. Hoogstwaarschijnlijk liepen beide over dezelfde weg.

Wat kan je allemaal doen en bezichtigen in Hoogstraten?

Bron: Paul Hermans, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Paul Hermans, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Te bezichtigen in Hoogstraten
  • de Sint-Catherinakerk: "het" gezicht van Hoogstraten. Deze laat-gotische kerk in Kempense baksteen, gebouwd tussen 1524 en 1546 naar de plannen van architect Rombout II Keldermans, wordt ook wel de "triomf der bakstenen" genoemd. Dit beschermd monument van 80 meter hoog is de derde hoogste kerk en één van de hoogste bakstenen gebouwen ter wereld. De basis van de kerktoren is vierhoekig, de klokkentoren is achthoekig en bovenaan staat een karakteristieke ui. Dat maakt van deze kerktoren met zijn 104,7 meter de op twee na hoogste van België. Op de Dienst voor Toerisme is een leuke, gratis zoektocht voor kinderen ouder dan negen jaar beschikbaar. "Op zoek naar de schat van Katrien" heet de zoektocht en ze is genoemd naar de patroonheilge van de kerk.
  • het begijnhof: het begijnhof van Hoogstraten telt 36 huisjes, een barokke kerk en een schuur. Alles werd volledig gerestaureerd en alle huisjes zijn nu bewoond. Het begijnhof staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst.
  • het Stedelijk Museum van Hoogstraten: het museum bevindt zich in het Begijnhof, op de nummers 9 en 11. Men kan er meer leren over de stadsgeschiedenis en over de prehistorie
  • de prehistorische site Meirberg: nog meer over de prehistorie vindt men op de Meirberg. Vooral de Steentijd is goed vertegenwoordigd, maar ook over de Bronstijd kan men hier wat leren
  • de Laermolen: een oude molen die sinds 2005 terug functioneert. De molen wordt regelmatig opengesteld voor het publiek en dan worden er smoutebollen geserveerd, gemaakt met de olie die door de molen geslagen is.
  • de Salm-salmmolen: een beschermd monument dat sinds 2008 op een nieuwe eigenaar wacht. Eenmaal per maand wordt de molen opengesteld voor het publiek.
  • Het Gelmelslot: ook wel het Kasteel van Hoogstraten genoemd

Te doen in Hoogstraten

  • Winkelen op de Vrijheid: een hele mooie winkelstraat. Men vindt her en der in de straat mooie huizen, waarvan sommige dateren uit de zestiende eeuw
  • wandelen en fietsen: Hoogstraten telt heel wat natuurgebieden. Men kan er dan ook rustig wandelen en fietsen. Op de toeristische dienst zijn verschillende routes verkrijgbaar.
  • aardbeien eten en aardbeiproducten proeven: Hoogstraten staat synoniem voor aardbeien. Er is een grote veiling en langs de kleine weggetjes vindt men overal aardbeienstalletjes waar men bakjes aardbeien kan kopen. Van deze plaatselijke lekkernij, die tot ver buiten Hoogstraten wordt uitgevoerd, worden natuurlijk ook streekproducten gemaakt.
  • kiwibes eten: ook de kiwibes, een nieuwe fruitsoort, komt van Hoogstraten en is hier overal verkrijbaar. Zoals de naam het zegt, is het een kleine kiwi in de vorm van een bes. Handig, want zo kan je hem in een keer in je mond steken.
  • de Antilliaanse feesten: het tweede weekend van augustus wordt het heel zwoel in Hoogstraten. Dan wordt hier het grootste Caraïbische festival ter wereld georganiseerd. Twee dagen lang komen bands uit de Caraïben de bevolking van Hoogstraten en omstreken ophitsen met hun opzwepende muziek.

Zwemmen in Hoogstraten

Nabij Hoogstraten ligt het recreatiedomein De Mosten. Hier kan je in de zomer gaan zwemmen in een meer. Je kan er ook gaan wandelen, want rond het meer ligt een uitgestrekt natuurgebied.

De Slag van Hoogstraten

Wat veel mensen niet weten, is dat Hoogstraten in 1814 de plaats was waar een grote Napoleontische veldslag werd uitgevochten. Op 11 en 12 januari 1814 was het hier dat Pruisen, Kozakken en Engelsen strijd leverden tegen de Napoleontische troepen. De keizerlijke troepen werden vanuit Nederland aangevallen. Van Essen tot Turnhout werd er hevig gevochten. Men spreekt van de Slag van Hoogstraten omdat het hier was dat een zware veldslag plaatsvond. Inzet was de stad Antwerpen en de haven. De Geallieerden slaagden er niet in om deze vesting in te nemen. Op 2,3 en 4 mei 2014, 200 jaar na de feiten, vond er in Hoogstraten een historische reconstructie plaats, met zo'n 800 re-enactors uit de hele wereld, 40 paarden en 16 kanonnen. Ook kwam er een boek uit, waarvan de titel luidt "Tussen Antwerpen en Breda", de vergeten veldslag Hoogstraten 11 januari 1814, geschreven door Jan Huijbrechts. Later in 2014 was er ook nog een tentoonstelling over de veldslag en een musical.
© 2014 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Napoleon en de Slag bij Leipzig in 1813In Leipzig staat een gigantisch monument dat de volkerenveldslag bij deze Duitse stad in het jaar 1813 herdenkt. Het 'Vö…
Napoleon 's einde van zijn succes: Van Rusland tot WaterlooNapoleon 's einde van zijn succes: Van Rusland tot WaterlooNapoleon schreef niet alleen geschiedenis met zijn militaire successen maar vooral ook met zijn tegenslagen. En net die…
Nummerplaat aanvragenVanaf 15 november 2010 is Belgiё overgestapt naar de nieuwe Europese nummerplaat. Daarmee volgt Belgiё het v…
Tip voor de herfstvakantie: Belgische KempenTip voor de herfstvakantie: Belgische KempenWat is er leuker dan om er in de herfstvakantie samen op uit te gaan. Ik hoor je al klagen: maar wat moet dat wel niet k…

Dokkum – Elfstedenstad in DongeradeelDokkum – Elfstedenstad in DongeradeelDokkum is een van de Friese Elfsteden. De stad ligt in het noordoosten van de provincie Friesland, in de gemeente Donger…
Heiligerlee, een dorp met geschiedenisHeiligerlee is een klein dorp in de provincie Groningen en is vooral bekend geworden door de historische “slag bij Heili…
Bronnen en referenties
  • Aankondigingsblad
  • www.slagvanhoogstraten.be
  • Wikipedia
  • www.deredactie.be
  • www.hoogstraten.be
  • Toerisme.hoogstraten.be
  • Afbeelding bron 1: Paul Hermans, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 15-06-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.